Uusimmat

MSI GT780R

15.09.2011 23:21 Muropaketin toimitus

GT780R:n myyntipakkauksen edessä mainostetaan näyttävästi Steelseries-valmistajan näppäimistöä sekä kannettavan ominaisuuksia. Kantokahvallisesssa pakkauksessa toimitetaan vino pino erilaisia käyttöohjeita, ajuri- ja ohjelmisto-DVD-levy, näytön pyyhintään tarkoitettu liina, näppäimistön tarroja, optinen langallinen hiiri sekä muuntaja.

GT780R-kannettavaa on saatavilla erilaisilla konfiguraatioilla ja testiin saapui tarkemmalta malliltaan 082NE, joka edustaa GT780R-malliston kärkipäätä. MSI on kuitenkin jo julkaissut suorituskykyisemmän GT780DX:n, jolla on hintaa 2000 euroa, kun nyt testattava ja Suomesta kohtuullisen heikosti saatava GT780R-082NE kustantaa pyöreästi 1600 euroa.

MSI:n muotoilu on Asuksen tavoin kohtuullisen kulmikas, joskin mukana on myös varovaisella otteella pyöreämpiä muotoja. MSI:n logolla varustettu päälikansi antaa osviittaa siitä, miten MSI on päätynyt käyttämään kannettavassaan muovin ohella harjattua alumiinia. MSI:n omien sanojen mukaan muotoilulla on pyritty antamaan kuva tuotteesta, joka yhdistää mielikuvan laadusta ja suorituskyvystä sekä avaruusaluksen kaltaisista aerodynaamisista piirteistä.

GT780R painaa 4,2 kilogrammaa ja kokoa sillä on 428 x 288 x 55 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus). Yli neljän kilogramman painolla laitetta ei voi hyvällä mielellä suositella kuluttajalle, joka kantaa kannettavaansa paljon mukanaan.

Näyttö on Asuksen mallin tavoin 17,3-tuumainen ja resoluutioltaan 1920×1080, mutta saatavilla on myös malleja, joissa resoluutio on ainoastaan 1600×900. LED-taustavalaistussa näytössä on käytössä CMO1720-paneeli, eikä MSI tarjoa sitä 3D-käyttöön 120 hertsisenä mallina. Näytön kirkkaus, värikylläisyys ja katselukulmat vastasivat hyvin pitkälle Asuksen näyttöä, joten MSI saa Muropaketin kiitokset näytöstä. Asukseen verrattuna MSI saa kiitosta myös mattapintaisesta, häikäisyä ehkäisevästä pinnasta, joka estää tehokkaasti peilauksen kirkkaissa käyttöolosuhteissa.

Näytön yläpuolella on HD-resoluutioinen webbikamera, joka kykenee 30 ruudun päivitysnopeuteen sekunnissa 720p-resoluutiolla. Webbikameran vasemmalle puolelle on sijoitettu mikrofoni Messenger- tai esimerkiksi Skype-käyttö varten.

MSI mainostaa näyttävästi kannettavansa äänentoistojärjestelmää, joka on Dynaudion käsialaa, muttei valitettavasti kerro käytössä olevaa Realtekin ALC892-äänipiiriä tarkempia yksityiskohtia järjestelmästä. Yritys mainostaa rungon takaosaan, näytön alapuolelle sijoitettujen kaiuttimien tuottavan kolmiulotteisen äänimaailman, jota tehostaa pohjassa oleva subwoofer-lisäkaiutin. Äänenlaatu on kannettavien keskitasoa, mutta subwooferin myötä se toistaa matalia taajuuksia toisiaan hieman turhankin innokkaasti ja korkeat äänen puuroutuvat bassojyminän alle.

Tallennuskapasiteettivaihtoehtoja on useita ja edullisimpiin malleihin tarjotaan kahta 320 gigatavun kiintolevyä asetettuna RAID-0-tilaan. Arvokkaimmissa malleissa on käytössä 750 gigatavun kiintolevy sekä 120 gigatavun SSD-asema. Muropaketin testimallissa oli RAID-0-tilassa kaksi 750 gigatavun kiintolevyä, joiden kiekot pyörivät 7200 kierroksen minuuttivauhdilla.

