Uusimmat

PC2-6400 CAS 4 -muistit: G.Skill & Rhino

31.01.2007 23:02 Muropaketin toimitus

Muropaketin tämänkertainen DDR2-muistitesti on jälleen helppo aloittaa tutulla valitusvirrellä. Muropaketissa kokeiltavien komponenttien joukosta muistit ovat kiistatta kaikkein vaivalloisimpia testata ja aiheuttavat lähes aina hermojen kiristymistä. Hyvänä kakkosena tulevat puolivalmiit emolevyt, joissa biosin päivittäminenkin saattaa joskus muodostua ylitsepääsemättömäksi tehtäväksi. Vaikka muistikamman rakenne on äärimmäisen yksinkertainen, pulmaksi muodostuu muistiasetusten valikoima, käyttöjännitteen vaikutus toimintaan sekä ylikellotustesteissä lopullinen oikeasti vakaa kellotaajuus.

Tällä kertaa Muropaketin artikkelin aiheena on Jimm’s PC-Storen toimittamat G.Skillin F2-6400CL4D-2GBHK- sekä Elektronin edustamat Rhinon PC2-6400F4M Rev.2 EPP 2GB -muistit. Molemmat kahden gigatavun setit on speksattu CAS 4 -asetuksille ja RAS Precharge -arvo (tRP) asetettu kolmeen. G.Skillin muisteissa Precharge Delay -arvo (tRAS) on vakiona viisi ja Rhinoissa puolestaan yhdeksän. Artikkelissa esitellään molemmat muistit, testataan niiden suorituskyky vakioasetuksilla sekä kokeillaan ylikellotusta CAS 4- ja CAS 5 -muistiasetuksilla. Ylikellotuksissa keskitytään lähinnä viitoittamaan suuntaa, kuinka korkealle kyseisillä muisteilla voi odottaa pääsevän. Suorituskykymittauksissa vertailukohtina on mukana Corsairin XMS2-6400C4- ja XMS2-6400C3-muistisetit.

 

 

G.Skill F2-6400CL4D-2GBHK

G.Skill on vuonna 1989 perustettu taiwanilainen valmistaja, joka muisteja Jimm’s PC-Store alkoi hiljattain maahantuomaan. Yritys on tunnettu muun muassa tarjoamistaan neljän gigatavun muistiseteistä, laajasta muistivalikoimasta sekä kilpailukykyisestä hinnoittelustaan. Viime aikoina ylikellottajia on miellyttänyt HZ-sarjan muistit, jotka on speksattu 4-4-4-12-asetuksille.

Muropaketin testiin saapui uudet F2-6400CL4D-2GBHK-muistit, jotka on speksattu toimimaan 4-4-3-5-muistiasetuksilla. G.Skill on omien sanojensa mukaan ensimmäinen valmistaja, joka tuo markkinoille vakiona tRAS-arvolla viisi toimivat DDR2-muistit. Muistit toimitetaan kiiltävässä pahvilaatikossa, josta käy ilmi kyseessä olevan kahden muistin Dual Channel -pakkaus. Lisäksi pakkauksesta löytyy muutamia iskulauseita, joiden mukaan muistit ovat 100 % varmuudella testattu ja niissä on elinikäinen takuu. Mallimerkintä löytyy takapuolen tarrasta, johon on lisäksi merkitty suositeltu käyttöjännite 2,0 ~ 2,1V.

Pakkauksesta löytyy kaksi gigatavun muistikampaa, jotka on varustettu G.Skillin logolla varustetuilla hopean värisillä heatspreadereilla. Mukana tulee pieni taiteltu paperilappu, johon on merkitty sähköpostiosoite teknistä tukea ja takuuasioita varten sekä kotisivujen osoite. Lisäksi pakkauksesta löytyy kaksi erilaista G.Skill-tarraa, joista toinen on pimeässä hohtava kotelotarra.

Heatspreaderin päälle liimatusta tarrasta näkyy muistin malli, käyttöjännite, muistiasetukset sekä sarjanumero. Heatspreaderin alta pitäisi paljastua ProMosin muistipiirit.

Käytössä muistien lämpötila nousi heatspreaderista mitattuna 50 asteen paremmalle puolelle ja ylikellotustesteissä lähes 60 asteeseen. Kotelon sisällä onkin syytä olla ilmankierto kunnossa.

CPU-Z-ohjelman SPD-sivu kertoo F2-6400CL4D-2GBHK-muistien asetukset samoiksi, kuin myyntipakkauksessa. Tietojen mukaan muistit on varustettu EPP-ylikellotusprofiililla, mutta ainakaan pakkauksessa tai G.Skillin kotisivuille niistä ei mainita sanallakaan.

Vaikka testeissä käytetyn Gigabyte GA-965P-DQ6 -emolevyn biosista muistiasetuksiksi säädettiin 4-4-3-5, käynnistyi kokoonpano Windowsiin 4-4-3-9-muistilatensseilla. Testejä varten Precharge delay (tRAS) säädettiin MemSetin avulla viiteen.

G.Skill F2-6400CL4D-2GBHK -tuotesivut

 

Rhino PC2-6400F4M Rev.2 EPP 2GB Kit

Rhino Technologies / Rhino Memory Inc. on suomalainen yritys, joka valmistaa DRAM-muisteja erityisesti ylikellotuskäyttöön. Muisteja valmistetaan tällä hetkellä Singaporessa ja Taiwanissa. Muistit testataan, viimeistellään, ohjelmoidaan, pakataan ja myydään Suomessa. Yrityksen suurimmat yhteistyökumppanit ovat Micron Technology, Brain Power, Spartan, Analog Devices ja Sanyo. Myös tuotekehitys ja -suunnittelu tapahtuvat kokonaan Suomessa.

