Uusimmat

OCZ Vector 150 ja Vertex 460 (240 Gt)

27.02.2014 17:26 Muropaketin toimitus

OCZ on viime aikoina ollut melkoisen ryöpytyksen alla. Pitkään jatkuneiden taloudellisten ongelmien jälkeen OCZ hakeutui 27. marraskuuta Chapter 11 -konkurssiin, joka Suomessa vastaa yrityssaneerausta. Syynä saneeraushakeumukselle oli OCZ:n Hercules Technology Growth Capitalilta ottama 30 miljoonan dollarin laina huimalla 15% vuosikorolla, jonka ehtojen mukaan sijoitusyhtiö ottaisi OCZ:n haltuunsa, jos yhtiö ei kykenisi maksamaan velkojaan aikataulussa. Toshiba tarjoutui heti kättelyssä ostamaan OCZ:n kuluttaja- ja yrityspuolen SSD-liiketoiminnan 35 miljoonalla dollarilla ja viikkoa myöhemmin kaupasta tuli virallinen.

Toshiban oltiin aiemminkin huhuttu olevan kiinnostunut OCZ:n ostamisesta muutaman muun yhtiön kuten Seagaten ja Western Digitalin ohella ja villeimpien huhujen mukaan Seagate tarjosi OCZ:sta jopa yli miljardia dollaria, mutta yritys ei hyväksynyt tarjousta. Taustalla huhutaan olleen OCZ:n perustajan ja entisen toimitusjohtajan Ryan Petersenin vaatimus päästä Seagaten hallitukseen, johon yritys ei suostunut. Samaiset huhut myös kertovat OCZ:n hallituksen halunneen Petersenin eroa tämän itsepäisyyden takia, joka tapahtuikin 17. syyskuuta 2012.

Jälkiviisana voisi todeta, että OCZ:n olisi kannattanut myydä aikaisemmin, sillä 35 miljoonaa kattaa hädin tuskin OCZ:n ohjainpiirivalmistaja Indilinxin oston vuonna 2011, josta OCZ maksoi 32 miljoonaa dollaria. Kun tähän lisätään OCZ:n oma omaisuus ja tietotaito sekä PLX ja SANRAD yritysostot, on selvää ettei kauppa ollut OCZ:lle kannattava. Toisaalta kyseessä oli ainoa keino, joka mahdollistaa OCZ:n toiminnan jatkumisen. OCZ nimittäin jatkaa Toshiban itsenäisenä tytäryhtiönä eikä Toshiballa ole ainakaan lähitulevaisuudessa aikomusta yhdistää OCZ:n toimintaa omaan SSD-yksikköönsä.

Kuluttajan silmissä ainoa muutos on OCZ:n nimenvaihdos OCZ Storage Solutionsiksi, joka tarkentaa OCZ:n muutosta pelkäksi tallennusvälineyritykseksi. Aikaisemmin OCZ valmisti myös muun muassa virtalähteitä, keskusmuisteja ja USB-muisteja, mutta Toshiba ei ollut näistä yksiköistä kiinnostunut. Virtalähdeyksikkönsä OCZ myi FirePower Technology nimiselle yritykselle, josta uutisoimmekin aiemmin, kun taas muiden yksiköiden toiminta ajettiin alas jo ennen yrityssaneeraushakemusta.

Käytännössä OCZ:n toiminta ei siis muutu ja yhtiö jatkaa tuotteiden myymistä, markkinointia ja kehittämistä oman brändinsä alla. Toshiban myötä OCZ sai itselleen varman rahoittajan eikä sen enää tarvitse etsiä rahoitusta vapailta markkinoilta. Tämän lisäksi OCZ hyötyy myös Toshiban NAND-piiri tuotannosta, sillä OCZ:n ei tarvitse enää huolehtia piirien hinnan vaihteluista tai varaston turvaamisesta, vaan se saa piirit suoraan emoyhtiöltä. Samalla OCZ pääsee myös ensimmäisenä käsiksi uuden teknologian NAND-piireihin, siinä missä ns. toisen luokan valmistajat, jotka eivät valmista käyttämiään NAND-piirejä, joutuvat odottamaan uusimpia piirejä jopa yli vuoden. Esimerkiksi Micronin 128-gigabittinen (16 Gt) 20 nanometrin prosessilla valmistettu NAND-piiri ei ole vieläkään massamyynnissä, vaikka Micron on itse käyttänyt kyseistä piiriä jo yli vuoden M500-asemissa tytäryhtiönsä Crucialin kautta.

Valitettavasti kaupan ehdot eivät sisältäneet OCZ:n takuuvelvollisuuksia ja näin ollen Toshiba valikoi vain tietyt mallit, joiden tuki ja takuu pysyy normaalina. Kaikkien Vertex-, Vector- ja RevoDrive-asemien takuu pysyy normaalina, mutta Agility-sarjan tuki ja takuu loppuu viimeistään 22. tammikuuta 2015. Muille malleille OCZ ei anna minkäänlaista tukea tai takuuta (tarkat mallit OCZ:n takuusivulla). Suomessa tällä ei kuitenkaan pitäisi olla merkistystä, sillä jälleenmyyjä on ensisijaisesti vastuussa takuusta ja näin ollen takuun ei pitäisi muuttua, vaikka OCZ/Toshiba eväsikin joidenkin tuotteiden takuun.

Muropaketin testiin saapui jo aiemmin 240 gigatavun OCZ Vector 150 -malli, mutta artikkelia päätettiin siirtää ja odottaa, että kauppa sulkeutuu ja OCZ:n tilanne tarkentuu. Hiljattain OCZ julkaisi myös uuden Vertex 460 -sarjan, josta 240 gigatavuinen malli on mukana tässä testissä. Molemmat asemat pohjautuvat OCZ:n omaan Indilinx Barefoot 3 -ohjainpiiriin ja Toshiban 19 nanometrin prosessilla valmistettuihin MLC NAND -piireihin.

Muropaketin SSD-testirutiinia on hieman uusittu ja testialusta on vaihtunut uuteen Intel Haswell -pohjaiseen kokoonpanoon. Testiohjelmat ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta jokaista asemaa testataan nyt tyhjänä, 90% täynnä ja käytettynä (aiheesta lisää testiosiossa). Testeissä vertailukohtina olivat OCZ:n Vertex 450-, Seagaten SSD 600- sekä Samsungin 830-, 840-, 840 Pro- ja 840 EVO –mallit.

Sisältö

  1. OCZ Vector 150 ja Vertex 460 (240 Gt)
  2. OCZ Vector 150
  3. OCZ Vertex 460
  4. OCZ Toolbox -sovellus
  5. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  6. Loppuyhteenveto