Rungon takaosan oikeassa laidassa on lämpimän ilman ulostuloritilä ja sen vasemmalla puolella on rivistö liittimiä. MSI on sijoittanut takaosaan Kensington-lukkopaikan sekä virta-, verkko-, VGA-, eSATA / USB 3.0- ja 1.4-versiota tukevan HDMI-liittimen. Gigabitin langallisen verkkoyhteyden ohella tuettuina ovat langattomista teknologioista WLAN:n 802.11b-, g- ja n-standardit sekä Bluetooth 3.0.

Oikeassa reunassa on kahden USB 2.0 -liittimen lisäksi optinen asema, joka on mallista riippuen joko Blu-ray- tai DVD-asema. Testiin saapuneessa mallissa käytössä oli Blu-ray-asema, jolla voi luonnollisesti myös käyttää ja polttaa DVD-levyjä.

Vasemmassa reunassa on lämpimän ilman ulostuloritilä sekä kaksi USB 3.0 -liitintä, muistikortinlukija, USB 2.0 -liitin ja neljä 3,5 millimetrin analogista ääniliitinä. Muistikortinlukija tukee SD-(XC/HC), MMC-, MS-(PRO) ja xD-muistikorttityyppejä. Ääniliitinvalikoima sisältää liittimet mikrofonille, kuulokkeille, linjasisääntulolle ja linjaulosmenolle, joista kuulokeliittimeen voi asentaa myös optisen äänikaapelin.

Asukseen verrattuna käytössä on selvästi pienikokoisempi touchpad, jonka mitat ovat 91 x 46 millimetriä. Karheanpintainen touchpad tukee monikosketuseleitä, mutta valitettavasti ne toimivat harmillisen huonosti ja myös peruskäyttö tuotti välillä raivostuttavia katkoksia toimintaan. Lisäksi pinta on kylmän ja kovan tuntuinen, eikä siitä saa kunnon vastetta sormelle. Touchpadin alapuolella on kaksi näppäintä, jotka kliksuvat äänekkäästi ja tuntuma niihin on kova.

Aivan rungon etureunaan on sijoitettu viisi oranssia lediä, jotka ilmaisevat vasemmalta oikeallepäin lueteltuna Bluetoothin, WLAN:n ja akun tilan, valmiustilan sekä kiintolevyn ja optisen aseman aktiivisuutta.

Näppäimistö on suunniteltu MSI:n ja Steelseriesin yhteistyönä ja tarkoituksena on ollut kehittää kannettavaan tietokoneeseen hyvin pelaajille soveltuva näppäimistö. Suunnittelussa on otettu huomioon pelaajien paljon käyttämien näppäimien, kuten Ctrl:n ja Alt:n, koko, vasemmalta puolelta ei löydy Windows-näppäintä, näppäimet antavat selvän vasteen painallukseen ja tuettuna on maksimissaan 10 näppäimen yhtäaikainen alaspainaminen. Näppäimistö on myös taustavalaistu räväkästi ja sitä voi ohjata monella erilaisella tavalla, joihin tutustumme myöhemmin tämän sivun lopussa.

Näppäimistö on miellyttävän tuntuinen alumiinipintaisilla näppäimillä, painaminen tuottaa markkinointipuheiden mukaisesti selvän vasteen, muttei vaadi suurta voimankäyttöä, ja näppäinsijoittelu on ainakin allekirjoittaneen mieltymysten mukainen. Funktio- ja Fx-näppäimen yhteispainalluksella voi ottaa käyttöön tiettyjä ohjelmia ja toimintoja, kuten säätää ECO Enginen toimintaa sekä kytkeä webbikameran, WLAN:n ja Bluetooth päälle ja pois päältä. Välilyönnin alapuolella on näppäin, jolla voi kytkeä touchpadin päälle ja pois päältä.

Käytössä on lisäksi pikakäynnistysnäppäimiä näppäimistön yläpuolella, ja niiden keskellä on suurikokoinen virtanäppäin. Virtanäppäimen vasemmalta puolelta löytyy P1-näppäin, joka kytkee Turbo Drive Enginen päälle tietokoneen toimintojen nopeuttamiseksi, Cinema Pro -toiminto parantaa näyttölaitteen ja äänijärjestelmän toistolaatua, Cooler Boost säätää tuulettimien kierrosnopeutta ja kaikkein oikeanpuoleisimmalla voi kytkeä näppäimistön taustavalaistuksen päälle ja pois päältä.

Virtanäppäimen oikealla puolella on neljä pikakäynnistysnäppäintä, joista vasemmanpuoleisimmalla voi kytkeä WLAN:n päälle ja pois päältä, sitä seuraavalla tehdä samat toimenpiteet Bluetoothilla, toiseksi oikeanpuoleisimmalla kytkeä näytön pois päältä (herättäminen onnistuu painamalla mitä tahansa näppäintä) ja oikeanpuoleisimmalla avata optisen aseman luukun.

Pohjassa näkyy useampia ilmanvaihtoritilöitä, joiden läpi pilkottavat kupariset jäähdytyssiilit, ja takana subwooferin ritilä. Kuvassa etualalla on yhdeksänkennoinen akku, jonka kapasiteetti on 7800 milliampeerituntia (11,1 volttia, 87 wattituntia), joten akku edustaa jonkin verran raskaampaa sarjaa kuin Asuksen kannettavassa. Asuksen tavoin MSI ei ole maininnut sanallakaan arvioitua akunkestoa.

MSI on varustanut kannettavansa Asuksen tavoin Core i7-2630QM -prosessorilla, joten emme ala tällä sivulla käsittelemään uudestaan prosessorin tietoja. Tiedot voi tarpeen vaatiessa lukea edelliseltä sivulta.

Muistia on Asuksen tavoin yhteensä kahdeksan gigatavua (kaksi neljän gigatavun DDR3-muistikampaa) ja ne toimivat DDR3-1333-nopeudella ja 9-9-9-24 1T -asetuksilla.

MSI on päätynyt käyttämään samaa GeForce GTX 560M -näytönohjainta kuin Asus, mutta High Performance -tilassa grafiikkapiiri ja sen myötä Shaderit toimivat hieman korkeammilla kellotaajuuksilla. Grafiikkapiiri toimii tällöin 814 MHz:n ja Shaderit 1627 MHz:n kellotaajuudella. 192-bittisen muistiväylän jatkona on 1,5 gigatavua GDDR5-muistia ja kellotaajuudeksi on asetettu 625 MHz (2500 MHz QDR). Testiin saapuneessa GT780R:ssä oli hieman vanhemmat ajurit kuin Asuksessa – GeForce 268.12:t.

Kun kursorin vie työpöydällä keskelle ylös, ylälaitaan avautuu valikko, josta voi ohjata tietokoneen toimintaa. Valitettavana ovat samat toiminnot, joiden ohjaaminen onnistuu myös näppäimistöllä, eli esimerkiksi näytön sammuttaminen, webbikameran, WLAN:n sekä Bluetoothin kytkeminen päälle ja pois päältä ja näytön kirkkauden säätäminen.

MSI on panostanut paljon taustavalaistuun näppäimistöön ja sen ohjaamista varten on oma ohjelmansa, joka antaa käyttäjälle hyvin vapaat kädet säätämiseen. Näppäimistö on jaettu kolmeen alueeseen, joiden värejä voi vaihtaa ja tarvittaessa asettaa värit vaihtumaan ja vilkkumaan.

Sisältö

  1. Sandy Bridge -pelikannettavat (Asus, MSI & Samsung)
  2. Asus G74SX
  3. MSI GT780R
  4. Samsung RF712
  5. Kokovertailu, testikokoonpanot & testit
  6. Loppuyhteenveto