Uusimmat

Testikokoonpano & suorituskyky

23.10.2013 23:59 Muropaketin toimitus

Testeissä käytettyihin SSD-asemiin päivitettiin testaushetkellä uusimmat saatavilla olleet firmware-päivitykset:

  • Samsung 840 EVO 750 Gt – EXT0AB0Q
  • OCZ Vertex 450 256 Gt – 1.0
  • Samsung 840 Pro 256 Gt – DXM05B0Q
  • Samsung 840 250 Gt – DXT08B0Q
  • Samsung 830 256 Gt – CXM03B1Q
  • Seagate 600 240 Gt – B660

Testialustana toimi Intelin Core i5-2500K -prosessori, ASRockin Z68 Pro3 -emolevy ja käytössä oli yhteensä 32 gigatavua (4x8Gt) G.Skillin DDR3-1600-muistia, jotka toimivat 9-9-9-24 2T -asetuksilla. Muut testikokoonpanon komponentit olivat XFX:n AMD Radeon 6850 -näytönohjain ja Antecin 520 wattinen virtalähde High Current Gamer -virtalähde.

  • Intel Core i5-2500K -prosessori (4/4 ydintä/säiettä, 3,3 GHz, Turbo Boost 2.0: maks. 3,7 GHz)
  • ASRock Z68 Pro3 -emolevy
  • 32 Gt G.Skillin DDR3-1600-muistia (9-9-9-24 2T)
  • AMD Radeon HD 6850 -näytönohjain
  • Antec High Current Gamer 520W -virtalähde

Testit suoritettiin asentamalla 64-bittinen Windows 7 Ultimate ja Windows 7 SP1 -päivitys Samsungin 840 EVO -asemalle. Lisäksi testikokoonpanoon asennettiin uusimmat versiot tarvittavista ajureista sekä testiohjelmista. Asennuksen jälkeen koko asema kloonattiin NTI Echo -ohjelmalla muille testattaville levyille, joille oli suoritettu Secure Erase -toiminto ennen kloonausta. Lopuksi 840 EVOlle ajettiin Secure Erase -toiminto ja toiselta testilevyltä kloonaattiin Windows 7 takaisin 840 EVOlle, jotta varmistuttiin, että kaikki asemat ovat lähtökohtaisesti samassa tilassa. Itse testauksessa ei siis käytetty apuna toista asemaa, vaan kaikki testaukseen liittyvät tiedostot tallennettiin suoraan testattavalle SSD-asemalle.

  • Intel Rapid Storage Technology 12.8.0.1016
  • Intel Chipset Device Software 9.4.0.1026
  • AMD Catalyst 13.8

 

  • CrystalDiskMark 3.0.2
  • HD Tune Pro 5.0
  • Boot Racer 4.5
  • Adobe Photoshop CS6
  • Adobe Lightroom 5.0 64-bit
  • Battlefield 3
  • Metro: Last Light
  • Daemon Tools Lite

Synteettiseen testaukseen käytettiin kuluttajienkin keskuudessa suosittua CrystalDiskMark-ohjelmaa ja lukunopeuteen paneuduttiin tarkemmin vielä HD Tune Pro -ohjelmalla. Käytännönläheisempinä testeinä käytettiin erikokoisten tiedostojen kopiointia, Windowsin käynnistysaikaa ja Photoshop CS6:n, Metro: Last Lightin ja Lightroom 5.0:n asennusaikoja. Lightroom 5.0:lla testattiin lisäksi kuvien tuomista ohjelmaan ja Battlefield 3 -pelillä mitattiin itse pelin ja yhden kentän latausaikoja.

 

CrystalDiskMark 3:lla testattiin lukunopeutta, jolla taulukosta löytyy neljä eri testauskohdetta. Ensimmäisenä testinä on perättäisen datan lukeminen (seq), seuraavina satunnaiset 4 ja 512 kilotavun lohkot ja viimeisenä 4 kilotavun lohkolla QD32:lla (Queue Depth). Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Erot 840-sarjan mallien välillä olivat melko pieniä. Ainoa hieman suurempi ero syntyi neljän kilotavun satunnaislukutestissä, jossa 840 EVO oli Vertex 450:tä noin 72 %, 840:tä 39 % ja 840 Pro:ta 16 % nopeampi. Kyseisessä testissä 840 EVO oli myös nopein testissä olleista SSD-asemista. Muissa testeissä Vertex 450 oli myös EVOa hieman hitaampi, mutta valtavia eroja ei ollut. RAPID-toiminnon ollessa päällä EVO oli omaa luokkaansa erityisesti satunnaislukutesteissä ja näyttääkin siltä, että RAPID-toiminto asetti keskusmuistiin ensisijaisesti satunnaisoperaatioita.

Kirjoitusnopeudessa 840 EVO oli erittäin suorituskykyinen. Verrattuna 840-malliin erot olivat jopa moninkertaisia, johon syynä oli pitkälti EVOn TurboWrite-ominaisuus ja suurempi tallennustila. 840-mallin hidas 4K QD32 -kirjoitusnopeus oli todennäköisesti roskienkeruun ja aseman täyttymisen syytä, sillä testien lopuksi ajettuna 4K QD32 -nopeus oli 250 Mt/s luokkaa. Vertex 450 oli EVOa vielä hieman nopeampi, mutta erot jäivät vain muutaman prosentin luokkaan. RAPID Moden ollessa päällä EVO oli jälleen omaa luokkaansa ja kirjoitusnopeus nousi jopa yli gigatavuun sekunnissa, mutta synteettisiin testeihin ei kuitenkaan kannatta luottaa liikaa.

HD Tune Prossa keskityttiin lukunopeuden mittaamiseen. Ohjelma suorittaa perättäisiä lukuoperaatioita ja erona CrystalDiskMarkiin on, että HD Tune Pro lukee koko levyn läpi eikä vain muutamaa gigatavua. Mittareina käytettiin keskimääräistä lukunopeutta ja vasteaikaa. Nopeudessa suurempi tulos on parempi ja vasteajassa pienempi.

Erot lukunopeuksissa olivat pieniä ja ainoastaan Vertex 450 oli muita merkittävästi hitaampi. Vasteajassa 840 EVO pärjäsi erinomaisesti ja oli testatuista asemista paras Vertex 450:n ollessa keskiverto.

Tiedostojen kopioinnissa mittaamiseen käytettiin sekuntikelloa ja testi suoritettiin kopioimalla tiedostoja Windows 7:n työpöydällä. Taulukossa pienillä tiedostoilla kopioitavissa kansioissa oli 9992 tiedostoa, joiden koko vaihteli yhden ja kuuden kilotavun välillä. Koko kansiolla oli kokoa 27,5 megatavua. Iso tiedosto oli yksittäinen 6,85 gigatavun MKV-tiedosto. Sekalaiset kansion koko oli 1,4 gigatavua, joka koostui 10 054:stä eri tiedostosta, joiden koko vaihteli yhden kilotavun ja 1,3 gigatavun välillä.

Tiedostojen kopioinnissa erot olivat suuria. Vertex 450 pärjäsi testissä erityisen hyvin ja päihitti jopa 840 EVOn RAPID Modella. Myös synteettisissä kirjoitustesteissä Vertex 450 pärjäsi hyvin, mutta näin suurta eroa ei ollut odotettavissa. Samsung 840 oli asemista selvästi hitain ja osassa testeistä se oli jopa yli neljä kertaa hitaampi.

Ohjelmien asennus mitattiin niin ikään sekuntikellolla. Metro Last Light:ia asennettaessa apuna käytettiin Daemon Tools Lite ohjelmaa, jolla ISO-levykuva pystyttiin lataamaan ilman DVD-asemaa. Tällä pyrittiin poistamaan DVD-aseman aiheuttama pullonkaula, sillä nykyään yhä useampi peli ostetaan suoraan verkosta. Tällöin asennustiedosto tallentuu suoraan kova- tai SSD-levylle ja suorituskyky voi vaikutta asennusaikaan.

Ohjelmien asennusten tulokset noudattavat pitkälti samaa kaavaa tiedostojen kopioinnin kanssa. Vertex 450 oli jälleen nopein ja melko huomattavalla marginaalilla. Ainoastaan 840 EVO RAPID-toiminnolla pääsi edes lähelle Vertex 450:n tulosta, mutta eroa jäi silti lähes puoli minuuttia Photoshop CS6:n asennuksessa. Metro: Last Lightin asennuksessa erot olivat suhteessa paljon pienempiä, mutta syynä tähän voi olla pakatun datan käyttö. Pakattu data joudutaan purkamaan lennossa ja varsinkin äärimmilleen pakatun datan purkaminen voi olla erittäin prosessori-intensiivistä, jolloin pullonkaula siirtyy SSD-asemasta prosessoriin.

Latausaikojen mittaamiseen käytettiin myös sekuntikelloa. Lightroomiin tuodussa kansiossa oli JPEG-kuvia yhteensä 1278 kappaletta ja kansiolla oli kokoa 7,82 gigatavua. Battlefield 3 pelissä sekuntikello käynnistettiin Launch campaign -nappia klikatessa ja pysäytettiin valikon avauduttua. Battlefield 3 -kenttänä käytettiin Uprising-tehtävää ja sekuntikello pysäytettiin ensimmäisen videon alkaessa.

Latausajoissa erot jäivät huomattavasti pienemmiksi kuin ohjelmien asennuksessa ja suurimmillaan erot olivat vain noin viiden sekunnin luokkaa. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, koska SSD-asemien lukunopeuksissa ei nykyään ole suuria eroja verrattuna kirjoitusnopeuksiin. Kannattaa myös huomioida, että Battlefieldissä peli kommunikoi EA:n servereiden kanssa, joten osa eroista saattoi johtua esimerkiksi servereiden ruuhkautumisesta.

Viimeisenä testinä mitattiin Windowsin käynnistymistä, jota mitattiin sekä sekuntikellolla että Bootracer nimisellä ohjelmalla. Sekuntikellolla mitattaessa mittaus aloitettiin BIOS:in latauduttua eli BIOS-ikkunan hävittyä ruudulta. Mittaukset suoritettiin viisi kertaa ja taulukossa olevat tulokset ovat keskiarvoja.

Jälleen erot olivat melko pieniä ja suurimmillaan vain noin kolmen sekunnin luokkaa. OCZ:n Vertex 450 oli tällä kertaa hieman yllättäen yksi hitaimpia asemia ja vielä suuremmaksi yllätykseksi nousi Samsungin 840-asema, joka oli muissa testeissä yksi hitaimpia, mutta Windowsin käynnistyksessä se oli nopein.

Sisältö

  1. Samsung 840 EVO (750 Gt) & OCZ Vertex 450 (256 Gt)
  2. SSD-asemien mallit, ominaisuudet ja hinnat
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto