UUSIMMAT

Cooleri kokonaisuudessaan, asennus & PH-F140TS-tuulettimet

07.10.2011 18:36 |

 

Cooleri kokonaisuudessaan

Tuulettimien kiinnittämistä varten rivastojen lyhyiltä sivuilta löytyy hakaset, joihin tuulettimien metallilankakiinnikkeet saa venytettyä kiinni. Tuulettimia on mahdollista asentaa kummankin tornin molemmille puolille, vaikkakin tornien väliin mahtuu vain yksi tuuletin kerrallaan. Kuvassa tuulettimien oletusasennus, eli toinen tuuletin rivaston ulkopinnalla ja toinen rivastojen välissä. Puhallussuunta molemmilla tuulettimilla on luonnollisesti sama.

Halutessaan jäähdytystehoa voi parantaa entisestään asentamalla coolerin kylkeen kolmannen tuulettimen. Pakkauksen mukana toimitetaan metallilankakiinnikkeet myös kolmannelle tuulettimelle. Kuvassa kolme PH-F140TS-tuuletinta asennettuna puhaltamaan kuvan vasemman alanurkan suuntaan.

Asennus

Asennusohjeet on painettu kiiltäväpintaiselle A3-kokoiselle paperille ja sisältö on aseteltu varsin tiiviisti. Jaksotus ja mallikuvat ovat kuitenkin selkeitä, joten asennuksesta selviää ongelmitta. Suomea ohjeista ei valitettavasti löydy, mutta useimmat varmasti pärjäävät englannin kielellä.

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan SoliSku-kiinnitystarvikkeet sekä AMD:n että Intelin viimeisimmille suoritinkannoille. Kuvassa Intel-asennustarvikkeet ovat vasemmassa reunassa, AMD-tarvikkeet oikeassa yläreunassa ja oikeassa alareunassa molempien kanssa käytettävä kiristyslevy.

Phanteksin asennus Intelin LGA-suoritinkannoille aloitetaan kiinnittämällä kierretapit X:n malliseen metalliseen taustalevyyn. Taustalevyn sakaroista löytyy kolmet eri kiinnitysreiät, joista käyttäjä valitsee käyttämälleen suoritinkannalle sopivan vaihtoehdon. Reiät on numeroitu ja taustalevyn keskeltä löytyy selitykset numeroille. Seuraavaksi taustalevy asetetaan emolevyn takapuolelle niin, että kierretapit osuvat suoritinkantaa ympäröiviin kiinnitysreikiin.

Kun taustalevy on paikallaan, emolevy käännetään oikein päin ja kierretappeihin asennetaan mustat muoviset korokepalat. Tämän jälkeen tappien välille asennetaan metalliset kiinnityspalkit, joiden keskellä on pienet kierretapit. Palkkien asennolla valitaan myös coolerin asento, joka kannattaa varmistaa ennen palkkien kiristämistä paikalleen sormimutterien avulla.

Ennen coolerin laskemista suorittimen päälle pohjaosan yläpintaan kiinnitetään sormiruuvilla metallikappale, jonka päistä löytyy jousitetut ruuvit. Käytännössä sormiruuvi kannattaa kiristää meisselillä, sillä sen kierteet ovat melko tiukat ja sijainti hieman ahdas. Viimeisenä vaiheena cooleri asennetaan tukevasti paikalleen kiristämällä jousitetut ruuvit pohjaan asti. Testikappaleen kanssa jousitettujen ruuvien saamisessa kierteilleen oli hieman ongelmia, mutta muutaman uusintayrityksen jälkeen cooleri saatiin onnistuneesti paikalleen.

Kuten nykypäivän huippucoolereilla on tapana, myös Phanteks peittää alleen suuren osan emolevystä. Tästä johtuen monilla emolevyillä korkeampien erikoismuistikampojen kanssa saattaa esiintyä yhteensopivuusongelmia. Joidenkin koteloiden kanssa kannattaa myöskin huomioida 171 mm kokonaiskorkeus, joka tuo coolerin lähelle kylkipaneelia. Tuulettimien virransyöttö tapahtuu esimerkiksi emolevyn liitännästä Y-haaroittimen avulla.

Phanteks PH-F140TS -tuulettimet

Phanteks PH-TC14PE -prosessoricoolerissa käytettäviä PH-F140TS-tuulettimia on saatavissa myös erikseen yksittäispakattuina retail-tuotteina. PH-F140TS:n suositushinta on 21,90 euroa ja sitä on saatavissa valkoisena, punaisena, sinisenä ja oranssina. Prosessoricoolerin tapaan pakkauksen väritys on mustavalkoinen. Etupuolelta löytyy pieni kurkistusikkuna, josta käy selville tuulettimen roottorin väritys.

Tuulettimen toimitussisältöön kuuluu poikkeuksellisen paljon tavaraa: kaksi käyttöjännitettä alentavaa adapteria, molex-adapteri, neljä kumista kiinnitystappia, kiinnitysruuvit, kumiset vaimennustarrat tuulettimen runkoon sekä metallinen kiinnityspalkki tuulettimen käyttämiseksi esimerkiksi näytönohjaimen jäähdytykseen. Kierrosnopeuden laskemiseen tarkoitetut adapterit ovat nimeltään QSA (Quiet Speed Adaptor) sekä Q2SA (Ultra Quiet Speed Adaptor). Näistä ensiksi mainittu on sama, joka toimitetaan Phanteksin prosessoricoolerin mukana. Jälkimmäistä käyttäen tuulettimen spekseiksi muodostuu 750 RPM, 45,1 CFM ja 13,4 dBA.

Pirteissä värivaihtoehdoissa on valinnanvaraa. Kaikissa tapauksissa tuulettimen runko on valkoinen ja roottori värillinen. Valkoisella suojapunoksella päällystetyn johdon pituus on 40 cm. Valmistaja lupaa tuulettimilleen viiden vuoden takuun.

 

Sisältö

  1. Phanteks PH-TC14PE -prosessoricooleri ja PH-F140TS-tuulettimet
  2. Tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Cooleri kokonaisuudessaan, asennus & PH-F140TS-tuulettimet
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto