Uusimmat

Opas: näin otat SSD-aseman käyttöön

08.08.2012 23:20 Muropaketin toimitus

Olemme arvostelleet Muropaketin aiemmissa artikkeleissa reilusti eri valmistajien SSD-asemia ja maininneet, että datan kloonaus asemille on toteutettu Clonezilla- ja GParted-nimisillä ratkaisuilla. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin Clonezillaan ja GPartediin ja opastamme kuvien kera, miten tallennusmedian kloonaus toiselle tapahtuu. Lisäksi artikkelissa tutkitaan AHCIa, katsastamme muutaman valmistajan Windows-pohjaiset firmwaren päivitysohjelmat, Secure Erase -toiminnon ja aivan lopuksi käymme läpi muutaman seikan, jotka on syytä huomioida käyttöjärjestelmän asetuksista SSD-asemia käytettäessä.

Ennen vanhan kiintolevyn tai SSD-aseman datan kloonaamista uudelle SSD-asemalle kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. BIOSista on syytä varmistaa, että AHCI on asetettu käyttöön, SSD-aseman firmware on suositeltavaa päivittää uusimpaan saatavilla olevaan versioon ja lisäksi tarpeen vaatiessa asema kannattaa tyhjentää Secure Erasella. Artikkelin ensimmäisellä sivulla tutkimme, miten nämä operaatiot tapahtuvat.

 

AHCI

AHCI (Advanced Host Controller Interface) on Intelin määrittelemä standardi, joka on suunnattu Serial ATA -väylää hyödyntäviä tallennuslaitteita varten. Se määrittelee, miten datan välittäminen keskusmuistin ja tallennuslaitteen välillä tapahtuu, ja tarjoaa menetelmän Serial ATA -adapterien tunnistamiseen, säätämiseen ja ohjelmoimiseen. Lisäksi se tarjoaa hot-plug- ja NCQ-tuen (Native Command Queuing), joista jälkimmäinen nopeuttaa suorituskykyä varsinkin tapauksissa, joissa dataa luetaan ja kirjoitetaan paljon useasta eri paikasta.

Useat AHCIa tukevat Serial ATA -ohjaimet tukevat PATA-emulointitilaa, AHCI-tilaa sekä laitevalmistajakohtaista RAID-tilaa. PATA-tuki on tarkoitettu vanhoille laitteistoille, jotka eivät ole SATA-yhteensopivia tai joissa ei ole valmiina ajuria tunnistamaan SATA-laitteita.

Microsoftin Windows-tuoteperheen käyttöjärjestelmistä Windows Vista ja sitä uudemmat käyttöjärjestelmät tukevat suoraan AHCIa, Linux 2.6.19-versiollisesta kernelistä eteenpäin ja muun muassa OS X. Windows-käyttöjärjestelmät eivät lataa automaattisesti AHCI-ajuria, jos Serial ATA -laitetta ei ole asetettu BIOSista AHCI-tilaan. Tästä syystä AHCI on syytä asettaa käyttöön ennen käyttöjärjestelmän asentamista, sillä jälkikäteen tämä on vaikeampaa. Tällöin käyttäjän tulee muokata rekisteristä kohdasta

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetservicesmsahci

Start-kohdan arvoksi 0 ja vaihtaa BIOSista AHCI-tila päälle. Seuraavan käynnistyskerran yhteydessä Windows asentaa AHCI-ajurit ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen käytössä on AHCI-tila.

 

SSD:n firmwaren päivittäminen

SSD-asemien firmwareilla voi olla merkittävä vaikutus aseman suorituskykyyn ja muuhun toimintaan. Esimerkiksi Crucialin m4-tuoteperheen SSD-asemissa havaittiin BSOD-ongelmaan (Blue Screen of Death) johtava bugi. Kun SSD-asema oli ollut noin 5000 tuntia käytössä, se vaatii tietokoneen uudelleen käynnistämisen tunnin välein. Puolestaan OCZ:n tapauksessa Vertex 4:n uusilla firmware-versioilla kyettiin parantamaan kirjoitusnopeutta parhaimmillaan yli 100 prosentilla. Käyttäjien on siis syytä olla valveilla uusien firmware-päivitysten suhteen ja joka tapauksessa päivittää SSD-asema uusimpaan versioon ennen käyttöönottoa. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten firmwaren saa päivitettyä Corsairin, Kingstonin ja OCZ:n SSD-asemiin.

Corsairin SSD-asemille on tarjolla SSD Firmware Update Tool -ohjelma, joka on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien kanssa ja sillä SSD-aseman firmwaren päivittäminen onnistuu erittäin helposti. Ohjelmassa näkyvät tietokoneeseen asennetut SSD-asemat – niiden mallinimi, sarjanumero, firmware-versio, allekirjoitus sekä tallennuskapasiteetti. Firmwaren päivittäminen tapahtuu lataamalla Corsairin internetsivuilta kyseisen SSD-aseman firmwaren sisältävä zip-paketti, valitsemalla päivitettävä asema ja klikkaamalla alhaalta Update Firmware… -nappia.

Zip-tiedostosta löytyy useampia eri tiedostoja, joista oikean saa valittua, kun tarkastelee aseman Signature-kentän viittä viimeistä numeroa ja vertaamalla sitä zip-tiedostosta löytyviin tiedostonimiin. Signaturea vastaava tiedosto tulee purkaa talteen ja kun Update Firmware… -nappia painaa, eteen avautuu ikkuna, josta valitaan purettu tiedosto. Tämän jälkeen ohjelma päivittää firmwaren ja pyytää käynnistämään tietokoneen uudelleen.

Kingstonin SSD-asemille on saatavilla täysin sama ohjelma kuin Corsairin asemille, mutta hieman erilaisella ulkoasulla. Toiminnallisuudeltaan ohjelma on täysin identtinen.

OCZ tarjoaa Toolbox-nimisen ohjelman, jossa on tarjolla useampia eri toimintoja ja yhtenä mahdollisuus firmwaren päivittämiseen. OCZ on tehnyt firmwaren päivittämisen äärimmäisen helpoksi, sillä käyttäjän ei tarvitse itse ladata firmware-tiedostoa, vaan Update Firmware -napin painaminen lataa uuden saatavilla olevan firmware-tiedoston.

Tiedoston lataamisen jälkeen käyttäjää pyydetään käynnistämään tietokone uudelleen, jolloin SSD-aseman firmwaren varsinainen päivitys tapahtuu.

 

Secure Erase

Secure Erase on kokoelma komentoja, jotka ovat tuettuina uusimmissa kiintolevyissä ja SSD-asemissa. Päämääränä on tyhjentää asema täysin ja Secure Erasea voidaan hyödyntää silloin, kun asema myydään eteenpäin, jolloin ostaja ei voi palauttaa asemalla olleita tiedostoja. Lisäksi jos dataa on kirjoitettu SSD-asemalle paljon, Secure Erasella voidaan kohentaa aseman suorituskykyä.

SSD-asemien tapauksessa Secure Erase vapauttaa muistisolujen varauksen, jolloin kaikki solut saavat arvon 1, eli käytännössä palauttaa aseman tehdastilaan.

Secure Erasen voi suorittaa useilla eri ohjelmilla, joista tässä artikkelissa käymme läpi muutaman vaihtoehdon. Linuxissa voi käyttää hdparm-nimistä ohjelmaa, jossa Secure Erase ajetaan SSD-asemalle komennolla hdparm –security-erase NULL /dev/sda. Komento tulee ajaa roottina ja viimeisenä oleva sda viittaa kohde-SSD-aseman laitetunnisteeseen.

Toinen vaihto on ladata Parted Magic -niminen ohjelma, joka toimitetaan ISO-tiedostona ja pohjana on Linux-käyttöjärjestelmä. Sen mukana toimitetaan Disk Erase -ohjelma, jolla voi suorittaa Secure Erasen graafisen käyttöliittymän avulla. Ohjelmasta valitaan alin kuvan osoittama vaihtoehto ja seuraavasta aukeavasta valikosta tyhjennettävä SSD-asema.

Windows-puolella esimerkiksi OCZ:n Toolbox-ohjelma tarjoaa myös Secure Erase -toiminnallisuuden ja sen saa ajettua yksinkertaisesti painamalla Secure Erase -nappia. On kuitenkin huomioitava, että SSD-asema on asetettava offline-tilaan Levyn hallinnasta (Disk Management), jonne pääsee klikkaamalla Oma tietokonetta (My Computer) oikealla napilla ja valitsemalla Hallitse (Manage).

Sisältö

  1. Opas: näin otat SSD-aseman käyttöön
  2. Datan kloonaaminen
  3. Vapaan levytilan vapauttaminen käyttöön
  4. Huomioitavaa asennuksen jälkeen