Uusimmat

Tabletit voivat paremmin kuin luulet: ”Ennusteet epäonnistuivat, eivät laitteet”

12.05.2016 12:23 Olli Sulopuisto

iPad

Tabletit ovat kuulemma vaikeuksissa. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä niiden menekki laski melkein 15 prosenttia, mikä kuulostaa pahalta.

Mutta ei tableteilla mitään hätää ole.

Suurin uhka on se, että iPadin ensimmäisinä vuosina innostuneet it-alan kommentaattorit innostuivat maalailemaan tulevaisuuskuvia, joissa tabletit valtaavat jokaisen kodin, konttorin ja koirankopin. Kun vallankumousta ei tapahtunutkaan heti, samat kirjoittajat ovat julistaneet koko sormitietokoneen – en sitten millään suostu luopumaan tuosta ihanasta sanasta – epäonnistumiseksi.

Voihan asian niinkin nähdä, mutta melkoista pinnistelyä se vaatii.

Markkina-analyysiyhtiö IDC:n mukaan tammikuusta maaliskuuhun koko maailmassa toimitettiin myyjille melkein 40 miljoonaa tablettia. Onko se paljon vai vähän? No, saman yrityksen arvion mukaan samana aikana PC-tietokoneita toimitettiin tuollaiset 61 miljoonaa kappaletta, eli siis jokaista tablettia kohti kauppoihin raijattiin 1,5 PC-konetta. (PC-kaupan suhteellinen lasku oli muuten 11 prosenttia.)

Ei kuulosta katastrofaalisen huonolta tilanteelta.

On selvää, että tablettimarkkinoista ei tullut sellaisia kuin oletettiin, mutta sitä ei voine pitää koko alan epäonnistumisena. Apple tahkoo iPadeilla rahaa, sillä juuri kukaan muu ei saa kalliita tabletteja myytyä (4/5 yli 200 dollarin tableteista on Yhdysvalloissa iPadeja) ja yhtiö ennusti tekevänsä niillä seuraavalla kvartaalilla parhaan tuloksen kahteen vuoteen.

Joten mitä oikein tapahtui?

Paras selitys taitaa olla, että älypuhelimista tuli liian hyviä. Kuusi vuotta sitten suurinäyttöinen sormitietok… Okei, tabletti näytti aivan ihmeelliseltä, kun sitä vertasi 3,5-tuumaiseen iPhone 3GS:ään ja sen 480×320 pikselin resoluutioon.

iPhone 3

Mutta teepä sama vertailu vuoden 2016 lippulaivapuhelimilla ja tabletille tuntuu olevan vähemmän käyttöä. Puhelimissa on isot ja tarkat näytöt, niissä on tehoa aivan riittämiin ja yhdellä kädellä kirjoittaminenkin on parempien softanäppisten ansiosta mukavampaa kuin tuolloin.

Entäs sitten tehokäyttäjien huomiot siitä, että tabletit — ja puhelimet, jos niikseen tulee – ovat passiivisia laitteita, sellaisia joilla kulutetaan mediaa, sen sijaan että luotaisiin jotain uutta? Siinä on vissi perä, mutta huomatkaa määre ”tehokäyttäjien huomio”. Pidän itseäni kyseiseen kategoriaan kuuluvana enkä missään tapauksessa pärjäisi pelkällä tabletilla. En silti kuvittele, että minun käyttötapani ovat samanlaisia kuin enemmistöllä.

Andreessen Horowitz -pääomasijoitusyhtiössä työskentelevä Ben Evans tiivisti asian tweettiin:


Noille ihmisille on ihan sama, mihin muotoon tietokone sattuu olemaan paketoitu.

Pöytäkone? Okei, tuttu juttu.

Läppäri? Sehän on sama asia kuin pöytäkone.

Tabletti? Joo, sähköposteja kirjoittaa tälläkin.

Kännykkä? Meilien lukeminen sujuu tällä oikeastaan aika mukavasti.

Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin tuosta (arvioidusta) viidestä prosentista aika iso osa pärjäisi kyllä tabletilla, jos olisi pakko. Steven Sinofsky tiivisti pitkähköön Medium-blogaukseensa useita syitä, joiden takia ihmiset luulevat joutuvansa pulaan pelkän tabletin kanssa. Niistä iso osa liittyy aivan muihin seikkoihin kuin suorituskykyyn, vaikka totta kai mobiiliraudan ja -käyttöliittymien sekä täysverisen pöytäkoneen välillä on iso ero. Kyse onkin siitä, miten usein tuolla erolla on merkitystä.

pc7n_2

Kaikki hyvin siis?

Ei oikeastaan. Intel hassasi ulkopuolisten arvioiden mukaan noin kymmenen miljardia dollaria mobiiliprosessorien valmistukseen. Huippuvuonna eli 2014 se toimitti suorittimen 40 miljoonaan tablettiin eli 17 prosenttiin kaikista laitteista. Se ei riittänyt, joten nyt yhtiö on muuttanut strategiaansa.

Toisekseen tablettien myynti on laskussa, katsoi asiaa miten tahansa – mutta niin laskee PC-myyntikin, joten vika ei liene ainoastaan tableteissa itsessään. Muutama halpistablettien myyjä pärjää juuri nyt hyvin, mutta anekdotaalisen kokemuksen varassa sanoisin että Android-tabletin arvo alkaa olla lähellä nollaa, kun niitä löytää halpahallin kassojen vierestä tai saa muuttoyhtiöltä lahjana. Sille pohjalle ei kestävää bisnestä rakenneta.

Jos pakottaisitte minut ennustamaan kehitystä (esimerkiksi panemalla aseen ohimolle ja tarjoamalla samalla kuitenkin laadukasta juotavaa), sanoisin että tabletit erillisenä tuotekategoriana saattavat hyvinkin hiipua. Jos niin käy, se johtuu siitä että tabletin, älypuhelimen ja kevytkannettavan välinen raja liudentuu entisestään.

Ei niin, että kaikista laitteista tulisi samanlaisia ja ne kelpaisivat jokaiseen tehtävään, mutta ehkä nyt olemme vielä tablettien suhteellisen uutuuden hämäämiä. Tietokoneitahan nekin loppujen lopuksi ovat.

Eikä kukaan kai ennusta, että tietokoneet olisivat katoamassa, vai?

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat