Suorituskykymittaukset

07.02.2021 10:00 | Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

SSD-asemien suorituskykymittaukset suoritettiin Muropaketin testipenkissä. NVMe SSD -asemat asennettiin vuoron perään Asus ROG Strix X570-I Gaming -emolevylle, ja kokoonpanon prosessorina oli AMD Ryzen 3900X, parinaan 16 gigatavua 3000 megahertsin nopeudella toimivaa DDR4-muistia.

Emolevyn BIOS-valikosta varmistettiin XPG Gammix S50 Lite -aseman käyttävän PCIe 4.0 -standardia. Testattavat NVMe SSD-asemat olivat siis molemmat yhden teratavun malleja.

Ensimmäinen testeistä, Crystal Disk Mark 8, mittaa tallennusmedian luku- ja kirjoitusnopeuksia erikokoisia jonopituuksia ja säikeiden määriä käyttämällä. Crystal Disk Mark 8 testi ajettiin yhden gigatavun suuruisia testijaksoja käyttäen.

Molemmat asemat osuivat perättäisluku- ja kirjoitustesteissä hyvin tarkalleen luvattuihin lukemiin. Vaikka Kingston KC2500 tarjosi testissä jopa hieman valmistajan ilmoittamia korkeampia lukuja, oli XPG Gammix S50 Lite noin kymmenen prosenttia nopeampi jokaisella asetuksella. Tähän poikkeuksena oli satunnaiskirjoitustesti 4 kilotavun paketeilla, 32 jonopituudella ja 16 säikeellä, jossa XPG Gammix S50 Lite oli yli 40 prosenttia Kingston KC2500 -asemaa nopeampi.

Toinen Muropaketin synteettisistä tallennusmediatesteistä oli ATTO Disk Benchmark, joka mittaa tallennusmedian suorituskykyä erikokoisia paketteja käyttäen. Testi alkaa käyttäen piskuisia 512 tavun paketteja, ja pakettikokoa kasvatetaan aina 64 megatavuun saakka.

ATTO Disk Benchmarkin tulokset olivat hämmentävää luettavaa. XPG Gammix S50 Lite -aseman luku- ja kirjoitusnopeudet putoilivat tietyillä pakettikoilla, eikä ongelmaa saatu ratkaistua. Asemaa kokeiltiin kokoonpanon toisessa M.2-liitännässä ja kokoonpanon ajurit tarkistettiin olevan viimeisimmät saatavilla olevat, mutta luku- ja kirjoitusnopeuksissa ilmeni edelleen selittämättömiä notkahduksia.

Vaikka pudotuksia luku- ja kirjoitusnopeuksissa ei ottaisi huomioon, KC2500 oli silti lähes jokaisella pakettikoolla XPG Gammix S50 Lite asemaa nopeampi. Kingston KC2500 oli ATTO Disk Benchmark testissä keskimäärin lähes 30 prosenttia XPG-asemaa nopeampi. Crystal Disk Mark 8 tulosten perusteella on syytä olettaa Gammix S50 Lite -aseman heikon suorituskyvyn johtuvan jonkinlaisesta ajuriongelmasta, mutta tämä ei kuitenkaan poista ongelman olemassaoloa.

SSD-asemien suorituskykyeroja käytännössä selvitettiin pelitestin avulla. Assassin’s Creed: Valhalla pelin sama tallennus ladattiin viisi kertaa, ja lopullinen tulos laskettiin latausaikojen keskiarvosta.

Käytännössä levyt tarjosivat täysin identtisen latausajan Assassins Creed: Valhalla pelissä. Tämä ei kovin yllättävää, sillä molemmat asemat tarjoavat hurjan nopeita lukunopeuksia, ja optimaalisessa tilanteessa asemien suorituskyvyssä oli synteettisessä testissä vain kymmenen prosentin ero.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto