Uusimmat

NVIDIA GeForce 8800 Ultra

31.05.2007 16:15 Muropaketin toimitus

NVIDIA julkaisi G80-koodinimelliseen grafiikkapiiriin perustuvat GeForce 8800 GTX- ja GeForce 8800 GTS -näytönohjaimet viime vuoden marraskuussa ja ne olivat samalla markkinoiden ensimmäiset DirectX 10 -rajapintaa tukevat mallit. Näytönohjaimet pärjäsivät loistavasti Muropaketin artikkelissa ja tämän jälkeen yritys on tuonut kuluttajien keskuuteen suurta suosiota saavuttaneen halvemman 320 megatavun muistimäärällä varustetun version GeForce 8800 GTS:stä. Huhtikuussa vuorossa oli G84-ytimellinen kuluttajaluokan GeForce 8600 GTS, joka julkaistiin yhdessä GeForce 8600 GT:n ja GeForce 8500 GT:n kanssa. Nyt käsiteltävän GeForce 8800 Ultran ominaisuudet vastaavat puoli vuotta sitten julkaistua GeForce 8800 GTX:ää, mutta kellotaajuuksia on nostettu ja näytönohjain on saanut päälleen uudestaan muotoillun jäähdytysratkaisun.

Testissä on Asuksen EN8800Ultra, joka perustuu NVIDIAn referenssisuunnitteluun ja toimii vakiokellotaajuuksilla. Toisenlaista näkökulmaa edustaa EVGAn e-GeForce 8800 Ultra Superclocked, jonka nimestäkin voi päätellä, että EVGA on hilannut kellotaajuuksia NVIDIAn suosittelemia referenssejä korkeammalle. Tarkoituksena on ottaa selvää, miten Ultra pärjää normaalia ja vesijäähdytettyä sekä ylikellotettua GeForce 8800 GTX:ää ja AMD Radeon HD 2900 XT:tä vastaan. Mukana ovat tehonkulutus-, lämpötila-, melu- ja suorituskykymittaukset sekä lopussa testataan vielä GeForce 8800 Ultran ylikellottamista.

Muropaketti, NVIDIA GeForce 8800
Muropaketti, NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB
Muropaketti, Asuksen vesijäähdytetty GeForce 8800 GTX
Muropaketti, NVIDIA GeForce 8600 GTS (G84)

 

Asus EN8800Ultra

Asus on paketoinut näytönohjaimensa massiivisen kokoiseen pahvilaatikkoon, jonka pääteemaa siivittää kauan ja hartaasti odotettu S.T.A.L.K.E.R.-peli, jota Asus tuputtaa uutuusnäytönohjaintensa mukana. Pakkauksen etupuolelta käy ilmi myös valmistaja, malli ja pari ominaisuutta. Pakkauksen massiivisesta koosta huolimatta oheismateriaalivarustus on niukahko, sillä mukana on ainoastaan ajuri-CD-levy, käyttöohje-CD-levy, pika-asennusopas, CD-levyjen suojakotelo, kaksi virta-adapterikaapelia, komponenttikaapeli sekä D-Sub-DVI-adapteri.

Pohjimmiltaan GeForce 8800 Ultra on täysin verrattavissa GeForce 8800 GTX:ään, mutta ulkonäön puolesta uudistusta on tapahtunut reilusti. Jäähdytysratkaisu on kasvanut entisestään ja peittää tasan tarkkaan koko piirilevyn päälipuolen. Radiaalituuletin on sijoitettu takaosaan grafiikkapiirin taakse ja osaksi hieman piirilevyn ulkopuolelle. Idea on sama, kuin aiemmissakin jäähdytysratkaisuissa, eli tuuletin puhaltaa ilmaa näytönohjaimen siilin läpi ja ohjaa sen etuosasta ulos kotelosta. Myös virransyötön kohta on muovikehikon peitossa, jonka tarkoituksena on ohjata ilma takaosasta jäähdyttäen samalla virransyötön komponentteja, mutta pääsyy lienee kuitenkin ulkonäköseikka.

