UUSIMMAT

OCZ Vector 150 ja Vertex 460 (240 Gt)

27.02.2014 17:26 | | 17

OCZ on viime aikoina ollut melkoisen ryöpytyksen alla. Pitkään jatkuneiden taloudellisten ongelmien jälkeen OCZ hakeutui 27. marraskuuta Chapter 11 -konkurssiin, joka Suomessa vastaa yrityssaneerausta. Syynä saneeraushakeumukselle oli OCZ:n Hercules Technology Growth Capitalilta ottama 30 miljoonan dollarin laina huimalla 15% vuosikorolla, jonka ehtojen mukaan sijoitusyhtiö ottaisi OCZ:n haltuunsa, jos yhtiö ei kykenisi maksamaan velkojaan aikataulussa. Toshiba tarjoutui heti kättelyssä ostamaan OCZ:n kuluttaja- ja yrityspuolen SSD-liiketoiminnan 35 miljoonalla dollarilla ja viikkoa myöhemmin kaupasta tuli virallinen.

Toshiban oltiin aiemminkin huhuttu olevan kiinnostunut OCZ:n ostamisesta muutaman muun yhtiön kuten Seagaten ja Western Digitalin ohella ja villeimpien huhujen mukaan Seagate tarjosi OCZ:sta jopa yli miljardia dollaria, mutta yritys ei hyväksynyt tarjousta. Taustalla huhutaan olleen OCZ:n perustajan ja entisen toimitusjohtajan Ryan Petersenin vaatimus päästä Seagaten hallitukseen, johon yritys ei suostunut. Samaiset huhut myös kertovat OCZ:n hallituksen halunneen Petersenin eroa tämän itsepäisyyden takia, joka tapahtuikin 17. syyskuuta 2012.

Jälkiviisana voisi todeta, että OCZ:n olisi kannattanut myydä aikaisemmin, sillä 35 miljoonaa kattaa hädin tuskin OCZ:n ohjainpiirivalmistaja Indilinxin oston vuonna 2011, josta OCZ maksoi 32 miljoonaa dollaria. Kun tähän lisätään OCZ:n oma omaisuus ja tietotaito sekä PLX ja SANRAD yritysostot, on selvää ettei kauppa ollut OCZ:lle kannattava. Toisaalta kyseessä oli ainoa keino, joka mahdollistaa OCZ:n toiminnan jatkumisen. OCZ nimittäin jatkaa Toshiban itsenäisenä tytäryhtiönä eikä Toshiballa ole ainakaan lähitulevaisuudessa aikomusta yhdistää OCZ:n toimintaa omaan SSD-yksikköönsä.

Kuluttajan silmissä ainoa muutos on OCZ:n nimenvaihdos OCZ Storage Solutionsiksi, joka tarkentaa OCZ:n muutosta pelkäksi tallennusvälineyritykseksi. Aikaisemmin OCZ valmisti myös muun muassa virtalähteitä, keskusmuisteja ja USB-muisteja, mutta Toshiba ei ollut näistä yksiköistä kiinnostunut. Virtalähdeyksikkönsä OCZ myi FirePower Technology nimiselle yritykselle, josta uutisoimmekin aiemmin, kun taas muiden yksiköiden toiminta ajettiin alas jo ennen yrityssaneeraushakemusta.

Käytännössä OCZ:n toiminta ei siis muutu ja yhtiö jatkaa tuotteiden myymistä, markkinointia ja kehittämistä oman brändinsä alla. Toshiban myötä OCZ sai itselleen varman rahoittajan eikä sen enää tarvitse etsiä rahoitusta vapailta markkinoilta. Tämän lisäksi OCZ hyötyy myös Toshiban NAND-piiri tuotannosta, sillä OCZ:n ei tarvitse enää huolehtia piirien hinnan vaihteluista tai varaston turvaamisesta, vaan se saa piirit suoraan emoyhtiöltä. Samalla OCZ pääsee myös ensimmäisenä käsiksi uuden teknologian NAND-piireihin, siinä missä ns. toisen luokan valmistajat, jotka eivät valmista käyttämiään NAND-piirejä, joutuvat odottamaan uusimpia piirejä jopa yli vuoden. Esimerkiksi Micronin 128-gigabittinen (16 Gt) 20 nanometrin prosessilla valmistettu NAND-piiri ei ole vieläkään massamyynnissä, vaikka Micron on itse käyttänyt kyseistä piiriä jo yli vuoden M500-asemissa tytäryhtiönsä Crucialin kautta.

