Uusimmat

Samsung RF712

15.09.2011 23:21 Muropaketin toimitus

Samsung on paketoinut RF712-mallisen (RF712-S01SE) kannettavan tietokoneensa pelkistettyyn pahvilaatikkoon, jonka etuosassa todetaan yksiselitteisesti sen pitävän sisällään Samsungin kannettavan tietokoneen. Paketti pitää sisällään erinäisiä ohjelappusia ja -kirjoja, ajuri- ja ohjelmisto-DVD-levyn, näytön pyyhkimiseen tarkoitetun antistaattisen liinan, 3D-lasit sekä muuntajan.

Samsungin edustus on Suomessa vahva, minkä myötä RF712-kannettavaa löytyy lukuisten jälleenmyyjien tuotevalikoimista. Halvimmillaan kannettava irtoaa noin 1400 eurolla.

Samsung on testikolmikon ainoa, jonka kannettava tukee 120 hertsin paneelin ja Radeon HD 6650M -näytönohjaimen turvin 3D-teknologiaa. AMD:n tapauksessa 3D-tuki tunnetaan nimellä HD3D. Radeon HD 6000 -tuoteperheen näytönohjaimen turvin kannettavalla voidaan toistaa 3D-materiaalia pelien, videoiden ja valokuvien ohella myös Blu-ray-elokuvia.

3D-lasit ovat aktiivityyppiset ja oikeanpuoleiseen sankaan on sijoitettu nappipatteri, kun taas vasemmalta puolelta löytyy virtanappi lasien aktivoimiseksi. Lasit ovat kevyet ja asettuivat ainakin allekirjoittaneelle hyvin, vaikka lasien alla käytettiin silmälaseja.

Samsung on pidättäytynyt hillityssä muotoilussa, jossa Asuksesta ja MSI:stä poiketen kulmat ovat selvästi pyöreät. Runko on pääosin kiiltävää, jämäkkää muovia, ja Samsungin logolla varustetun näytön takaosan kohdalla keskikohtaa on säväytetty punaisella. Väritys on mielenkiintoinen, sillä hiemankaan pimeämmässä sitä ei näy, mutta auringonvalossa ja muuten hyvässä valaistuksessa pinta peilaa punasävyisenä.

RF712:lla on kokoa 416 x 276 x 32-38 millimetriä (leveys x syvyys x paksuus) ja painoa on kertynyt 2,9 kilogrammaa, joten kyseessä on yli kilogramman kevyempi kannettava, kuin artikkelissa mukana olevat Asuksen ja MSI:n mallit. Kolmen kilogramman paino on kuitenkin sen verta paljon, ettei kannettavaa voi varsinaisesti suositella paljon liikkuvalle käyttäjälle matkakäyttöön.

Samsung tarjoaa RF712-mallia ainoastaan 17,3-tuumaisella LED-taustavalaistulla näytöllä, jonka resoluutio on 1920×1080 ja virkistystaajuus 120 Hz. Näyttö on kiiltäväpintainen, joten Asuksen mallin tavoin sen käyttäminen aurinkoisella ilmalla ulkona tuottaa tuskaa. Katselukulmat, värikylläisyys ja varsinkin kirkkaus jättivät mielikuvan laadukkaasta näytöstä.

Näytön yläpuolella on perinteisellä paikalla nykyvaatimusten mukainen 1,3 megapikselin HD-webbikamera, mutta muista tämän artikkelin malleista poiketen mikrofoni on sijoitettu kannettavan runkoon. Kaiuttimet ovat niin ikään tutulla paikalla rungon takaosassa lähellä näyttöä, joista Samsung on maininnut, että käytössä on kaksi 1,5 watin elementtiä. Äänenlaatu vastasi kaikin puolin kannettavien tietokoneiden perustasoa, eli niistä kuulee epäsäännöllisesti tarvittavat äänet kohtuullisesti, mutta aktiivisempaan käyttöön kannattaa harkita parempaa äänentoistoa.

Rungosta löytyy kaksi 2,5 tuuman kiintolevy- tai SSD-asemapaikkaa ja niihin molempiin on asennettu 500 gigatavun kiintolevy, jonka kiekot pyörivät 7200 kierrosta minuutissa. Kiintolevyt on asetettu toimimaa RAID-0-tilassa, joten tallennuskapasiteettia on yhteensä yksi teratavu. Samsung ei tarjoa optiona esimerkiksi isompia kiintolevyjä tai vaihtoehtoisesti SSD-asemaa käyttöjärjestelmää varten.

Rungon oikealle puolelle on sijoitettu Kensington-lukkopaikka, USB 3.0 -liitin sekä Blu-ray-asema. HD3D-tuen ja Blu-ray-aseman myötä kannettavalla on mahdollista katsoa 3D-Blu-ray-elokuvia. Kannettavasta löytyy toinenkin USB 3.0 -liitin ja se on sijoitettu takaosan vasempaan laitaan.

Vasemmalta puolelta löytyy virta, VGA-, verkko- ja HDMI-liitin, kaksi USB 2.0 -liitintä sekä kaksi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä sisäänmenolle ja ulostulolle. Samsungin ulostuloliitin ei valitettavasti toimi optisena ulostulona. Verkkoyhteydet eivät rajoitu gigabitin RJ-45-verkkoliittimeen, vaan lisäksi tuettuna on Bluetooth 3.0 sekä WLAN:n 802.11b-, g- ja n-standardit.

Touchpad on kooltaan 91 x 54 millimetriä, joten pinta-alaa on hieman enemmän kuin MSI:n kannettavassa, mutta koko jää selvästi jälkeen Asuksen massiivisesta touchpadista. Touchpadin pinta on miellyttävän tuntuinen ja sormi liikkuu sillä sulavasti pienellä vastuksella. Touchpad ei tue monikosketuseleitä, mutta sen oikeassa laidassa on vieritystoiminto. Käytössä on myös kaksi näppäintä, jotka pitävät rasittavaa klikkausääntä painaessa, mutta muuten painotuntuma on hyvä ja selkeä.

Rungon laidassa on neljä lediä, jotka ilmaisevat vasemmalta oikeallepäin lueteltuna Caps Lockin tilan (päällä tai pois päältä), kiintolevyn aktiivisuuden, virtakaapelin tilan (kiinni tai irti) sekä tietokoneen virran tilan.

Taustavalaistu näppäimistö edustaa hyvin samanlaista lähestymistapaa kuin Asuksen kannettavassa, ja käytössä ovat isokokoiset selvällä välillä erotetut näppäimet. Käytössä on perusnäppäimien ohella myös numpad-näppäimistö, ja itse näppäinten tuntuma on alumiininen ja painaminen tuottaa selvän vasteen.

Samsungin näppäimistöstä löytyy myös Fn-funktionäppäin, jota voidaan käyttää pikanäppäinkomentoihin. Fx-näppäimiä käyttämällä käyttäjä näkee ruudulla akun varaustilan, saa vaihdettua näyttölaitetta, sammutettua näytön, mykistettyä äänet, säädettyä näppäimistön taustavalaistuksen kirkkautta ja muun muassa kytkettyä touchpadin päälle tai pois päältä.

Lähempänä näytön saranaa, rungon oikeasta laidasta löytyy virtanäppäin sekä neljä muuta näppäintä. Näppäimistä vasemmanpuoleisin mykistää äänet, sitä seuraavalla saa laskettua äänenvoimakkuutta, toiseksi oikeanpuoleisimmalla korotettua äänenvoimakkuutta ja reunimmaisella kytkettyä WLAN:n päälle ja pois päältä.

Pohjassa on useita erillisiä ilmanottoritilöitä sekä luukkuja. Akku on kuusikennoinen ja siitä löytyvien merkintöjen perusteella kapasiteetti on 5200 milliampeerituntia (11,1 volttia, 57 wattituntia). Kuvassa näkyy myös rungon etuosasta löytyvä muistikortinlukija, joka tukee SD-, SDHC-, SDXC ja MMC-muistikortteja.

Samsungin konepellin alta löytyy sama Core i7-2630QM -prosessori, kuin Asuksen ja MSI:n kannettavista, joten sen tarkemmat tiedot voi lukea Asuksen kannettavaa käsittelevältä sivulta.

Asuksen ja MSI:n kannettavissa on käytössä kahdeksan gigatavua DDR3-muistia, mutta Samsung on päätynyt ”ainoastaan” kuuden gigatavun muistimäärään. Muistimäärä on toteutettu neljän ja kahden gigatavun muistikammoilla, jotka toimivat DDR3-1333-nopeudella ja 9-9-9-24 1T -asetuksilla.

RF712 eroaa Asuksen ja MSI:n kannettavista näytönohjaimen osalta, sillä käytössä on AMD:n Radeon HD 6650M, joka perustuu 40 nanometrin prosessilla valmistettavaan Whistler-koodinimelliseen grafiikkapiiriin. Käytössä on 480 Stream-prosessoria, 24 tekstuuriyksikköä ja rasterioperaatioita kyetään suorittamaan kahdeksan kappaletta yhdessä kellojaksossa. Grafiikkapiiri toimii 600 MHz:n kellotaajuudella, kun taas 128-bittisen muistiohjaimen jatkona olevat kaksi gigatavua GDDR3-muistia on asetettu toimimaan 900 MHz:n kellotaajuudella. GPU-Z-ohjelman tiedoista selviää myös, että käytössä ovat tammikuussa julkaistut Catalyst 11.1 -ajurit.

Kannettavasta löytyy esiasennettuna mittava määrä erilaisia, lähinnä Samsungin käsialaa olevia ohjelmia. Suurin osa näistä oli kuitenkin yksinkertaisia ohjelmia, joissa oli ainoastaan kytkin asettamaan tietty toiminto päälle tai pois päältä. Käyttäjän kannalta olisi huomattavan paljon miellyttävämpää, jos nämä ohjelmien toiminnot olisi yhdistetty yhden ohjelman alle, jolloin ei olisi tarvetta käynnistää useita erillisiä ohjelmia.

Samsung Support Center -ohjelmalla voi tarkistaa ohjelmisto- ja ajuripäivityksiä ja System Utilities -valikossa on listattu pikakuvakkeita. Windows Easy Transferilla voi siirtää tiedostoja ja asetuksia tietokoneesta toiseen, Delete temporary Internet filesillä tyhjentää Internet Explorerin säilössä olevat tiedot ja muun muassa Easy Network Managerilla säätää verkkoasetuksia.

Samsung Recovery Solution on käyttöliittymältään selkeä ja pelkistetty ohjelma tietokoneen tietojen varmennukseen ja palauttamiseen sekä valmiina olevien ohjelmien ja ajureiden hallintaan.

UpdatePlus-ohjelmalla käyttäjä voi etsiä ja päivittää Samsungin tarjoamia ohjelmia. Ohjelmasta voi myös tarkastella päivitettyjen ohjelmien historiaa ja muuttaa päivitysasetuksia.

Battery Life Extender taas on ohjelma, jolla on pyritty pidentämään akun elinkaarta. Ohjelmasta voi valita akun ladattavan joko 100-prosenttisesti täyteen tai 80-prosenttisesti, jolloin akun pitäisi kestää pidempään.

Sisältö

  1. Sandy Bridge -pelikannettavat (Asus, MSI & Samsung)
  2. Asus G74SX
  3. MSI GT780R
  4. Samsung RF712
  5. Kokovertailu, testikokoonpanot & testit
  6. Loppuyhteenveto