Asuksen GeForce 8800 Ultraa on saatavilla Suomesta halvimmillaan reilulla 700 eurolla ja samalla se on yksi halvimmista malleista, kalliimpien ylikellotettujen mallien hintojen ylittäessä 800 euron rajan. Hinta on korkea, kun ottaa huomioon, että GeForce 8800 GTX -näytönohjain irtoaa halvimmillaan reilulla 500 eurolla. Noin 200 eurolla saa siis hieman korkeammat kellotaajuudet sekä uuden jäähdytysratkaisun.

Piirilevyn takapuoli on vastaavanlainen kuin GTX:n ja sieltä löytyy ainoastaan pintaliitoskomponentteja sekä coolerin ja G80-grafiikkapiiriä suojaavan shimmin kiinnitysruuvien kannat.

Etuosan ylempi korttipaikka on rei’itetty ja niiden kautta tuulettimen työntämä lämmennyt ilma saadaan vietyä suoraan ulos kotelosta. Alemmassa on vasemmanpuoleisimpana liitin, joka toimii S-Video-ulostulona ja mukana tulevalla komponenttiadapterilla kuva voidaan viedä analogisena maksimissaan 1080p-resoluutioisena esimerkiksi televisioon. Oikealta puolelta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä, joiden kautta kuva voidaan siirtää maksimissaan 2560×1600-resoluutioisena.

GeForce 8800 GTX:n maksimi tehonkulutus on 185 wattia ja luonnollisesti Ultra-mallin tehonkulutus on vielä jonkin verran korkeampi. PCI Express määrittelee ainoastaan 75 wattia tehoa PCIe x16 -väylän kautta ja kuusipinnisellä lisävirtaliittimellä tarvetta kyetään nostamaan 75 watilla. Kahdella lisävirtaliittimellä saavutettu 225 wattia pitäisi siis riittää hyvin Ultrallekin.

Jäähdytysratkaisun pohjaa tutkiessa käy selväksi, että muistipiirien, NVIO-piirin ja virransyötön kuumimmiksi lämpiävien komponenttien päällä on alumiininen pohjaosa, kun taas kupariosa istuu grafiikkapiirin päällä. Lämmön siirtymisen edistämiseksi alumiinipohjaan on kiinnitetty kangasmaisia tyynyjä ja grafiikkapiirin kohdalle todella jäykkää tahnaa. Pohjaosasta näkyy paremmin radiaalituulettimen sijoitus, joka on alumiinisen pohjaosan aivan takakulmassa.

Tuulettimen ja virransyötön sekä osaan muistipiirien kohdalla olevassa alumiinilevyssä ei ole lainkaan ripoja, vaan ne on sijoitettu eteen kohtuullisen kookkaaksi siiliosaksi. Kuparipohjasta lämpö leviää siiliin kahden kuparisen ja yhden alumiinisen lämpöputken avulla.

Asuksen mallissa piirilevy on musta ja siinä on keskellä näyttävässä osassa G80-grafiikkapiiri 12 muistipiirin ympäröimänä. NVIO-piiri on tutulla paikalla piirilevyn etuosassa ja takaosa on pyhitetty virransyötölle.

Marraskuussa testatussa GeForce 8800 GTX:ssä grafiikkapiiri oli malliltaan G80-300-A2, mutta Ultrassa heatspreaderin päällä lukee G80-450-A3. Grafiikkapiiri on valmistettu tämän vuoden yhdeksännellä viikolla eli helmi-maaliskuun vaihteessa. GeForce 8800 GTX:n 575 MHz:n sijaan Ultran grafiikkapiirin referenssikellotaajuus on 612 megahertsiä, minkä saavuttaminen ylikellottamalla GTX:ää ei pitäisi olla ylitsepääsemätön ongelma. Marraskuisissa testeissä saimme näytönohjaimen toimimaan vakaana 630 MHz:n kellotaajuudella, mutta toisaalta kannattaa pitää mielessä, että tämä mitätöi samalla takuun.

