Uusimmat

Näkökulma: Vetääkö virtuaalitodellisuus television töpselin seinästä?

23.09.2016 11:43 Arttu Silvast

Google Daydream

Vuoden 2016 on ennustettu olevan vuosi, jolloin virtuaalitodellisuus lyö itsensä läpi joka kodin kuluttajamarkkinoilla. Eivätkä odotukset ole välttämättä täysin tuulesta temmattuja: mukana on maailman johtavia teknologia- ja mediabrändejä kuten Google, Facebook ja Playstation.

Päästäkseen kunnolla käsiksi kuluttajien vapaa-aikaan, VR:n pitäisi kuitenkin ylittää ensin se kaikista perinteisin kotiin hankittava kuvaruutu, televisio. Näköradio pitää FiComin mukaan kuitenkin edelleen pintansa esimerkiksi suomalaisten arjessa.

Onko virtuaalitodellisuudesta television haastajaksi?

Tulevaisuudessa virtuaalikypärä voisi ainakin olla kustannustehokkaampi vaihtoehto. Tätä mieltä oli Oculus Riftin perustaja Palmer Luckey muutama vuosi takaperin. Jos asiaa ajatellaan pelkästään muovin ja lasin näkökulmasta, molempia kuluu VR-laseihin varmasti televisiota vähemmän.

Ja lisäksi, vaikka tänään jokainen VR-sovellus millä tahansa alustalle vaatii melko suuria investointeja (älypuhelin mukaan luettuna), näin ei tietenkään tulevaisuudessa välttämättä ole. Esimerkiksi Googlen Daydreamin on arvioitu tulevan “kaikenlaisten pelaajien ulottuville” vuoden 2016 loppupuolella.

Onkin selvää, että mikäli suuri VR-vallankumous on tulossa, tapahtuu se nimenomaan Google Cardboardin, Daydreamin tai Samsungin Gear VR:n kaltaisten, “halpojen” toteutusten avulla. Vielä vuoden 2016 alussa alle yhdessä prosentissa maailman PC:itä oli tarpeeksi tehoja pyörittämään virtuaalitodellisuutta Oculus Riftin tai HTC Viven kaltaisilla laitteilla.

Kovemman luokan virtuaalitodellisuuksissa on myös paljon muita ongelmia, joista vähäisin ei ole heikko sisältötarjonta tai sen hinnoittelu.

Netflix VR

Tuoko VR lisäarvoa television katseluun?

Moni varmasti ajattelee, että VR:n läpimurron myötä katsoja “pääsisi sisälle” vaikkapa Game of Thronesin uusiin jaksoihin tai tuoreimpaan Star Wars -elokuvaan. Tämä on tietysti periaatteessa mahdollista, mutta äärimmäisen epätodennäköistä. 360-ajattelu vaatisi aivan toisenlaista, kallista ja hyvin riskialtista tulokulmaa jo valmiiksi äärimmäisyyksiin hiottujen tuotantojen tekemiseen.

Se, että markkinoilla on karkeasti 10 miljoonaa erilaatuista VR-alustaa, ei välttämättä riitä tekemään näin radikaaleja muutoksia. Uusia, 360-lähestymistapoja kehitellään kyllä myös TV:n parissa, mutta suunta todellisiin toteutuksiin liikkunee alhaalta ylöspäin – nichestä mainstreamiin.

Samsung Gear VR:lle toteutettu Netflix-sovellus taas tarjoaa kokemuksen, jossa katsoja istutetaan virtuaaliseen olohuoneeseen nauttimaan Netflixin sisältötarjonnasta. Olisiko tämä tarpeeksi jättämään muun perheen oman katselukokemuksen ulkopuolelle? Pitääkö kaikille hommata omat virtuaalikypärät? On myös otettava huomioon, että virtuaalitodellisuudessa resoluutio saattaa olla uutta HD-televisiota huonompi.

On myös melko vaikea kuvitella, että Doc Martinia tai Hercule Poirotia alettaisiin kuvata 360-versioina uusiksi ainakaan lähivuosina. Sen sijaan joka vuotisissa itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa, pääministerin puheessa tai A-studiossa lienee paljonkin 360-potentiaalia? Nämä kaikki kun ovat tällä hetkellä kotimaisen television kovinta ydintä.

google-daydream-valikko

Saako virtuaalitodellisuutta kutsua jo flopiksi?

Nyt, kun Oculus Rift ja HTC Vive ovat olleet jo muutamia kuukausi markkinoilla, voidaan helposti katsella lukuja ja tehdä johtopäätöksiä. Myyntilukemat ja ennusteet eivät ainakaan vielä ole kovin vakuuttavia eikä internet ole toistaiseksi mennyt rikki VR:n vallankumouksellisista sovelluksista.

Talousaikakauslehti Fortunen mukaan vuoden 2016 huhtikuussa julkaistua HTC Viveä oli myyty heinäkuun alkuun mennessä noin satatuhatta kappaletta. Sen sijaan vuoden 2015 lopulla julkaistu Samsung VR tavoitti miljoonan käyttäjän rajapyykin vuoden 2016 keväällä. Huomattavasti edullisempaa Google Cardboardia oli myyty vuoden 2016 tammikuussa jo yli viisi miljoonaa kappaletta.

Virtuaalitodellisuus ei missään nimessä ole flopannut, erityisesti, kun melko keskeinen sovellus, Playstation VR, on vielä vasta tulossa markkinoille. Lisäksi se, että ennusteet epäonnistuvat – hype ei toteudukaan – ei välttämättä tarkoita sitä, että teknologia epäonnistuu. Näin on tapahtunut esimerkiksi tablettien kanssa.

Dystooppiseen Matrix-maailmaan on siis vielä nykyisten VR-sovellusten puitteissa matkaa.

Tosin onko kännykkää yhtäjaksoisesti näpräävä televisionkatselija sittenkään niin kaukana tuoliin sidotusta homo virtualiksesta?

VR

Kiinnostus virtuaalitodellisuutta kohtaan kasvaa koko ajan.

Muropaketin aikaisempia VR-aiheisia artikkeleita:

Viisi visiittiä virtuaalitodellisuuteen: Muropaketti testasi Oculus Riftia

IFA 2016: VR muuttaa ihan kaiken, ihan kohta

Virtuaalitodellisuus vuonna 2016 – Niin pitkällä, silti niin kömpelöä

Virtuaalitodellisuus tulee taas: Katsaus VR-laitteiden hulluun historiaan

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat