Uusimmat

Loppuyhteenveto

30.11.2015 16:07 Eero Mäensivu

IMG_1035

DDR4-muistit ovat olleet markkinoilla jo pidemmän aikaa, mutta hintatason laskeminen kuluttajamarkkinoille on kestänyt valitettavan pitkään. Nyt DDR4-muisteja tukevien emolevyjen lisääntyessä myös muistit tulevat todennäköisesti kasvattamaan suosiotaan. Muropaketin Hintavertailun mukaan 16 gigatavun DDR4-2400-muistikitin saa Suomesta halvimmillaan 110 eurolla, kun vastaava DDR3-muistikitti maksaa 100 euroa.

Testeissämme muistien kellotaajuuden kasvattaminen ja asetuksien pienentäminen paransivat suorituskykyä huomattavasti, mutta käytännön ohjelmissa ja peleissä suorituskykylisä jäi marginaaliseksi. Huomasimme myös, että tuoreimmat 2400MHz:n tehollisella kellotaajuudella toimivat DDR3- ja DDR4-muistit omaavat lähes identtisen suorituskyvyn. Testiohjelmasta riippuen erot ovat marginaalisesti jommankumman puolella, mutta yleisesti DDR4-muistien suorituskyky ylittää DDR3-muistit vasta tätä kellotaajuutta korkeammissa muisteissa.

Kokosimme vertailua varten Hinta.fi-palvelusta eri kellotaajuuksien halvimmat kahden kahdeksan gigatavun muistikamman muistikitit. Vertailimme näiden hintaa AIDA64:n suorituskykytuloksien keskiarvoihin ja laskimme, kuinka paljon muistien suorituskykyä on mahdollista saada per euro. Suurimman hyödyn hintaansa nähden tuovat edelleen 2400 MHz:n kellotaajuudella toimivat DDR3-muistit. 1600 MHz:n kellotaajuudella toimivat DDR3-muistit tulivat nykypäivänä kaikista kalleimmiksi.

Valitettavasti emme saaneet testiin vielä 3200 MHz:n tehollista kellotaajuutta nopeampia DDR4-muisteja, mutta oletettavasti näiden hinnat ovat vielä hyvin korkeita kuluttajamarkkinoilla suorituskykylisään nähden. Odotettavissa kuitenkin on, että hinnat tulevat laskemaan tulevan vuoden aikana, kun DDR4-muistien tuotanto myös kuluttajamarkkinoille kasvaa lisääntyneen kysynnän johdosta. Uusiin muisteihin siirtyminen edellyttää lisäksi lähes poikkeuksetta uuden emolevyn ja prosessorin hankkimista, joka kasvattaa edelleen investoinnin määrää.

Käytännön suorituskykylisä DDR4-muisteihin siirryttäessä on vielä hyvin pieni, mutta tietyissä tapauksissa nopeammista muisteista on toki hyötyä. Halvimmat DDR4-perusmuistit tuovat käytännössä hyvin pienen suorituskykylisän kokoonpanoon, mutta siirryttäessä korkeilla kellotaajuuksilla toimiviin DDR4-muisteihin saadaan myös DDR3-muisteihin verrattuna enemmän suorituskykyä.

Pelkästään DDR4-muistien takia tietokoneen kokoonpanon päivittäminen ei ole järkevää, mutta mikäli olet päivittämässä tietokonettasi DDR4-aikakauteen, suosittelemme hankkimaan peruskäyttöön halvimmat perusmuistit sopivalla muistimäärällä. Tehokäyttäjien ja ylikellottajien kannattaa suunnata katseensa yli 3200 MHz:n tehollisen kellotaajuuden muisteihin.

 

Sisältö

  1. DDR4-muistien ominaisuudet, muutokset ja markkinatilanne
  2. ADATA XPG Z- ja Kingston HyperX FURY -muistien esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  4. Loppuyhteenveto