Uusimmat

Arctic Accelero Xtreme Plus II

08.08.2011 20:21 Muropaketin toimitus

Aiemmissa Muropaketin vertailuissa hyvin pärjänneen Accelero S1 -coolerin valmistaja Arctic Cooling muutti viime kesänä nimensä pelkäksi Arcticiksi, mutta tuotteet ja niiden takana oleva filosofia pysyi samana. Tällä kertaa Arcticilta testiin saapui Accelero Xtreme Plus II -nimihirviötä kantava tuote, jonka kehutaan olevan tarkoitettu ylikellottajille ja hiljaisuuteen panostaville käyttäjille.

Accelero toimitetaan läpinäkyvässä muovipakkauksessa, joka ei ole juurikaan itse cooleria suurempi. Pakkauksen etuna on tuotteen hyvä näkyvyys, mutta toisaalta suojaa kolhuja vastaan ei ole nimeksikään. Positiivisena seikkana pakkaus on helposti avattavissa ja suljettavissa uudelleen, eli teräaseiden käyttöön ei ole tarvetta.

Itse coolerin lisäksi pakkauksen sisältä paljastuu kattava valikoima erilaisia alumiinisia jäähdytyssiilejä näytönohjaimen muisteille ja virransyötön komponenteille, kaksikomponenttista G-1-lämpöliimaa, levitys/sekoituslasta liimalle, rei’itetty korttipaikan suojalevy, lämpöä johtava tarra, molex-virta-adapteri kahdella jännitevaihtoehdolla sekä asennusohjeet. Asennusohjeet on kuvitettu ja jäsennelty selkeästi.

Kilpaveljiinsä verrattuna Accelero Xtreme Plus II on suoraan sanottuna massiivinen tapaus – sen ulkomitat ovat 288 x 103 x 50 mm ja paino 615 grammaa. Rakenne koostuu alumiinisista rivastoista, kuparisista lämpöputkista sekä kuparisesta pohjasta. Lämmön poistamisesta huolehtii kolme 92 mm tuuletinta, joiden pyörimisnopeus on 900 – 2000 RPM. Yhteensopivuuslista on laaja, joten siihen kannattaa tutustua tarkemmin valmistajan sivuilla. Arcticin takuu on mukavat kuusi vuotta. Suomessa Accelero Xtreme Plus II kustantaa hieman alle 60 euroa.

Pitkänmallisen coolerin päällispuolta hallitsee kolme mustaan muovikehikkoon istutettua tuuletinta. Lähes 30 cm pituuden takia ennen coolerin hankkimista on syytä tarkistaa, että kotelosta löytyy sille riittävästi tilaa.

Alapuolelta rakenne käy hyvin selväksi – lämpö siirtyy rivastoihin viiden kuuden millimetrin kuparilämpöputken välityksellä. Pohjaosa sijaitsee lämpöputkien keskellä ja karkeasti arvioiden coolerin toisessa neljänneksessä hieman keskikohdasta sivussa.

Pohjan kontaktipinta on kuparia ja lämpöputket on kiinnitetty siihen juottamalla. Kontaktipinta on suora ja tasainen, mutta sen pintaan on jätetty selvästi sormella tuntuvat hiontajäljet. Pakkauksesta otettaessa pohjaan on valmiiksi levitettynä MX-4-lämpötahnakerros. Pohjaa reunustaa irrotettava teräksinen asennuskehys, josta löytyy kiinnitysreikiä useammalle eri näytönohjainmallille.

Kaikki kolme tuuletinta ovat kiinni yhteisessä muovisessa kehyksessä, joka tarrautuu jäähdytysrivastoon kuudella muovikynnellä. Nestelaakeroidut tuulettimet ovat kooltaan 92 mm ja niiden 11 lapaa ovat kapeita sekä voimakkaasti muotoiltuja. Virtansa tuulettimet ottavat näytönohjaimista tutulla pienikokoisella kolme- tai nelipinnisellä liittimellä, joten ne voidaan kytkeä suoraan näytönohjaimen piirilevylle ohjautumaan automaattisesti lämpötilan mukaan. Toinen vaihtoehto on käyttää mukana toimitettavaa molex-adapteria, jonka avulla tuulettimille voidaan syöttää joko seitsemän tai kahdentoista voltin jännitettä.

Arctic ilmoittaa tuulettimien kierrosalueeksi 900 – 2000 RPM ja niiden yhdessä tuottamaksi tilavuusvirraksi 81 CFM ( 138 m3/h). Melutasoa Arctic ei sivuillaan ilmoita, mutta pakkauksessa mainitaan 0,5 sonen lukema. Accelero Xtreme Plus II:n jäähdytyskapasiteetiksi ilmoitetaan 250 wattia.

Accelero Xtreme Plus II:n rivasto jakaantuu kolmeen erilliseen osaan. Keskellä pohjaosan kohdalla on päädytty käyttämään yhdestä alumiinipalasta työstettyä rivastoa, joka on kiinteästi pohjaosan päällä. Keskiosan molemmin puolin sijaitsevat lämpöputkien varassa sijaitsevat rivastot, jotka koostuvat yhteensä 83 jäähdytysrivasta, joiden paksuus on 0,3 mm ja väli vajaa pari milliä.

Asennus tapahtuu suoraviivaisesti asettamalla cooleri grafiikkapiirin päälle ja ruuvaamalla kiristämällä taustapuolelta ruuvit pohjaosaa reunustavaan metallikehykseen. Ruuvien ja piirilevyn väliin asetetaan suojaavat aluslevyt ja tiettyjen näytönohjainmallien kanssa kortin etupuolella käytetään muovisia korotusholkkeja rajoittamaan ruuvien kiristysastetta.

Pakkauksen ja Arcticin kotisivujen mukaan Geforce GTX 470 -kortille tarvitaan valmistajan sivuilta tilattavissa oleva lisäasennussarja, mutta testikappale tuntui asentuvan ongelmitta vakiokiinnitystarpeilla. Ilmeisesti lisäasennussarja tuo mukanaan GTX 470 -korteille kustomoidut jäähdytyssiilit sekä yksillä rei’illä varustetun kiinnityskehyksen pohjaosan ympärille.

Kuvissa MSI N470GTX -kortin päälle asennettuna Accelero Xtreme Plus II:n massiivinen koko tulee hyvin esille, sillä se jatkuu vielä piirilevyn päädyn yli. Kolmen tuulettimen ansiosta myös piirilevyn komponentit tuulettuvat siis varmasti tehokkaasti. Arctic mainostaa Accelero Xtreme Plus II:ta SLI- ja Crossfire-yhteensopivaksi, mutta ennen ostamista kannattaa huomioida, että cooleri varaa kaksi näytönohjaimen viereistä korttipaikkaa. Testialustana toimineen näytönohjaimen kanssa jäähdytysrivasto asettui niin lähelle virtaliitäntöjä, että liittimien lukituskynsi ei mahtunut coolerin alle ilman pientä coolerin taivuttamista.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit vertailussa - kesä 2011
  2. Arctic Accelero Xtreme Plus II
  3. Prolimatech MK-13
  4. Scythe Setsugen 2
  5. Thermalright Shaman
  6. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  7. Loppuyhteenveto