Uusimmat

Prosessoricoolerit – Kesä 2007

30.08.2007 19:14 Muropaketin toimitus

Tutustuimme viime syksynä prosessorin jäähdytykseen markkinoiden kärkipään ilmajäähdytysratkaisuiden avulla. Nyt valitsimme testattavaksi kahden suuren valmistajan, Zalmanin ja Cooler Masterin, high-end-coolerit ja asetimme edellisen vertailun voittaneen Scythe Infinityn niitä vastaan. Lisäksi verrokiksi napattiin tehokkaaksi mainostettu Tuniq Tower 120 -cooleri. Ilmajäähdytteisten ratkaisuiden ohella saimme tällä kertaa mukaan vesijäähdytyspuolen edustajan, joka ainakin edullisen hintansa puolesta on realistinen vaihtoehto markkinoiden kalleimmille ilmajäähdytysratkaisuille. Tässä artikkelissa tutustutaan siis Zalmanin CNPS9700 LED- ja Cooler Masterin GeminII-coolereihin sekä Magicoolin DIY Liquid Cooling Kit -vesijäähdytykseen. Testeissä Intel Core 2 Extreme QX6700 -prosessori ylikellotettiin 3,2 GHz:n kellotaajuudelle ja prosessorin lämpötilaa mitattiin levossa ja rasituksessa. Lisäksi mukana on melumittaukset.

Zalman CNPS9700 LED

Alan suurimpiin tekijöihin kuuluvan Zalmanin toimintaperiaate uusien prosessoricoolereiden suhteen on tullut vuosien varrella selväksi. Yksinkertaisuudessaan homma menee näin: Zalman julkaisee uuden coolerin, jota seuraavat samaiseen malliin perustuvat LED-valaistuilla (Light Emitting Diode) tuulettimilla ja erikoisvärityksillä varustetut versiot. Hieman pidemmän ajan kuluttua Zalman julkaisee alkuperäisen coolerin rakenteeseen perustuvan, mutta fyysisesti kookkaamman mallin, jonka mallinumeroon on lisätty muutama sata yksikköä. Vuorossa voi olla vielä toinen kooltaan suurennettu malli, jonka jälkeen firma lanseeraa täysin uuteen rakenteeseen perustuvan mallin. Lisäksi Zalmanille tyypillisinä tavaramerkkeinä ovat toimineet integroitu tuuletin ja rivaston viuhkamainen rakenne.

Tämänkertaiseen testiin saatu CNPS9700 LED edustaa 9000-sarjan toista aaltoa, sinisellä LED-tuulettimella höystettynä. Erona ensimmäistä aaltoa edustavaan 9500-malliin on suuremmat fyysiset mitat. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store, jonka hyllystä kyseinen kuparimötikkä irtoaa noin 55 euron hintaan.

CNPS9700 LED on pakattu tummansinisiin sävyihin puettuun pahvilaatikkoon, jonka etu- ja takakylkiin puhkaistut kookkaat reijät mahdollistavat muoveihin pakatun coolerin tarkemman tutkimisen. Kaikki tärkeimmät tiedot on printattu pitkin pakkauksen pintaa, jonka lisäksi käyttäjän mielenkiinnon saattaa herättää pienin kuvin varustettu tieto mukana toimitettavasta siveltävästä lämpötahnasta.

Pakkauksesta löytyvien oheistarvikkeiden kavalkadi on Zalmanin prosessoricoolereille tyypillinen. Muutama kiinnitysruuvi, pari kiinnityskehikkoa ja -klipsua, Zalman-kotelotarra, lämpötahnaa, tuulettimen kierrosnopeuden säätöön tarkoitettu Fan Mate 2 sekä mustavalkoinen, mutta äärimmäisen havainnollinen ja selkeä taiteltu ohjekirjanen.

Fan Mate 2 ei ole kokenut hetkeen muutoksia, joten CNPS9700 LED:n pakkauksen mukana toimitettava yksilö on 20 gramman painoinen ja 70 x 26 x 26 mm kokoinen musta muoviboksi, jonka päältä löytyvän nupin avulla tuulettimelle syötettävää jännitettä on mahdollista säätää 5 ja 11 voltin välillä. Säätimeen saa kytkeä maksimissaan kuuden watin tuulettimen.

Jos tietokoneen jäähdytystuotteita voisi kutsua esteettisiksi, sijoittuisi CNPS9700 varmasti arvosteluasteikon parempaan päähän. Kuparinen, viuhkamaisista rivoista ja lämpöputkista koostuva rakenne on näyttävä ja massiivinen. Painoa löytyy kaikkiaan 764 grammaa, josta jäähdytyssiilen osuus on 690 grammaa. Ulkomitoiksi kerrotaan 90 x 124 x 142 mm. Jäähdytys on toteutettu sinisin ledein koristellulla integroidulla tuulettimella, jonka kierrosnopeus on säädettävissä portaattomasti Fan Mate 2 -säätöyksikön avulla. Yhteensopivuus luvataan kaikkien nykypäivänä kaupasta saatavien Intel- ja AMD-kokoonpanojen kanssa (Socket 754, -939, -940, -AM2 ja -775).

CNPS9700 LED:n rakenteen sydämenä toimii kahdeksikon muotoon taivutetut kolme lämpöputkea, joiden muodostamaan ylempään lenkkiin viuhkamainen kuparirivasto kiinnittyy. Rivat ovat paksuudeltaan vain 0,2 mm ja ne muodostavat kaikkiaan 5490 neliösenttimetrin haihdutuspinta-alan.

Koska kahdeksikon muotoon taivutetut lämpöputket ovat molemmista päistään kiinni pohjassa, on niistä tavallaan saatu otettua irti kuuden putken lämmönsiirtoteho. Pohjan yläpuoli on valmistettu alumiinista ja alapuolen kontaktipinta kuparista.

Cooleriin integroitu ZF1125BTH-tuuletin on kiinnitetty pohjaan ruuvatun metallisen kiinnitysvarren päähän. 110 mm läpimittainen kaksoiskuulalaakeroitu tuuletin on speksattu 0,4 ampeerille ja Fan Mate 2:n avulla sen kierrosnopeus on säädettävissä 1250 ja 2800 RPM:n välillä. Äänentaso liikkuu valmistajan mukaan 19,5 ja 35 desibelin välillä.

CNPS9700 LED:n pohjan viimeistelyssä ei ole valittamisen sijaa. Suorittimen kanssa kontaktissa oleva pinta peilaa näyttävästi, ja vaikka läheltä tarkasteltaessa on huomattavissa pieniä samansuuntaisia viiruja, ei kynnellä koittaessa ole tunnettavissa epätasaisuuksia.

Asennus

Tässä artikkelissa kaikkien jäähdytysratkaisujen kohdalla käytetään asennusten esimerkkialustana MSI:n LGA 775 -kantaista emolevyä. Zalmanin asennustoimenpide aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle muovinen kiinnityslevy, jonka jälkeen emo pyöräytetään jälleen oikein päin.

Emolevyn etupuolelle asetetaan toinen muovikehys, joka ruuvataan kulmistaan kiinni taustapuolelle asetettuun levyyn. Muovisten osien ansiosta väliin ei tarvita prikkoja. Kehyksen yhdestä sisäkulmasta löytyy kolo prosessorikannan lukitusvivulle, joten kehyksen asennuksessa on huomioitava vivun sijainti kehykseen nähden.

Mukana toimitettava lämpötahna ei ole pakattu perinteiseen tapaan tuubiin, vaan kynsilakkapurkkia muistuttavaan pieneen siveltimelliseen lasipulloon. Pullosta löytyy siveltävää tahnaa 3,5 grammaa, jonka pitäisi riittää ainakin kymmeneen käyttökertaan. Matalan viskositeetin ansiosta ZM-STG1-mallinimeä kantava tahna levittyy erityisen ohueksi kerrokseksi, ja ainakin ulkomaisissa testeissä sen on todettu pärjäävän erinomaisen hyvin markkinoiden johtavia lämpötahnoja, kuten Arctic Ceramiqueta, vastaan.

Kun lämpötahna on levitetty suorittimelle, lasketaan cooleri paikoilleen ja metallinen kiinnitysklipsi asetetaan pohjan päälipuolen päälle. Klipsin keskeltä löytyy reikä, joka sopii pohjaosan päältä löytyvään pyöreään vastakappaleeseen. Näin klipsi asettuu automaattisesti oikeaan kohtaan. Klipsi kiinnitetään messinginvärisin ruuvein molemmista päistään muoviseen kiinnityskehikkoon. Koska kiinnityskehikosta löytyy neljät kierteet, voi coolerin asentaa neljään eri asentoon. Suositeltavaa on kuitenkin asentaan cooleri niin, että tuuletin puhaltaa jäähdytysilman joko kotelon takaosaa tai yläosaa kohti.

Esimerkkitapauksessa asensimme CNPS9700 LED:n puhaltamaan I/O-liitinrivistöä, eli kuvitellun kotelon takatuulettimia kohti. Tämä onkin kaikkein suositeltavin tapa. Vaikka Zalman onkin melkoinen möhkäle, peittää se emolevyn pinnasta nykymittapuulla katsottuna varsin pienen alan. Yhteensopivuusongelmia ei pitäisi esiintyä, sillä rajuimmat mitat löytyvät pystysuunnasta.

Kokonaisuudessaan asennus ja kiinnitys on Zalmanille tyypilliseen tapaan yksinkertainen ja melko nopea operaatio. Emolevyn irroittamiselta ei vältytä, mutta kaikki asennustarvikkeet ovat yksinkertaisia komponentteja eikä ylettömän pienillä osilla ole tarvetta leikkiä. Vaikka itse cooleri onkin kiinni vain kahdesta pisteestä, tuntuu kiinnitys riittävän tukevalta ja kestävältä jämerän kiinnitysklipsun ansiosta.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Kesä 2007
  2. Cooler Master GeminII
  3. Magicool DIY Liquid Cooling Kit
  4. Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppusanat