Uusimmat

Silverstone Heligon HE02

12.02.2014 20:13 Muropaketin toimitus

Erityisesti koteloistaan tunnettu Silverstone ei ole aivan yhtä suuri tekijä jäähdytyspuolella, mutta siitä huolimatta sen valikoimista löytyy erinäisiä ilma- ja nestejäähdytysratkaisuja. Heligon HE02 -prosessoricoolerin se esitteli mallistonsa kärkeen lokakuussa 2012. Nykyisellään HE02 löytyy muutamien kotimaisten verkkokauppojen valikoimista ja sen hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 60 euroa.

Heligon HE02 toimitetaan ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka kyljet on värjätty mustaksi. Itse coolerista ei ole kuvaa, mutta pakkauksen kylkeen on painettu tiedot tuotteen ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältä löytyy solumuovikehyksellä suojattu cooleri sekä ohut valkoinen pahvirasia, jonka sisälle on pakattu asennustarvikkeet. Mukana on pussillinen ruuveja ja sormimuttereita, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-suoritinkannoille, yleismallinen taustakehys, kiinnitysraudat kahdelle 120 mm tuulettimelle sekä pieni ruiskullinen lämpötahnaa. Mustavalkoisin kuvin kuvitettu asennusohjevihkonen on melko selkeä ja sisältää ohjeet englanniksi, italiaksi, espanjaksi, ranskaksi ja saksaksi.

Ensi näkemältä HE02 muistuttaa varsin tyypillistä suurikokoista tornicooleria, mutta lähemmässä tarkastelussa sen muodoissa on havaittavissa varsin persoonallisia piirteitä. Silverstonen mukaan suunnittelussa on otettu huomioon sekä suorituskyky että hiljaisuus. Ulkomitat ovat varsin miehekkäät 170 x 130 x 160 mm ja painoa on kaikkiaan 990 grammaa. Rakenne koostuu alumiinirivastosta sekä kuparisista lämpöputkista ja pohjasta. HE02:n mukana ei toimiteta tuuletinta, joten sen melutaso on luonnollisesti 0 dBA. Ilman tuuletinta coolerin luvataan kykenevän jäähdyttämään 95 watin lämpökuorman ja yhdellä 120 mm tuulettimella yli 150 watin lämpökuorman. Yhteensopivuus löytyy kaikkien viimeisimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Valmistajan takuu on yksi vuosi.

Valmistaja kutsuu HE02:n muotoilua kaksoisristiksi, jonka tarkoituksena on maksimoida jäähdytyspinta-ala sekä yhteensopivuus. Ulkokulmien sisennysten tarkoituksena on mahdollistaa emolevyn kiinnittäminen coolerin ollessa asennettuna ja keskimmäisiä syvennyksiä tarvitaan coolerin kiinnittämisessä. Koko coolerin rakenne on epäsymmetrinen ja se koskee sekä rivaston muotoa että pohjan sijaintia. Tällä on pyritty mahdollisimman hyvään yhteensopivuuteen eri emolevyjen ja koteloiden kanssa. Kaikkiaan rivastossa on 30 kpl 0,6 mm paksua lamellia, joiden väli on noin 3,4 mm. Kyseinen väli on selvästi tavallista harvempi ja soveltuu täten paremmin passiivijäähdytykseen.

Lämmönsiirto nikkelöidyltä kuparipohjalta jäähdytysrivoille tapahtuu kuuden U-mallisen kuusi millimetriä paksun kuparilämpöputken avulla. Putkien liitokset on toteutettu juottamalla ja putkien sisäpinnan kapillaarirakenne on toteutettu jauhesintraamalla (kallein tapa valmistaa lämpöputki). Lämpöputket lävistävät rivaston molempiin sivuihin nähden hieman epäkeskeisesti, jolla on pyritty parantamaan coolerin yhteensopivuutta. Huomioimme cooleria tarkastellessa, että lämpöputkien ja ripojen väliset juotokset eivät olleet kaikissa kohdin täysin tasaisia, vaan juotosjälki oli jäänyt hieman toispuoleiseksi. Tämä saattaa hieman verottaa lämmön siirtymistä putkista rivastoon.

HE02:n pohjan kontaktipinta on kooltaan 38 x 42 mm ja se on valmistettu nikkelöidystä kuparista. Pinnan viimeistelyssä on havaittavissa pieniä yhdensuuntaisia hiontajälkiä, jotka tuntuvat juuri ja juuri kynnellä. Nykytyylin mukaisesti kontaktipinta on hieman kupera, jonka tarkoituksena on parantaa kontaktia prosessorin heatspreaderin kanssa. Pohja on juotettu kiinni lämpöputkiin. Pohjaosan yläpinnasta löytyy litteät kohoumat, joiden väliin kiinnityksessä käytettävä rauta asettuu oikeaan kohtaan.

HE02:n asennus (LGA-kannoille) aloitetaan asettamalla yleismallisen metallisen taustalevyn reikiin emolevyn läpi työntyvät kierretapit. Tapit lukittuvat taustalevyyn vain tietyssä asennossa ja pysyvät itsestään tukevasti paikallaan.

Emolevyn etupuolella prosessorikannan ympärillä törröttäviin kierretappeihin asetetaan ensin muoviset korokeholkit, joiden päälle lasketaan metalliset kiinnitysraudat. Rautojen keskellä on pystyssä pienet kierretapit, joihin cooleri kiristetään. Sitä ennen raudat kiristetään tukevasti paikalleen sormimutterien avulla.

Cooleri puristuu prosessoria vasten pohjaosan päälle asetettavalla metallipalkilla, jonka molemmissa päissä on jousitetut ruuvit. Palkki asettuu oikeaan kohtaan pienten väkästen sekä pohjaosan päällä olevien ohjurien avulla. Ruuvien kiristämisessä on hyvä olla apuna pitkä ruuvimeisseli, sillä coolerin kyljissä olevat noin 24 mm leveät urat ovat meisselin kahvalle melko ahtaat.

Heligon HE02:n kiinnitys noudattaa markkinoilla yleistyvää ratkaisua, joka on kokonaisuudessaan varsin toimiva. Pieni miinus tulee pohjan päälle asetettavasta palkista, joka saisi mieluummin olla kiinteä osa coolerin pohjaa. Myös pitkä ruuvimeisseli olisi voitu toimittaa pakkauksen mukana Noctuan tapaan.

Yhteensopivuuden kannalta HE02 on varsin miellyttävä kaveri, sillä epäsymmetrisen rakenteen ansiosta cooleri on mahdollista asentaa neljään eri asentoon, jolloin yhteensopivuusongelmat komponenttien kanssa voidaan suurella todennäköisyydellä välttää. Esimerkkiemolevyllä pystysuuntaan asennettu cooleri ei yltänyt lainkaan muistipaikkojen päälle ja myös lisäkorttipaikkojen suuntaan jäi hyvin tilaa. Emolevyn yläreunasta cooleri tuli hieman yli. Testikokoonpanon emolevyllä rivasto ylettyi kuitenkin hieman ensimmäisen muistipaikan päälle, joka olisi rajoittanut korkeiden muistikampojen käyttöä.

 

Sisältö

  1. Passiivijäähdytteiset prosessoricoolerit vertailussa - talvi 2014
  2. NoFan CR-95C
  3. Silverstone Heligon HE02
  4. Thermalright HR-22
  5. Zalman FX100
  6. Pala palalta, testikokoonpano & testitulokset
  7. Loppuyhteenveto