Valitettavasti kaupan ehdot eivät sisältäneet OCZ:n takuuvelvollisuuksia ja näin ollen Toshiba valikoi vain tietyt mallit, joiden tuki ja takuu pysyy normaalina. Kaikkien Vertex-, Vector- ja RevoDrive-asemien takuu pysyy normaalina, mutta Agility-sarjan tuki ja takuu loppuu viimeistään 22. tammikuuta 2015. Muille malleille OCZ ei anna minkäänlaista tukea tai takuuta (tarkat mallit OCZ:n takuusivulla). Suomessa tällä ei kuitenkaan pitäisi olla merkistystä, sillä jälleenmyyjä on ensisijaisesti vastuussa takuusta ja näin ollen takuun ei pitäisi muuttua, vaikka OCZ/Toshiba eväsikin joidenkin tuotteiden takuun.

Muropaketin testiin saapui jo aiemmin 240 gigatavun OCZ Vector 150 -malli, mutta artikkelia päätettiin siirtää ja odottaa, että kauppa sulkeutuu ja OCZ:n tilanne tarkentuu. Hiljattain OCZ julkaisi myös uuden Vertex 460 -sarjan, josta 240 gigatavuinen malli on mukana tässä testissä. Molemmat asemat pohjautuvat OCZ:n omaan Indilinx Barefoot 3 -ohjainpiiriin ja Toshiban 19 nanometrin prosessilla valmistettuihin MLC NAND -piireihin.

Muropaketin SSD-testirutiinia on hieman uusittu ja testialusta on vaihtunut uuteen Intel Haswell -pohjaiseen kokoonpanoon. Testiohjelmat ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta jokaista asemaa testataan nyt tyhjänä, 90% täynnä ja käytettynä (aiheesta lisää testiosiossa). Testeissä vertailukohtina olivat OCZ:n Vertex 450-, Seagaten SSD 600- sekä Samsungin 830-, 840-, 840 Pro- ja 840 EVO –mallit.

Sisältö

  1. OCZ Vector 150 ja Vertex 460 (240 Gt)
  2. OCZ Vector 150
  3. OCZ Vertex 460
  4. OCZ Toolbox -sovellus
  5. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Tuo testi on aika samalla viivalla kuin ulkomaisten sivjen kanssa.
Ja tällä hetkellä jos haluaa budjettiluokan SSD aseman 128Gt Samsung evo on se paras vaihtoehto.
Murolaiset saa sen 79.90€ hinnalla.
Toinen mielenkiintoinen ssd arvostelu olisi SuperSSpeed S301 Hyper Gold 128GB SLC asema.

Kiitos hyvästä arvostelusta.

Edelleen sampan 840 pro on aika kovaa valuuttaa näissä testeissä, ja tuskimpa tuolle tulee enää sata III väylään niin kovaa vastusta että kannattaisi vaihtaa. Tämän läppärien pcie-aseman olisin varmaan hankkinut, mutta sille ei taida olla adapteria pöytäkoneen pcie:n joka tukisi boottausta.

Mitä tuo TCG Opal / Hardware-based full disk encryption käytännössä tekee enemmän, kuin tavallinen kryptaus nykyisellään? Googlettamalla ei oikein avautunut itselle muuta kuin, että ilmeisesti suojaa paremmin, jos kovalevy irroitetaan koneesta (pariuttaminen?) ja estää jotenkin muistialueen hyökkäyksiä?

Marti77

Tuo testi on aika samalla viivalla kuin ulkomaisten sivjen kanssa.

Ei kovin monella ulkomaisella sivulle ole käytössä täyden/"käytetyn" aseman erottelu testeissä – tai ainakaan niillä mistä itse tulee ssd-testit luettua.

Kuinka pitkää realistista käyttöä toi levyn synteettinenkulutus vastaisi? Viikkoja, kuukausia, vuosia? Kuitenkin suurin osa käyttäjistä varmaankin toivoo aseman kestävän käytössä vähintään takuuajan, joka useimmilla asemoilla on 3 vuotta.

Mut, hyvä kattava testi vähän realistisemmasta kulmasta kuin aiemmin. Taitaa Samsungin 840 Pro kyllä olla seuraava asema hankittavaksi; keskimäärin samalla viivalla EVOn kanssa, ehkä kympin tai pari kalliimpi, mutta pidempi takuu (3 vrt. 5)

Onneksi tuli jouluna hankitua 840 Evo, kun testeissäkin kärkeä.

Eniten näissä OCZ:ssa huolestuttaa luotettavuus. Oma Agility 3 ja useamman tuttavan OCZ:t ovat kärsineet ties minkälaisista ongelmista erityisesti vanhentuessaan.

@6
Tyhmyyttään saa hajalle vaikka metrin pätkän ratakiskoa.

Todella kattava arvostelu! Mielenkiinnolla odotan Intelin 730 sarjaa (tulee ensi kuussa) ja teen sitten vasta ostopäätökseni. :)

Erittäin hyvä testi ja hyvin selitettyjä pointteja, mutta pisti ihmetyttämään seuraava:

Tuettuna on AES-256 suojaus, mutta valitettavasti tuki TCG Opal -standardille puuttuu, joten suojauksessa voi turvautua ainoastaan BIOSista asetettavaan ATA-salasanaan. Yhä useampi valmistaja on alkanut tukea TCG Opalin suojausstandardia, sillä monet yritykset edellyttävät kyseistä sertifikaatiota turvallisuuden vuoksi.

Lähes heti perään:

Tämä on nykyyän varsin normaali käytäntö, sillä sen tarkoituksena on ehkäistä kuluttaja-asemien yrityskäyttö, jolloin on todennäköistä, että asema voi hajota kesken takuuajan kestävyyden riittämättömyyden takia.

Kun testissä on kuluttajakäyttöön suunnattu asema, niin miksi esim. "Huonoa" kohtaan merkitään TCG Opal-salauksen puuttuminen? Onko se oikeasti kuluttajalle tärkeä?

Oma Vertex 2 teki "kernel panic"it, eli lukitsi itsensä käyttökelvottomaksi (BIOS ei tunnista laitetta) kun siirsin yhtä osiota Macrium Reflectillä (kovossa oli osioimatonta tilaa, jota ei olisi saanut käyttöön muulla tavalla). Osioiden kloonaus onnistui siis muuten ihan nappiin, ja kone toimikin hetken, mutta kovotila oli ns. kortilla. Takuukin meni umpeen, koska kuori oli pakko avata jotta mahtui läppäriin. OCZ:n uolto ei luonnollisesti koske pitkällä tikullakaan avattuihin laitteisiin edes maksusta. Joillakin on ollut onnea brickattujen Vertex 2:n kanssa ja laite tunnistuu joskus tuurilla 1-20 yrityksen jälkeen, jolloin sen voi flashata uudestaan OCZ:n Toolbox-ohjelmalla.
Yllätyksekseni PartCo, jolla on emojen BIOSin flashaus-palvelu, ei ole ollut aiemmin tekemisissä SSD-levyjen BIOSien kanssa. Täytyy varmaan jossain vaiheessa katsoa jos sen BIOSin saisi nypättyä tai juotettua irti ja PartCo osaisi sen flashata. Mitäänhän ei tässä enää voi menettää.

Tuli vielä mieleen, että toimisikohan sellainen temppu toisella samanlaisella toimivalla Vertexillä, jonka laittaisi viimeistä napinpainallusta vaille valmiiksi päivittämään BIOSin Toolboxilla, ja siinä vaiheessa vaihtaisi brickatun levyn tilalle ja aloittaisi päivityksen. Luultavasti Toolbox herjaisi että kuka sammutti valot mutta voisihan sitä kokeilla jos toisen levyn saisin käsiini.

>avaa kuoren
>läppäri
>vikisee kun levy hajoaa

Et sitten tajua ees sen vertaa että läppärien hd-ohjaimet voi olla aika hiton paskoja verrattuna oikeisiin?

Sorwis

Eniten näissä OCZ:ssa huolestuttaa luotettavuus. Oma Agility 3 ja useamman tuttavan OCZ:t ovat kärsineet ties minkälaisista ongelmista erityisesti vanhentuessaan.

Jep – vähän on fiilis, että yhtään tuolla kolmen kirjaimen kirosanalla varustettua SSD:tä en tule enää ostamaan tai suosittelemaan mihinkään laitteeseen, ellei todella korkeata kehua kuulu laadusta vasemmalta ja oikealta. Itsellä toki käytössä vielä Vertex 2, joka on yllättävän hyvä, mutta vastineeksi erityisesti Petrolit ja Vertex 3 sarjalaisten vikaprosentit oli ihan toisissa ulottuvuuksissa.

Parin takuuvaihdon jälkeen – vaikka mikä fanboy kehuisi levyjen nopeutta – voi se luotettavuuspykälä alkaa nousemaan yhä tärkeämmäksi.

Myöskään takuiden lyhentäminen jo olemassaoleviin malleihin ei paranna mainetta, vaikka se kaupan ehto olisikin.

Fozters

Mitä tuo TCG Opal / Hardware-based full disk encryption käytännössä tekee enemmän, kuin tavallinen kryptaus nykyisellään? Googlettamalla ei oikein avautunut itselle muuta kuin, että ilmeisesti suojaa paremmin, jos kovalevy irroitetaan koneesta (pariuttaminen?) ja estää jotenkin muistialueen hyökkäyksiä?

Käytännössä näin. Suojaa hieman paremmin ja lisänä tukee muun muassa etätyhjennystä, jos sattuu läppäri häviämään. Ei myöskään edellytä BIOS-tukea, joka ainakin joissain koneissa tuppaa olemaan ongelma.

Rane^

Todella kattava arvostelu! Mielenkiinnolla odotan Intelin 730 sarjaa (tulee ensi kuussa) ja teen sitten vasta ostopäätökseni. :)

En oo vielä Sampsan kanssa puhunut, mutta eiköhän toi Intelikin saada testattua, kun levyt jo löytyvät AnandTechin puolesta.

kloever

Erittäin hyvä testi ja hyvin selitettyjä pointteja, mutta pisti ihmetyttämään seuraava:

Tuettuna on AES-256 suojaus, mutta valitettavasti tuki TCG Opal -standardille puuttuu, joten suojauksessa voi turvautua ainoastaan BIOSista asetettavaan ATA-salasanaan. Yhä useampi valmistaja on alkanut tukea TCG Opalin suojausstandardia, sillä monet yritykset edellyttävät kyseistä sertifikaatiota turvallisuuden vuoksi.

Lähes heti perään:

Tämä on nykyyän varsin normaali käytäntö, sillä sen tarkoituksena on ehkäistä kuluttaja-asemien yrityskäyttö, jolloin on todennäköistä, että asema voi hajota kesken takuuajan kestävyyden riittämättömyyden takia.

Kun testissä on kuluttajakäyttöön suunnattu asema, niin miksi esim. "Huonoa" kohtaan merkitään TCG Opal-salauksen puuttuminen? Onko se oikeasti kuluttajalle tärkeä?

Myönnän, että tossa ehkä hieman hämäävä, mutta tarkotin lähinnä skenaariota, jossa käyttäjällä on oma läppäri duunikäytössä ja yritys edellyttää TCG Opal -suojausta kaikissa työkoneissa. Yrityskäytöllä sen sijaan viittasin, että asemia käytettäs palvelinympäristössä.

@9
Ranskalaiset linkit ei kelpaa. Täysin kädetöntä porukkaa tietokoneissa ja autoissa. Hyvää juustoa tosin osaavat tehdä :D

Joo, kuten aiemmatkin jo totesivat niin Öktsiä en ota kun haluan saada nukkua rauhassa ilman pelkoa että tiedot katoavat taivaan tuuliin kuin savut savupommin jäljiltä puf-äänen saattelemana. Kunhan saavat palautusprosentit tiputeltua alle keskimääräisen, niin siitä ehkä kymmenen vuotta ja maine alkaa taas olemaan sillä tasolla että saatan harkita.

Kyllä on senverran vakuuttava tuo vectori että laitoin 120 gigasen mallin tilaukseen. 5 vuoden takuu lämmittää mieltä koska voipahan olla varma että ei tarvitse ainakaan viiteen vuoteen laittaa rahaa järjestelmäkovalevyyn.

Muropaketin uusimmat