Uusimmat

Testi: AMD Ryzen 7 1800X:n suorituskykymittaukset ja ylikellotus

07.03.2017 14:00 Tapio Berschewsky

Muropaketti sai AMD:n uuden malliston tehokkaimman prosessorin Ryzen 7 1800X:n käsiinsä päivää ennen sen julkaisua viime torstaina. Pistimme prosessorin läpi samasta rääkistä kuin tammikuussa julkaistut Intelin Kaby Lake -prosessorit.

Tässä testissä kokeilemme huippumallista nimenomaan prosessorin suorituskykyä. Palaamme myöhemmin asiaan laajemman Ryzen-alustan pelisuorituskykyä mittaavan testin kanssa.

AMD:n 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettua Ryzeniä on odotettu innolla, koska kyseessä on erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu prosessorimallisto. Ei olekaan ihme, että monessa kaupassa on nähty Intel-prosessorien hintalapuissa aiempaa matalampia hintoja heti ensimmäisten Ryzen-arvostelujen ilmestyttyä.

Ensimmäisenä myyntiin tulivat Ryzen 7 -prosessorit. Näissä malleissa on kussakin kahdeksan ydintä, ja ne tukevat AMD:n Simultaneous Multithreading -tekniikkaa (SMT). Se tarkoittaa, että kustakin ytimestä on kahdennettu niin iso osa, että ne voivat ajaa kahta säiettä kerralla. Prosessorit selviävät siis 16 yhtäaikaisesta säikeestä, mikä asettaa varsinkin parhaan mallin eli 1800X:n suoraksi kilpailijaksi Intelin Core i7-6900K -mallin kanssa. Intelin prosessori maksaa noin kaksi kertaa enemmän kuin kyseinen Ryzen.

Ryzen-prosessorien koodinimissä ensimmäinen numero viittaa siihen, että kyseessä on ensimmäinen Zen-arkkitehtuuriin perustuva julkaisu. Toinen numero taas viittaa suorituskykyyn. 1800X on tämän hetken tehokkain malli, joten AMD on jättänyt vielä mahdollisuuden tuoda markkinoille sitäkin tehokkaamman 1900X-mallin. Kaksi viimeistä numeroa merkinnästä on varattu siihen, jos AMD päättää tuoda myöhemmin markkinoille erilaisia pienillä parannuksilla varustettuja muutoksia alkuperäisistä Ryzen-malleista.

Mallimerkinnän perässä voi myös olla kirjain. 1800X:ssä X viittaa korkean suorituskyvyn työpöytämalliin. 1700-mallissa ei ole kirjainta, joka kertoo sen olevan keskitason työpöytäprosessori. G viittaisi työpöytämalliin yhdysrakenteisella näytönohjaimella, T virtapihiin työpöytämalliin, S virtapihiin työpöytämalliin yhdysrakenteisella näytönohjaimella, H tehokkaaseen mobiiliprosessoriin, U keskitason mobiiliprosessoriin ja M virtapihiin mobiiliprosessoriin.

Ryzeneissä on uutena ominaisuutena XFR eli Extended Frequency Range. Se viittaa pieneen lisäsuorituskykyyn, jonka prosessori voi hetkittäin antaa yhdelle tai kahdelle ytimelle. Tämä lisä on normaalin Boost-kellotaajuuden päälle. X-malleissa se on 100 MHz, kun taas 1700-mallissa XFR:n tuoma lisänopeus on vain 50 MHz.

Ryzenit saavat virallisen tuen ajureineen vain Windows 10:lle. Myös Intel on toteuttanut samaa tukipolitiikkaa Kaby Lakesta lähtien.

Halusimme tässä testissä selvittää, miten paras Ryzen-malli vertautuu Intelin tammikuisen Kaby Lake -julkaisun parhaaseen malliin nimenomaan prosessoria raskaasti kuormittavissa tehtävissä. Lisäksi kellotimme Ryzeniä kevyesti tarkastaaksemme, mihin asti se ilmajäähdytyksellä nousee.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ryzen 7 1800X -prosessori, AM4-kanta ja X370-piirisarja
  3. Kokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: Ryzen vs. Kaby Lake
  5. Suorituskykymittaukset: Ryzen ylikellotettuna
  6. Yhteenveto