UUSIMMAT

Tekoäly analysoi sijoitustietoa ihmistä nopeammin

27.07.2019 20:44 | Muropaketin toimitus

Kuva: Katrina Tuliao CC BY 2.0

AlphaSense kehittää tekoälyohjelmistoa, joka analysoi ihmistä nopeammin sijoitustiedon sävyä. Myös Alexandria Technology ja Aiera kehittävät vastaavia työkaluja.

Fortune kirjoittaa, että tekoälylle syötetään materiaalina muun muassa uutisia, lehdistötiedotteita, pörssitiedotteita, valvontaviranomaisille lähetettyjä asiakirjoja, sekä litteroituja puheita ja keskusteluita. Viimeisen vuosikymmenen aikana tiedon analysoinnin automatisoinnin kehittämiseen on panostettu paljon.

Viime viikolla AlphaSense ilmoitti, että se on saanut 50 miljoonan dollarin lisärahoituksen kehittelemälleen tekoälylle, joka käy läpi asiakirjoja ja tutkii niiden sävyä. Tutkittuaan asiakirjoja AlphaSense pisteyttää yrityksen 200 pisteen skaalalla. Tekoälyn antamat tulokset päätyvät ihmisen käsiteltäväksi. AlphaSensen näkemys on linjassa ihmisen tekemän arvion kanssa yhdeksän kertaa kymmenestä, mutta etu on analysoinnin nopeutumisessa.

Alexandria Technology on työskennellyt saman asian parissa jo 12 vuotta. Dow Jones -indeksi käyttää Alexandrian ohjelmistoa analysoimaan uutisraporttien sävyä. Myös Aieran kehittämä tekoälyohjelmisto käy läpi uutisia, verraten yrityksestä kirjoitettua tietoa yhtiön osakkeen menestykseen. Tämän jälkeen ohjelmisto antaa yksinkertaiset Osta, Myy tai Pidä -suositukset.

Tekoäly on kehittynyt ajoista, jolloin se seurasi vain yksittäisiä sanoja kuten ”velka”, ”irtisanomiset” tai ”konkurssi”. Nykyään tekoäly osaa analysoida myös kontekstia ja siten kirjoituksen sisältämää sävyä tarkemmin.