Uusimmat

Asus P5E64 WS Evolution

30.04.2008 08:50 Muropaketin toimitus

Asus P5E64 WS Evolution on työasemakäyttöön suunnattu X48-piirisarjaan perustuva emolevy, joka on paketoitu sinipainotteiseen kantokahvalliseen pakkaukseen. Sen etupuolella mainostetaan emolevyn tukevan 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudellisia Intelin 45 nanometrin prosessoreita, EPU-yksikköä (Energy Processing Unit) ja suuntautumista työasemakäyttöön.

Emolevyn ohella mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, tarra, diskettiasema- ja PATA-kaapeli, kahdeksan Serial ATA -kaapelia, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia neljällä virtaliittimellä, sarjaportilla varustettu paneeli korttipaikkaan, paneeli, jossa on kaksi USB 2.0- ja yksi FireWire-liitin, sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat.

Asus on tehnyt upeaa jälkeä emolevyn suunnittelussa ja sen yleisilme on ainakin allekirjoittaneen mielestä yksi markkinoiden tyylikkäimmistä. Värimaailma on hillitty ja painottuu mustan piirilevyn ohella siniseen, eikä emolevyllä ole hirveää määrää turhia vilkkuvia ja koko emolevyä valaisevia ledejä. Jäähdytysratkaisu on nykypäivän vaatimusten mukainen ja kaikki siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla. Ratkaisu on kuitenkin hillitty, sillä siilejä on neljä kappaletta – kaksi virransyötön komponenttien, kolmas northbridgen ja neljäs yhteinen southbridgen sekä tämän vieressä olevan siilin päällä.

Viittaus työasemaan saattaa nostattaa ajatuksia kalliista ratkaisuista ja tässä tapauksessa ennakkoluulot osuvat kohtuullisen hyvin kohdalleen. Halvimmillaan emolevy irtoaa Suomesta noin 270 eurolla, eikä sitä ainakaan toistaiseksi ole saatavilla kuin muutamilta jälleenmyyjiltä.

Emolevyllä on jopa neljä PCI Express x16 -liitintä, joista kaksi siniseksi värikoodattua ovat PCI Express 2.0 -standardin mukaiset ja toimivat täydellä x16-nopeudella. Mustat liittimet toimivat ainoastaan x4-nopeudella. X48-piirisarja tukee CrossFire-ominaisuutta, joten emolevyyn voidaan asettaa kaksi AMD Radeon -tuoteperheen näytönohjainta CrossFire-tilaan ja maksimissaan neljä näytönohjainta CrossFireX-tilaan. Lisäksi rivistöstä löytyy ylimpänä oleva PCI Express x4 -liitin sekä kaksi PCI-liitintä.

Näiden ympäriltä löytyy kondensaattoreita, jotka ovat kaikki solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia, ja niiden pitäisi olla perinteisiin kondensaattoreihin verrattuna kestävämpiä ja tuottaa vähemmän lämp
öä. Kuvassa emolevyn yläreunaan on sijoitettu useita piirejä, joista vasemmanpuoleisin on VIAn VT6308S-mallinen FireWire-piiri ja tästä seuraava Marvellin gigabitin 88E8001-LKJ1-verkko-ohjainpiiri. Yläreunasta löytyy myös ADI988B-äänikoodekkipiiri ja Marvellin toinen gigabitin verkko-ohjainpiiri, joka on malliltaan 88E8058-NNC1.

Workstation-tekstillä varustetun suurikokoisen siilin alla piileskelee ICH9R-southbridge, joka ohjaa kuutta siniseksi värikoodattua reunassa olevaa kolmen gigabitin siirtonopeutta sekunnissa tukevaa Serial ATA -liitintä. Näiden vieressä on lisäksi kaksi mustaksi värikoodattua Serial ATA -liitintä, joita ohjaa Marvell 88SE6145-TFE1-piiri, joka on vastuussa myös emolevyn ainoastaan PATA-liittimestä. Southbridgen ja Marvellin ohjaamiin SATA-liittimiin liitetyt kiintolevyt voidaan asettaa toimimaan RAID0-, 1-, 5- ja 10-tiloihin.

Muistiliittimiä on perinteiseen tapaan neljä kappaletta ja nämä tukevat virallisesti 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella toimivia DDR3-muisteja, mutta Asus on laajentanut tukea ylikellottamisen kautta 900 MHz:iin (1800 MHz DDR). Muistia voi asentaa yhteensä kahdeksan gigatavua, joka täyttyy, kun kaikkiin liittimiin asennetaan kahden gigatavun muistikampa.

Emolevyn PATA-liitin on sijoitettu epäkäytännöllisesti 24-pinnisen ATX-liittimen taakse ja aivan sen kylkeen kiinni, joten sen asentaminen on tietyissä tilanteissa hankalahkoa. ATX-liittimen aivan viereen on sijoitettu myös diskettiasemaliitin.

Prosessorikanta on vartioitu tiukasti, sillä sen jokaisella sivustalla on joko siili tai lämpöputki. Aivan vieressä on myös 11 kondensaattoria ja näiden takana kahdeksan suojattua kelaa. Asus ei ole esimerkiksi DFI:n ja Abitin useiden emolevymallien tavoin päätynyt digitaaliseen virransyöttöön, vaan perinteiseen kahdeksanvaiheiseen analogiseen ratkaisuun. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu emolevyn kulmaan.

P5E64 WS Evolution on varustettu EPU- eli Energy Processing Unit -ominaisuudella, joka monitoroi digitaalisesti prosessorin jännitteensyöttöä ja hienosäätää sitä. Asuksen markkinointikoneiston mukaan yhdessä AI Gear 3 -ohjelmiston ja EPU-tekniikan kanssa alentaa tehonkulutusta ja kasvattaa hyötysuhdetta vähän prosessoritehoa vaativissa tilanteissa jopa useita kymmeniä prosentteja.

I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin näppäimistölle, mutta valitettavasti vastaava liitin hiirelle on jätetty pois valikoimasta ja korvattu tila kahdella USB 2.0 -liittimellä. Näiden oikealla puolella on äänen digitaalista ulostuloa varten koaksiaali- ja optinen liitin, kuusi analogista ääniliitintä, neljä USB 2.0-, kaksi verkko-, kaksi eSATA- ja yksi FireWire-liitin.

Emolevyn alapuolelta löytyy StackCool 2 -merkintä, joka tarkoittaa yksinkertaisesti yhtä lisäkerrosta piirilevyssä. Tämän pitäisi alentaa kuumimpien komponenttien lämpötilaa levittämällä lämpöä laajemmalle alueelle. Parhaimmassa tapauksessa lämpötilojen pitäisi laskea jopa 20 asteella.

BIOS on varustettu monipuolisilla ylikellotusominaisuuksilla ja nämä kaikki on sijoittu yhteen ja samaan valikkoon. Joukosta löytyy muun muassa valinta prosessorikertoimelle, väylätaajuudelle, PCI Express -kellotaajuudelle ja muistien kellotaajuudelle.

Asus on kunnostautunut muistiasetuksilla ehkä hieman liiankin perusteellisesti, sillä perusasetusten ohella säädettävää löytyy yhteensä yli 20 asetuksen turvin.

Myös jänniteosasto on kunnossa ja prosessorin jännitettä voi säätää välillä 0,85 – 2,3 volttia, CPU PLL -jännitettä 1,5 – 2,78 volttia, muistijännitettä 1,5 – 2,78 volttia, northbridgen jännitettä 1,25 – 2,21 volttia ja southbridgen 1,05 – 1,2 volttia. Mukana on myös Load-Line Calibration -valinta, jolla voi minimoida prosessorijännitteen tipahtamista rasituksessa.

Prosessorin tiedot, kuten valmistaja, malli, kellotaajuus, väylätaajuus ja välimuistien koot, on listattu yhteen valikkoon. Listauksen alapuolelta voi säätää prosessorin kerrointa, ja säätää päälle tai pois päältä C1E-, TM-, Vanderpool-, EDB- ja CPUID-ominaisuudet.

Tuttuun tapaan yksi valikko on pyhitetty laitteiston tarkkailua varten ja tästä listauksesta löytyvät lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet ja jännitteet. Jännitelistaus on hieman puutteellinen, sillä mukana ei ole muistien, northbridgen ja esimerkiksi southbridgen jännitearvoja.

Sisältö

  1. NVIDIA nForce 790i Ultra SLI & Intel X48
  2. Asus P5E64 WS Evolution
  3. EVGA nForce 790i Ultra SLI
  4. Asus Striker II Extreme
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto