Uusimmat

Tuotteiden esittely

23.10.2019 21:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

Proshop toimitti Muropaketin pyynnöstä testattavaksi kaksi Dutzo-brändättyä valmiskokoonpanoa. Kuten mainittua, koostui toinen uunituoreista AMD:n komponenteista ja toinen edustaa kilpailevia leirejä: Inteliä ja Nvidiaa.

Molemmat Dutzo-valmiskokoonpanot oli kasattu perustyylikkääseen Corsair Carbide 275R -koteloon. Kotelon etuosaan on sijoitettu virta- ja uudelleenkäynnistyspainikkeiden lisäksi kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Testihetken jälkeen kokoonpanojen peruskoteloksi on päivittynyt NZXT H510 -malli.

Kotelon takaosassa on paikka 120 millimetrin kokoluokan tuulettimelle, katossa on paikat joko kolmelle 120-millimetriselle tuulettimelle, tai yhdelle 140 millimetrin tuulettimelle.

Näiden lisäksi kotelon etuosaan on mahdollista sovittaa kaksi 140 tai kolme 120 millimetrin tuuletinta. Kotelosta on saatavilla kahta versiota, joista toisen läpinäkyvä kylkipaneeli on karkaistua lasia ja toisen akryylimuovia.

Akryylipaneeli on selvästi karkaistua lasia pehmeämpi materiaali, mistä syystä akryylipaneeli naarmuuntuu helpommin, mutta kestää vastaavasti paremmin iskuja. Dutzo-valmiskokoonpanot on koottu akryylipaneelilla varustettuun versioon Corsair Darbide 275R -kotelosta.

AMD-pohjaisen kokoonpanon sydämenä sykki AMD Ryzen 7 3700X -prosessori, joka oli asennettu Asus Prime B450-Plus emolevylle.

Kokoonpanossa oli 16 gigatavua 3000 megahertsin kellotaajuudella toimivaa Corsair Vengeance LPX DDR4-muistia. Näytönohjaimena toimi uusi referenssimallin AMD Radeon RX 5700 XT.

Perinteiset kiintolevyt loistavat poissaolollaan ja kokoonpanon ainoa tallennusmedia on nopea Intel 660p M.2 2280 kokoluokan 512 gigatavun NVMe SSD-asema.

Mikäli lisätallennustilalle on tarvetta, on Corsairin Carbide 275R -kotelossa kaksi asennuspaikkaa 3,5 tuuman perinteisille kovalevyille ja neljä asennuspaikkaa pienemmille 2,5 tuuman asemille.

AMD kokoonpanon prosessorijäähdyttimenä oli prosessorin mukana toimitettava, RGB-valaistu AMD Wraith Prism -tornijäähdytin.

Valaistun prosessorijäähdyttimen lisäksi kokoonpanoon tuo väriä oranssit päällystetyt virtajohtojen jatkeet. Virtajohdot on saatu hyvin ojennukseen kaapelikampoja käyttäen ja kokoonpanon yleisilme on erittäin siisti.

Kilvoittelevan kokoonpano on rakennettu Asus Prime Z370-P II -emolevylle ja prosessorina toimi Intel Core i5 9600K. Prosessorin parina oli vastaava 16 gigatavun setti Corsairin muistia kuin AMD-kokoonpanossa.

Kokoonpanossa näytönohjaimen virkaa toimitti Asus Nvidia GeForce RTX 2060 Super Dual Evo. Myös verrokkikoneen ainoana tallennusasemana on 512 gigatavun Intel 660p -SSD-asema.

AMD-kokoonpanosta poiketen verrokkikoneessa prosessori jäähdytetään nestejäähdytysratkaisulla. Intel Core i5 9600K -prosessoria viilentää tehokkaampi Cooler Master MasterLiquid ML240R -vesijäähdytysratkaisu, joka on varustettu 240 millimetrin kokoluokan lauhduttimella.

Jäähdytysjärjestelmän lauhdutin on asennettu oikeaoppisesti kotelon etupaneelin tuuletinpaikkoihin imemään viileää ilmaa kotelon ulkopuolelta lauhduttimen läpi.

AMD-kokoonpanossa prosessorina toimiva Ryzen 7 3700X edustaa AMD:n uutta, Zen 2 -arkkitehtuurin Ryzen 3000 -sarjaa. Suurimpana uudistuksena Zen+ -arkkitehtuuriin on seitsemän nanometrin viivanleveydellä valmistetut prosessorin piirit.

Pienempi 7 nm:n viivanleveys parantaa prosessorin energiatehokkuutta. Sen turvin prosessorista on saatu puristettua enemmän tehoa virrankulutuksen laskiessa merkittävästi. Aikaisemman sukupolven Ryzen 2700X -prosessorin virrankulutus oli 105 wattia ja uuden Ryzen 3700X -prosessorin vain 65 wattia.

Uuden 7 nm -prosessin lisäksi prosessorin suorituskykyä on saatu nostettua arkkitehtuurimuutosten myötä noin 15 prosenttia kasvaneella IPC-arvolla (komentoja syklin aikana, instructions per cycle).

Prosessorin boost-kellotaajuuksia on saatu nostettua hieman. Ryzen 3700X -prosessorin kellotaajuus nousee boost-ominaisuuden ansiosta enintään 4,4 gigahertsiin. Prosessorin vakiokellotaajuus on 3,6 gigahertsiä, mikä on sata megahertsiä vähemmän kuin edellisen sukupolven 2700X -prosessorissa.

Ryzen 3700X -prosessorin välimuistien koot ovat hieman muuttuneet edellisen sukupolven jäljiltä suuntaan jos toiseen. L1-välimuistin määrä on laskenut 768 kilotavusta 512 kilotavuun, L2-välimuisti on pysynyt ennallaan neljässä megatavussa. L3-välimuistia siinä on edeltäjäänsä nähden huomattavasti enemmän, yhteensä 32 megatavua.

Zen 2 -arkkitehtuurissa prosessorin komponenttien fyysistä asettelua on muutettu radikaalisti. Prosessoriytimet sijaitsevat erillissä piireillä komponenttirajapinnan I/O-piiristä.

Sijoittamalla prosessoriytimet piirilevyllä I/O-piiristä erillisille piireille, on saman kokoiselle kannalle saatu mahdutettua enemmän prosessoriytimiä. AMD Ryzen 9 3900X -prosessorilla piirille on sijoitettu kaksi prosessoriytimiä sisältävää piiriä, kun taas muissa Zen 2 -arkkitehtuurin Ryzen-prosessoreissa prosessoriytimiä sisältäviä piirejä on vain yksi. Tämän ansiosta valmistuskustannuksia on saatu painettua alas ja prosessorin skaalautuvuutta on saatu parannettua.

Paremman skaalautuvuuden ja 7 nm -valmistusprosessin ansiosta vanhaan AM4-kantaan on saatu valmistettua enimmillään 16-ytiminen Ryzen 3950X -prosessori, kun aiemman sukupolven 2000-sarjan prosessoreissa oli enimmillään vain kahdeksan ydintä.

Uuden prosessorisukupolven myötä saapuu myös uusi X570-piirisarja, joka tuo mukanaan oman liudan uusia ominaisuuksia.

Suurimpana uutuutena on tuki PCIe 4.0 -kaistoille. Neljännen sukupolven PCIe-kaistojen siirtonopeus on kaksinkertaistunut aikaisempaan kolmanteen sukupolveen verrattuna, mutta toistaiseksi PCIe 4.0 -teknologiaa tukevia laitteita on tarjolla harmillisen vähän. PCIe-väylien nopeus ei ole juuri koskaan ollut rajoittava tekijä näytönohjaimien suorituskyvylle, mutta uudet PCIe 4.0 -väyliä tukevat NVMe SSD-asemat voivat hyötyä huomattavastikin kasvaneesta tiedonsiirtonopeudesta.

AMD-kokoonpanon näytönohjaimena toimiva AMD Radeon RX 5700XT on ensimmäinen kuluttajille suunnattu näytönohjain, joka tukee uutta PCIe 4.0 -standardia.

Näytönohjain perustuu täysin uuteen Navi-arkkitehtuuriin ja näytönohjaimen grafiikkapiiri on valmistettu Ryzen 3000 -sarjan prosessorien tavoin seitsemän nanometrin viivanleveyden prosessilla.

Näytönohjaimen grafiikkapiiri koostuu 2560 ytimestä, 64 renderöintiyksiköstä ja 160 tekstuuriyksiköstä. Näytönohjaimen peruskellotaajuus on 1605 megahertsiä, ja enimmillään kellotaajuus nousee boost-ominaisuuden avulla 1905 megahertsiin.

AMD:n lippulaivamallista Radeon VII:stä poiketen, ei Radeon RX 5700 XT käytä HBM2-muistia, vaan näytönohjaimella on kahdeksan gigatavua tavallista GDDR6-muistia, joka toimii 14 Gbps:n nopeudella 256-bittisen muistiväylän kautta.

Molemmat kokoonpanot oli erittäin hyvin rakennettu. Johdot oli niputettu tiukasti, mutta järkevästi kotelon takaosaan. Esimerkiksi uusien asemien asentaminen kokoonpanoon ei aiheuttaisi minkäänlaisia ongelmia järkevän kaapeloinnin ansiosta. Virtajohtojen jatkopalat auttavat myös kaapeloinnin järjestelemisessä kotelon takaosassa, eikä kaapeloinnista yleisesti ole mitään pahaa sanottavaa.

Virtajohtojen jatkopalat ovat tyylikäs lisä. Mikäli kuitenkin näytönohjaimen vaihtaa malliin, joka vaatii useamman kaapelin, voi saman sävyisen jatkopalan löytäminen olla haastavaa.

Kotelovalinta on myös tässä hintaluokassa varsin onnistunut, ja esimerkiksi isomman prosessorijäähdyttimen asentaminen koteloon ei tuottaisi minkäänlaisia ongelmia. Suurimman mahdollisen tornijäähdyttimen korkeus on 170 millimetriä, joten koteloon mahtuu helposti esimerkiksi Noctua NH-D15 -kokoinen jäähdytin.

Molempien kokoonpanojen virtalähteenä toimi Thermaltake Smart RGB 600W -malli. Thermaltaken malli ei edusta virtalähteiden kirkkainta kärkeä, mutta kyseessä on silti varsin käypä 80 Plus -sertifikaatilla varustettu virtalähde. RGB-valaisu on tässä kokoonpanossa täysin turha lisä, sillä virtalähde sijaitsee suojan alla, eikä valaistus näy kokoonpanosta minnekään. Virtalähde on kuitenkin varsin huokea, joten ei Dutzo-kokoonpanossa ole käytetty rahaa turhaan. Halutessaan virtalähteen voi vaihtaa toiseen malliin helposti Proshopin konfiguraattorin avulla. Testihetken jälkeen myös Proshop on päivittänyt kyseisten valmiskokoonpanojensa virtalähteet Corsairin TX550M -malliin.

On suorastaan hämmentävää todeta, että näillä komponenteilla en olisi tehnyt mitään eri tavalla kokoonpanon kasaamisessa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat