Uusimmat

Tuotteiden esittely

07.02.2021 10:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

Gammix S50 Lite NVMe SSD -asema on XPG:n malliston huokein PCIe 4.0 -asema, mutta XPG lupailee asemalle luku- ja kirjoitusnopeuksia, joille edes useat kalliimmat PCIe 3.0 NVMe SSD -asemat eivät pärjää.  Gammix S50 Liten ilmoitettu perättäinen lukunopeus on jopa 3900 megatavua sekunnissa ja perättäinen kirjoitusnopeus 3200 megatavua sekunnissa.

Gammix S50 Lite on M.2 2280 -kokoluokan asema. Se on yleisin koko pöytätietokoneista käytettävistä M.2-asemista, ja asema sopii fyysisesti myös Playstation 5 -konsolin laajennetuksi tallennustilaksi. Kirjoitushetkellä Playstation 5 ei vielä tue tallennustilan laajentamista M.2 SSD -aseman avulla, vaikka fyysinen liitin konsolista löytyykin.

Gammix S50 Lite käyttää nelikanavaista Silicon Motionsin valmistamaa SM2267-piiriä, joka tukee uutta NVMe 1.4 -standardia. Uusi NVMe -standardi tuo mukanaan liudan hyvin teknisiä muutoksia, joilla on loppujen lopuksi melko pieni vaikutus SSD-asemien suorituskykyyn käytännössä. Uuden standardin tuomia uudistuksia ovat muun muassa kasvanut lohkojen koko sekä nopeampi ja tarkempi virhetilanteiden tunnistus ja virhetilanteista parantuminen.

XPG Gammix S50 Lite on varustettu lämpölevyllä. Se on kosketuksissa aseman päällispuolella sijaitsevien muistipiirien, sekä muistiohjaimen kanssa, jäähdyttäen näitä komponentteja. Lämpölevyn tuomat käytännölliset hyödyt ovat hieman kiistanalaisia, mutta harjattu alumiinilevy on vähintäänkin tyylikäs lisä kokoonpanoon, mikäli asema jää näkyvälle paikalle.

Tässä hintaluokassa ei voi missään tapauksessa valittaa lämpölevyn olemassaolosta. Adatan sivuilla luvataan SSD-aseman toimivan lämpölevyn ansiosta 20 prosenttia viileämpänä.

XPG Gammix S50 Lite SSD-aseman taustapuoli on peitetty teipillä, jonka alla sijaitsee kaksi aseman neljästä muistipiiristä. Kyseisille 3D NAND muistipiireille on sijoitettu Micronin valmistamia 96 L TLC -piirejä, jotka ovat hyvin samankaltaisia Kingstonin käyttämien Toshiba BiCS4 96L TLC -piirien kanssa.

SSD-asemaa on saatavilla joko yhden tai kahden teratavun tallennuskapasiteetilla, ja asemilla on keskenään hyvin vähän toiminnallisia eroja.

XPG Gammix S50 Lite asemien takuu on viisi vuotta ja 1 Tt:n mallin TBW (Terabytes Written) -arvo on 740 Tt ja 2 Tt:n mallin TWB-arvo on 1480 Tt. TBW-arvo kertoo aseman uudelleenkirjoituskestävyydestä, ja kertoo, kuinka monta teratavua uudelleenkirjoitusta asemat on suunniteltu kestämään.

Kingston KC2500 -aseman muotoilu on täysin identtinen aiemmin Muropaketin testissä olleen Kingston KC2000 -aseman kanssa. KC2500 onkin Kingstonin uusi, korvaava malli vanhemmalle KC2000 SSD-asemalle, ja Kingston kertoo KC2500-malliston tarjoavan jopa 500 Mt/s parempia lukunopeuksia vanhempaan malliin verrattuna.

Kingston KC2500 käyttää kuitenkin edelleen vanhempaa PCIe 3.0 -standardia ja käyttää hieman vanhempaa NVMe 1.3 -protokollaa. Tästä huolimatta valmistajan ilmoittamat luku- ja kirjoitusnopeudet ovat kuitenkin varsin hyvällä tasolla: Teratavun aseman perättäisen lukunopeuden ollessa 3500 megatavua sekunnissa, ja perättäisen kirjoitusnopeuden 2900 megatavua sekunnissa.

Valmistajan ilmoittamat lukemat ovat samat kahden teratavun mallille, mutta pienemmät, 250 ja 500 gigatavun, asemat joutuvat tyytymään alhaisempiin kirjoitusnopeuksiin, perättäisen lukunopeuden pysyessä 3500 megatavussa sekunnissa.

Aikaisemman KC2000 -mallin tavoin myös Kingston KC2500 -mallissa muistipiirit on sijoitettu molemmin puolin NVMe SSD -asemaa, ja KC2500 SSD-aseman muistipiirit sisältävät Toshiban BiCS4 96L TLC -piirejä. Kingston ei käytä asemassaan minkäänlaista lämmönjakolevyä, mutta moisesta ei lähtökohtaisesti ole juuri muuta kuin visuaalista hyötyä.

Myös Kingston tarjoaa KC2500 malliston NVMe SSD-asemilleen viiden vuoden takuun, mutta asemien TBW-arvot ovat hieman XPG Gammix S50 Lite -malliston asemia heikompia. 1 Tt Kingston KC2500 aseman TBW-arvo on 600 Tt ja 2 Tt mallin TBW-arvo on 1200 Tt.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat