Uusimmat

Sumicom S600

02.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Pienikokoiset tietokoneet ovat lyöneet itsensä läpi varsinkin viimeisen vuoden aikana ja Muropaketissakin on julkaistu artikkeli edelläkävijän VIAn maineikkaan EPIA-sarjan M9000-emolevystä sekä eBOX-tietokoneesta. Näiden ongelma on kuitenkin suorituskyky, joka nykyisten markkinoilla olevien työpöytäkoneiden rinnalla on auttamatta heikko.

Useat valmistajat, kuten Shuttle, Biostar ja MSI ovat tuoneetkin markkinoille barebone-laitteita, jotka ovat täysin normaaleita tietokoneita niukemmalla PCI-liitinmäärällä ja kotelotilalla. Muuten koneet ovat olleet komponenttien puolesta täysin samanlaisia kuin työpöytäkoneetkin, joten barebone-koneet soveltuvat hyvin pelikäyttöönkin.

Tällä kertaa emme tutki edellä mainittuja koneita, vaan suuntaamme katseet Sumicomin valmistamaan S600-malliseen tietokoneeseen, jonka Muropaketin testipenkkiin toimitti Serdex Solutions Oy. Tietokoneen erikoisuutena on sen koko, joka vastaa noin kahta päällekkäin asetettua CD-asemaa, suorituskyvyn samalla ollen huomattavasti esimerkiksi EPIA-laitteita parempi.

Sumicom S600 -tuotesivut

SiS651-piirisarja

Sumicom S600:n emolevy on rakennettu SiS651-northbridgen ja SiS962-southbridgen varaan. S651 tukee 533 megahertsin väylätaajuudella toimivia Intel Pentium 4 -prosessoreita, yhteen gigatavuun asti DDR333- ja PC133-muisteja sekä AGP4X-väylää. Paketin mukana toimitettiin testeihin 2,66 gigahertsin kellotaajuudella toimiva Pentium 4 -prosessori sekä Samsungin 256 megatavun PC2700- eli DDR333-muistikampa.

Erillistä näytönohjainta S600:aan ei saa kiinnitettyä, joten grafiikkapuolesta vastasi S651:n integroidut ominaisuudet, jotka tukevat muun muassa TV-ulostuloa sekä MPEG2/1-dekoodausta. 2D-kuvanlaadusta mainittakoon sen verran, että normaalilla putkinäytölläkään laadussa ei ole kehumista. Kuva on sumea ja koko kuvaruudun alueella on havaittavissa selvää väreilyä.

Southbridgen ja northbridgen välisestä kommunikoinnista vastaa SiS MuTIOL -tekniikka 533 megahertsin kellotaajuudella ja gigatavun siirtonopeudella sekunnissa. SiS962 tukee kaksikanaivasena ATA133:a, kuutta USB2.0-porttia, AC’97-ääniominaisuuksia sekä muun muassa kuutta PCI-liitintä, joista S600:ssa ei ole hyödynnetty ainuttakaan.

Sumicom S600

Sumicom S600 toimitetaan kantokahvalla varustetussa pahvilaatikossa, josta löytyy tietokoneen lisäksi myös asennusopas, ajuri-CD, Intelin takuulappusia, virtajohto sekä muuntaja.

Sumicom S600 on saatavilla sekä mustan että metallin värisenä, Muropaketille toimitettiin ensimmäisenä mainittu malli. Kotelo on erittäin pelkistetyn näköinen, eikä edestä löydy kuin slim-CD-aseman luukku, tuuletusreikiä sekä alaosasta rivistö nappeja ja liittimiä. Vasemmalta oikealle on sijoitettu IEEE1394-, USB2.0- ja linjaulostuloliitin, speed-nappi, virta- ja kiintolevyn aktiivisuusledit, reset- ja virtanapit sekä mikrofoniliitin.

Kotelolla on leveyttä 147, korkeutta 74 ja syvyyttä 255 millimetriä sekä painoa kiintolevyn ja slim-CD-aseman ollessa asennettuna noin 2,7 kilogrammaa. Kokonsa puolesta S600 sopii hyvin esimerkiksi toimistokäyttöön, jossa näytönohjaimen suorituskyky ei ole tärkeä seikka, mutta jossa sen sijaan työpöytäalan säästäminen on tärkeää.

Kotelon etuosasta löytyy muutamia nappeja ja liittimiä, mutta tärkeimmät on normaaliin tapaan sijoitettu kotelon takaosaan. Lukien vasemmalta oikealle ensimmäisenä on äänen ulostuloliitin ja tämän jälkeen virta-, näppäimistön ja hiiren PS/2-, sarjaportti-, rinnakkaisportti-, VGA-, RJ45- ja kaksi USB2.0-liitintä. Takaa löytyy myös suurireikäinen tuuletusritilä, jonka kautta prosessorin tuottama lämpö puhalletaan kotelosta ulos.

Kotelon saa avattua ruuvaamalla takaa löytyvät neljä ruuvia irti, jonka jälkeen rungon saa vedettyä kotelon sisältä ulos. Ylhäältä päin katsottaessa, noin puolet pinta-alasta haukkaa CD-asema, jonka vierestä löytyy prosessoria jäähdyttävä radiaalituuletin. Kyseisen tuulettimen ilmanohjausaukko osoittaa kotelon takaosaa kohti, jolloin lämmin ilma saadaan imettyä suoraan pois kotelosta, eikä jää lämmittämään muita osia.

Toisesta suunnasta katsoessa radiaalituulettimen viereen ja CD-aseman alle jää kaksi muistiliitintä. Kotelon kokoon suhteutettuna sijoittelu ei näytä kovinkaan väkisinahdeteltu, mutta kannattaa myös muistaa, että kotelon sisältä ei löydy virtalähdettä lainkaan.

Kun CD-aseman ja kiintolevyn kiinnityskehikko, prosessori coolereineen ja muistikampa poistetaan, alta paljastuu emolevy, jonka piirilevyä ei paljon pintaliitoskomponenttien ja piirien alta pilkota. Socket 478 -prosessorikanta on sijoitettu kotelon takaosaan ja muistiliittimet kuvassa prosessorikannan yläpuolelle, kuten jo aiemmin mainitsimme.

Hieman yllätykseksi emolevyn keskeltä löytyvien SiS651- ja SiS962-piirien päältä ei löydy lainkaan siilejä, vaikka kiintolevy/CD-asemakehikon väliin jääkin reilusti tyhjää tilaa ja siilit olisi helppo asentaa paikoilleen. Southbridgen tukemat kaksi IDE-liitintä on sijoitettu southbridgen ja muistiliittimien väliin, kun taas verkko-ominaisuudet hoitava Realtekin valmistama RTL8801-piiri on sijoitettu kuvassa SiS962:n alapuolelle.

Emolevyn alapuolelta löytyy 11 mosfettia sekä suurehko alumiinista valmistettu levy. Noin puolen senttimetrin paksuiseen levyyn kiinnittyy prosessorisiilin kiinnitysruuvit, mutta samalla levy tukee myös pitkän muotoista emolevyä sekä levittää prosessorin ja piirien tuottaman lämmön suuremmalle alalle.

Kiintolevy ja CD/DVD-asema kiinnitetään erilliseen kehikkoon, joka kiinnittyy emolevyyn neljällä ruuvilla. Muropaketin aiemmin testaamassa eBOX:ssa ei erittäin pienen koon takia voitu käyttää kuin kannettavista tietokoneista tuttua 2,5″:n kiintolevyä, mutta Sumicom S600:aan voidaan positiivisena puolena asentaa normaali 3,5″:n IDE-kiintolevy. Tämä on piristävä tieto, sillä 3,5″:n kiintylevyt ovat huomattavasti halvempia ja tallennuskapasiteetti saadaan samalla nostettua moninkertaiseksi.

CD- tai vaihtoehtoisesti DVD-asemaa on kuitenkin jouduttu hieman rajoittamaan, eikä S600:aan voida asentaa kuin slim-mallinen asema. Testilaitteistosta löytyi normaali CD-asema.

Prosessorin jäähdytyksestä vastaa täyskuparinen siili, joka kiinnitetään neljällä ruuvilla prosessorikannan ympäriltä löytyviin korokkeisiin. Reilun senttimetrin korkuista siiliä jäähdyttää Sunonin valmistama radiaalituuletin, joka pyörii minuutissa noin 2500-2600 kierrosta.

S600:sta ei löydy kuin edellä mainittu radiaalituuletin sekä muuntajasta yksi 30 millimetrin tuuletin, joiden ansiosta laite on hyvin hiljainen. Radiaalituuletin pitää tasaista hurinaa, mutta tämä tuskin kuitenkaan tuottaa kellekään harmaita hiuksia.

BIOS

Ylikellotussäätömahdollisuuksia S600:sta ei valitettavasti löydy, mutta Phoenixin AwardBIOS:n Frequency/Voltage Control -välilehdeltä voidaan kuitenkin säätää väylätaajuuden, muistien ja PCI-väylän kertoimia.

Muistiasetukset ovat yhtä laajat, kuin suurimmassa osassa normaaleitakin emolevyjä:

  • RAS Precharge Time: 2T, 3T ja 4T
  • RAS Active Time: 4T, 5T, 6T ja 7T
  • RAS To CAS Delay: 2T, 3T ja 4T
  • CAS Latency Setting: 2,0; 2,5 ja 3,0

BIOS:sta voidaan niin ikään kytkeä päälle tai pois päältä SiS962-southbridgen sekä ulkoisten piirien mahdollistamia ominaisuuksia: USB2.0, ääni, verkko ja IEEE1394.

PC Health Status -välilehdeltä löytyy mahdollisuus säätää sammutuslämpöjä sekä speed-lämpötilan. Speed on erikoinen toiminto, sillä se voidaan asettaa päälle manuaalisesti tietokoneen etupaneelista tai automaattisesti tietyn lämpötilan ylittyessä. Tarkkaa selkoa emme saaneet, mitä tämä kyseinen ominaisuus käytännössä tekee, sillä ainakaan kellotaajuus ei hievahtanut suuntaan taikka toiseen, mutta sen sijaan prosessorituulettimen kierrosnopeus muuttui hieman. Vastaavasti Windowsista testiohjelmien tulokset laskivat noin 50 prosenttia.

