UUSIMMAT

Tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua

07.10.2011 18:36 |

 

Tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua

Phanteks PH-TC14PE-RD on erittäin kookas cooleri ja värillinen jäähdytysrivasto tekee siitä poikkeuksellisen näköisen. Kahden mukana toimitettavan 140 mm tuulettimen kanssa koko komeuden ulkomitat ovat 159 x 140 x 171 mm ja paino 1250 grammaa. Tuulettimet on mahdollista asettaa toimimaan kahdella eri kierrosnopeudella, jolloin niiden tuottama melutaso on 19 tai 15,2 desibeliä. SolSku-kiinnityksen luvataan olevan yhteensopiva Intel LGA 1155/1156/1366/775- ja AMD AM2/AM2+/AM3-suoritinkantojen kanssa. Tarkka yhteensopivuuslista löytyy valmistajan sivuilta. Takuuta Phanteks lupaa tuotteelleen mukavat viisi vuotta.

Kuten monissa sen pahimmissa kilpailijoissa, myös Phanteks PH-TC14PE:ssä rakenne perustuu kahteen erilliseen tornimalliseen jäähdytysrivastoon, jotka ovat yhteydessä pohjaosaan kuparisten lämpöputkien avulla. Molempien tornien päälle on kiinnitetty kiiltäväpintaiset Phanteks-tekstillä varustetut koristelevyt, jotka piilottavat samalla lämpöputkien päät.

Yksi Phanteksin uutuuscoolerien silmiinpistävimmistä ulkoisista ominaisuuksista on värillinen pinnoite, joka on testiyksilössä punainen. Phanteksin mukaan pinnoitus on toteutettu patentoidulla P.A.T.S (Physical Antioxidant Thermal Shield) -tekniikalla, jonka kehutaan tehostavan lämmön siirtymistä rivaston pinnalta sekä heijastavan muista lämpölähteistä (kuten näytönohjain, piirisarja tms.) tulevaa lämpösäteilyä. Hyödyn kehutaan olevan merkittävä erityisesti kotelon kaltaisissa ”suljetuissa” olosuhteissa. Pinnoitteen myötä ripojen pinnat ovat hieman mattamaiset.

Jäähdytysrivaston lamellien koko on noin 140 x 50 mm ja niitä löytyy molemmista torneista 44 kappaletta, joten kokonaispinta-ala on karkeasti arvioiden noin 1,23 neliömetriä. Tornien keskellä on 30 mm väli, jonne on tarkoitettu asennettavaksi yksi 25 mm paksu tuuletin. Aukkoa hyödynnetään myös asennusvaiheessa, jotta pohjan tuntumassa sijaitsevat kiinnitysruuvit saadaan kiristettyä asianmukaisesti.

Jäähdytysripojen pitkät sivut eivät ole täysin suoria, vaan niihin on muotoiltu mm. Noctuan coolereiden tapaan pientä sahalaitakuviota ilmeisesti ilmavirran pyörteilyn hallitsemiseksi. Pakkauksen mukana toimitetaan kapeat liimapintaiset kumisuikaleet rivaston reunoille kiinnitettäviksi. Niiden tarkoituksena on estää tuulettimen rungon suora kontakti metallirivaston kanssa resonanssin estämiseksi.

Alapuolelta katsoessa voi huomata, että tornien jäähdytysrivat koostuvat itse asiassa kahdesta lämpöputkien molemmin puolin juotetusta osasta. Lämpöputkien kiinnitys on siis toteutettu juottamalla ja coolerissa on hyödynnetty C.P.S.C (Cold Plasma Spraying Coating Technology) -tekniikkaa, jonka kehutaan parantavan lämmönjohtavuutta ja lämmön siirtymistä metallista toiseen. Tekniikasta kerrotaan olevan hyötyä erityisesti lämpöputkien juotetuilla pinnoilla. Kovin tarkkaa tietoa C.P.S.C:n toiminnasta ei Phanteksin sivuilta kuitenkaan löydy.

Coolerin pohjaosa on nikkelöityä kuparia ja se on juotettu kiinni viiteen U:n muotoiseen kahdeksan millimetrin lämpöputkeen. Lämpöputket läpäisevät pohjaosan tiiviissä rivissä ja hajaantuvat molemmista päistään tasaisin välein jäähdytysrivaston sisään.

PhanteksPohjan kontaktipinnan viimeistely on jätetty silminnähden karkeaksi, sillä pinnassa on havaittavissa kaarevia työstöuria, jotka tuntuvat myös kynnellä pintaa liu’uttaessa. Kokonaisuudessaan pohja todettiin tasaiseksi ja suoraksi. Kontaktipinnan ulkomitat ovat 42 x 45 mm.

 

Tuulettimet

Coolerin mukana toimitettavat PH-F140TS-tuulettimet ovat siis kooltaan 140 x 140 x 25 mm ja ne ottavat virtansa tavallisen kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta. Tuulettimet käyttävät UFB-laakerointia (Updraft Floating Balance bearing), jossa on hyödynnetty MOSS- ja SSC-tekniikoita. Hieman poikkeuksellisesti tuulettimen moottori on kiinni rungossa vain kolmella sakaralla neljän umpinaisen sijaan. Kahdeksankulmaisen muotoilun ansiosta tuuletin on mahdollista kiinnittää 120 mm tuulettimen kiinnitysreikiin.

Täydellä käyttöjännitteellä tuuletin pyörii 1200 RPM ja siirtää ilmaa 78,1 CFM 19 dBA:n melutasolla. Q.S.A-adapterin avulla kierrosnopeuden saa pudotettua 900 RPM:ään, jolloin speksit ovat 60,1 CFM ja 15,2 dBA. Valmistaja lupaa tuulettimien kestoiäksi vähintään 150 000 tuntia.

Roottorin yhdeksän lapaa ovat poikkeuksellisen näköiset, sillä niissä on käytetty M.V.B (Maelström Vortex Booster) -muotoilua. Phanteksin mukaan M.V.B:n tarkoituksena on saada aikaiseksi voimakas ja hallittu ilmavirta. Käytännössä M.V.B on nähtävissä lapojen jättöreunaan muotoiltuina koloina sekä lavan päälle muotoiltuina kolmion muotoisina ”evinä”.

Yksityiskohtia riittää, sillä kiinnitysreikien ympärille on muotoiltu pienet kuopat, joihin käyttäjä voi halutessaan kiinnittää mukana toimitettavat liimapintaiset kumitassut. Tassujen tarkoituksena on eristää tuuletin esimerkiksi kotelon rungosta tai coolerin metalliosista.

Tuulettimien kiinnitys on toteutettu metallilankakiinnittimin, jotka pujotetaan tuulettimen reikiin asetettuihin pieniin muovitappeihin. Kiinnitystarpeet toimitetaan kolmelle tuulettimelle, joten halutessaan käyttäjä voi hankkia cooleriinsa vielä yhden tuulettimen lisää.

Coolerin mukana toimitettavia tuuletintarvikkeita ovat kiinnitysruuvit (joita ei tarvita coolerin asennuksessa), mustat muovitapit metallilankakiinnikkeisiin, virtajohdon Y-haaroittaja sekä Q.S.A-adapteri, jolla kierrosnopeuden saa pudotettua 900 RPM:ään.

 

Sisältö

  1. Phanteks PH-TC14PE -prosessoricooleri ja PH-F140TS-tuulettimet
  2. Tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Cooleri kokonaisuudessaan, asennus & PH-F140TS-tuulettimet
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto