Uusimmat

Palit GeForce GTX 550 Ti Sonic

01.04.2011 00:31 Muropaketin toimitus

Palit on pakannut GeForce GTX 550 Ti Sonic -näytönohjaimen maltillisen kokoiseen pahvilaatikkoon, josta löytyy näytönohjaimen ohella pika-asennusopas, PCI Express -virta-adapteri sekä ajuri-DVD-levy.

Palit on julkaissut kaksi GeForce GTX 550 Ti -näytönohjainta, joista perusmalli toimii NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla ja on hinnoiteltu Suomessa halvimmillaan 140 euroon. Tehtaalla ylikellotettu Sonic-malli löytyy muutaman jälleenmyyjän valikoimasta ja hintaa sillä on noin 150 euroa.

Palit on asentanut Sonic-mallinsa päälle hyvin erikoisen näköisen coolerin, jonka muovisen ilmanohjaimen mustien ulokkeiden tarpeellisuudesta ja ulkonäöstä voi varmasti olla montaa mieltä. Cooleri jäähdyttää pelkästään grafiikkapiiriä ja se rakentuu alumiinisiilistä ja sen päällä olevasta tuulettimesta. Näytönohjain itsessään on maltillisen kokoinen ja kirkkaan punainen piirilevy on hyvin näkyvissä suurehkosta kahden korttipaikan korkuisesta coolerista huolimatta.

Korttipaikkapaneelin ylempi paikka on rei’itetty lämpimän ilman ulostuloa varten. Alemmasta löytyy vasemmalta oikealle lueteltuna 1920×1080-resoluutioon kykenevä 1.4a-standardin mukainen HDMI-liitin, kaksilinkkinen DVI-liitin, joka kykenee siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluutioista kuvaa sekä analoginen VGA-liitin. Näytönohjain tukee kolmen näytön 3D Surround -konfiguraatiota, jonka käyttöönotto vaatii kaksi näytönohjainta SLI-tilassa.

GF116-grafiikkapiiri tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa.

Näytönohjaimen kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn etupuolelle, joten takapuolelta löytyy ainoastaan pienikokoisia pintaliitoskomponentteja sekä coolerin kiinnityksessä käytettävät neljä ruuvia. Oikeassa ylänurkassa on SLI-liitin, jonka avulla kaksi GeForce GTX 550 Ti -näytönohjainta voidaan kytkeä rinnakkain SLI-konfiguraatioon.

Palitin käyttämä cooleri muistuttaa läheisesti Intelin prosessoreiden mukana toimitettavaa referenssicooleria, sillä pohjapuolelta näkyy, miten keskellä on kiinteä osa alumiinia. Alumiiniytimestä suuntaavat kaarevat ja haaroittuvat alumiinirivat, joita jäähdytetään oranssisella siilin kokoisella tuulettimella.

Coolerin irrottaminen paljastaa pelkistetyn piirilevyn, jonka keskellä on GF116-grafiikkapiiri ja sen ympärillä kuusi GDDR5-muistipiiriä.

PCI Express x16 -liittimen ohella virransyöttöä on tuettu yhdellä kuusipinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näytönohjaimessa jänniteohjaimena toimii piirilevyn takapuolelle sijoitettu ONSemi NCP5395 -piiri ja muut virransyötön komponentit on sijoitettu tiiviiseen pakettiin näytönohjaimen etupuolen takaosaan.

GF116-grafiikkapiiriä ei ole suojattu heatspreaderilla, mutta koteloinnin reunoja ympäröi shimmi, jonka tarkoituksena on estää piisirun murtuminen. Piiri (GF116-400-A1) on valmistettu 40 nanometrin prosessilla kuluvan vuoden toisella viikolla. NVIDIAn 900 MHz:n referenssikellotaajuuden sijaan grafiikkapiiri toimii Palitin tehtaalla ylikellotetussa Sonic-mallissa valmiiksi 1000 MHz:n kellotaajuudella.

192-bittisen muistiväylän jatkeena on gigatavu GDDR5-muistia, joka koostuu neljästä 128 megatavun ja kahdesta 256 megatavun muistipiiristä. Muisteina käytetään Hynixin H5GQ2H24MFR-T2C- ja H5GQ1H24MFR-T2C-mallisia piirejä, jotka on speksattu toimimaan 1250 MHz:n kellotaajuudella. 1025 MHz:n NVIDIAn referenssikellotaajuuden sijaan Palit on asettanut ne toimimaan Sonic-mallissaan 1100 MHz:n kellotaajuudella.

GPU-Z:n uusin 0.5.2-versio tunnistaa GeForce GTX 550 Ti -näytönohjaimet oikein ja testit ajettiin Palitin ylikellotusten (1000/2000/1100 MHz) ohella NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla (900/1800/1025 MHz).

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce GTX 550 Ti (GF116) (Palit)
  2. Palit GeForce GTX 550 Ti Sonic
  3. Testikokoonpano, tehonkulutus, lämpötila & melu
  4. Ylikellotus
  5. Loppuyhteenveto