Scythe Setsugen 2
Japanilainen Scythe Setsugen 2 on seuraaja ensimmäisen sukupolven Setsugenille (joka on muuten japania ja tarkoittaa lumikenttää), joka oli mukana Muropaketin edellisessä vertailutestissä. Ensimmäisen sukupolven Setsugen ei vakuuttanut suorituskyvyllään, joten seuraajalle jää paljon näytettävää. Setsugen 2 toimitetaan Scythelle tyypillisessä värikkäässä ja hieman sekavasti kuvitetussa pakkauksessa, joka on onnistuttu puristamaan varsin pieneen kokoon. Pakkauksen sisällä cooleri ja tarvikkeet on pakattu yksinkertaiseen pahvikehykseen.
Coolerin ohessa pakkauksen sisältä paljastuu kahdelle eri paperille jaetut asennusohjeet, PCI-E-virtakaapelin jatkopala, laaja valikoima erilaisia jäähdytyssiilejä, kuparinen korotuslevy, taustalevy, ruuveja sekä kiinnitykseen tarvittavia alumiinikappaleita. Edeltäjänsä tapaan Setsugen 2:n asennusohjeet ovat varsin sekavat ja niitä on luettava tosissaan, että asennusprosessista saisi jotain tolkkua. Lisäksi tarvikkeet on pakattu sekavasti lukuisiin pieniin pussukoihin. Näissä asioissa Japanilaiset eivät selvästikään ole ottaneet opikseen.
Setsugen 2 on ulkomitoiltaan 176 x 33 x 139 mm ja painaa 435 grammaa. Kyseessä on toisin sanoen tämän vertailun pienikokoisin cooleri. Tuttuun tyyliin rivasto on valmistettu alumiinista ja lämpöputket sekä pohjaosa puolestaan kuparista. Setsugen 2:n mukana seuraa 120 mm tuuletin, jonka pyörimisnopeus on säädettävissä 800 ja 2000 minuuttikierroksen välillä. U.M.C.P-kiinnityksen ansiosta valmistaja kehuu Setsugen 2:n olevan laajasti yhteensopiva eri näytönohjainmallien kanssa. Yhteensopivuuslista löytyy valmistajan sivuilta. Suomessa Setsugen 2 maksaa noin 50 euroa, joten se on vertailun edullisin cooleri.
Edeltäjämallinsa tapaan Setsugen 2 on rakennettu erittäin matalaksi (33 mm) cooleriksi. Tämä on saavutettu upottamalla tuuletin rivaston sisään ja tuloksena on hyvin SLI- ja Crossfire-kokoonpanojen kanssa yhteensopiva tuote. Tähän yhteneväisyydet ensimmäisen sukupolven Setsugenin kanssa sitten loppuvatkin, sillä rakennetta on uudistettu voimakkaasti.
Lämpö siirtyy Setsugen 2:n sisällä neljän U-mallisen kuparisen lämpöputken avulla. Lämpöputket lävistävät rivaston toisessa reunassa tiiviissä muodostelmassa ja toisessa reunassa väljästi aseteltuna. Scythe on antanut ratkaisulle nimeksi F.H.S. (Flush Heatpipe Structure) ja sen väitetään estävän VGA-coolereille tyypillisen ”pintalämmön kerääntymisilmiön” syntymisen. Coolerin pohjaosa on sijoitettu mielenkiintoisesti rivaston yhteen kulmaan.
Pienehkö pohjaosa on kooltaan 30×30 mm ja paksuudeltaan poikkeukselliset 1,3 cm. Kontaktipinta on suora ja tasainen, mutta pinnassa havaittavissa pieniä työstöuria. Pohjaosan reunoilta löytyy kierteistetyt reiät asennusrautojen kiinnittämistä varten.
Tuuletin on kiinni rautalankakiinnikkeillä ja sen alta paljastuu noin 70 lamellista koostuva rivasto. Lamellien välit ovat noin 1,5 mm luokkaa. Pohjaosaa ympäröivät alueet ovat erillistä yhtenäistä alumiiniprofiilia. Lämpöputkien jaottuminen rivaston sisällä käy hyvin selville tästä kuvasta.
Setsugen 2:n 120 mm tuuletin on malliltaan Slip Stream Slim ja se on vain 12 mm paksu. Sen pyörimisnopeus on säädettävissä 800 ja 2000 RPM:n välillä takapaneelin asennettavalla portaattomalla säätönupilla. Valmistaja ilmoittaa melutasoksi 19,53-33,67 dBA ja tilavuusvirraksi 19,40-45,47 CFM.
Setsugen 2:n asennus alkaa kiinnittämällä pohjaosan ympärille kohdenäytönohjaimelle sopivat alumiiniset kiinnitysosat. Kiinnitysreiät on merkattu kirjain-numeroyhdistelmällä ja kuhunkin reikään sopivat näytönohjaimet löytyvät asennusohjeista.
Kortin taustapuolelle asetetaan muovikalvolla suojattu metallinen taustalevy, jonka kulmista pujotetaan läpi kiinnitysruuvit. Ruuvien osuminen kohdalleen on hieman tuurikauppaa, sillä etupuolen kiinnitysraudoissa on useita lähekkäisiä reikiä ja ne ovat hankalasti nähtävissä kortin alapuolelta.
Neliön muotoisena coolerina Setsugen 2 tulee reilusti yli piirilevyn pitkältä sivulta eikä sen tuottama ilmavirta kohdistu erityisen tehokkaasti grafiikkapiirin vasemmalla puolella sijaitsevien muistipiirien ja komponenttien suuntaan.