Uusimmat

Referenssinäytönohjaimen esittely

29.04.2015 09:57 Muropaketin toimitus

NVIDIA myy ja toimittaa näytönohjainvalmistajille vain kokonaisia Titan X -referenssinäytönohjaimia eikä täten valmistajien omia piirilevysuunnitelmia tai jäähdytysratkaisuja ole taloudellisesti järkevä toteuttaa. Tilanne muuttuu oletettavasti myöhemmin julkaistavan GeForce GTX 980 Ti:n kohdalla, jolloin näytönohjainvalmistajat voisivat ostaa käyttöönsä pelkkiä grafiikkapiirejä omia suunnitelmiaan varten.

Kahden korttipaikan korkuinen ja 26,8 cm pitkä NVIDIAn GeForce GTX Titan X -referenssinäytönohjain noudattaa ulkoisesti samaa muotoilulinjaa kuin aiemmat GeForce GTX 700- ja 900-sarjan referenssinäytönohjaimet. Alumiinikehys ja ikkunan takana näkyvä jäähdytyssiili on anodisoitu mustaksi. Alumiinikehykseen on painettu Titan X -teksti.

Titan X -näytönohjainten hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1175 euroa.

Takapuolella ei ole samanlaista piirilevyä peittävää alumiinista jäähdytyslevyä kuin GeForce GTX 980:ssä, vaikka sinne on sijoitettu puolet muistipiireistä. Tämä johtuu NVIDIAn mukaan siitä, että ilman takalevyä piirilevylle saadaan mahdollisimman hyvä ilmavirtaus. Kuvassa oikeassa ylänurkassa näkyy kaksi SLI-liitintä, joiden avulla on mahdollista kytkeä 2-4 Titan X -näytönohjainta toimimaan rinnakkain.

NVIDIAn ilmoittama TDP-arvo Titan X:lle on 250 wattia. Piirilevy on varustettu 8- ja 6-kuusipinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 300 watin tehonkulutuksen (150 + 75 + 75 wattia). Jäähdytysratkaisun päällipuolella näkyvä vihreä laseretsattu GeForce GTX -logo on LED-valaistu.

Titan X tarjoaa kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yhden HDMI 2.0 -liittimen ja yhden kaksilinkkisen DVI-I-liittimen eli sen kautta voidaan siirtää analogista ja digitaalista signaalia. Samanaikaisesti on mahdollista käyttää neljää näyttöä ja DisplayPort-liittimillä kolmea G-Sync-näyttöä Surround-konfiguraatiosssa. Näyttöliittimien ympärille jäänyt ylimääräinen tila on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle.

Grafiikkapiiri on yhteydessä kupariseen pohjalevyyn, jonka päällä on ikkunasta näkyvä alumiinirivasto. Pohjalevyn sisään on upotettu kolme lämpöputkea, jotka on täytetty puhdistetulla vedellä. Näytönohjaimen takaosassa oleva 65 mm:n radiaalituuletin imee ilmaa jäähdytysratkaisun sisuksiin ja työntää sitä ulos kohti näytönohjaimen etuosaa ulos kotelosta sekä osan takaosasta takaisin kotelon sisälle. Piirilevyn etupuolen muistipiirit ja virransyötön komponentit ovat yhteydessä alumiiniseen jäähdytyslevyyn lämpöä johtavilla pehmusteilla.

NVIDIA on asettanut GM200-grafiikkapiirin toimimaan Titan X:ssä 1000 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksen Boost-kellotaajuudeksi on ilmoitettu 1075 MHz. Käytössä on GM200-grafiikkapiirin 400-A1-versio, joka oli Muropaketin testikappaleessa valmistettu vuoden 2014 36. viikolla eli syyskuun alussa.

Pidempiaikaisen 3D-rasituksen seurauksena grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus laski lopulta perustaajuudelle 1000 MHz:iin eli Boost-taajuuden alapuolelle.

Titan X:ssä on 384-bittisen muistiväylän jatkeena 12 gigatavua GDDR5-muistia. Käytössä on piirilevyn molemmin puolin 24 kappaletta SK Hynixin valmistamia neljän gigabitin H5GQ4H24MFR-R2C-piirejä, jotka on speksattu 1750 MHz:n (7000 MHz QDR) kellotaajuudelle. 384-bittisellä muistiväylällä ja tarkalleen ottaen 1753 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveys on 336,6 gigatavua sekunnissa.

GPU-Z-ohjelman uusin 0.8.2-versio tunnisti Titan X:n ominaisuudet oikein. Vaikka NVIDIA ilmoittaa Boost-taajuudeksi 1075 MHz, oli se GPU-Z:n mukaan hieman korkeampi 1089 MHz. ASIC Quality -ominaisuus ilmoitti GM200-grafiikkapiirin laaduksi 63,3 %.

Referenssisuunnittelussa on kahdeksanvaiheinen virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty GM200-grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta GDDR5-muisteille. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 303 wattia, mutta NVIDIA suosittelee käytettäväksi vähintään 600 watin virtalähdettä.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce GTX Titan X (GM200)
  2. Referenssinäytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano
  4. 3DMark Fire Strike
  5. Battlefield 4
  6. Crysis 3
  7. ArmA 3
  8. Grand Theft Auto V
  9. Battlefield: Hardline
  10. Far Cry 4
  11. Evolve
  12. Ryse: Son of Rome
  13. Watch Dogs
  14. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  15. Ylikellotustestit
  16. Loppuyhteenveto