Tekniikkakatsaus: DDR4-muistien suorituskyky
Intelin X99- ja Z170-piirisarjojen myötä DDR4-muistit ovat yleistymässä kuluttajien keskuudessa, joten päätimme testata DDR4-muistitekniikan suorituskyvyn. Saimme Muropaketin testiin pelaajille sekä ylikellottajille suunnatut DDR4-muistit ADATA:lta sekä Kingstonilta, joihin tutustumme tarkemmin artikkelissa. Lisäksi luomme lyhyesti katsauksen muistien nykyiseen markkinatilanteeseen ja hinnoitteluun
DDR4-muistien ominaisuudet ja muutokset
Yksi suurimmista eroista siirryttäessä DDR4-muisteihin on niiden parempi energiatehokkuus. DDR4-muistien käyttöjännite on standardin mukaan 1,2 voltista 1,35 volttiin, kun DDR3-muisteilla käyttöjännite on 1,50-1,65 volttia. Lisäksi DDR4-muistipaikkojen virransyötössä on erillinen 2,5 voltin syöttö, kun DDR3-muisteissa tarvittava jänniteregulointi tehdään sisäisesti muistikammoissa. Myös käyttämättömän muistin energiankäyttöä on parannettu.
Paremman energiantehokkuuden lisäksi DDR4-muisteissa on käytössä entistä korkeammat kellotaajuudet ja suuremman kapasiteetin muistipiirit. Kun DDR3-muistit käyttivät kahdeksaa muistipankkia, DDR4-muistit käyttävät 16:ta, jotka on sijoitettu neljään ryhmään. Erillisiin ryhmiin sijoitetut muistipankit sallivat nopeamman pääsyn muistiin. DDR4-standardi mahdollistaa jopa 4266 MHz:n tehollisen kellotaajuuden ja muistimäärältään 128 gigatavun muistikammat. Esimerkiksi G.Skill on julkaissut jo DDR4-4266-nopeudella ja 19-26-26-46-asetuksilla toimivat Trident Z -muistinsa, tosin nämä eivät ole vielä rantautuneet Suomen markkinoille.
DDR4-muistien myötä muistikampojen kontaktipinnien lukumäärä kasvaa 288:aan ja fyysisiltä mitoiltaan DDR4-muistikammat ovat hieman korkeammat sekä kapeammat kuin DDR3-kammat. Liitinosa on myös reunoista kaventuva ja liitinkolon paikkaa on siirretty. Peruskäyttäjälle selkein tapa kuitenkin erottaa DDR4- ja DDR3-muistit toisistaan on joko tuotetarrasta tai DDR4-muistien kaventuvasta liitinosasta.
DDR4-muistien markkinatilanne
Viimeisen vuosikymmenen aikana mobiililaitteet ovat kasvattaneet suosiotaan tasaiseen tahtiin. IHS:n (Information Handling Services) vuonna 2011 julkaisemassa raportissa ennustettiin DDR4-muistien syrjäyttävän DDR3-muistit jo vuoden 2015 aikana. Loimme Muropaketissa katsauksen vuonna 2013 muistiteknologioiden markkinatilanteeseen, kun edeltävän kerran laitoimme DDR3-suorituskyvyn puntariin. Jo tällöin tiesimme, että DDR4-muistien tulo tulee myöhästymään ennustetusta mahdollisesti hyvinkin paljon.
Todellisuudessa DDR4-muistit ovat hiljakseen tehneet saapumistaan muun muassa palvelinympäristöissä ja mobiililaitteissa, mutta PC-maailmassa DDR4-muistien osuus on ollut mitätön. Esimerkiksi muistivalmistaja Micron ilmoitti kesällä 2015 keskittävänsä muistien tuotantoaan PC-maailmasta enemmän mobiili- ja palvelinympäristöihin.
Kuluvan vuoden aikana on kuitenkin saapunut entistä enemmän DDR4-muisteja, niin kuluttaja- kuin myös yritysmarkkinoille. Vuoden 2016 aikana DDR4-muistien osuuden kuluttajamarkkinoilla odotetaan lisääntyvän samalla, kun yhä useampi valmistaja siirtyy joko käyttämään DDR4-muisteja tai lopettaa tukensa DDR3-muisteille. Intelin 100-sarjan piirisarjat toivat mukanaan tuen käyttää DDR3-muisteja uusien Skylake-arkkitehtuurin prosessorien kanssa, mutta eri emolevyvalmistajat ovat julkaisseet vain kourallisen tämän mahdollistavia emolevyjä.