UUSIMMAT

SFX-virtalähde? Pikakatsauksessa Chieftec BT-04B-U3

02.06.2015 16:04 | | 14

Pienikokoisia Mini-ITX-koteloita testattiin Muropaketissa viimeksi tammikuussa 2015, jolloin katsastimme kotelot Antecilta, Cooltekiltä ja Corsairilta. Tuolloin testijoukon kriteereiksi asetettiin se, että kotelosta löytyy tilaa normaalikokoiselle ATX-virtalähteelle sekä täysikokoiselle näytönohjaimelle.

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarkastella asiaa hieman toiselta kantilta, sillä Chiefteciltä testiin saadussa BT-04B-U3-mallisessa kotelossa mukana tuleva virtalähde on toteutettu SFX-standardin mukaisesti ja näytönohjaimen maksimipituuskin on todella rajoitettu.

Artikkelin kirjoitushetkellä kotelo irtoaa Muropaketin Hintavertailun tietojen perusteella edullisimmillaan noin 60 eurolla.

Päivitys: Huom! Testin kotelossa oli Chieftecin kalliimpi (ja parempi) 250VS-mallinen virtalähde, kun BT-04B-U3:n mukana toimitetaan vakiona CSM-250P-mallinen virtalähde. Pahoittelemme sekaannusta.

Artikkelissa tarkastellaan ensin SFX-standardia, mistä siinä on kyse ja mitä hyötyjä SFX-virtalähteestä on. Tämän jälkeen kurkataan Chieftecin koteloa hieman tarkemmin ja pohditaan, mihin käyttöön se voisi soveltua.

 

SFX-standardi virtalähteissä

SFX-standardin mukaan valmistettu virtalähde tarkoittaa käytännössä kooltaan pienempää ATX-virtalähdettä. SFX-virtalähteet ovat kooltaan 125 x 63,5 x 100 millimetrin kokoisia ja niiden suurin etu normaaliin virtalähteeseen nähden on fyysinen koko. SFX-virtalähteet ovat usein teholukemiltaan melko vaatimattomia, mutta hiljattain eri valmistajat ovat kuitenkin alkaneet panostaa niihin entistä enemmän. Esimerkiksi Silverstonen valikoimista löytyy 600-wattinen SX600-G-virtalähde.

Hyvä esimerkki näyttävästä ja kompaktista SFX-standardin mukaisesta kotelosta on joukkorahoitettu NCASE M1, jonka sisuksissa on tilaa normaalin mittaiselle näytönohjaimelle. Myös Silverstonelta ja Lian-Liltä löytyy kattava valikoima tyylikkäitä ja pieniä PC-koteloita, joiden vaatimuksena SFX-virtalähde.

Wattimäärän ohella SFX-virtalähteistä löytyy usein myös maltillisempi määrä kaapeleita kuin täysikokoisesta virtalähteestä, mutta sinänsä kaapelit ovat täysin vastaavia kuin isoveljissäkin, joten mitään erityisiä valmisteluja ei SFX-virtalähdettä käyttäessä tarvitse tehdä. Tehokkaamman näytönohjaimen tapauksessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, että 12 voltin linjan ampeerimäärä on riittävä. Pienemmän fyysisen kokonsa takia SFX-virtalähteet on varustettu oletuksena 60 mm:n tuulettimella. Vaihtoehtona on virtalähteen fyysistä kokoa kasvattamalla tai pienentämällä käyttää myös 80 tai 40 mm:n tuuletinta.

 

Chieftec BT-04B-U3

Chieftecin BT-04B-U3 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jossa on esitetty kotelon mallinumero ja sen ominaisuudet lyhyesti. BT-04B-U3 on suojattu vaahtomuovikehyksin ja paketti on yleisesti ottaen todella kompaktin kokoinen, kuten myös itse kotelokin.

Huom! Testin kotelossa oli Chieftecin kalliimpi (ja parempi) 250VS-mallinen virtalähde, kun BT-04B-U3:n mukana toimitetaan vakiona CSM-250P-mallinen virtalähde.

Kotelon mukana toimitettava oheismateriaali on pidetty minimissään, sillä mukana toimitettiin pussillinen ruuveja, virtajohto ja kaksi kiskoa slim-mallisen optisen aseman kiinnittämistä varten. Minkäänlaisia ohjelappusia paketin sisältä ei löytynyt. Myöskään valmistajan sivulta ei erillistä manuaalia löydy, joten ainoa kotelosta löytyvä tieto onkin yhden sivun pituinen datasheet.

Kotelo on väriltään kokonaisuudessaan musta lukuun ottamatta metallin väriseksi jätettyä sisäosaa. BT-04B-U3 on valmistettu kylmävalssatusta teräksestä ja kotelo on olemukseltaan jämäkän tuntuinen. Etupaneeli ja pieni ”kantokahva” on valmistettu muovista. Kantokahva vaikuttaa tuntumaltaan siltä, että liikuteltaessa kotelon nappaa mieluummin kainaloon kuin roikuttaa kahvasta. Kotelon irroitettava kansiosa on melko ohutta metallia ja vaikuttaa olevan helposti taipuvaa ja/tai lyttyyn menevää, joten pientä varovaisuutta on syytä noudattaa irtonaista kantta säilytettäessä ja liikuteltaessa asennusvaiheessa. Etupaneeliin on sijoitettu kaksi USB 3.0 -liitintä, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, virtanäppäin sekä kiintolevyn aktiivisuusledi.

Kotelon jäähdytystä varten ei toimiteta ylimääräisiä tuulettimia, mutta paikkoja löytyy yhdelle 120 millimetrin tuulettimelle (katossa), yhdelle 80 mm:n tuulettimelle (edessä alhaalla) ja kahdelle 60 mm:n tuulettimelle (takaosassa). Lisälaitteiksi koteloon voi asentaa slim-kokoisen optisen aseman ja joko kaksi 2,5 tuuman levyä tai yhden 3,5 tuuman levyn ja yhden 2,5 tuuman levyn.

BT-04B-U3:n ulkomitat ovat 32 x 13,5 x 24 cm (K x L x S) ja painoa kotelolta löytyy virtalähde mukaan lukien 3,5 kilogrammaa. Koteloon sopii mini-ITX-kokoiset emolevyt ja 250-wattinen virtalähde on SFX-standardin mukainen.

Katon tuuletinpaikan ritilä muodostuu hauskan näköisestä kuviosta. Ritilän alta löytyy pölysuodatin.

Kotelon kansi on kiinnitetty sormiruuvein, joita sopii odottaa nykypäivän kotelosta löytyvänkin.

BT-04B-U3:n sisälle kurkatessa katse kiinnittyy ensimmäisenä siihen, että emolevypaikan yläpuolelle on sijoitettu kaksi metallista kiskoa. Optista asemaa ja kiintolevyjä varten tarkoitettujen kiskojen avulla kotelo on saatu todella kompaktin kokoiseksi. 250 watin virtalähde on sijoitettu kotelon alaosaan ja etupaneelin liittimien johdot ovat reilun pituisia.

Kuten aiemmin todettiin, voidaan koteloon sijoittaa joko kaksi 2,5 tuuman levyä tai vaihtoehtoisesti yksi 3,5 tuuman levy ja yksi 2,5 tuuman levy. Emolevyn yläpuolelle sijaitseviin kiskoihin saa kuitenkin kiinni vain yhden levyn (joko 3,5 tuuman tai 2,5 tuuman). Pienen pään raapimisen jälkeen virtalähteen johtojen alta paljastui 2,5 tuuman levyn ruuvijakoon sopivat reiät, joten toinen 2,5 tuuman levyistä on tarkoitus asentaa tarvittaessa kotelon pohjalle.

Asennuksen helppoutta testataksemme kasasimme koteloon testikokoonpanon. Ylempi kahdesta metallikiskosta irtoaa kolmella ristipääruuvilla, jonka jälkeen asennus on suoraviivainen. Prosessicoolerin maksimikorkeus riippuu siitä, käytetäänkö 3,5 tuuman vai 2,5 tuuman levyä. Testikokoonpanon tapauksessa oli käytössä 2,5 tuuman levy, jolloin maksimikorkeus oli 70 millimetriä ja 3,5 tuuman levyn tapauksessa se olisi 60 mm. Kokoonpanon kasaaminen Chiefteciin oli simppeli homma, mutta ongelmia saattaa tulla USB 3.0 -liittimien pitkien johtojen kanssa. Muiden etupaneelin johtojen ylimääräinen pituus oli helppo piilottaa etupaneelin sisään, mutta USB-johdot jäävät helposti näytönohjainpaikan eteen.

Yksi kotelon suurimmista rajoittavista tekijöistä on näytönohjaimen maksimipituus. BT-04B-U3:een mahtuu maksimissaan 190 mm:n pituinen näytönohjain, joten sopivaa näytönohjainta valitessa saa olla todella tarkkana. Esimerkkinä kuvassa on Asuksen Strix GTX 960 -näytönohjain, joka ei melko maltillisesta koostaan huolimatta ole riittävän pieni vaihtoehto koteloon.

Testikokoonpanoa käynnistettäessä huomasimme, että mukana toimitettu 250 watin 250VS-mallinen SFX-virtalähde oli käytännössä äänetön. Aivan pieni ääni on kuultavissa lähietäisyydeltä, mutta käytännön tasolla virtalähde pitää niin pientä ääntä, että se sekoittuu helposti normaaliin taustameteliin.

 

Loppuyhteenveto

Chieftecin BT-04B-U3 tuntuu kokonaisuutena näppärältä pikkukotelolta, mutta sen käyttömahdollisuudet ovat rajatut. Virtalähde on teholtaan 250 wattia, näytönohjaimen maksimipituus on 190 millimetriä ja tallennustilassa pitää tyytyä kahteen SSD-levyyn tai kiintolevyyn.

Kotelon parhaita puolia on sen pieni fyysinen koko. BT-04B-U3 on sekä painoltaan että mitoiltaan todella mukavan kokoinen esimerkiksi pienemmälle työpöydälle sijoitettavaksi.

Chieftecin kotelo sopisi hyvin esimerkiksi hiljaista kakkoskonetta kasaavalle. Sen useiden rajoitusten vuoksi sitä ei voida pitää hyvänä vaihtoehtona tehokkaampaa kokoonpanoa rakentavalle, mutta jos esimerkiksi nurkissa pyörii ylimääräinen mini-ITX-kokoonpano integroidulla näytönohjaimella, saa 60 euron sijoituksella kokoonpanolle passelin kokoisen ja hiljaisen sijoituspaikan.

Ulkonäöltään kotelo on simppelin tyylikäs. BT-04B-U3:n voisi periaatteessa asettaa myös kyljelleen, mutta siinä asennossa kotelo ei ole kovinkaan symmetrinen ja pohjan ulkonäkö ei välttämättä ole parhaimman näköinen ratkaisu esille käännettynä.

 

Hyvää

  • Näppärä koko
  • Helposti koottava simppelin pohjaratkaisun vuoksi
  • Käytännössä äänetön virtalähde (250VS-malli)
  • Hinta

 

Huonoa

  • Mukana ei toimiteta tuulettimia
  • Näytönohjaimen maksimipituus 190 millimetriä
  • Ainoat sormiruuvit kotelon kannen 3 kpl

 

Keskustelu

Hienoa, kun tämmöisiä halvempiakin koteloita testailette. Pidin artikkelista ja jos tekisitte vielä lisää näitä pikakatsauksia esim. vielä pienempiin koteloihin, esimerkiksi LC-Power LC-1340mi tai muu vastaava tämä kokoluokka.

Tosin tämän kun luki niin alkoi harmittamaan oma mini kotelo, myöskin Chiefteciltä ja malli BT-02B-U3, joka myöskin 250W:n virtalähteellä. Tässäpä vaan virtalähde on aluksi hiljainen ja hetken päästä alkaa pöhisemään. Artikkelin kotelossa olevaa virtalähdettä saa myös 350W:n versiona (http://www.chieftec.eu/en/psus/smart-series/sfx-350bs.html), esim. http://www.jimms.fi/fi/Product/Show/106543.

Artikkelissa sanotaan, että "paikkoja löytyy yhdelle 80 millimetrin tuulettimelle (katossa) ja kahdelle 60 mm:n tuulettimelle (takaosassa)". Ainakin omassa kotelossani katon paikka on 120 mm tuulettimelle, ja lisäksi etupaneelissa on vielä paikka 80 mm tuulettimelle.

Näytönohjaimen asentamisesta kiinnostuneille tiedoksi, että kotelosta on myös 350 watin virtalähteellä varustettu versio. Itselläni on käytössä Zotac GTX 960 ilman ilmanohjauspeltiä. Lisäksi tarvitsin erityisen matalan PCI Express -lisävirtaliittimen, että mahtui näytönohjaimen ja kotelon kyljen väliin.

Mielenkiintoisen riskin ottaa maahantuoja jos ei toimita ohjekirjaa mukana. Ilman ohjekirjaa toimitettavassa tuotteessahan on selvästi kuluttajansuojalaissa tarkoitettu virhe ja virheellisen käytön myötä aiheutuneet vahingot kuuluvat myyjän korvattavaksi.
Emolevyä kiinnittäessähän perjaatteessa ainakn on mahdollisuus sössiä ja kun ei ole ohjekirjaa, niin myyjältä voipi vaatia sitten korvauksia siitä vääntyneestä emosta.

ismotals

Artikkelissa sanotaan, että "paikkoja löytyy yhdelle 80 millimetrin tuulettimelle (katossa) ja kahdelle 60 mm:n tuulettimelle (takaosassa)". Ainakin omassa kotelossani katon paikka on 120 mm tuulettimelle, ja lisäksi etupaneelissa on vielä paikka 80 mm tuulettimelle.

Virheellistä tietoa joo tuulettimien osalta, korjataan artikkeliin.

Ihan näppärän kokoinen ja näköinen koppa. Toimitus voisi ihan mielenkiinosta yrittää änkeä GTX 970 Minin tuonne ja ajella pari benchmarkkia :think:

ainstain

Noista liittimien asettelusta tulee vaakamallin koppa mieleen.

Kyllähän tuo vaaka-asennossakin menee, jos ei pohjan eriävä ulkonäkö ja väritys haittaa esille käännettynä ja/tai koneen sijoituspaikka on sellainen, että kyseinen reuna ei jää näkyville. Tassut lähtevät irti ruuvein tarvittaessa.

Tuohonhan saisi 750 Ti -pelikoneen kasattua. Virtalähde ja pituus riittävät.

Tuo lienee kiintoisimpia mini-ITX -tonnikalapurkkeja tällä hetkellä.

350W mallissa on isommat jäähdytysprofiilit virtalähteessä joten se on hiljainen. Asiallinen tuo 250W powerikin kyllä muutoin on.

Jotenkin tuntuu että virtalähteet eivät ole "kehittyneet" lainkaan. Tämä SFX konseptikin tuntuu jotenkin hatusta vedetyltä.

Eikö tässä kehityksessä pääasia voisi olla virtalähteen mataluus. Nykykomponenteilla saataisiin varmasti aikaan esim. melko matala virtalähde 12 cm ropelilla. ATX lähteissäkin taitaa olla aika paljon ilmaa.

Tähänkin koteloon kaiketi mahtuisi tuollainen kapistus, kotelon leveys kun on 13,5 cm. No ehkäpä kaikki vaan johtuu siitä että ne paremmat ja paremmin lämpöä kestävät komponentit ovat liian kalliita.

noumoor

Eikö tässä kehityksessä pääasia voisi olla virtalähteen mataluus. Nykykomponenteilla saataisiin varmasti aikaan esim. melko matala virtalähde 12 cm ropelilla. ATX lähteissäkin taitaa olla aika paljon ilmaa.

SFX-L on saman kokoluokan virtalähde, jonka syvyysmitta on pikkuisen isompi ja näin jäähdytykseen saadaan 120 mm tuuletin. Computexissa on esim. näytillä 700 watin psu tässä koossa. Muutoin on kyllä sanottava että ainakin SilverStonen 450 watin SFX:ssä oli paljon komponenttia ja vähän ilmaa kun hajonneen sellaisen kerran pilkoin osiin. Matalampaa kokoa edustaa esim. 1U-koon serverivirtalähteet, jollainen löytyy vaikkapa EVGA Hadronista.

ismotals

Muutoin on kyllä sanottava että ainakin SilverStonen 450 watin SFX:ssä oli paljon komponenttia ja vähän ilmaa kun hajonneen sellaisen kerran pilkoin osiin.

Olet aivan oikeassa. Mainio laite sekin on mutta vähän ahtaaksi suunniteltu. beQuietin 300W powerista, tuosta Chieftecin 350W mallista ja SilverStonen 450W virtalähteestä löytyy sisuskuvat tältä sivulta:

http://www.computerbase.de/2014-04/sfx-netzteile-test/4/

Muron artikkelin kotelo 250W SFX:llä. Hyvä Jamiconin 60mm tuuletin, JunFu kondensaattorit midrangea:

http://ru.gecid.com/cases/chieftec_elox_bt-04b-u3/

Chieftecillä myös uusi 500W modulaarinen SFX-virtalähde (120mm tuulettimella):

http://www.multitronic.fi/showprod.php?prod_id=SFX-500GD-C

Eilen illalla meni 300e, kiitos artikkelin :(

Katsotaan, mitä tuonne saa koottua..

VMP. Arvosteluissa kehutaan virtalähdettä ja muropaketin testiin on lähetetty versio, jossa on iso valkoinen tarra "tässä on sitten parempi virtalähde" ja tavalliset kaupasta ostavat kuluttajat saavat sitten ihan eri tavaraa.

Virtalähde on oikeasti CSM-250P ja toimii ihan hyvin, mutta on pirun äänekäs. Vaihtoon menee ja kotelolle tulee 50e lisää hintaa.. Kiitti vaan tosi paljon.

Muropaketin uusimmat