Muistipiirit ovat Samsungin 64 megatavun GDDR3-piirejä, joiden tarkempi mallinimi on K4J52324QE-BJ08. Viimeisin 08-numeroyhdistelmä viittaa muistipiirien olevan speksattu 0,8 nanosekuntiin eli 1250 MHz:iin (2500 MHz DDR). Muistit toimivat vakiona 1080 MHz:n (2160 MHz DDR) kellotaajuudella, joten niissä pitäisi olla jonkin verran ylikellotusvaraa. GeForce 8800 GTX:ssä muistien vakiokellotaajuus on 900 MHz (1800 MHz DDR).

 

EVGA e-GeForce 8800 Ultra Superclocked

EVGA on pysytellyt maltillisemmassa pakkauksessa ja valmistajalle tyypilliseen tapaan värimaailma on valko-musta-vihreä. EVGA mainostaa pakkauksen etuosassa muun muassa HDCP- ja DirectX 10 -tukea, 768 megatavun muistimäärää ja PCI Express -väylää sekä lisäksi 90 päivän Step-Up-päivitysmahdollisuutta. Kyseinen päivitysohjelma antaa kuluttajalle mahdollisuuden päivittää näytönohjain kolmen kuukauden sisällä uuteen ja saada vanhasta näytönohjaimesta hyvitystä. Tarkempaa tietoa tästä löytyy osoitteesta http://www.evga.com/stepup/. EVGA:n toimittama malli on Superclocked-versio ja samaa pakkausta käytetään muissakin GeForce 8800 Ultra -malleissa, sillä Superclocked-teksti on lisätty jälkikäteen tarrana.

EVGA tarjoaa tuotteelleen 10 vuoden takuuta, mutta ainoastaan ensimmäisen vuoden aikana takuu toimii jälleenmyyjän kautta. Yhdeksän lisävuotta saa, kun tuotteen rekisteröi EVGAn internetsivuilla 30 päivän sisällä ostohetkestä, jolloin takuu toimii valmistajan Euroopan toimiston kautta.

Huomattavasti pienemmästä pakkauksesta huolimatta EVGA on paketoinut mukaan suurin piirtein samat oheismateriaalit kuin Asus. Mukana tulee kaksi EVGAn tarraa, käyttöopas, ajuri-CD-levy, kaksi virta-adapterikaapelia, S-Video-kaapeli, komponenttikaapeli sekä kaksi D-Sub-DVI-adapteria.

EVGAn näytönohjain- ja emolevytilanne on parantunut viime aikoina reilusti ja esimerkiksi GeForce 8800 Ultrasta on saatavilla neljää eri mallia. Perusmallin hinta liikkuu 750 euron tietämillä, kun taas nyt testissä olevasta Superclocked-versiosta joutuu pulittamaan lähes satasen enemmän. Tulossa on myös vesijäähdytysblokilla varustettu Black Pearl -malli, jonka ennakkotilaushinta on noin tuhat euroa. Superclocked-versiossa grafiikkapiiri toimii 655 MHz:n ja muistit 1125 MHz:n (2250 MHz DDR) kellotaajuudella.

 

Näytönohjaimien vertailu

Asuksen ja EVGAn näytönohjaimissa on pieniä eroja ja näkyvin näistä on Asuksen (alempi) musta piirilevy, kun EVGAssa (ylempi) se muistuttaa enemmänkin ruskeaa. Piirilevyn versioissa ei ole eroja, mutta EVGAssa on pykälän uudempi BIOS-versio, 60.80.18.00.12, kun Asuksessa on 60.80.18.00.11.

Näkyvimmät erot näytönohjainten välillä ovat jäähdytysratkaisuihin liimatut tarrat. Asus on sijoittanut yhden tarran tuulettimen keskiöön, kun EVGA on liimannut tarroja tuulettimen keskiön lisäksi kehikkoon kaksin kappalein.

GeForce 8800 Ultra ja GeForce 8800 GTX ovat molemmat massiivisia näytönohjaimia, mutta ensimmäisenä mainittu on askeettisemman näköinen sulavalla ja yksinkertaistetulla muovikuorella. GTX:ssä näytönohjaimen takaosan komponentit ovat näkyvissä.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 8800 Ultra
  2. Testikokoonpano, tehonkulutus, lämpötila, melu & suorituskyky
  3. Ylikellotus & loppuyhteenveto