Uusimmat

Sony VAIO UX: VGN-UX17GP

30.09.2006 22:01 Sampsa Kurri

Muropaketin toimitukseen saapui useita tiedusteluita Sonyn VAIO UX -sarjan minikannettavasta viime kuussa julkaistun artikkelin johdosta, jossa vierailimme Singaporen suurimmassa IT-ostoskeskuksessa, Sim Lim Squaressa. Aasiassa VGN-UX17G-mallinimellä myytävä laite on Sonyn omien sanojen mukaan maailman pienin ja kevyin PC-tietokone Intel Centrino -tekniikalla ja Windows XP -käyttöjärjestelmällä varustettuna.

Lukijoiden toiveesta tartuimme härkää sarvista ja vierailimme Singaporen vilkkaimmalla ostoskadulla Orchard Roadilla, josta löytyi Sonyn tuotteille pyhitetty Sony Gallery. Valitettavasti PlayStation 3:sta ei vielä ollut nähtävillä, mutta muotoilua ja liitäntöjä esittelevien demokappaleiden pitäisi saapua kuluttajien ihmeteltäväksi lähiaikoina. Pyysimme avuliasta henkilökuntaa antamaan VAIO UX -sarjan VGN-UX17GP-mallista pikaisen tuote-esittelyn ja kokeilimme lisäksi laitetta käytännössä. Liikkeessä kuvaaminen oli kielletty, mutta saimme tuote-esittelyn yhteydessä erikoisluvan napata pari kuvaa laitteesta. VGN-UX17G on niin suosittu Singaporessa, että useimmista liikkeistä laite on jatkuvasti loppuunmyyty, varastotilanne näyttää ympäripyöreää nollaa ja myös esitteet on viety käsistä. Sony Galleryssä näytillä ollut laite oli kytketty lataustelakkaan ja akun tilalla oli turvavaijeri estämässä mahdollisia varkausyrityksiä.

Sony VGN-UX17GP on täysiverinen kannettava- tai minitietokone, johon on esiasennettu Windows XP SP2 -käyttöjärjestelmä. 4,5-tuuman WSVGA-näytöltä tekstin lukeminen saattaa tuottaa vaikeuksia, joten laitteen keskeisimmälle paikalle oikean peukalon kohdille on sijoitettu zoomausnappulat. Kosketusnäyttö tukee 1024×600-resoluutiota ja laitteen ohjaaminen onnistuu joko näytön alta paljastuvalla 64-näppäimisellä näppäimistöllä, zoomausnäppäimien yläpuolelta löytyvällä hiirellä tai yksinkertaisesti ruutua koskettamalla. Hiiren näppäimet ovat sijoitettu vasemman käden peukalon kohdille ja alapuolelta löytyy lisäksi pikanäppäin Sonyn omaan ohjelmien Launcher-valikkoon. Kyseisestä valikosta löytyy helpot pikanäppäimet yleisimpiin sovelluksiin, Internet-linkkeihin sekä äänenvoimakkuuden ja näytön kirkkauden säätöön.

Laitteen rautapuolen ominaisuuksiin kuuluu Intelin Core Solo U1400 -prosessori, joka toimii 1,2 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on Yonah-koodinimeen perustuvan vähävirtaisen mobiiliprosessorin yksiytiminen versio. Kustomoitu emolevy on varustettu Intelin 945GMS -piirisarjalla ja emolevylle on asennettu 512 megatavua 400 MHz:n kellotaajuudella toimivaa DDR2-muistia. Grafiikan pyörittämisestä vastaa piirisarjaan integroitu Intel GMA 950 -piiri. Tallennustilaa VGN-UX17GP:ssä on 30 gigatavun verran ja pienikokoista kiintolevyä tarkkailee kiihtyvyysanturi, joka tunnistaa mahdolliset tärinät ja iskut ja asettaa tarvittaessa kirjoitus- ja lukupään turvatilaan.

Sonyn mukaan maailman pienin kannettava tietokone painaa 517 grammaa ja näppäimistö piilotettuna laitteen ulkomitat ovat 150,2 x 95 x 32,2 millimetriä. Kun näyttö liu’utetaan sivuun ja näppäimistö otetaan käyttöön, laitteen korkeus kasvaa muutamalla senttimetrillä.

Pienen kokonsa ja kannettavuutensa ansiosta VGN-UX17GP:n tietoliikenneyhteydet ovat erittäin merkittävässä roolissa laitetta markkinoitaessa. WLAN-yhteydestä vastaa 945GMS-piirisarjaan integroitu Intelin PRO/Wireless 3945ABD -verkko-ohjain, joka tukee 802.11a/b/g-standardeja. Bluetooth-tuki löytyy puolestaan 2.0+EDR-standardille. RJ-45-verkkoliitäntää ei löydy itse laitteesta, vaan se on sijoitettu erilliseen telakkaan.

Liitännät ulkoisille laitteille ja muistikorteille on sijoitettu laitteen alapuolelle sekä vasempaan kylkeen. Alapuolelta löytyy liitännät laturille, telakalle sekä kuulokkeille ja mikrofonille. Vasempaan laitaan on puolestaan sijoitettu USB 2.0 -liitin sekä CF-kortinlukija. Lisäksi laitteen yläosasta löytyy erillinen lukija muun muassa Sonyn Cybershot-kameroissa käyttämille Memory Stick -muistikorteille. Valitettavasti VGN-UX17GP:n ominaisuusluetteloon ei kuulu SD-kortinlukijaa, joten kyseistä tallennusmuotoa tukevat kamerat täytyy kytkeä laitteeseen joko USB-kaapelilla tai kuvat täytyy siirtää ulkoisella kortinlukijalla. Äänentoistosta vastaa integroitu yksikanavainen kaiutin, joka ei tarjoa pidemmän päälle kovinkaan miellyttävää äänielämystä.

Sony lupaa normaaliakulla 3,5 tunnin käyttöajan, mutta useiden Internetistä löytyneiden käyttäjäkokemusten mukaan todellinen akunkesto normaalikäytössä vaihtelee kahden ja kolmen tunnin välillä. Saatavilla on lisävarusteena tehoakku, jolla käyttöaika nousee Sonyn mukaan jopa seitsemään tuntiin.

Mukana tulevan telakan (Port replicator) tarkoituksena on laajentaa VGN-UX17GP:n liitäntöjä ja käyttömahdollisuuksia. Telakan ominaisuuksiin kuuluu kolme USB 2.0 -liitäntää, FireWire-liitäntä esimerkiksi ulkoiselle DVD-asemalle, 100 megainen RJ45-verkkoliitin, VGA-liitin esimerkiksi videotykille ja AV-ulostulot.

Turvallisuusominaisuuksia on parannettu vasempaan yläkulmaan sijoitetulla sormenjälkitunnistimella, jonka avulla säästytään perinteisten salasanojen näpyttelyltä. Laite on varustettu reaaliaikaisia videokeskusteluita varten kahdella digitaalikameralla, joista etupuolella keskellä ylhäällä on 310 000 pikselin VGA-digitaalikamera ja takapuolelta löytyy puolestaan hieman parempi 1,3 megapikselin digitaalikamera. Takapuolen kameraa voi käyttää myös tavallisena digitaalikamerana ja laukaisunappi löytyy laitteen päältä oikean etusormen kohdalta, aivan kuten normaaleissa kameroissa. Pikaisen testin perusteella kamerat toimivat erinomaisesti Windows Live Messengerillä WLAN-yhteyden yli. Laitteen ja telakan lisäksi myyntipakkauksessa toimitetaan Windows XP -käyttöjärjestelmän lisäksi Adobe Reader 7-, Norton Internet Security 2006- ja WinDVD 5 -ohjelmistot sekä joukko Sonyn omia VAIO-apuohjelmia muun muassa sormenjälkitunnistimen, kosketusnäytön ja kameroiden hallintaan.

 

Käyttökokemukset ja loppusanat

Pikaisen kokeilun jälkeen Sony VGN-UX17GP:n olisi mielellään vienyt mukanaan kotiin ja jatkanut leikkimistä. Laite kuitenkin tosiaan vaikutti enemmänkin lelulta, kuin järkevään käyttöön soveltuvalta jokapäiväiseltä työkalulta. Konseptina VGN-UX17GP on erinomainen ja sen tarjoama suorituskyky Windows XP -ympäristössä uskomattoman pienessä koossa on hyvä osoitus Sonyn insinöörien panostuksesta tuotekehitykseen. Uudenlaisen konseptin haittapuolena mainittakoon sen melko korkean hinnan lisäksi heikko akunkesto ja sitä myötä vähäinen käyttöaika. Toivottavasti näemme kuitenkin jatkossa muiltakin valmistajilta vastaavanlaisia tuotteita ja kilpailun lisääntyessä myös hintataso tulee ennemmin tai myöhemmin laskemaan järkevämmälle tasolle.

VGN-UX17GP:llä kirjoittaminen on monelle todennäköisesti melko tuttua puuhaa, sillä näppäimistössä on hyvin pitkälle samanlainen tuntuma kuin Nokian Communicator -matkapuhelimissa. PC-laitteella tulee kirjoitettua väkisinkin enemmän kuin matkapuhelimilla, joten jo melko lyhyen koejakson aikana sormet alkoivat väsymään jatkuvaan näpyttelyyn esimerkiksi reaaliaikaisessa Messenger-keskustelussa. Lisäksi kirkkaassa valaistuksessa 4,5-tuumainen Clear Bright LCD -näyttö heijasteli ikävästi häiriten muutenkin ponnisteluita vaativaa näytön ja tekstin tulkintaa.

Joillekin lukijoille Sonyn VGN-UX17GP:stä saattaa tulla mieleen Microsoftin UMPC-konsepti (The Ultra-Mobile PC), johon perustuvia laitteita Muropaketti kokeili pikaisesti Computex 2006 -messuilla Taiwanissa. Vaikka VGN-UX17GP on tämänhetkisiä UMPC-laitteita huomattavasti pienempi ja suorituskykyisempi, se ei täytä käyttöjärjestelmänsä osalta Microsoftin asettamia kriteereitä. UMPC-laitteet on varustettu Windows XP:n Tablet PC Edition 2005 -versiolla ja VGN-UX17GP:ssä pyörii puolestaan täysiverinen versio Windows XP:stä. Tämän seurauksena muutamia kosketusnäytön ja kirjoituksen tunnistukseen liittyviä ominaisuuksia uupuu. Hinnaltaan UMPC-laitteet ovat huomattavasti Sonyn näkemystä edullisempia, mutta käytännön kokemusten perusteella VGN-UX17GP vie selvän voiton ominaisuuksillaan ja käyttömukavuudellaan.

Singaporessa Sony VAIO UX -mallistoon kuuluvan VGN-UX17GP:n suositushinta on noin 3500 Singaporen dollaria eli 1750 euroa. Maasta poistuessa lentokentällä ostokuitin esittämällä maksetusta hinnasta saa lunastettua takaisin GST:n (Goods and Services Tax), joka on viisi prosenttia ostohinnasta. Allekirjoittaneen matkassa kyseinen laite ei kuitenkaan tule Suomeen matkustamaan, vaan pikainen testi ja laitteen ominaisuuksilla kikkailu riitti toistaiseksi.