Uusimmat

Sisäistä tarkastelua & Kokoonpanon asentaminen

23.12.2011 17:41 Muropaketin toimitus

 

Sisäistä tarkastelua

Kattopaneelin irrottamisen jälkeen kylkipaneelit irtoavat ylöspäin nostamalla. Työkaluja ei tarvita eikä ruuveja tarvitse avata. Vasemman kylkipaneelin takaa paljastuu mielenkiintoinen ja perinteisistä koteloista poikkeava sisäasettelu.

FT03:n komponenttien paikat ovat poikkeukselliset. Jäähdytysjärjestelmän rakenne tukee lämmön luonnollista liikesuuntaa alhaalta ylöspäin. Virtalähde sijaitsee pohjalla poikittain ja sen vieressä on viistosti asennettu 120 mm tuuletin, joka imee jäähdytysilmaa kokoonpanolle ja näytönohjaimelle. Virtalähteen päällä on niinikään viistosti asennettu 120 mm tuuletin, joka ottaa ilmansa kylkipaneelin ritilän kautta ja puhaltaa sen prosessorikannan suuntaan. Emolevy sijaitsee kotelon yläosassa 90-astetta käännettynä niin, että liitännät osoittavat ylöspäin. Jäähdytysilman poistotuuletin sijaitsee kotelon katossa. Kiintolevypaikat sijaitsevat kotelon taustapuolella emolevyn takana.

Kotelon sisätilojen alaosan tuuletinasettelu on vähintäänkin mielenkiintoinen. Perusasettelussa 120 mm tuulettimia on kaksi kappaletta ja niistä kumpikin on asennettu noin 45 asteen kulmaan vaakatasoon nähden. Tuulettimista alemmas sijoitettu ottaa ilmansa kotelon pohjasta ja puhaltaa sen yläviistoon kohti emolevyä ja korttipaikkoja. Tuulettimista ylempi ottaa ilmansa kotelon kylkipaneelin ilmanottoaukosta ja puhaltaa sen ylös kohti prosessoria ja muisteja. Silverstonen mukaan kotelo pystyy jäähdyttämään jopa TDP-arvoltaan 130 watin prosessorin passiivijäähdytteisellä prosessoricoolerilla.

Tuulettimien ollessa paikallaan kotelossa on melko ahdasta ja kokoonpanon asentaminen on lähes mahdotonta. Tästä johtuen tuulettimet ovat kiinni omissa metallisissa kehikoissaan, jotka irtoavat kotelon rungosta 2-3 ruuvia irrottamalla. Valitettavasti kyseiset ruuvit eivät ole sormiruuveja, joka tekee tuuletinkehikoiden irrottamisesta hankalaa. FT03:n tyyppisessä kotelossa tuulettimille olisi toivonut helpompaa kiinnitysratkaisua.

Molemmat 120 mm tuulettimet ovat malliltaan identtisiä (kuten myös kotelon katossa sijaitseva kolmas tuuletin) ja niiden mallikoodi on S1202512ELN-3M. Silverstone ilmoittaa tuulettimien melutasoksi 22 dBA ja kierrosnopeudeksi 1200 RPM. Kunkin tuulettimen tehonkulutus on 2,16 wattia. Virtansa tuulettimet ottavat perinteisellä kolmepinnisellä tuuletinliittimellä, joka sijaitsee poikkeuksellisen sotkuisen johtonipun päässä.

Yksi lisätuuletinpaikka on sijoitettu kotelon yläosaan lisäkorttipaikkojen viereen. Paikka on tarkoitettu 80/92 mm:n tuulettimille ja se on tarpeen vaatiessa irrotettavissa kotelon rungosta. Tuuletin asettuu metalliseen kehykseen viistoon pystyasentoon niin, että ilmavirta siirtyy ulos kotelon kattopaneelissa sijaitsevien aukkojen kautta. Ilmavirran kääntyminen jyrkästi syö merkittävän osan tuulettimen ilmansiirtokapasiteetista, joten tuuletin toimii lähinnä apuna näytönohjaimen lisäjäähdytyksessä. Testikokoonpanon MSI N470GTX Twin Frozer II -näytönohjaimen kanssa lisätuulettimen hyöty oli 2-3 asteen luokkaa, mutta lopulta se on täysin riippuvainen näytönohjaimen jäähdytysratkaisun tyypistä sekä kokoonpanon muista komponenteista.

Kotelon oikea kylkipaneeli irtoaa vasemman tapaan ylöspäin nostamalla ja sen takaa paljastuu FT03:n levypaikat. Levypaikkoja on kaikkiaan neljä ja ne sijaitsevat emolevyn taustapuolella. Paikoista yksi on telakkapaikka 3,5 tuuman SATA-levylle, kaksi on kiinteitä paikkoja 3,5 tuuman levyille ja yksi kiinteä paikka 2,5 tuuman levyille. Telakkapaikkaa lukuun ottamatta kaikkien levyjen kiinnityksessä käytetään runsaasti ruuveja, joten mistään pika-asennuksesta ei voida puhua.

Oikean kylkipaneelin sisäpinnasta SATA-telakkapaikan kohdalta löytyy alumiininen korotuspala jonka on tarkoitus olla kontaktissa kiintolevyn kuoren kanssa ja johtaa lämpö kotelon kuoriin. Jotta kontakti syntyy, kiintolevyn on oltava 25,4 mm paksua mallia, jota useimmat 3,5″ kiintolevyt edustavat.

Kokoonpanon asentaminen

Kokoonpanon asentamiseksi FT03 on suositeltavaa (myös ohjeiden mukaan) aluksi purkaa alkutekijöihinsä. Käytännössä irrotettavaa ovat kylkipaneelit ja tuuletinkehikot. Näin koteloon saadaan riittävästi työskentelytilaa tarvittavien komponenttien asentamiseksi. Valitettavasti kotelon kaikissa ruuveissa tarvitaan ruuvimeisseliä, joten asennusprosessi on melko työläs.

MicroATX-emolevy mahtuu laskeutumaan paikalleen, kunhan keskituuletin on poistettu tieltä. Siltikään tilaa ei ole juurikaan ylimäärin, sillä sovitus on joka suuntaan varsin tiukka.

3,5 tuuman kiintolevyjen kiinnittämiseen käytetään muovisia kiskoja, jotka on varustettu resonanssia ehkäisevillä keltaisilla värinänvaimennuskumeilla. Kiintolevy kiinnitetään kiskoihin neljällä erikoisruuvilla, jonka jälkeen molemmat kiskot kiinnitetään kotelon runkoon kahdella ruuvilla. Kaikkiaan yhden kiintolevyn kiinnittämiseen tarvitaan siis kahdeksan ruuvia, jota voidaan pitää nykymittapuulla hieman liian työläänä.

Yhdelle 2,5 tuuman asemalle kotelon mukana toimitetaan muovinen asennuskehys, johon aseman voi kiinnittää joko sivuilta tai pohjasta neljällä ruuvilla. Kun asema on kiinnitetty kehykseen, kehys kiinnitetään runkoon neljällä ruuvilla. 3,5 tuuman asemien tapaan asennus on useiden ruuvien takia nykymittapuulla turhan työläs.

Kotelosta löytyvään SATA-telakkapaikkaan 3,5 tuuman asema kiinnittyy nopeasti ja yksinkertaisesti. Kotelon päältä löytyvä luukku avataan liukukytkintä käyttämällä ja asema painetaan kotelon sisään liittimet edellä. Liitännät löytyvät kiinteinä telakkapaikan pohjalta, joten käyttäjälle jää ainoastaan SATA-johdon kytkeminen emolevylle ja virtajohdon kytkeminen virtalähteeseen.

Tässä esimerkkikuva tilanteesta, jossa kaikki neljä levypaikkaa ovat käytössä. 3,5 tuuman asemien jäähdytys on suunniteltu niin, että lämpö siirtyy kotelon paksuun alumiiniseen kylkipaneeliin. Johdotusten kanssa tulee ahdasta, mutta pienellä järjestelyllä selviää ongelmista.

Virtalähteen ATX-kaapelille sekä 12 voltin lisävirtakaapelille löytyy emolevyn reunoilta läpivientiaukot, joiden kautta johtojen vetäminen onnistuu siististi ja näppärästi. Testikokoonpanon kanssa aukot sattuivat olemaan juuri oikeilla kohdin emolevyn liitäntöihin nähden.

Testikokoonpano varustettiin Noctuan NH-U12-prosessoricoolerilla, jonka mitat ilman tuuletinta ovat 158 x 126 x 71 mm (K x L x S). Noctua mahtui koteloon ongelmitta, eikä ihme, sillä Silverstone lupaa yhteensopivuuden aina 167 mm:n korkeuteen asti. Testasimmekin hieman rajoja, ja totesimme myös Phanteksin erittäin kookkaan PH-TC14PE-prosessoricoolerin (korkeus 171 mm) mahtuvan juuri ja juuri kotelon sisään. Tällöin prosessorille ilmaa siirtävä kotelotuuletin ei kuitenkaan mahtunut olemaan paikallaan.

Päädyimme siis käyttämään Noctuan NH-U12-prosessoricooleria, joka on sopiva yhdistelmä suorituskykyä ja nykypäivän mittapuulla suhteellisen järkeviä ulkomittoja. Noctuan tuuletinta emme kuitenkaan saanut mahtumaan testikokoonpanolla paikalleen samanaikaisesti kotelon oman viistoon asennetun tuulettimen kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole suoranainen ongelma, sillä kotelotuuletin puhaltaa viileää kotelon ulkopuolelta tulevaa sopivasti suoraan kohti tornicooleria ja coolerin läpi virrattuaan ilma poistuu lähes suoraan kotelon kattotuulettimen kautta ulos. Halutessaan käyttäjä voi toki irrottaa kotelon mukana toimitetun sisätuulettimen tai vaihtoehtoisesti korvata sen coolerin omalla tuulettimella.

Ylimääräisten johtojen paras sijoituspaikka löytyy nykytyyliin emolevyn taustapuolelta oikean kylkipaneelin takaa. Erityistä säilytystilaa ylimääräisille johdoille ei ole varattu, mutta tavallisen pituisen virtalähteen kanssa suurin osa johdoista mahtuu niputettuna virtalähteen taakse kotelon pohjalle. Käytännön havaintojen pohjalta on suositeltavaa, että FT03:n kaltaisen pienen kotelon kaverina käytetään virtalähdettä, jonka ylimääräiset johdot ovat irrotettavissa.

Valmis kokoonpano asennettuna FT03:n sisään. Virtalähde on asennettuna kotelon pohjalle ja se saa virtansa kotelon sisällä kulkevasta virtakaapelista. FT03 tukee maksimissaan 215 mm pitkiä virtalähteitä (modulaariset 180 mm). 120 mm:n alatuulettimen ollessa paikallaan koteloon mahtuu maksimissaan 31 cm pitkä näytönohjain. Kun tuuletin kehikoineen poistetaan ja tilalle asennetaan kaksi 80 mm:n tuuletinta, maksimimitta kasvaa 35 cm:iin. Silverstone suosittelee kotelon kanssa käytettäväksi näytönohjaimia, jotka puhaltavat lämpimän ilman ulos korttipaikan kautta.

Kaiken kaikkiaan kokoonpanon asentaminen FT03:een on varsin hidasta ja kömpelöä ahtaiden tilojen sekä runsaan ruuvimäärän vuoksi. FT03 saa kuitenkin osittaisen synninpäästön, sillä sitä voi pitää kotelona, jonka käyttäjillä on tavallista vähemmän tarvetta vaihtaa jatkuvasti kokoonpanonsa komponentteja. Lisäksi kunhan kokoonpano on asennettu kerran huolellisesti koteloon, tarjoaa se pienessä tilassa varsin toimivan kokonaisuuden.

 

Sisältö

  1. Silverstone Fortress FT03
  2. Pakkaus ja oheistarvikkeet, Tekniset ominaisuudet & Ulkoista tarkastelua
  3. Sisäistä tarkastelua & Kokoonpanon asentaminen
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Yhteenveto