Tabletit voivat paremmin kuin luulet: ”Ennusteet epäonnistuivat, eivät laitteet”

12.05.2016 12:23 | Olli Sulopuisto | 17

iPad

Tabletit ovat kuulemma vaikeuksissa. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä niiden menekki laski melkein 15 prosenttia, mikä kuulostaa pahalta.

Mutta ei tableteilla mitään hätää ole.

Suurin uhka on se, että iPadin ensimmäisinä vuosina innostuneet it-alan kommentaattorit innostuivat maalailemaan tulevaisuuskuvia, joissa tabletit valtaavat jokaisen kodin, konttorin ja koirankopin. Kun vallankumousta ei tapahtunutkaan heti, samat kirjoittajat ovat julistaneet koko sormitietokoneen – en sitten millään suostu luopumaan tuosta ihanasta sanasta – epäonnistumiseksi.

Voihan asian niinkin nähdä, mutta melkoista pinnistelyä se vaatii.

Markkina-analyysiyhtiö IDC:n mukaan tammikuusta maaliskuuhun koko maailmassa toimitettiin myyjille melkein 40 miljoonaa tablettia. Onko se paljon vai vähän? No, saman yrityksen arvion mukaan samana aikana PC-tietokoneita toimitettiin tuollaiset 61 miljoonaa kappaletta, eli siis jokaista tablettia kohti kauppoihin raijattiin 1,5 PC-konetta. (PC-kaupan suhteellinen lasku oli muuten 11 prosenttia.)

Ei kuulosta katastrofaalisen huonolta tilanteelta.

On selvää, että tablettimarkkinoista ei tullut sellaisia kuin oletettiin, mutta sitä ei voine pitää koko alan epäonnistumisena. Apple tahkoo iPadeilla rahaa, sillä juuri kukaan muu ei saa kalliita tabletteja myytyä (4/5 yli 200 dollarin tableteista on Yhdysvalloissa iPadeja) ja yhtiö ennusti tekevänsä niillä seuraavalla kvartaalilla parhaan tuloksen kahteen vuoteen.

Joten mitä oikein tapahtui?

Paras selitys taitaa olla, että älypuhelimista tuli liian hyviä. Kuusi vuotta sitten suurinäyttöinen sormitietok… Okei, tabletti näytti aivan ihmeelliseltä, kun sitä vertasi 3,5-tuumaiseen iPhone 3GS:ään ja sen 480×320 pikselin resoluutioon.

iPhone 3

Mutta teepä sama vertailu vuoden 2016 lippulaivapuhelimilla ja tabletille tuntuu olevan vähemmän käyttöä. Puhelimissa on isot ja tarkat näytöt, niissä on tehoa aivan riittämiin ja yhdellä kädellä kirjoittaminenkin on parempien softanäppisten ansiosta mukavampaa kuin tuolloin.

Entäs sitten tehokäyttäjien huomiot siitä, että tabletit — ja puhelimet, jos niikseen tulee – ovat passiivisia laitteita, sellaisia joilla kulutetaan mediaa, sen sijaan että luotaisiin jotain uutta? Siinä on vissi perä, mutta huomatkaa määre ”tehokäyttäjien huomio”. Pidän itseäni kyseiseen kategoriaan kuuluvana enkä missään tapauksessa pärjäisi pelkällä tabletilla. En silti kuvittele, että minun käyttötapani ovat samanlaisia kuin enemmistöllä.

Andreessen Horowitz -pääomasijoitusyhtiössä työskentelevä Ben Evans tiivisti asian tweettiin:


Noille ihmisille on ihan sama, mihin muotoon tietokone sattuu olemaan paketoitu.

Pöytäkone? Okei, tuttu juttu.

Läppäri? Sehän on sama asia kuin pöytäkone.

Tabletti? Joo, sähköposteja kirjoittaa tälläkin.

Kännykkä? Meilien lukeminen sujuu tällä oikeastaan aika mukavasti.

Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin tuosta (arvioidusta) viidestä prosentista aika iso osa pärjäisi kyllä tabletilla, jos olisi pakko. Steven Sinofsky tiivisti pitkähköön Medium-blogaukseensa useita syitä, joiden takia ihmiset luulevat joutuvansa pulaan pelkän tabletin kanssa. Niistä iso osa liittyy aivan muihin seikkoihin kuin suorituskykyyn, vaikka totta kai mobiiliraudan ja -käyttöliittymien sekä täysverisen pöytäkoneen välillä on iso ero. Kyse onkin siitä, miten usein tuolla erolla on merkitystä.

pc7n_2

Kaikki hyvin siis?

Ei oikeastaan. Intel hassasi ulkopuolisten arvioiden mukaan noin kymmenen miljardia dollaria mobiiliprosessorien valmistukseen. Huippuvuonna eli 2014 se toimitti suorittimen 40 miljoonaan tablettiin eli 17 prosenttiin kaikista laitteista. Se ei riittänyt, joten nyt yhtiö on muuttanut strategiaansa.

Toisekseen tablettien myynti on laskussa, katsoi asiaa miten tahansa – mutta niin laskee PC-myyntikin, joten vika ei liene ainoastaan tableteissa itsessään. Muutama halpistablettien myyjä pärjää juuri nyt hyvin, mutta anekdotaalisen kokemuksen varassa sanoisin että Android-tabletin arvo alkaa olla lähellä nollaa, kun niitä löytää halpahallin kassojen vierestä tai saa muuttoyhtiöltä lahjana. Sille pohjalle ei kestävää bisnestä rakenneta.

Jos pakottaisitte minut ennustamaan kehitystä (esimerkiksi panemalla aseen ohimolle ja tarjoamalla samalla kuitenkin laadukasta juotavaa), sanoisin että tabletit erillisenä tuotekategoriana saattavat hyvinkin hiipua. Jos niin käy, se johtuu siitä että tabletin, älypuhelimen ja kevytkannettavan välinen raja liudentuu entisestään.

Ei niin, että kaikista laitteista tulisi samanlaisia ja ne kelpaisivat jokaiseen tehtävään, mutta ehkä nyt olemme vielä tablettien suhteellisen uutuuden hämäämiä. Tietokoneitahan nekin loppujen lopuksi ovat.

Eikä kukaan kai ennusta, että tietokoneet olisivat katoamassa, vai?

Keskustelu

Olisi syytä mielestäni mainita myös 2-in-1 laitteet, jotka yhdistävät tabletin ja läppärin. Nämä lasketaan myyntiluvuissa läppäreiksi, vaikka moni saattaa käyttää niitä enimmäkseen tabletteina.

Olipas jutussa mukavan pirteää kielenkäyttöä! Propsit tästä =)

Ja olihan tuossa asiaakin!

Kyllä. Ehdottoman laadukas artikkeli. Oli niin hyvä että kaveri jopa sen linkkasi ja luin sen kokonaan! Virkistävää lukemista!

tom_gore

Olisi syytä mielestäni mainita myös 2-in-1 laitteet, jotka yhdistävät tabletin ja läppärin. Nämä lasketaan myyntiluvuissa läppäreiksi, vaikka moni saattaa käyttää niitä enimmäkseen tabletteina.

Oon samaa mieltä siitä että 2-in-1:t vaikuttavat kyllä tablettien kysyntään (etenkin pienempien), mutta tutkimukset osoittavat itse asiassa toiseen suuntaan: 80-90% lähteestä riippuen "lopettaa" tabletin käytön saadessaan 2-in-1:n (lähteenä mm. joku intelin tutkimus jota en jaksa kaivaa). Toisin sanoen hybridiä käytetään pääasiassa näppäimistö kiinni.

Omasta mielestäni 2-in-1 korvaa (ainakin omassa käytössäni) läppärin (must have) ja tarjoaa siinä sivussa tarvittaessa tabletin (nice to have). Tässä mielessä oletkin täysin oikeassa: hybridit syövät käyttötarkoituksen pelkältä tabletilta, sillä jos sellainen laite löytyy, erillistä tablettia ei oikeastaan tarvitse mihinkään.

Olin alun perin hyvin skeptinen 2-in-1 konseptista sillä niin monessa ns. "lappability" kärsii. Näin ajattelin ennen kaikkea Surfacen kaltaisista kickstand-tuotteista. Käytännössä epäilykseni on kuitenkin osoittautunut vääräksi. En ole ainakaan itse kärsinyt "syli"(ttömyydestä) niin paljon kuin pelkäsin :P

Toisaalta olen nauttinut hybridini hyvistäkin puolista niin paljon että kokonaisuutena en ostaisi enää tavallista läppäriä.

Ongelma on usein käyttäjässä: Monelle käyttäjälle tärkeintä ei ole lopputulos, vaan että siihen haluttuun lopputulokseen päästään tasan jollan tietyllä ja kertaalleen opetellulla tavalla. Tapojen muuttaminen on hirveän hankalaa.

Jos oma workflow on mallia X, niin mikään mikä ei mahdollista X:ää on "käyttökelvoton". Joskus ihmisten kannattaisi kokeilla vaihtaa workflow:taan ihan vaan, jotta oppii jotain uutta. Siinä voi vaikka tehokkuus parantua kun huomaa uusia juttuja testaillessaan hölmöyksiä siinä vanhassa toiminnassa.

Mukavaa luettavaa nämä mielipidekirjoitukset. Lisää näitä jatkossakin!

Tablettien myynti on lähtynyt laskuun kolmesta syystä. Ne ihmiset, jotka haluavat tabletin omistavat jo sellaisen. Ensimmäisten tabletin ostajien määrä on todennäköisesti tuosta 40 miljoonan määrästä pieni. Toiseksi tabletteja ei päivitetä niin usein kuin älypuhelimia.Kolmanneksi tabletit eivät ole pystyneet kunnolla korvaamaan perinteisiä kannettavia tai tietokoneita. Monet tuottavat tehtävät onnistuvat edelleen paremmin kannettavalla tai tietokoneella. Tableteista puuttuu kunnon tiedostojen hallinta järjestelmä, monista ohjelmista puuttuu pöytäversion ominaisuuksia ja kosketus/näppis yhdistelmä ei toimi niin hyvin tuottavassa tehtävissä kuin näppis/hiiri.

Itselläni lojuu pöydällä, oisiko tuo Ipad 2 jotan käyttelen harvakseen. Olen kai sitä ostajaryhmää, joka tuon jo hommasi vuosia sitten, käyttö on niin vähäistä pöytäkoneen ja xperia z3:n takia että tuon kai menee vielä vuosia. Vähän aikaa sitten löysin artikkelin, millä sain nopeutettua käyttöä, uusimmat käyttikset kun ovat vain hidastaneet selaimen sujuvuutta. Muutamia taustatoimintoja ja karkkia pois, voilaa, taas kone rokkaa hyvin. On toki todettava että laadukas tuote, en huomaa edes akun väsyneen uudesta. Ehkä tämä on myös yksi syy, ettei uudelle padille ole tarvetta.

By the way, kuten moni muukin täällä sanoi, tosi hyvin kirjoitettu artikkeli :)!

Eikä kukaan kai ennusta, että tietokoneet olisivat katoamassa, vai?

Minä ennustan! Mentatsit valtaavat lopulta maailman!

Itseppähän kysyit. :rolleyes:

Kerrankin ihan mukava artikkeli propsit siitä.

Itse kuulun kategoriaan että mitä tuollaisella edes tavallinen pulliainen tekee kun omistaa pöytätietokoneen ja älypuhelimen. Läppäriäkin pidän jokseenkin turhana kun tehon puolesta ovat niin kalliita.

Se on aina tätä kun bisnes ja todellinen maailma ei oikein kohtaa. Bisnesmaailmassa on loogista, että myynnin täytyy kasvaa vaikka jokainen ihminen maailmassa olisi jo asiakkaana ja omistaisi tuotteen. Sanoisin, että kaikista suurin syy myynnin "romahtamiseen" johtuu siitä että kehittyneiden maiden markkinat on hyvin pitkälti saturoitunut. Melkein kaikilla tabletista kiinnostuneella on jo tabletti eikä peruskäyttäjällä ole kauheasti syitä ostaa uutta vuoden kahden välein. Se vanha tabletti toimii edelleen varsin hyvin surffailuun ja lukemiseen.

Jos nyt halutaan oikeasti piristysruiske myyntiin niin pitää luoda syitä päivittää laite uuteen. Oikeita innovaatioita jotka kiinnostavat tavallista käyttäjää, ei pelkästään lisää pikselitiheyttä ja prossutehoa. Joku valmistaja taisi olla tekemässä tablettia jossa on videotykki integroituna. Hauska idea, mutta en usko että osuu valtaväestön ostohimohermoihin. Varmaan tekemättä mitään nähdään uusi piikki parin vuoden päästä kun suuressa aallossa ostetut vanhat laitteet alkavat sanomaan itsensä irti.

Aku m

Mukavaa luettavaa nämä mielipidekirjoitukset. Lisää näitä jatkossakin!

Tablettien myynti on lähtynyt laskuun kolmesta syystä. Ne ihmiset, jotka haluavat tabletin omistavat jo sellaisen. Ensimmäisten tabletin ostajien määrä on todennäköisesti tuosta 40 miljoonan määrästä pieni. Toiseksi tabletteja ei päivitetä niin usein kuin älypuhelimia.Kolmanneksi tabletit eivät ole pystyneet kunnolla korvaamaan perinteisiä kannettavia tai tietokoneita. Monet tuottavat tehtävät onnistuvat edelleen paremmin kannettavalla tai tietokoneella. Tableteista puuttuu kunnon tiedostojen hallinta järjestelmä, monista ohjelmista puuttuu pöytäversion ominaisuuksia ja kosketus/näppis yhdistelmä ei toimi niin hyvin tuottavassa tehtävissä kuin näppis/hiiri.

Lisäisin vielä todellisen usean ikkunan moniajon.

Tabletintyylisille laitteille löytyy varmasti paikkansa ja aikansa ihmisten elämässä, mutta mitään suurta bisnestä niiden varaan ei voi luoda – ehkä Apple on poikkeus sääntöön.

Tietotekniikka hajautuu lukemattomiin eri laitteisiin. Ihmisillä voi helposti olla esimerkiksi telkkarissa jo pari "tietokonetta" eli äly-TV itsessään ja joku Chromecast tai muu palikka siihen lisäksi. Autoissa tulee tulevaisuudessa olemaan hyvinkin monipuoliset tietotekniikkaominaisuudet. Ihmisten ranteessa voi olla yksi tietokone ja taskussa toinen. Kotoa löytyy pöytä-PC ja/tai läppäri, joilla tehdään vakavammat hommat. Tabletit täyttää nicheä läppärin ja älypuhelimen välimaastossa. Miksei sellaisenkin voi ihminen omistaa, kun ei paljon mitään maksa. Mutta ei ne mikään loistobisnes tule tällaisenaan olemaan valmistajille. Sama tosin saattaa päteä tietotekniikkaan yleensäkin. Lähinnä Apple tahkoo rahaa ja muille jää murut.

Zepi

Ongelma on usein käyttäjässä: Monelle käyttäjälle tärkeintä ei ole lopputulos, vaan että siihen haluttuun lopputulokseen päästään tasan jollan tietyllä ja kertaalleen opetellulla tavalla. Tapojen muuttaminen on hirveän hankalaa.

Jos oma workflow on mallia X, niin mikään mikä ei mahdollista X:ää on "käyttökelvoton". Joskus ihmisten kannattaisi kokeilla vaihtaa workflow:taan ihan vaan, jotta oppii jotain uutta. Siinä voi vaikka tehokkuus parantua kun huomaa uusia juttuja testaillessaan hölmöyksiä siinä vanhassa toiminnassa.

Mä myönnän tämän osuvan täydellisesti itseeni. Miksi pitäisi opetalla käyttämään uusia laitteita ja tapoja, kun on oppinut jo yhden tavan millä asiat saa hoitumaan.
Itselläni ei ainakaan ole rahaa niin paljon, että vain ostaisi jonkun vehkeen ja sitten miettisi, että tekeekö tällä jotakin.

(alalla zx81-ajasta, it-duunissa 90-luvun alusta)
Käyttötarkoitukset menevät ristiin ja tabletillekin on löytynyt käyttöä.
Nykyisin käytössä seuraavat:
– 2*läppärit duunissa (28" + 2*23" näytöt)
– 2*läppärit kotona (toinen 17" näytöllä ja toinen pienemmällä/kanniskeltava)
– 1*tabletti (Lenovon perusmalli ips-näytöllä, kelpaa murouutisiin jne)
– 1*pöytäkone (Isolla näytöllä, tällä kirjoitetaan tämäkin posti/emailit ja Pelataan)
– 1-2*pöytäkone (vaihtelevia testiromuja, harvoin käytössä)
Olen yllättynyt siitä miten hyvin tabletti on korvannut entisen soffaläppärin, en vielä 2v sitten tullut toimeen lainkaan ilman sohvaläppäriä! Tosin en kyllä vieläkään kirjoita tällä emaileja kuin hätätapauksessa. Tabletti-näppikset ovat tyypillisesti Perseestä, eikä niiden laatua yhtään paranna järjetön hinnoittelu. Joten käytän edelleen koneissani 90-luvulta periytyneitä PS/2-näppiksiä sopivilla sovittimilla… 90-luvun Compaq-servereiden näppikset tuntuvat kestävät parhaiten.(koskei 90-luvun alun IBM-näppiksiä PS/2-liittimellä juurikaan Suomesta löydy)

Omenat ovat Rajusti ylihinnoiteltuja. Käypä hinta 10" tabletista 32GT muistilla olisi max 200eur. Maksoin omastani 160+20eur (16GT+32GT) 2v sitten. Joten Omenat ovat todella Härskisti ylihinnoiteltuja…

Tigerou

(alalla zx81-ajasta, it-duunissa 90-luvun alusta)
Käyttötarkoitukset menevät ristiin ja tabletillekin on löytynyt käyttöä.
Nykyisin käytössä seuraavat:
– 2*läppärit duunissa (28" + 2*23" näytöt)
– 2*läppärit kotona (toinen 17" näytöllä ja toinen pienemmällä/kanniskeltava)
– 1*tabletti (Lenovon perusmalli ips-näytöllä, kelpaa murouutisiin jne)
– 1*pöytäkone (Isolla näytöllä, tällä kirjoitetaan tämäkin posti/emailit ja Pelataan)
– 1-2*pöytäkone (vaihtelevia testiromuja, harvoin käytössä)
Olen yllättynyt siitä miten hyvin tabletti on korvannut entisen soffaläppärin, en vielä 2v sitten tullut toimeen lainkaan ilman sohvaläppäriä! Tosin en kyllä vieläkään kirjoita tällä emaileja kuin hätätapauksessa. Tabletti-näppikset ovat tyypillisesti Perseestä, eikä niiden laatua yhtään paranna järjetön hinnoittelu. Joten käytän edelleen koneissani 90-luvulta periytyneitä PS/2-näppiksiä sopivilla sovittimilla… 90-luvun Compaq-servereiden näppikset tuntuvat kestävät parhaiten.(koskei 90-luvun alun IBM-näppiksiä PS/2-liittimellä juurikaan Suomesta löydy)

Omenat ovat Rajusti ylihinnoiteltuja. Käypä hinta 10" tabletista 32GT muistilla olisi max 200eur. Maksoin omastani 160+20eur (16GT+32GT) 2v sitten. Joten Omenat ovat todella Härskisti ylihinnoiteltuja…

Harvinaisen turha artikkeli, toimittajan mielipiteistä. Mutta tulihan se luettua. Aiheesseen, älypuhelimella itse tee mitään ylimääräistä, wanha asus tf300 tabletti toimii hyvin kattkissin marshmellowilla ja toimii ohjelma päätteenä chromecastin kautta, pöytäkone sitten kaikkeen 'luomiseen' ja pelailuun. Miksi androit tabletti on arvoton? kuin seon huonompi kuin ios tai windows tabla… Kyse onkin siitä, miten usein tuolla erolla on merkitystä.

Luulisin, että viimevuotiset lamavuodet ovat jonkin verran vaikuttaneet ylipäätään viihde-elektroniikan myyntiin. Osasyy voi olla myös, että sekä PC että tabletti markkinoilla laitteet ovat pitkäikäisempiä kuin ennen ja vanhallakin tabletilla ja PC:llä pärjää aika hyvin. Hyvänä esimerkkinä itselläkin on iloisesti toimiva Nexus 7 (2013) tabletti joka käytännössä hakkaa kaikki alle 9" tabletit vieläkin alle 400€ hintaluokassa.

Muropaketin uusimmat