Pakkaus ja oheistarvikkeet, Tekniset ominaisuudet & Ulkoista tarkastelua

23.12.2011 17:41

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Silverstone Fortress FT03T toimitetaan korkeassa pohjan alaltaan neliön muotoisessa pahvilaatikossa, jonka kylkiä kuvittaa värilliset tuotekuvat sekä ominaisuuslistaukset. Pakkauksen kyljissä on kantokahvoina toimivat aukot siirtelyn helpottamiseksi. Tuote on suojattu pakkauksen sisällä styrox-sovitteiden avulla.

Kotelon ohella pakkauksen mukana toimitetaan niukahko valikoima oheistarvikkeita. A5-kokoisen ohjevihkosen ohella pienestä pahvisesta tarvikerasiasta löytyy pussillinen ruuveja, kolmeksi tuuletinliittimeksi jakautuva molex-adapteri, kaksi muovista johtosidettä sekä 2,5 tuuman aseman asennuskehikko. Ohjevihkosessa on käsitelty kattavasti englannin kielellä kokoonpanon asennus koteloon sekä käytettäviä komponentteja koskevat rajoitukset. Tarkat ohjeet ovat tarpeen, sillä FT03T:n ratkaisut poikkeavat merkittävästi valtavirrasta.

Tekniset ominaisuudet

Fortress FT03T on ulkomuodoltaan poikkeuksellinen kotelo, sillä sen pohjan ala on lähes neliön muotoinen. FT03:a voi kutsua ulkomuotonsa pohjalta todelliseksi tornikoteloksi. Sen ulkomitat ovat 235 (L) x 487 (K) x 284 (S) mm ja paino 6,7 kg. Kotelon runko koostuu teräsrungosta sekä alumiinisista ulkopaneeleista. Ulkoisia asemapaikkoja on vain yksi ja sekin on yhteensopiva ainoastaan slot-mallisen optisen slim-aseman kanssa. Sisäisiä asemapaikkoja on neljä – kolme 3,5 tuuman asemille ja yksi 2,5 tuuman asemalle.

Tuuletinpaikkoja on kaikkiaan kuusi kappaletta, mutta osa niistä on vaihtoehtoisia keskenään. Kotelon mukana toimitetaan kolme 120 mm:n tuuletinta. FT03 on yhteensopiva microATX-, DTX- ja Mini-ITX-emolevyjen kanssa. Sisään mahtuu maksimissaan 350 mm pitkä näytönohjain, 167 mm korkea prosessoricooleri sekä 180 mm pitkä virtalähde. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, hopea ja titaani, joista testikappale edustaa viimeisintä.

Ulkoista tarkastelua

Fortress FT03:n rakenne on suunniteltu niin, että yhdestäkään sen neljästä kyljestä ei löydy ainuttakaan liitäntää tai perinteistä asemapaikkaa. Etupaneelin tasaisen pinnan ”rikkovat” ainoastaan Silverstonen lumihiutalelogo sekä alaosassa sijaitseva viirumainen optisen aseman levyaukko. Ulkopaneelit ovat materiaaliltaan 2,5 mm paksua alumiinilevyä ja sen pinta on viimeistelty hiekkapuhaltamalla. Ulkopaneeleista kolme on irrotettavissa vetämällä ilman työkaluja.

FT03:n vasemman kyljen alapuoliskosta löytyy muovinen ritilä, joka on kiinnitetty muovikynsien sekä pikalukitussalvan avulla. Kiinnitys on hieman jäykkä ja ritilän irrottaminen vaatii pientä voimankäyttöä. Myös ritilän kiinnittäminen takaisin paikalleen vaatii hieman ylimääräistä sovittelua sekä painelua reunoilta. Ritilän sisäpintaan on integroitu pölysuodatin, joka on puhdistettavissa imurilla tai juoksevan veden alla. Ritilä toimii prosessoricoolerille viileää ilmaa syöttävän kotelotuulettimen ottoaukkona sekä virtalähteen poistoaukkona.

Etupaneelin optinen asemapaikka on toteutettu erittäin poikkeuksellisesti – näkyvillä on ainoastaan alumiinipaneeliin leikattu viiru, joka on suojattu sisäpuolelta mustalla tekstiilikauluksella. FT03:een sopii ainoastaan slim-kokoiset optiset asemat, jotka käyttävät slot-levynsyöttöä. Levyn poistamiseksi asemasta on käytettävä ohjelmallista avauskäskyä, sillä levyaukon viereen ei ole toteutettu avauspainiketta ulkonäkösyistä. FT03:n kanssa yhteensopivia optisia asemia on tarjolla melko vähän ja niiden hinnat alkavat noin 50-60 eurosta.

FT03:n ainut muovinen osa on kotelon kattopaneeli, joka toimii ilmanpoistoritilänä sekä painikkeiden ja liitäntöjen kehyksenä. Kolmella sivulla kattopaneelin ja sivupaneelien välissä on aukot, jotka mahdollistavat johtojen viemisen kattopaneelin alle. Kattopaneeli irtoaa nostamalla ilman työkaluja.

Painikkeet, merkkivalot ja ”etupaneelin liitännät” sijaitsevat kattopaneelin etureunassa. Pyöreät ja koveraksi muotoillut painikkeet ovat selvästi koholla pinnasta ja käyttötuntumaltaan selkeitä. Painikkeiden oikealla puolella sijaitsevat virran ja kiintolevyjen siniset merkkivalot. Valojen oikealla puolella ovat puolestaan USB 3.0 -liitännät sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. USB 3.0 -liitännät on toteutettu emolevyn I/O-paneeliin kytkettävillä johdoilla.

Muovisen kattopaneelin irrottamalla esiin paljastuu emolevyn I/O-paneeli sekä lisäkorttipaikkojen takapaneelit. Emolevyn I/O-paneelin vieressä sijaitsee 120 mm tuuletinpaikka sekä telakkapaikka 3,5 tuuman SATA-asemalle. Kaapeleille ja liittimille jää tilaa kattopaneelin alle 70 mm. Täten esimerkiksi näytönohjainliitäntöjen kiinteiden soviteadapterien käyttö ei ole mahdollista, sillä kattopaneeli ei mahdu paikalleen jäykän kaapelin sojottaessa liian korkealla.

Kaapelit on mahdollista tuoda ulos kotelon kolmelta eri sivulta, mutta pelkistetysti muotoillun kotelon tapauksessa tärkeimmäksi nousee kaapelien siisti niputtaminen. Muuten hillityssä kokonaisuudessa kotelon yläosasta sinkoilevat johdot pilaavat koko ajatuksen tyylikkäästä ulkonäöstä. Silverstone olisikin voinut toteuttaa kotelon sisäpuolelle jonkinlaisen kaapelikourun, jota pitkin käyttäjä voisi halutessaan viedä johdot näkymättömissä kotelon pohjapuolelle.

Kotelon pohja on korotettu tasosta parin sentin kumitassujen avulla. Tämä on tarpeen, sillä merkittävä osa kokoonpanon tuloilmasta otetaan pohjan kautta. Pölyn kertymisen estämiseksi pohjan ilmanottoaukkojen edessä on magneettikiinnityksellä toteutettu muovinen pölysuodatin, joka irtoaa tarvittaessa helposti puhdistusta varten. Pohjan aukot koostuvat suuresta virtalähteen ilmanottoaukosta sekä kahdesta pienemmästä 80 mm:n tuuletinpaikasta, jotka ovat vaihtoehtona viistosti aukkojen sisäpuolelle asennetulle 120 mm:n tuulettimelle. 80 mm:n tuuletinpaikkojen vieressä on syvennys, jonka pohjalla sijaitsee liitäntä koneen verkkovirtakaapelille.

 

Sisältö

  1. Silverstone Fortress FT03
  2. Pakkaus ja oheistarvikkeet, Tekniset ominaisuudet & Ulkoista tarkastelua
  3. Sisäistä tarkastelua & Kokoonpanon asentaminen
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Yhteenveto