Uusimmat

Viihdekäyttö

04.06.2019 20:00 Osku Kannisto

Viihdekäyttö

Creative Sound BlasterX H6:n viihdekäyttöä testattiin mobiililaitteilla, joihin kuulokkeet on kytkettävä kuulokeliitännän kautta. Tällöin käytettävissä ei ole lainkaan äänenprosessointia tai Surround-ääniä, jotka vaativat USB-liitännän käyttöä. Mukana tullut 1,5 metrin johto riittää hyvin sylikäyttöön, ja piuhan saa pois ruudun edestä ongelmitta. Mikrofonin voi joko taittaa sivulle tai irrottaa kokonaan kuulokkeista elokuvaa katsellessa.

Elokuvia katsellessa kuulokkeet suoriutuvat asiallisesti. Pelimaailmaan sovitettu sointi toimii filmeissä hyvin, joskaan äänen puhtaus ei pärjää kalliimmille kilpailijoille. Kuulokkeista erottuu ääniraidan yksityiskohtia hyvin, ja bassot tuovat äänimaailmaan toivottua tukevuutta pieniin nappikuulokkeisiin verratessa.

Pieni ongelma on havaittavissa keskialueen puhetaajuuksilta, jotka muiden taajuuksien korostuksen kustannuksella eivät toistu puhtaasti. Äänenvoimakkuutta on nostettava normaalia korkeammaksi, jos dialogia haluaa kuunnella tarkemmin.

Musiikkikäytössä kultakorva havaitsee kuulokkeissa selkeitä puutteita kalliimpiin kuulokkeisiin verratessa. Äänensävy on onneksi lämmin metallimaisen analyyttisen kireyden sijaan, joten musiikin kuuntelu ei rasita korvia pitkässäkään kuuntelussa.

Soinnista jää puuttumaan puhtaus ja ilmavuus. Stereokuvan tarkkuus korvien väliin jäävällä alueella jää epämääräiseksi eikä soittimien paikoista äänityksessä saa selkeyttä – saatikka, että ne sijoittuisivat kuuntelijan eteen äänimaailmassa.

Bassojen iskujen tarkkuudessa on pyöreyttä dynaamisuuden ja strukturaalisen tahdikkuuden sijaan. Ääneen kaipaisi lisää tukevuutta. Ääni puuroutuu metallimusiikissa ja eri instrumenttien seuraaminen äänikuvasta muuttuu turhan haastavaksi. Kevyemmällä musiikilla äänikuva avartuu jossain määrin, mutta ilmavuutta ja tilaa ääneen kaipaa lisää. Keskialueella on nasaalisuutta, joka rokottaa äänestä kirkkautta ja soinnin puhtautta.

Hintaansa nähden Sound BlasterX H6 -kuulokkeet hoitavat tehtävänsä asiallisesti viihdekäytössäkin. Jos kuulokkeita käytetään lähinnä ulkona ja liikkuessa, on niiden sointi useimmille riittävä. Vasta tuplaamalla ostohinnan, saa vielä selvästi erottelevampaa ja puhtaampaa ääntä. Ja vasta noin nelinkertaisella hinnalla pääsee käsiksi toimivaan vastamelutekniikkaan, mikä tuo jo selkeää lisäarvoa mobiilia viihdekäyttöä ajatellen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttömukavuus
  3. Äänenlaatu
  4. Viihdekäyttö
  5. Yhteenveto