UUSIMMAT

Opintoja urheilun ehdoilla

16.02.2015 13:29 | Aki Lehti

Energiatekniikkaa LUT:ssa opiskeleva Mira Holopainen palasi hiljattain kotiin Slovakiasta. Siellä hän edusti Suomea korkeakoulujen välisissä universiaadeissa lajinaan ampumahiihto. Ensimmäistä vuottaan LUT:ssa viettävä Holopainen opiskelee urheilun ehdoilla.

Tutustuin lukion lopulla eri yliopistoihin ja opiskeluvaihtoehtoihin ja hain LUT:iin lopulta hiihtovalmentajani suosituksesta. Urheilu edellä mennään, mutta en suinkaan unohda opintoja. Opinnot ovat sujuneet hyvin ja aikataulussa. Olen saanut sovitettua opiskelut sekä kisareissut joustavasti yhteen sopimalla asioista opettajien kanssa. Luentojen materiaalit ovat hyvin saatavilla verkossa, joten opinnoissa pysyy hyvin perässä, vaikka ei pääsisi kaikille luennoille.

LUT – kaikin puolin sopiva

Lappeenranta oli Holopaiselle luonteva valinta opiskelupaikaksi: matka kotiin Savonlinnaan on lyhyt ja Lappeenrannassa asuu kavereiden lisäksi myös veli. Lappeenrannan parhaimpina puolina Holopainen pitää hyviä harjoitteluolosuhteita ja kaupungin kokoa. Myös eteläkarjalainen elämänasenne saa urheilijalta kiitosta. Urheilulukion Sotkamossa suorittanut hiihtolupaus on kotiutunut LUT:iin ja Lappeenrantaan hyvin.

Luin lukiossa pitkän matematiikan, kemian ja fysiikan. Energiatekniikan koulutusohjelma tuntui puoltavan monipuolisesti lukio-opintojani ja ala vaikutti mielenkiintoiselta. Olen ollut tyytyväinen valintaani. Yliopisto-opiskelussa pidän eniten vapaudesta: se on itsestä kiinni, miten opintojaan suorittaa. Voi opiskella vaikka illalla, jos haluaa.

Tyypillinen koulupäivä sisältää Holopaisen mukaan luentoja, treeniä ja yhdessäoloa opiskelukavereiden kanssa.

– Aamuisin teen yleensä treenin ennen kouluun menoa. Koululla luentoja on yleensä 4-6 tuntia päivässä ja samalla tapaa koulukavereita. Koulun jälkeen teen joskus toisen treenin, riippuen koulupäivän pituudesta. Syksyllä kerkesin enemmän opiskelijarientoihin mutta näin talvella on vähän kiirettä, kun on paljon kisoja. Kisareissuja on melkein joka viikonloppu. Aikalailla koulu-treeni -välillä päivät tällä hetkellä kuluvat.

Holopainen leireilee ja harjoittelee B-maajoukkueen kanssa, ja kiertää ahkerasti kilpailuja ympäri Suomea. Hän tekee määrätietoisesti töitä urheilu-uransa eteen, mutta pitää jalat tiukasti maan pinnalla.

– Olen harrastanut maastohiihtoa pienestä pitäen, mutta ampumista vasta pari vuotta. Ammunnassa onkin vielä parantamisen varaa, pitää saada varmuutta siihen tekemiseen. Totta kai nousu kansalliseen kärkeen on haaveena ja sitten, jos siinä onnistuu, voi edetä kansainväliselle tasolle. Menen kuitenkin eteenpäin päivä kerrallaan: jos urheilu lähtee luistamaan, panostan siihen tai toisin päin – jos opinnot sujuvat, pistän opinnot edelle.

LUT-artikkeli Holopainen hiihtää
Slovakian kilpailut olivat Holopaiselle ensimmäiset ulkomailla. Hän hiihti siellä kolme eri matkaa: normaalimatkan, pikamatkan ja takaa-ajon.

 

LUT logo
 

TIETORUUTU:

LUT Energiajärjestelmät: energia-, sähkö-, ympäristö- ja konetekniikka
Maailma ympärillämme mullistuu ennennäkemättömällä tavalla. Elintapamme on mietittävä uusiksi: miten syömme, liikumme, rakennamme, asumme, harrastamme, kulutamme.

Myös energiatalous muuttuu täysin. Jo alkaneesta muutoksesta kertovat muun muassa lisääntyvä uusiutuvan energian hyödyntäminen (aurinko- ja tuulivoima) sekä sähkön varastointiin ja kysynnän joustoon liittyvät tutkimus- ja kehitystoimet. Energia-alalla on uusille tekijöille paljon haasteita ja töitä!

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) [www.lut.fi] kouluttaa tekniikan asiantuntijoita tulevaisuuden ratkaisijoiksi. LUT:n energia-, sähkö-, ympäristö- ja konetekniikka kulkevat tutkimuksen ja koulutuksen eturivissä. Toimintamme on luonut pohjan useille maailmanlaajuisille menestystuotteille ja uudelle yritystoiminnalle. Osaamisestamme kertovat myös kymmenet myönnetyt patentit. Vuosittain energia-, sähkö- ja ympäristö- ja konetekniikan koulutusohjelmistamme valmistuu yli lähes 200 diplomi-insinööriä ja yli 20 tekniikan tohtoria, jotka sijoittuvat laajasti eri tehtäviin yliopistoista yrityksiin.

Tutkimus- ja koulutusaiheitamme ovat esimerkiksi uusiutuva energia (tuuli-, aurinko- ja bioenergia), ydinturvallisuus, sähkövarastot, älykkäät sähköverkot, ajoneuvojen hybridisointi, elinkaarimallinnus, talotekniikka, virtuaaliset suunnittelu- ja kehitysympäristöt, tuotannon simulointi, laserhitsaus, mekatronisen koneen dynamiikka ja metallirakenteiden väsyminen. Näitä tarvitaan työkaluiksi energiamurroksen tiellä. Kaikilla koulutusohjelmillamme on kansainvälinen laatuleima, ja yliopistomme on maailman 300 parhaan yliopiston joukossa.

Viisi hyvää syytä, miksi kannattaa valita LUT:

Energia-alan diplomi-insinööriksi?

LUT Energiajärjestelmät

Hakukohteet:

Diplomi-insinööriksi voit hakea valtakunnallisen tekniikan yhteisvalinnan kautta.

Syksyllä 2015 alkavan diplomi-insinöörikoulutuksen yhteishaku on 17.3.-9.4.2015 klo 15.00.

LUT:n tekniikan koulutusohjelmiin haetaan diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen (DIA) yhteishaussa sähköisesti keväällä seuraavan syksyn opintoihin osoitteessa Opintopolku.fi.

Aiemman tutkinnon (esim. tradenomi tai amk-insinööri) suorittaneille suunnattujen maisteriohjelmien hakuaika syksyllä 2015 alkavaan koulutuksen alkaa 15.12.2014 ja päättyy 27.2.2015 klo 16.00.