Rhino on suuntautunut erityisesti harrastajamarkkinoille ja tämä näkyy muistien komponenttivalinnoissa. Rhino-muisteissa käytetään ainoastaan Micronin valmistamia muistipiirejä, jolloin harrastajien ei tarvitse jahdata tietyllä koodilla varustettua muistikittiä ja miettiä, mitkä piirit heatspreaderin alta löytyy. Muisteissa käytetään yleisesti Brain Powerin tai Spartanin valmistamia kuuden tai kahdeksan kerroksen piirilevyjä.

Kaikki nykyiset Rhino-mallit toimitetaan ilman heatspreadereitä, joten kuluttaja pystyy helposti tarkistamaan piirien olevan sitä mitä luvataan. Pian julkaistavien Rhino Savage H.X.E -mallien kohdalla vakiokäyttöjännite on kuitenkin jo niin korkea, että muisteille on pakko järjestää kunnon jäähdytys. Tämän takia kyseiset muistit on varustettu Thermalrightin valmistamilla HR-07-lämpöputkisiileillä.

Elektroni toimitti testeihin Rhinon PC2-6400F4M Rev.2 EPP 2GB -muistikitin, joka on speksattu toimimaan 4-4-3-9-muistiasetuksilla PC2-6400-nopeudella (800 MHz DDR). Vaihtoehtoisesti muisteja voi ajaa myös PC2-5300-nopeudella (667 MHz DDR) 3-3-3-9-asetuksilla. Erona G.Skillin muisteihin on Precharge delay -asetus (tRAS), joka on viiden sijaan yhdeksän. Rhinon muistit on pakattu muoviseen pakkaukseen, jossa muistien lisäksi toimitetaan mustataustainen ohjelappu. Lapusta löytyy lyhyesti ja ytimekkäästi muistien speksit sekä lista suositelluista emolevyistä, joihin lukeutuu Asuksen, Abitin, EVGA:n ja DFI:n Intel-emolevyjä.

Kuten jo aiemmin todettiin, Rhinon tämän hetkisissä muistimalleissa ei käytetä heatspreadereita. Micronin µPGA-koteloidut muistipiirit ovat selvästi näkyvillä. Myyntipakkauksen takapuolella käyttöjännitteeksi suositellaan 2,1 – 2,35 volttia ja yli 2,3 voltin jännitteillä muisteille on hyvä asettaa tuuletin jäähdyttämään. Elektronin tuotesivuilla lukee, että yli 2.35 V jännitteen käyttäminen mitätöi takuun! Normaalikäytössä takuu on viisi vuotta.

Muistien päälle on liimattu tarra, joka kertoo muistimallin ja kapasiteetin. Valitettavasti muistiasetukset ja käyttöjännite on jätetty merkitsemättä.

Testissä olleet muistit on varustettu Micronin MT47H64M8B6-37E rev.D -piireillä (D9GCT), jotka on alunperin speksattu 1,8 voltin käyttöjännitteellä PC2-4200 nopeudelle CL4-4-4 asetuksilla. Piirilevynä on käytössä Brain Powerin kuusikerroksinen B62URCE 1.0 -malli.

Testien aikana havaittiin, että käytössä muistien päälle liimattu tarra tummui silmin nähden. Tämän perusteella kuluttajalle tuskin ainakaan vahingossa eksyy käytettyjä muisteja. Muistit eivät toimineet aivan yhtä lämpiminä, kuin G.Skillit, ja muistipiireiltä mitattu lämpötila oli hieman yli 50 astetta.

Rhinon muistit on varustettu EPP-profiileilla ja valmistajan mukaan ne on ohjelmoitu seuraavasti:

  • 800MHz: 4-4-3-9-22-6 (tCL-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tWR) / 2,2 V
  • 667MHz: 3-3-3-9-22-6 (tCL-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tWR) / 2,2 V

Muistien varsinainen SPD, josta useimmat emolevyt lukevat muistiasetukset AUTO-asetuksella, on ohjelmoitu parhaan yhteensopivuuden takaamiseksi. Koska Micronin piirit tarvitsevat emolevystä riippuen melko korkean käynnistysjännitteen, on asetukset tästä syystä ohjelmoitu erittäin löysiksi:

  • 800MHz: 5-5-5-18-22-42-3-6-3-3 (tCL-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tRFC-tRRD-tWR-tWTR-tRTP)
  • 533MHz: 4-4-4-13-15-29-3-5-3-3 (tCL-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tRFC-tRRD-tWR-tWTR-tRTP)

Gigabyten GA-965P-DQ6-emolevy säilytti biosiin säädetyt muistiasetukset oikein, kun Windows latautui. Memsetin tietojen mukaan Rhinoissa Refresh Cycle Time (tRFC) on 42, kun G.Skillin muisteissa se on 40.

Elektroni, Rhino PC2-6400F4M Rev.2 EPP 2GB Kit -tuotesivu

 

Sisältö

  1. PC2-6400 CAS 4 -muistit: G.Skill & Rhino
  2. Ylikellotustestit, suorituskykymittaukset ja loppusanat