Uusimmat

Pikakokeilu Logitech Pop Keys-näppäimistö ja Pop Mouse -hiiri – Räväkkyys edellä

21.01.2022 17:30 Kai Taipale

Logitech on selvästi tunnetumpi toimivista ja käytännöllisistä oheislaitteista pikemmin kuin varsinaisesti todella räväköistä vaihtoehdoista. Uuden Pop-malliston myötä tilanne voi olla muuttumassa.

Logitechin mallistoon kuuluu jo entuudestaan runsaasti vaihtoehtoja niin hiirissä kuin näppäimistössä aina pelaajista ammattikäyttöön. Tyyli on pelimaailmaan liittyviä erikoismalleja lukuunottamatta ollut pikemminkin hillitty kuin huomion itseensä vetävä.

Uusi, tammikuun 21. päivä julkaistu Pop-mallisto on kuitenkin ihan toista maata. Se on tehty keräämään katseita.

Sekä Pop Keys -näppäimistöä että Pop Mouse -hiirtä saa kumpaakin kolmessa värissä: Daydream, Heartbreaker ja Blast. Näistä viimeinen on myös Muropaketin pikakokeilussa olevien laitteiden väri. Näppäimistön hinta on 99 euroa ja hiiren hinta 49 euroa.

Sekä näppäimistö että hiiri toimivat langattomasti ja paristojen voimalla. Langaton yhteys onnistuu joko Bluetoothilla tai 2,4 gigahertsin radiotaajuudella. Jälkimmäinen ratkaisu vaatii Logitech Bolt -lähettimen, jollainen tuleekin näppäimistön mukana. Sitä voi käyttää myös hiiren kanssa – tai muiden Bolt-yhteensopivien Logitech-laitteiden kanssa.

Näppäimistö on tyylitellysti pakattu. Pakkauksen sisältä löytyy itse Pop Keys -näppäimistön lisäksi vaihto-emoji-painikkeet, Bolt-lähetin sekä turvallisuusohje. AA-paristot on esiasennettu paikoilleen.

Painikkeiden toimintoja hallitaan monien muiden Logitechin mallien tapaan Logitech Options -sovelluksella. Sen kautta voi määrittää tiettyjen sovellusten käyttöön osan painikkeista. Tämän näppäimistön kohdalla tärkein ominaisuus lienee kuitenkin emoji-painikkeiden muokkaus sellaisiksi, että ne istuvat omaan tarpeeseen mahdollisimman hyvin.

Vaihtoehtoisia näppäinhattuja on yhteensä yhdeksän, joukossa käytetyimmät emojit. Omaan käyttöön näistä otin neljä usein käyttämääni ja määritin viidennen näppäimen avaamaan emoji-valikon. Tämä tuntui näiden osalta riittävältä ja toimivalta ratkaisulta.

Emoji-näppäinten sijaintiin tottuminen ottaa aikansa. Rivi lisänäppäimien oikeassa reunassa saa sormet osumaan välillä niihin, vaikka tarkoitus olisi osua esimerkiksi rivinvaihtoon tai nuolinäppäimiin. Ongelma kuitenkin selvästi väheni jo parissa päivässä, joten kyseessä taitaa olla vain tottumista vaativa ilmiö.

Hieman samaa on havaittavissa myös muusta näppäimistöstä. Painallusten liikerata tuntuu aavistuksen pitkältä, joskin mekaanisten kytkimien tuntuma on riittävän hyvä. Se mikä käytössä voi häiritä, että näppäimistö on korostetun äänekäs, ainakin ellei jatkuvassa käytössä ole entuudestaan mekaanista pelinäppäimistöä.

Näppäimistö on myös korkea. Itse kaipasin sen kanssa jo rannetukea, jotta kirjoitusasennosta olisi saanut riittävän rennon. Näppäimistön kulmaa ei voi myöskään muuttaa, sillä mitään säätömahdollisuuksia ei ole. Kirjoitusasennon korjaaminen ei siis ole ihan helppoa.

Näppäimistössä ei ole taustavaloja, mutta merkkivalot löytyvät esimerkiksi F1-F3-näppäimistä, jolloin näkee mihin kolmesta mahdollisesti paritetusta laitteesta näppäimistö on kytketty. Väriyhdistelmä toimii kuitenkin valoisassa, sillä tuolloin näppäimet on helppo erottaa toisistaan.

Lisäksi Mac-käyttäjille on merkinnät näppäimissä.

Ihan ahkerimmalle kirjoittajalle näppäimistö ei siis ole ykkösvalinta, mutta siinä on paljon muita avuja. Se on näyttävä, tyylikäs ja oikeastaan hauskakin. Kun tavoitteena on erottua joukosta, tämä tekee sen muitta mutkitta. Vanhaan kirjoituskonetta muistuttava näppäinhattujen muotoilu on jo itsessään piristävä poikkeus, ja taatusti joukosta erottuvat värit piristävät harmaata arkea. Lisäksi näppäimistön rakenne erittäin tukeva, ja painoa on vaikka muille jakaa. Liikkuvassa käytössä tämä ei miellytä, mutta yhden paikan käytössä tämä luo uskottavuutta rakenteen kestoon.

Ja ne muokattavat emoji-painikkeet ovat varmasti osalle käyttäjistä aivan ehdoton lisä. Omassakin käytössä niihin tottui nopeammin kuin kirjoitustuntumaan.

Hiiri on tästä kaksikosta hillitymmin pakattu, ja pakkauksen sisältä löytyy itse Pop Mouse -hiiren lisäksi vain käyttöohje. Myös hiiressä paristo (AAA) on esiasennettu paikoilleen.

Hiiri on käytössä hyvin kevyt. Rakenne on kovin muovinen niin yläpinnan kuin pohjankin osalta.

Kevyttä hiirtä on mukava liikutella, mutta valitettavasti sen painiketuntuma on lähes olematon. Jo pelkkä sormen laskeminen hiirelle voi  aiheuttaa painalluksen. Tuplapainalluksia tuli aluksi kuin liukuhihnalta, kun ei ollut ihan varma, milloin painallus menee perille. Hiirtä oppii kyllä käyttämään riittävän varovasti, joten osaltaan tämäkin voi olla tottumiskysymys. Samalla hiiri on myös todella hiljainen, joten tältä osin laitteet ovat kuin eri maailmasta.

Rullan tuntuma on oikein toimiva, ja sen toiminta mukautuu järkevästi pyöritysnopeuteen. Rullan alapuolella sijaitseva emoji-painike avaa valintaikkunan, joten myös muut kuin pikavalintoihin lisätyt emojit saa käyttöön helposti ja nopeasti. Hiiren anturi toimi testipinnoilla mukisematta, jotta tältä osin hiiren perusasiat ovat hyvällä tolalla.

Hiiren käyttöä voi muokata näppäimistön tapaan Logitech Options -sovelluksella. Muokattavaa on näppäimistön niukemmin, mutta rullan painallukselle voi vaihtaa toimintoa, kuten myös sen alapuoliselle painikkeelle. Nyt jälkimmäinen avaa siis emoji-valikon. Tämä tuntui ihan fiksulta ratkaisulta, joten muokkaustarvetta ei tältä osin omassa käytössä ollut.

Kumpikin laitteista toimii paristoilla. Muutaman päivän käytössä ei mitään kestävyystestejä ollut mahdollisuuksia suorittaa, sillä valmistaja lupailee kestoksi hiirelle huimat 24 kuukautta ja näppäimistölle vieläkin enemmän eli 36 kuukautta. Popit tukevat myös useamman laitteen Logitech Flow -työnkulkua.

Kokonaisuuteena Logitechin Pop Keys ja Pop Mouse erottuvat joukosta. Niiden käytettävyys on puutteista huolimatta ihan kelvollisella tasolla, ellei esimerkiksi kirjoittamista tule päivässä tuntitolkulla. Rakenne, ominaisuudet ja ilme huomioiden hintakin on vähintään kohtuullisella tasolla. Jos kuitenkin settiä miettii todella ahkeraan käyttöön, tylsemmän ulkoasun vaihtoehdot esimerkiksi samalta valmistajalta ovat varmempi valinta. Näyttävyyttä hakeville tämä kaksikko voi kuitenkin olla aivan nappivalinta.

Logitech Pop Keys

Hyvää

 • Näyttävä
 • Tukeva
 • Emoji-näppäinten hauskuuslisä
 • Langattomuus

Huonoa

 • Korkea rakenne
 • Äänekkyys

Teknisiä tietoja:

 • Hinta: 99 euroa
 • Yhteystavat: Bluetooth 5.1 ja Logitech Bolt
 • Paristot: 2 x AAA
 • Mitat, paino paristojen kanssa: : 321,2 x 138,5 x 35,4 mm, 779 g
 • Langattoman Bluetooth Low Energy -tekniikan vaatimukset: Bluetooth Low Energy. Windows 10,11 tai uudempi / macOS 10.15 tai uudempi / iPadOS 13.4 tai uudempi (Emoji-näppäimiä ja ohjelmistoa ei tueta) / iOS 11 tai uudempi (Emoji-näppäimiä ja ohjelmistoa ei tueta) / Chrome OS (Emoji-näppäimiä ja ohjelmistoa ei tueta) / Android 8 tai uudempi (Emoji-näppäimiä ja ohjelmistoa ei tueta)
 • Logi Bolt -USB-vastaanottimen vaatimukset: USB-liitäntä, Windows 10,11 tai uudempi / macOS 10.15 tai uudempi / Chrome OS (Emoji-näppäimiä ja ohjelmistoa ei tueta)

Logitech Pop Mouse

Hyvää

 • Kevyt käyttää
 • Hyvä rullatuntuma
 • Langattomuus

Huonoa

 • Muovinen rakenne
 • Painikkeiden tuntuma

Teknisiä tietoja:

 • Hinta: 49 euroa
 • Yhteystavat: Bluetooth ja Logitech Bolt
 • Paristot: 1 x AAA
 • Mitat, paino paristojen kanssa: 104,8 x 59,4 x 35,2 mm, 82 grammaa
 • Yhteensopivuus: Vaatii Bluetooth low energy -tekniikan, Windows 10,11 tai uudempi / macOS 10.15 tai uudempi / Chrome OS (Ohjelmistoa ja emojeja ei tueta tällä hetkellä) / iPadOS 13.4 tai uudempi (Ohjelmistoa ja emojeja ei tueta tällä hetkellä) / Toimii Microsoft Surfacen kanssa / Yhteensopiva myös Logi Bolt -USB-vastaanottimen kanssa

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat