Uusimmat

OCZ RevoDrive 3:n esittely

26.03.2012 23:23 Muropaketin toimitus

OCZ toimittaa RevoDrive 3 -aseman pahvilaatikossa, jossa on esillä näyttävästi mallinimi, muutama ominaisuus sekä itse asema. Oheismateriaalivalikoima ei pröystäile monipuolisuudella, sillä pakkauksesta ei löydy RevoDrive 3:n ohella kuin ohjelappunen sekä tarra. Mukana ei toimiteta edes ajuri-DVD-levyä tarpeellisilla ohjainajureilla, jotka joutuu lataamaan internetistä.

OCZ:n edustus Suomessa on hyvä ja muiden SSD-asemien ohella myös RevoDrive 3:a on saatavilla useilta jälleenmyyjiltä. OCZ:n tuotevalikoima käsittää 120, 240 ja 480 gigatavun mallit, joista 240 gigatavun versio (RVD3-FHPX4-240G) saapui Muropaketin testipenkkiin. Siinä missä uusimpia 240 gigatavun SSD-asemia saa halvimmillaan alle 400 eurolla, RevoDrive 3:sta joutuu maksamaan hieman enemmän ja Suomessa hintataso on asettunut reiluun 500 euroon.

OCZ RevoDrive 3 muistuttaa ulkonäkönsä puolesta enemmän äänikorttia tai vaikkapa näytönohjainta kuin perinteistä 2,5-tuumaista SSD-asemaa. Mustanruskean piirilevyn vasempaan reunaan on ruuvattu korttipaikkapaneeli, jonka avulla RevoDrive 3 kiinnittyy koteloon. Alalaidassa on PCI Express x4 -liitin, oikeassa laidassa 16 NAND-flash-muistipiiriä kahden ohjainpiirin siivittämänä ja muualla pienempiä komponentteja sekä suurempi siili.

Harvemmasta emolevystä löytyy PCI Express x4 -liitin, mutta PCI Express x16 -liittimiä on viljelty usein avokätisemmin. PCI Express -liittimien osalta tilanne on yksinkertainen, sillä yhteensopivuus on taattu eteenpäin ja RevoDrive 3:n voi asentaa PCI Express x4 -liittimeen tai todennäköisemmin emolevystä löytyvään PCI Express x16 -liittimeen.

RevoDrive 3:ssa ei ole erillistä lisävirtaliitintä, sillä tarvittava virta kyetään helposti tarjoamaan PCI Express x4 -liittimen kautta. OCZ on maininnut tuotteensa tehonkulutukseksi levossa 7,5 ja rasituksessa 8,3 wattia.

167×98 senttimetrin kokoisen piirilevyn takapuolella on myös 16 NAND-flash-muistipiiriä sijoitettuna etupuolen tavoin kuvassa vasempaan laitaan. Piirilevyllä näkyy kuvassa vasemmassa laidassa kaksi reikää ja keskemmällä toiset kaksi. OCZ:n tuotevalikoimasta löytyy RevoDrive 3 X2 -niminen SSD-asema, jossa on käytössä sama piirilevy kuin nyt käsiteltävässä RevoDrive 3:ssa. X2-mallissa on päällä toinen piirilevy, jossa on kaksi ohjainpiiriä ja 32 NAND-flash-muistipiiriä lisää.

NAND-flash-muistipiirit ovat Intelin ja Micronin yhteisyrityksen IMFT:n käsialaa ja asynkroniset 29F64G08CBAAA-piirit on valmistettu MLC-tekniikalla 25 nanometrin prosessilla. 32 muistipiirin myötä tallennuskapasiteettia on 256 gigatavua, mutta käytössä tästä on 240 gigatavua. SandForcen ohjainpiireillä varustetuissa SSD-asemissa tallennuskapasiteetti on pääasiassa noin seitsemän prosenttia todellista pienempi, koska osa kapasiteetista on varattu firmwaren käyttöön ja ylivaraamiselle (Over Provisioning).

Käytössä on kaksi LSI:n SandForce SF-2281VB1-SDC -ohjainpiiriä, jotka tukevat 12-512 gigatavun muistikapasiteettia sekä MLC- ja SLC-tekniikalla valmistettuja 2x ja 3x nanometrin NAND-flash-muistipiirejä, SLC:n tapauksessa ylärajan ollessa 128 gigatavua. Kahdeksankanavaisen ohjainpiirin maksimiksi luku- ja kirjoitusnopeudeksi on mainittu 500 megatavua sekunnissa, mutta OCZ on ilmoittanut RevoDrive 3:n maksimiksi lukunopeudeksi 1000 ja kirjoitusnopeudeksi 900 megatavua sekunnissa. Tuplattu teoreettinen nopeus on saavutettu kahdella ohjainpiirillä, jotka ovat eräänlaisessa RAID-0:aa muistuttavassa tilassa ja jotka molemmat ohjaavat 16 muistipiiriä. On huomioitava, ettei asema käytä RAID-teknologiaa, vaan luottaa omaan ratkaisuun, johon paneudumme seuraavaksi.

Alumiinisiilin alla on OCZ:n omalla logolla ja ICT-0138-merkinnällä varustettu piiri, joka toimii VCA 2.0 -ohjaimena (Virtualized Controller Architecture).

VCA 2.0 tarjoaa yrityskäyttöön suunniteltuja ominaisuuksia, joilla pyritään parantamaan datan hallintaa ilman suorituskyvyn menettämistä. Se tukee loogisten yksiköiden virtuaalivarantojen (Virtual Pool of Logical Units, LUN) luomista sekä TRIM- ja SCSI Unmap -ominaisuuksia. VCA 2.0 yhdistää fyysiset virtuaalivarannot komentojonotusrakenteella, joka hyödyntää NCQ- ja TCQ-teknologioita, mikä OCZ:n QBA-algoritmin (Queue Balancing Algorithm) myötä maksimoi aseman sisäisen kaistanleveyden.

SuperScale-ohjain yhdistää sisäiset PCI Express-, Serial ATA- ja Serial Attached SCSI -rajapinnat ja tarjoaa käyttäjälle tiettyjä DMA- ja datanhallintatoiminnallisuuksia, jotka prosessoidaan OCZ:n omalla piirillä, minkä päämääränä on parantaa suorituskykyä ja vähentää prosessorin käyttöastetta.

Sisältö

  1. OCZ RevoDrive 3
  2. OCZ RevoDrive 3:n esittely
  3. Testikokoonpano & mittaukset
  4. Loppuyhteenveto