Uusimmat

Tuotteen esittely

01.12.2019 10:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

AMD Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimen sydämenä sykkii AMD:n uusi NAVI 10 -grafiikkaydin. NAVI 10 on ensimmäinen RDNA-arkkitehtuuria käyttävä grafiikkaydin.

Näytönohjaimen grafiikkapiiri koostuu 2560 ytimestä, 64 renderöintiyksiköstä ja 160 tekstuuriyksiköstä. Näytönohjaimen peruskellotaajuus on 1605 megahertsiä, ja enimmillään kellotaajuus nousee boost-ominaisuuden avulla 1905 megahertsiin.

AMD:n lippulaivamallista Radeon VII:stä poiketen Radeon RX 5700 XT ei käytä HBM2-muistia, vaan näytönohjaimella on kahdeksan gigatavua tavallista GDDR6-muistia, joka toimii 14 Gbps:n nopeudella 256-bittisen muistiväylän kautta.

Uuden arkkitehtuurin tuomista muutoksista suurimpia ovat seitsemän nanometrin viivanleveyden valmistusprosessi, GDDR6-grafiikkamuistien käyttäminen ja siirtyminen PCI-express 4.0 -standardiin. Uuden PCIe-standardin myötä tiedonsiirtonopeudet väylän kautta kaksinkertaistuvat.

Näytönohjaimen liitinvalikoima on hyvin perinteinen modernille näytönohjaimelle. Radeon RX 5700 XT -näytönohjainmallin referenssiversiossa on kolme display port 1.4 -liitintä ja yksi HDMI 2.0b -liitäntä.

AMD Radeon RX 5700 XT -referenssinäytönohjaimen jäähdytysratkaisu viilentää näytönohjainta kuljettamalla ilmaa jäähdytinrivaston lävitse radiaalituulettimella. Näin ollen lämmin ilman puhalletaan suoraan ulos kokoonpanosta näytönohjaimen liittimien vierellä sijaitsevasta ritilästä.

AMD:n aikaisempia näytönohjaimia on kiusoitellen kutsuttu kiukaiksi korkean virrankulutuksen ansiosta, eikä Radeon RX 5700 XT -malliakaan voi hyvällä omallatunnolla kutsua vähävirtaiseksi. Seitsemän nanometrin viivanleveyden valmistusprosessin ansiosta virrankulutusta on saatu hillittyä, mutta näytönohjaimen TDP-arvo on varsin kunnioitettava 225 wattia.

Näytönohjain on varustettu yhdellä kahdeksanpinnisellä ja yhdellä kuusipinnisellä virtaliittimellä, jolloin näytönohjaimen teoreettinen virrankulutuksen maksimi on 300 wattia.

AMD Radeon RX 5700 XT:n purkaminen alkoi kuten lähes kaikkien muidenkin näytönohjainten kohdalla, siis takalevyn irrottamisella. Yleensä takalevy on yhteydessä näytönohjaimen komponentteihin lämpötyynyjen avulla, mutta Radeonin takalevy ei ole lainkaan kosketuksessa komponenttien kanssa. Taustalevy on mukana siis ainoastaan suojausta ja tyylittelyä varten.

Takalevyä piteli paikoillaan kuusi ruuvia, jotka menevät näytönohjaimen piirilevyn lävitse ja kiinnittyvät jäähdyttimen runkoon.

Näytönohjaimen jäähdytin irtoaa piirilevyltä melko perinteiseen malliin. Jäähdytintä pitää paikoillaan taustalevyn ruuvien lisäksi 15 ruuvia, joiden lisäksi myös näytönohjaimen päätylevy täytyy irrottaa.

Nvidian näytönohjaimista poiketen AMD Radeon RX 5700 XT:n grafiikkapiirin ja jäähdyttimen välissä ei ole piitahnaa, vaan lämpötyyny. Lämpötyynyn takia jäähdyttimen irrotus piirilevyltä oli hieman tavallista näytönohjainta haastavampaa.

Grafiikkapiirin ympärille on sijoiteltu kahdeksan kappaletta yhden gigatavun GDDR6-muistipiirejä, jotka muodostavat näytönohjaimen 14 Gbps:n nopeudella toimivan kahdeksan gigatavun grafiikkamuistin.

Kokonaisuutena RX 5700 XT -referenssinäytönohjaimen purkaminen oli melko helppoa. Grafiikkapiirin jäähdytyksessä käytetty lämpötyyny saattaa haurastua, mikäli jäähdytysratkaisua irrottelee useasti, mutta yhdellä purkukerralla ei ollut vaikutuksia suorituskykyyn tai lämpötiloihin.

Referenssinäytönohjaimen osat ovat erittäin laadukkaita ja ulkokuori vastaa visuaalisesti näytönohjainsuunnittelun kärkipäätä. Valitettavasti radiaalituulettimen käytöllä on myös kääntöpuolensa, joita avataan enemmän suorituskykymittaukset-osiossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat