UUSIMMAT

SFX-virtalähde? Pikakatsauksessa Chieftec BT-04B-U3

02.06.2015 16:04 |

Pienikokoisia Mini-ITX-koteloita testattiin Muropaketissa viimeksi tammikuussa 2015, jolloin katsastimme kotelot Antecilta, Cooltekiltä ja Corsairilta. Tuolloin testijoukon kriteereiksi asetettiin se, että kotelosta löytyy tilaa normaalikokoiselle ATX-virtalähteelle sekä täysikokoiselle näytönohjaimelle.

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarkastella asiaa hieman toiselta kantilta, sillä Chiefteciltä testiin saadussa BT-04B-U3-mallisessa kotelossa mukana tuleva virtalähde on toteutettu SFX-standardin mukaisesti ja näytönohjaimen maksimipituuskin on todella rajoitettu.

Artikkelin kirjoitushetkellä kotelo irtoaa Muropaketin Hintavertailun tietojen perusteella edullisimmillaan noin 60 eurolla.

Päivitys: Huom! Testin kotelossa oli Chieftecin kalliimpi (ja parempi) 250VS-mallinen virtalähde, kun BT-04B-U3:n mukana toimitetaan vakiona CSM-250P-mallinen virtalähde. Pahoittelemme sekaannusta.

Artikkelissa tarkastellaan ensin SFX-standardia, mistä siinä on kyse ja mitä hyötyjä SFX-virtalähteestä on. Tämän jälkeen kurkataan Chieftecin koteloa hieman tarkemmin ja pohditaan, mihin käyttöön se voisi soveltua.

 

SFX-standardi virtalähteissä

SFX-standardin mukaan valmistettu virtalähde tarkoittaa käytännössä kooltaan pienempää ATX-virtalähdettä. SFX-virtalähteet ovat kooltaan 125 x 63,5 x 100 millimetrin kokoisia ja niiden suurin etu normaaliin virtalähteeseen nähden on fyysinen koko. SFX-virtalähteet ovat usein teholukemiltaan melko vaatimattomia, mutta hiljattain eri valmistajat ovat kuitenkin alkaneet panostaa niihin entistä enemmän. Esimerkiksi Silverstonen valikoimista löytyy 600-wattinen SX600-G-virtalähde.

Hyvä esimerkki näyttävästä ja kompaktista SFX-standardin mukaisesta kotelosta on joukkorahoitettu NCASE M1, jonka sisuksissa on tilaa normaalin mittaiselle näytönohjaimelle. Myös Silverstonelta ja Lian-Liltä löytyy kattava valikoima tyylikkäitä ja pieniä PC-koteloita, joiden vaatimuksena SFX-virtalähde.

Wattimäärän ohella SFX-virtalähteistä löytyy usein myös maltillisempi määrä kaapeleita kuin täysikokoisesta virtalähteestä, mutta sinänsä kaapelit ovat täysin vastaavia kuin isoveljissäkin, joten mitään erityisiä valmisteluja ei SFX-virtalähdettä käyttäessä tarvitse tehdä. Tehokkaamman näytönohjaimen tapauksessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, että 12 voltin linjan ampeerimäärä on riittävä. Pienemmän fyysisen kokonsa takia SFX-virtalähteet on varustettu oletuksena 60 mm:n tuulettimella. Vaihtoehtona on virtalähteen fyysistä kokoa kasvattamalla tai pienentämällä käyttää myös 80 tai 40 mm:n tuuletinta.

 

Chieftec BT-04B-U3

Chieftecin BT-04B-U3 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jossa on esitetty kotelon mallinumero ja sen ominaisuudet lyhyesti. BT-04B-U3 on suojattu vaahtomuovikehyksin ja paketti on yleisesti ottaen todella kompaktin kokoinen, kuten myös itse kotelokin.

Huom! Testin kotelossa oli Chieftecin kalliimpi (ja parempi) 250VS-mallinen virtalähde, kun BT-04B-U3:n mukana toimitetaan vakiona CSM-250P-mallinen virtalähde.

Kotelon mukana toimitettava oheismateriaali on pidetty minimissään, sillä mukana toimitettiin pussillinen ruuveja, virtajohto ja kaksi kiskoa slim-mallisen optisen aseman kiinnittämistä varten. Minkäänlaisia ohjelappusia paketin sisältä ei löytynyt. Myöskään valmistajan sivulta ei erillistä manuaalia löydy, joten ainoa kotelosta löytyvä tieto onkin yhden sivun pituinen datasheet.

Kotelo on väriltään kokonaisuudessaan musta lukuun ottamatta metallin väriseksi jätettyä sisäosaa. BT-04B-U3 on valmistettu kylmävalssatusta teräksestä ja kotelo on olemukseltaan jämäkän tuntuinen. Etupaneeli ja pieni ”kantokahva” on valmistettu muovista. Kantokahva vaikuttaa tuntumaltaan siltä, että liikuteltaessa kotelon nappaa mieluummin kainaloon kuin roikuttaa kahvasta. Kotelon irroitettava kansiosa on melko ohutta metallia ja vaikuttaa olevan helposti taipuvaa ja/tai lyttyyn menevää, joten pientä varovaisuutta on syytä noudattaa irtonaista kantta säilytettäessä ja liikuteltaessa asennusvaiheessa. Etupaneeliin on sijoitettu kaksi USB 3.0 -liitintä, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, virtanäppäin sekä kiintolevyn aktiivisuusledi.

Kotelon jäähdytystä varten ei toimiteta ylimääräisiä tuulettimia, mutta paikkoja löytyy yhdelle 120 millimetrin tuulettimelle (katossa), yhdelle 80 mm:n tuulettimelle (edessä alhaalla) ja kahdelle 60 mm:n tuulettimelle (takaosassa). Lisälaitteiksi koteloon voi asentaa slim-kokoisen optisen aseman ja joko kaksi 2,5 tuuman levyä tai yhden 3,5 tuuman levyn ja yhden 2,5 tuuman levyn.

BT-04B-U3:n ulkomitat ovat 32 x 13,5 x 24 cm (K x L x S) ja painoa kotelolta löytyy virtalähde mukaan lukien 3,5 kilogrammaa. Koteloon sopii mini-ITX-kokoiset emolevyt ja 250-wattinen virtalähde on SFX-standardin mukainen.

Katon tuuletinpaikan ritilä muodostuu hauskan näköisestä kuviosta. Ritilän alta löytyy pölysuodatin.

Kotelon kansi on kiinnitetty sormiruuvein, joita sopii odottaa nykypäivän kotelosta löytyvänkin.

BT-04B-U3:n sisälle kurkatessa katse kiinnittyy ensimmäisenä siihen, että emolevypaikan yläpuolelle on sijoitettu kaksi metallista kiskoa. Optista asemaa ja kiintolevyjä varten tarkoitettujen kiskojen avulla kotelo on saatu todella kompaktin kokoiseksi. 250 watin virtalähde on sijoitettu kotelon alaosaan ja etupaneelin liittimien johdot ovat reilun pituisia.

Kuten aiemmin todettiin, voidaan koteloon sijoittaa joko kaksi 2,5 tuuman levyä tai vaihtoehtoisesti yksi 3,5 tuuman levy ja yksi 2,5 tuuman levy. Emolevyn yläpuolelle sijaitseviin kiskoihin saa kuitenkin kiinni vain yhden levyn (joko 3,5 tuuman tai 2,5 tuuman). Pienen pään raapimisen jälkeen virtalähteen johtojen alta paljastui 2,5 tuuman levyn ruuvijakoon sopivat reiät, joten toinen 2,5 tuuman levyistä on tarkoitus asentaa tarvittaessa kotelon pohjalle.

Asennuksen helppoutta testataksemme kasasimme koteloon testikokoonpanon. Ylempi kahdesta metallikiskosta irtoaa kolmella ristipääruuvilla, jonka jälkeen asennus on suoraviivainen. Prosessicoolerin maksimikorkeus riippuu siitä, käytetäänkö 3,5 tuuman vai 2,5 tuuman levyä. Testikokoonpanon tapauksessa oli käytössä 2,5 tuuman levy, jolloin maksimikorkeus oli 70 millimetriä ja 3,5 tuuman levyn tapauksessa se olisi 60 mm. Kokoonpanon kasaaminen Chiefteciin oli simppeli homma, mutta ongelmia saattaa tulla USB 3.0 -liittimien pitkien johtojen kanssa. Muiden etupaneelin johtojen ylimääräinen pituus oli helppo piilottaa etupaneelin sisään, mutta USB-johdot jäävät helposti näytönohjainpaikan eteen.

Yksi kotelon suurimmista rajoittavista tekijöistä on näytönohjaimen maksimipituus. BT-04B-U3:een mahtuu maksimissaan 190 mm:n pituinen näytönohjain, joten sopivaa näytönohjainta valitessa saa olla todella tarkkana. Esimerkkinä kuvassa on Asuksen Strix GTX 960 -näytönohjain, joka ei melko maltillisesta koostaan huolimatta ole riittävän pieni vaihtoehto koteloon.

Testikokoonpanoa käynnistettäessä huomasimme, että mukana toimitettu 250 watin 250VS-mallinen SFX-virtalähde oli käytännössä äänetön. Aivan pieni ääni on kuultavissa lähietäisyydeltä, mutta käytännön tasolla virtalähde pitää niin pientä ääntä, että se sekoittuu helposti normaaliin taustameteliin.

 

Loppuyhteenveto

Chieftecin BT-04B-U3 tuntuu kokonaisuutena näppärältä pikkukotelolta, mutta sen käyttömahdollisuudet ovat rajatut. Virtalähde on teholtaan 250 wattia, näytönohjaimen maksimipituus on 190 millimetriä ja tallennustilassa pitää tyytyä kahteen SSD-levyyn tai kiintolevyyn.

Kotelon parhaita puolia on sen pieni fyysinen koko. BT-04B-U3 on sekä painoltaan että mitoiltaan todella mukavan kokoinen esimerkiksi pienemmälle työpöydälle sijoitettavaksi.

Chieftecin kotelo sopisi hyvin esimerkiksi hiljaista kakkoskonetta kasaavalle. Sen useiden rajoitusten vuoksi sitä ei voida pitää hyvänä vaihtoehtona tehokkaampaa kokoonpanoa rakentavalle, mutta jos esimerkiksi nurkissa pyörii ylimääräinen mini-ITX-kokoonpano integroidulla näytönohjaimella, saa 60 euron sijoituksella kokoonpanolle passelin kokoisen ja hiljaisen sijoituspaikan.

Ulkonäöltään kotelo on simppelin tyylikäs. BT-04B-U3:n voisi periaatteessa asettaa myös kyljelleen, mutta siinä asennossa kotelo ei ole kovinkaan symmetrinen ja pohjan ulkonäkö ei välttämättä ole parhaimman näköinen ratkaisu esille käännettynä.

 

Hyvää

  • Näppärä koko
  • Helposti koottava simppelin pohjaratkaisun vuoksi
  • Käytännössä äänetön virtalähde (250VS-malli)
  • Hinta

 

Huonoa

  • Mukana ei toimiteta tuulettimia
  • Näytönohjaimen maksimipituus 190 millimetriä
  • Ainoat sormiruuvit kotelon kannen 3 kpl

 

Muropaketin uusimmat