Uusimmat

Tuotteen esittely

22.01.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Aorus RX5700 XT on kohtalaisen kookas näytönohjain. Kortilla on pituutta 29 senttimetriä, leveyttä 12,3 senttimetriä ja paksuutta 5,8 senttimetriä. Aoruksen näytönohjaimen jäähdytysratkaisu on siis 2,5 korttipaikan korkuinen, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia ainakin pienimmissä ITX-kokoonpanoissa.

Jäähdytinrivaston läpi ilmaa puhaltaa kolme halkaisijaltaan 82 millimetrin kokoista tuuletinta, joista keskimmäinen pyörii myötäpäivään reunimmaisista tuulettimista poiketen. Valmistaja kertoo tämän vähentävän turbulenssia. Useimmat näytönohjainvalmistajat ovatkin siirtyneet tähän tuuletinasetteluun kolmen tuulettimen näytönohjainjäähdyttimissään.

Radeon RX5700 XT -näytönohjaimen grafiikapiirillä on 2560 ydintä, 64 renderöintiyksikköä ja 160 tekstuuriyksikköä. Referenssimallin peruskellotaajuus on 1600 megahertsiä ja boost-kellotaajuus 1905 megahertsiä, mutta Aoruksen mallissa peruskellotaajuutta on nostettu 1770 megahertsiin ja boost-kellotaajuus 2010 megahertsiin. Suorituskykymittauksissa grafiikkaytimen kellotaajuus pysytteli 1950- ja 2000 megahertsin välimaastossa.

Aorus RX5700 XT -näytönohjaimen jäähdytinrivasto on varsin vaikuttavan kokoinen. Jäähdytinrivastoa onkin jatkettu hieman näytönohjaimen piirilevyn yli parhaimman jäähdytystehon toivossa. Näytönohjaimen jäähdyttimen lävitse kulkee viisi kuparista lämpöputkea, jotka levittävät grafiikkaytimen lämpökuorman tasaisesti jäähdytinrivaston koko alueelle.

Virransyöttö näytönohjaimelle tapahtuu kahden kahdeksanpinnisen PCI-E-lisävirtaliittimen kautta. Valmistajan ilmoittama TDP-arvo näytönohjaimelle on 225 wattia ja laitevalmistaja suosittelee näytönohjaimen kaveriksi vähintään 600 watin virtalähdettä.

Aorus RX5700 XT tuntuu kalliimmalta näytönohjaimelta kuin se oikeasti onkaan. Näytönohjaimen piirilevyn taustaa suojaa metallinen taustalevy, kun useissa tämän hintaluokan näytönohjaimissa taustalevy on muovinen.

AMD Radeon RX5700 XT -näytönohjaimet tukevat uutta PCI-E 4.0 -standardia, joka mahdollistaa kaksinkertaisen tiedonsiirtonopeuden väylän yli samaa kaistamäärää käytettäessä. Radeon RX5700 XT -näytönohjaimilla suorituskykyero PCI-E-standardien välillä on kuitenkin lähes olematon.

Suuremmasta väylänopeudesta voisi mahdollisesti olla hyötyä useamman näytönohjaimen kokoonpanoissa, kun yhdelle näytönohjaimelle on tarjolla vain 8 PCI-E-väylää tavallisen 16 sijasta. Tästä ei kuitenkaan ole juurikaan iloa, sillä Radeon RX5700 XT -näytönohjaimet eivät tue Crossfire-ominaisuutta, mikä mahdollistaa useamman näytönohjaimen käytön peleissä.

Aorus Radeon RX 5700 XT on varustettu hieman erikoisella liitinvalikoimalla: DisplayPort 1.4 -liittimiä on kolme kappaletta, mutta vain yksi kolmesta HDMI-liittimestä tukee uusinta 2.0b-standardia. HDMI-liittimistä kaksi muuta edustavat vanhempaa 1.4b -standardia, joka tukee 2160p-resoluutiota vain 30 hertsin ruudunpäivitystaajuudella. Mikäli näyttönsä siis liittää Aorus RX5700 XT -näytönohjaimeen HDMI-liittimellä, saa olla tarkkana mihin  johtonsa työntää.

Useimmat Nvidian uudet näytönohjaimet on varustettu myös USB-C-näyttöliitännällä, mutta sellaista ei Aorus Radeon RX5700 XT -näytönohjaimesta löydy.

Näytönohjaimen mukana toimitetaan hyvin rajoittunut kattaus lisäkilkkeitä. Takuulappusten lisäksi paketista löytyi ainoastaan metallinen Aorus-pinssi, jonka voi liimata vaikkapa kotelon kylkeen uudesta hankinnasta muistuttamaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat