UUSIMMAT

Samsung 840 EVO (750 Gt) & OCZ Vertex 450 (256 Gt)

23.10.2013 23:59 | | 25

SSD-asemat ovat yleistyneet nopeasti eikä tahdille ole näkyvissä loppua. Vaikka SSD-asemat eivät lähitulevaisuudessakaan ole korvaamassa perinteisiä kiintolevyjä, on nykyään yhä useammassa uudessa tietokoneessa edes jonkin sortin SSD-asema joko välimuistina tai itsenäisenä levynä. Tämä ei ole yllättävää, koska kiintolevyt ovat jo pitkään olleet suurimpia pullonkauloja moderneissa tietokoneissa, joten SSD-aseman hankkiminen on yksinkertainen keino nopeuttaa hieman vanhempaakin konetta. Kiintolevyjen kehitys on myös junnannut pitkälti paikallaan viimeisen viiden vuoden ajan eikä merkittäviä uudistuksia ole alalla nähty. Samsung näki kiintolevymarkkinoiden heikohkon tulevaisuuden ja myi oman tappiota tehneen kiintolevyhaaransa Seagatelle vuonna 2011. Viime vuosina Samsung onkin keskittynyt vahvasti SSD-asemiin ja 830- ja 840-sarjat ovat olleet erittäin suosittuja kuluttajien keskuudessa.

Muropaketin syksyn SSD-artikkeliin testiin saapui Samsungin uusi 750 gigatavun 840 EVO- ja OCZ:n 256 gigatavun Vertex 450 -mallit. Koska tallennustiloissa on merkittävä ero, ei suoraa vertailua asemien välillä voi tehdä. Samsungin 840 EVO käyttää hitaampia TLC NAND-muistipiirejä, joten artikkelissa tutkitaan, onko kannattavampaa osta iso asema hitaammilla muistipiireillä vai hieman pienempi asema nopeammilla muistipiireillä. Vertailukohtina testeissä ovat Samsungin 830-, 840- ja 840 Pro -mallit sekä Muropaketissa viimeisimpänä arvosteltu Seagaten 600-malli.

Sisältö

  1. Samsung 840 EVO (750 Gt) & OCZ Vertex 450 (256 Gt)
  2. SSD-asemien mallit, ominaisuudet ja hinnat
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Kovia lukemia tuo evo heittää rapidilla, olisipa MLC niin vois mennä hankintaan.

Ai tehokäyttäjille voi suositella OCZ:aa? Mitäs tehokäyttöä se on kun joka kahdennelta kymmenenneltä ostajalta menee SSD huoltoon tai kokonaan vaihtoon ja kaikki asennuksiin käytetty aika menee hukkaan, samoion kun kriittisemmissä virheissä myöskin kaikki jo tuotettu oma materiaali.

Itse en osta yhtään mitään valmistajalta jolla on yli 5% tuotteiden palautusprosentti hyvin pitkään aikaan.

OCZ on kyllä kerännyt itselleen niin epäluotettavan maineen, että ei välttämättä ainakaan tärkeälle datalle moista laittais.. Käyttis ehkä just ja just vielä menis.

Hieno homma että on tullut lisää artikkelien kirjottajia viime aikoina :)

Itsellä koneessa OCZ Vertex4:ia 2 kappaletta eikä ole ollut mitään ongelmia. 128Gb OS levynä jo reilun vuoden verran…

Vertex 450:tä voikin suositella juuri tehokäyttäjille sen hinnan ja suorituskyvyn johdosta, kun taas 840 EVO soveltuu paremmin tavalliselle käyttäjälle

Käytännön testeissä:

– Tiedostojen kopioinnissa 840EVO on 30-40% hitaampi kuin OCZ…
– Ohjelmien asennuksessa (jossa on tiedostoja kymmeniä tai satoja tuhansia), Photoshopissa EVO vie aikaa yli 2x eli yli 200% pitempään (2.11min vs 4.42min)…

Taidan edelleen pysytellä OCZ:in tuotteissa…

Higher_Jsuu

Itsellä koneessa OCZ Vertex4:ia 2 kappaletta eikä ole ollut mitään ongelmia.
128Gb OS levynä jo reilun vuoden verran…

– Intel 0.45% (against 1.73%)
– Samsung 0.48% (N/A)
– Corsair 1.05% (against 2.93%)
– Crucial 1.11% (against 0.82%)
– OCZ 5.02% (against 7.03%)

Components returns rates (7) (page 7: SSDs) – BeHardware

Eivätköhän ne OCZ:n lätyt toimi ongelmitta useimmilla käyttäjillä, mutta 5-10 kertainen palautusprosentti muihin valmistajiin verrattuna ei sillä sen paremmaksi muutu.

lein

Eivätköhän ne OCZ:n lätyt toimi ongelmitta useimmilla käyttäjillä, mutta 5-10 kertainen palautusprosentti muihin valmistajiin verrattuna ei sillä sen paremmaksi muutu.

Huonot on näköjään palautus prosentit OCZ:ssa, pitää sitten kait koputtaa puuta.

Mutta kun ovat toimineet niin on todellista vauhtiakin piisannut. :comp:

Helposti palautusprosentti ruokkii itseään. Eli helposti tuntuu että asemassa vika, kun on ollut muillakin, taidanpa laittaa palaukseen varmuuden vuoksi takaisin.
Samsungin kanssa varmaan kärvistellään pitempään kun hyvä maine.

Tilastot on kuitenkin 3v tai vanhempiin vanhoihin malleihin perustuvia.
Lastentaudeista uusissa tuotteissa saa aina maksaa virheellisimpinä tuotteina.

Erinomainen artikkeli. Plussaa elektronitasolle ulottuvasta tarkastelusta ja raudanlujasta tietämyksestä. Näitä lisää!

Luullu aina, että noi SSD:t on asennettuja ohjelmia varten. Varmuuskopiot ja muut tärkeet menee sitten ihan muualle. Ja juu mulla on wanha Vertex2 käyttistä varten kun sinne ei juuri muuta mahdu…

Eikös Samsung myynyt kovalevy-osastonsa Seagate:lle, eikä WD:lle.

@5
Loistavaa logiikkaa. Jos OCZ asemilla on ollut ongelmia niin niitä on sitten maailman tappiin asti. Tuo linkki oli vuoden vanha eikä sillä ole mitään painoarvoa tämän testin asemien kanssa.

OCZ:n palautusprosentit johtuvat vanhoista malleista eli Vertex 3, Octane ja Petrol jotka olivat surkean epäluotettavia. Vertex 4 ja 450 eivät käytä ongelmallista Sandforce piiriä vaan ne ovat OCZ:n omaa tuotantoa.

@11 Kyllä se kertoo firmasta jotain jos palautus prosentti on 5x muihin verrattuna. Sen sijaan että itket että linkki on vanha voit hakea uudempia lukuja, joissa OCZ pärjää paremmin…. aiwan sellaisia ei taida olla. Joku kahden levyn otanta ei kerro yhtään mitään.

Pitänee kai sitten odotella ssd:tä joko sata expressille tai hankkia pcie kortti, jos lukunopeutta haluaa merkittävästi lisää. Nykyisellään ei tosin taida olla kuluttajahintaisina natiiveja pcie ssd levyjä/kortteja? Ne ocz taitaa olla sellasia joissa on sata ohjaimet raidissa jos oikein olen ymmärtänyt.

Itsellä toiminut 2 x OCZ Vertex 3 maxiops raid 0:ssa nyt kaksi vuotta käyttislevynä ongelmitta. Tiedän, että OCZ varsinkin RAID 0:ssa on varsin hasardi yhdistelmä. Mutta näyttää siltä, että maxiopsit ovat olleet luotettavampia kuin nuo Vertex bsod 3:t (normaalimallit). Puuta koputellessa…

Olipas vähän pintaraapaisu. Oletin että sieltä tulee jotain tarkempia käyttökokemuksia ja tarinaa tuosta TLC aseman luotettavuudesta yms. Mutta ei..
"Artikkelin on tehnyt SSD-asiantuntija", vai että asiantuntija, se ei kyllä tästä artikkelista läpi paistanut.

Kiitos artikkelista ja myös itsellä on vielä vanha vertex2 pöytäkonessa ja hyvin on toiminut.
Epäilen että noi OCZ palautusprosentit johtuivat siitä että toivat ensimmäsenä sandforce sata3 piirilliset asemat kuluttajille , ja juuri sen takia tuli ongelmia.
Muut valmistajat tulivat reilusti myöhemmin markkinoille ja lastentaudit oli saatu järjestykseen.
Myös OCZ firmware päivitykset eivät ole olleet kovin helppoja tehdä jos ssd levyssä on ollut käyttöjärjestelmä asennettuna, luultavasti myös sen takia on tullut enemmän rikkoitumisia.
Suurin vika nyky levyissä on hinta ja koko eikä nopeudessa.
Tietysti uusi liitäntä tuo taas nopeammat siirtonopeudet mutta niistä on usein suurin hyöty jos tietokonessa on vain ssd asemia.

Nämä testit tehtiin ilmeisesti melkein tyhjille ssd-levyille eli lähinnä pelkkä käyttöjärjestelmä asennettuna? Olisi mielenkiintoista tietää miten tilanne muuttuisi, jos levystä olisikin käytössä vaikkapa 50% tai jopa 90% n. 250 Gt levyjen luokassa. Voisin kuvitella, että tämä vastaisi paremmin tosielämän tilannetta.

@10: Totta, näköjään muistikatkos käynyt. Korjataan…

@15: Voitko tarkentaa, että mitä olisit kaivannut lisää? Tarkotuksella yritin pitää tarkastelutason suurin piirtein samalla tasolla, kun Muron aikasemmat SSD revikat. Aina hieman hankalaa kirjoittaa uudelle sivustolle, koska lukijakunta ei ole vielä niin hyvin tiedossa, joten en viittiny lähteä tekemään mitään parin kymmenentuhannen sanan syväanalyysia, kun en ollu varma onko sellaselle kiinnostusta. Jos on niin mielelläni meen syvemmälle seuraavissa artikkeleissa.

TLC:stä kiinnostuneille pari artikkelia allekirjoittaneelta Lontoon murteella (ettei jää epäselväksi, työskentelen siis AnandTechille):

http://www.anandtech.com/show/6337/samsung-ssd-840-250gb-review/2
http://www.anandtech.com/show/6459/samsung-ssd-840-testing-the-endurance-of-tlc-nand

@17: Semmonen 113 gigatavua oli asemasta käytössä, eli aivan tyhjänä ei menty. Mulla oli tarkotuksena testata myös tota ~90% tilannetta, mutta että saatiin tää suht nopeasti ulos niin päätin siirtää seuraavaan artikkeliin. Tää eka revikka oli sinällään spessutapaus, kun kaikki asemat piti testata uudestaan, johon meni suhteessa aika paljon aikaa. Seuraavissa helpompi, kun tulokset jo löytyy valmiiksi :)

@13
Pitääkö vääntää rautalangasta vai nenästä? Se linkki kertoo miten joskus on ollut asiat. Mitään tekemistä sillä ei ole nykyisten levyjen kanssa.

No siinä on uudemmat tilastot ja lisänä vielä keskeneräisetkin tältä vuodelta. :smoke:

– Samsung 0.05% (against 0.48%)
– Plextor 0.16% (N / A)
– Intel 0.37% (against 0.45%)
– Crucial 1.12% (against 1.11%)
– Corsair 1.61% (against 1.05%)
– OCZ 6.64% (against 5.02%) / 2.92% without Petrol / Octane SATA 2 (against 3.05%)
SSD – Les taux de retour des composants (8) – HardWare.fr

– 0.15% Samsung
– 0.43% Intel
– 0.65% Corsair
– 0.78% Kingston
– 1.32% Crucial
– 1.39% OCZ

Näytä kaikki kommentit

@19
Olivatpa hyvät nuo sun linkit jossa ocz pärjäs paremmin.

Kiitokset leinille linkkien kaivelusta… aika hyviä levyjä ocz:lta kun puolet on pahimmillaan pistetty takasi yhdestä sarjasta. Harmi että on samsungillakin noussut, vaikka taitaa olla yleinen trendi. Viidestä viimeksi ostetusta siika keittimestäkin kaikki on menny takuuseen… Mieluusti kuitenkin maksaisin enemmän luotettavasta levystä, kuin vähän nopeammasta levystä.

Näin uudelleen luettua tovin jälkeen tuli huomattua, että levyjen mukana tulevista softista ei ole kirjoitettu yhtään mitään? Tarttui kaupasta tuollainen Samppa mukaan ja eikun kaivelemaan Muroa, että mitä ohjelmia sitä kloonailuihin yms. tarvikaan. Kunnes tuli muualla vastaan, että kaikki tarvittavahan tulee levyn mukana?

Ymmärrän toki, ettei vertailua tehdessä voi käyttää vain yhteen valmistajaan sidottua softaa, mutta lukijan kannalta olisi suotavaa käydä edes pintapuolisesti ominaisuudet läpi. Magicianin edellinen versio toki esiteltiin Murossa vuosi sitten, mutta Data Migrationia ei liene edes mainittu missään. Ja kai muillakin valmistajilla on omat vastaavat tuotteensa?

pulssi

Näin uudelleen luettua tovin jälkeen tuli huomattua, että levyjen mukana tulevista softista ei ole kirjoitettu yhtään mitään? Tarttui kaupasta tuollainen Samppa mukaan ja eikun kaivelemaan Muroa, että mitä ohjelmia sitä kloonailuihin yms. tarvikaan. Kunnes tuli muualla vastaan, että kaikki tarvittavahan tulee levyn mukana?

Ymmärrän toki, ettei vertailua tehdessä voi käyttää vain yhteen valmistajaan sidottua softaa, mutta lukijan kannalta olisi suotavaa käydä edes pintapuolisesti ominaisuudet läpi. Magicianin edellinen versio toki esiteltiin Murossa vuosi sitten, mutta Data Migrationia ei liene edes mainittu missään. Ja kai muillakin valmistajilla on omat vastaavat tuotteensa?

Huomasin kun kloonasi sony läppärin kiintolevyä Data migration ohjelmalla niin jätti varmuuskopio win8 osion kloonaamatta.
Eli ei kyllä ole täydellinen ohjelma mutta on helppokäyttöinen.

Itse ostin 500 Gt:n Samsung SSD-aseman Amazonilta 290 eurolla ja kloonasin Win7 Pron siihen. Käytössäni on HP läppäri 4720s. Luin kaiken, mitä tästä kloonaamisesta ja asemien vaihtamisesta on tullut eteeni sekä englanniksi että suomeksi. Paljon turhaakin on siitä kirjoitettu.
Itse asiassa homma on hyvin yksinkertainen (jos on muistanut tilata SAT-USB-kaapeli samassa yhteydessä). Asenna Samsung softa CD:ltä, käynnistä se, päivitä se jos se kehottaa siihen, kytke SSD kaapelin avulla USB-liitäntään ja kloonaa Windows SSD:lle. HDD oli pienempi kuin SSD ja vapaata tilaa n. 300 Gt. Sitten avaat koneen (katso huoltomanuaalista), vaihda SSD HDD:n tilalle, ruuvaa kaikki ruuvit paikalleen ja käynnistä kone. Kun Windows huomauttaa, että Hardware on muutettu, valitse Korjaa Windows ja valmis. Windows käynnistyy SSD:tä ja kaikki tiedostot ja ohjelmat ovat käytettävissä, ainoastaan entistä paljon nopeammin.

hpesch

Itse ostin 500 Gt:n Samsung SSD-aseman Amazonilta 290 eurolla ja kloonasin Win7 Pron siihen. Käytössäni on HP läppäri 4720s. Luin kaiken, mitä tästä kloonaamisesta ja asemien vaihtamisesta on tullut eteeni sekä englanniksi että suomeksi. Paljon turhaakin on siitä kirjoitettu.
Itse asiassa homma on hyvin yksinkertainen (jos on muistanut tilata SAT-USB-kaapeli samassa yhteydessä). Asenna Samsung softa CD:ltä, käynnistä se, päivitä se jos se kehottaa siihen, kytke SSD kaapelin avulla USB-liitäntään ja kloonaa Windows SSD:lle. HDD oli pienempi kuin SSD ja vapaata tilaa n. 300 Gt. Sitten avaat koneen (katso huoltomanuaalista), vaihda SSD HDD:n tilalle, ruuvaa kaikki ruuvit paikalleen ja käynnistä kone. Kun Windows huomauttaa, että Hardware on muutettu, valitse Korjaa Windows ja valmis. Windows käynnistyy SSD:tä ja kaikki tiedostot ja ohjelmat ovat käytettävissä, ainoastaan entistä paljon nopeammin.

Ja lisättäköön vielä, että ainakin Samsungilla on tarjolla myös "laptop kit", jossa tulee tuo USB-SATA kaapeli mukana. Hintaa voi tosin olla enempi kuin pelkkä levy + irtokaapeli.

Muropaketin uusimmat