Valikosta löytyy myös normaalimmat tarkkailumahdollisuudet jännitteille, prosessorin lämpötilalle sekä prosessorituulettimen kierrosnopeudelle. Lämpötiloista mainittakoon vielä sen verran, että idle-tilassa prosessorin lämpötila pysytteli 40-45 ja vastaavasti rasituksessa noin 55-60 Celsius-asteessa.

Testikokoonpano

Sumicom S600:n mukana toimitettiin 533 megahertsin väylätaajuudella toimiva Intel Pentium 4 2,66 GHz -prosessori ja Samsungin 256 megatavun PC2700-muistikampa, joka on speksattu toimimaan CAS2,5-asetuksilla. Suorituskykyä mitattaessa prosessori toimi vakiokellotaajuudella ja muisti SPD-asetuksilla 133 megahertsin (266 MHz DDR) muistiväylällä. 166 megahertsin muistiväylällä kokoonpano oli liian epävakaa testien ajamiseksi.

Testikokoonpano I

  • Sumicom S600
  • Intel Pentium 4 2,66 GHz
  • Samsung 256 MB PC2700
  • Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB
  • Windows XP

Testikokoonpano II

  • VIA EPIA M9000
  • Corsair 512 MB PC3500 CS2
  • Maxtor 30 GB 5400 rpm
  • LG 52X
  • Antec 400W
  • Windows 2000 SP3

Testitulokset

Testiohjelmiksi valitsimme SiSoft Sandra 2003:n, PCMark2002:n, Pifastin sekä SuperPI:n. Mitään kovin kattavia suorituskykymittauksia ei tehty, koska jo edellä mainittujen testiohjelmien tulosten perusteella saatiin selkeästi esille S600:n ja EPIA M9000:n välinen suorituskykyero.

SiSoft Sandra 2003:n prosessoria mittaavissa CPU Arithmetic- ja CPU Multi-Media -testiosioissa Sumicomin S600 voittaa VIA EPIA M9000:n testiosiosta riippuen 5-10 paremmalla tuloksella.

Muistien kaistanleveyttä mitatessa SiSoft Sandra 2003:n Memory Bandwidth -osiolla S600 voittaa noin 5,6 kertaa paremmalla tuloksella verrattuna EPIA M9000:een. Muistiasetukset eivät olleet testikokoonpanoissa samat, mutta samoilla asetuksilla ero S600:n hyväksi olisi entuudestaan kasvanut.

PCMark2002-ohjelmassa prosessorin suorituskykyä mitatessa S600 voittaa reilut kuusi kertaa ja vastaavasti muistia testatessa jopa lähemmäs 12 kertaa paremmalla tuloksella.

Viimeiseksi mukana ovat vielä Pifast ja SuperPI, joilla testattiin prosessorin suorituskykyä ilman optimointeja. Pifastissa S600 voittaa reilulla 400 prosentilla ja SuperPI:ssä noin 970 prosentilla.

Loppusanat

Sumicom S600 on mielenkiintoinen laite, sillä se päihittää kokonsa puolesta esimerkiksi Shuttlen maineikkaat barebone-koneet helposti. Vaikka koko koteloineen päivineen vastaa VIA EPIA -tuoteperheen laitteiden luokkaa, suorituskyky on kuitenkin saatu nostettua aivan eri tasolle.

EPIA-kokoonpanon saa kasattua muutamalla sadalla eurolla, mutta S600:sta havittelevan on syytä varautua paksummalla kukkarolla, sillä kyseisen laitteen hinta liikkuu tuhannen euron paikkeilla. Hinta saattaa kuulostaa varsin korkealta, mutta kannattaa pitää mielessä, että mukana tulee kaikki tarpeelliset osat prosessoria, muistikampaa ja kiintolevyä myöten.

Tuotteen ehdottomasti positiivisimpia puolia ovat luonnollisesti sen pieni koko ja hiljainen käyntiääni, mutta myös laajennettavuus sekä suorituskyky. Miinuksia vastaavasti tulee Serial ATA -liitäntöjen ja 800 megahertsin väylätaajuudella toimivien Intel Pentium 4 -prosessoreiden tuen puuttumisesta, mutta nämä seikat selittyvät S600:n iäkkyydellä. Sumicom nimittäin esitelli Computex 2003 -tapahtumassa jo uudempia Athlon 64 -kokoonpanoja.

Kaiken kaikkiaan Sumicom S600 ajaa asiansa erittäin hyvin siinä, mihin se on tarkoitettukin. Mitään suuria puutteita tai suunnitteluvirheitä ei laitteesta löytynyt, joten voin hyvillä mielin suositella S600:sta kaikille, jotka hapuilevat laitetta hyppysiinsä.

Kiitokset: Serdex Solutions Oy

Sumicom S600 -tuotesivut

Ville Suvanto 2. lokakuuta 2003 (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

>> Etusivulle