Uusimmat

Suorituskykymittaukset

23.10.2019 21:00 Aleksi Pakkala

Suorituskyky

Dutzo-valmiskokoonpanojen suorituskykymittaukset suoritettiin tehdasasetuksilla ilta-aikaan 21 celsius-asteisessa toimistossa. Kaikki testit suoritettiin kolmeen kertaan ja lopulliseksi tulokseksi otettiin testiajojen keskiarvo.

AMD-kokoonpanon prosessorina toimi Ryzen 7 3700X parinaan 16 gigatavua Corsair Vengeance LPX DDR4 -muistia. Samaisessa kokoonpanossa toimi Radeon RX 5700 XT kokoonpanon näytönohjaimena. Valitettavasti kokoonpano on kasattu Asus Prime B450-Plus -emolevylle, joten kokoonpano ei pysty hyödyntää uutta PCIe 4.0 -standardia. Tällä ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta suorituskykymittauksissa.

Intel-Nvidia -verrokkikokoonpanon prosessorina oli Intel Core i5 9600K, keskusmuistina 16 gigatavua samaa Corsair Vengeance -muistia ja näytönohjaimena Asuksen valmistama Nvidia GeForce RTX 2060 Super Dual Evo.

Intelin kuusiytiminen prosessori edustaa yhdeksännen sukupolven ”Coffee Lake Refresh” -mallistoa ja sijoittuu tehonsa ja hinnoittelunsa puolesta Intelin malliston keskimaastoon. Prosessorin vakiokellotaajuus on 3,7 gigahertsiä ja boost-kellotaajuus 4,6 gigahertsiä prosesorin virrankulutuksen ollessa 95 wattia. Intelin yhdeksännen sukupolven prosessorit on valmistettu edelleen 14 nm:n viivanleveyden prosessilla.

Verrokkikokoonpanon GeForce RTX 2060 Super -näytönohjaimen erikoisominaisuuksiin kuuluu tuki Nvidian säteenseurantateknologialle. Valitettavasti vielä GeFroce RTX 2060 Super näytönohjaimen suorituskyky ei aivan riitä nautittavaan pelikokemukseen säteenseurantaa käyttäen. Mikäli mielii käyttää säteenseurannan ominaisuuksia järkevillä ruudunpäivitysnopeuksilla, kannattaa katse suunnatta Nvidian GeForce RTX -malliston huippumalleihin.

 

Ensimmäiseksi testeistä valikoitui 3DMarkin Timespy, joka mittaa kokoonpanon suorituskykyä 1440p-resoluutiolla peliskenaarioissa DirectX12-rajapintaa käyttäen. Kahden grafiikkatestin lisäksi Timespy testi sisältää prosessorin suorituskykyä mittaavan testin, joten myös prosessorilla on vaikutusta lopulliseen tulokseen.

3DMark Timespy -testissä AMD-kokoonpano oli noin kaksi prosenttia verrokkiaan hitaampi ja erotus selittyy pitkälti Nvidian paremmalla ajurituella DirectX12-rajapintaa käytettäessä.

 

3DMark Firestrike Extreme testaa Timespy-testin tavoin pelisuorituskykyä 1440p-resoluutiolla, mutta vanhempaa DirectX11-rajapintaa hyödyntäen. Vaikka DirectX12-rajapinta on ollut saatavilla jo yli viisi vuotta, useimmat pelit tarjoavat parempaa suorituskykyä DirectX11-rajapintaa käyttäen. Tästä syystä vanha Firestrike testi on edelleen varsin relevantti lisä testikattaukseen.

AMD-komponenteista koottu kokoonpano pärjäsi huomattavasti verrokkiaan paremmin Firestrike testissä ja suorituskykyerotus oli merkittävät 14 prosenttia.

Cinebench R15 -testi mittaa prosessorin suorituskykyä 3D-mallia renderöitäessä. AMD Ryzen 7 3700X -Prosessori pääsi näyttämään kyntensä raakaa laskentatehoa vaativassa renderöintitehtävässä ja peittoaa Intel Core i5 9600K -prosessorin ylivoimaisesti. Erinomaisesti prosessorin laskentasäikeiden mukaan skaalautuva testi suosii AMD:n kahdeksanytimistä ja kuusitoistasäikeistä prosessoria Intelin kuusiytimisen prosessoriin verrattuna.

AMD Ryzen 3700X sai testissä 57,7 prosenttia Intel Core i7 9600K -prosessoria paremman tuloksen.

Deus Ex: Mankind Divided -peli on varsinkin 2160p-resoluutiolla erittäin raskas peli uusillekin näytönohjaimille, vaikka pelillä alkaa olla jo muutama vuosi ikää. Peli tukee DirectX12-rajapintaa, mutta suorituskykymittaukset ajettiin DirectX11-rajapintaa käyttäen paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Kuten muissakin testikattauksen peleissä, asetettiin grafiikka-asetukset korkeimmalle esiasetukselle.

AMD kokoonpano pärjäsi testissä jonkin verran verrokkikokoonpanoa paremmin, mutta suorituskykyerot eivät kasvaneet valtaviksi. 1440p-resoluutiolla AMD-kokoonpano oli 5,5 prosenttia nopeampi ja 2160p-resoluutiolla 7,1 prosenttia nopeampi.

Total War: Warhammer 2 -pelin suorituskykytesti ajettiin myös DirectX11-rajapintaa käyttäen. Pelin suorituskykytesti renderöi pelille tyypillisen ylhäältä kuvatun taisteluskenaarion, jossa ruudulla on samaan aikaan hurja määrä taisteluyksikköjä.

Testikattauksen toisessa pelissä Intelin ja Nvidian komponenteista rakentuva kokoonpano kirii kamppailussa ykköspaikalle molemmilla resoluutioilla. 1440p-Resoluutiolla Intel-Nvidia kokoonpano on 1,8 prosenttia nopeampi ja 2160p-resoluutiolla 4,1 prosenttia nopeampi.

Dawn of War 3 -pelin suorituskykytestissä AMD palaa jälleen piikkipaikalle. Nyt AMD-kokoonpano saa 1440p-resoluutiolla 3,2 prosenttia paremman tuloksen, ja 2160p-resoluutiolla ero kasvaa jo 13,4 prosenttiin.

Civilization VI jatkaa testikattauksen strategiapelien linjaa. Peli sisältää kaksi suorituskykytestiä, joista toinen keskittyy enemmän prosessorin suorituskykyyn ja toinen graafiseen suorituskykyyn. Suorituskykytestiksi valittiin graafiseen suorituskykyyn testi, mutta AMD-kokoonpanon tuloksia rajoitti selkeästi Ryzen 7 3700X -prosessorin heikko yksittäisten ydinten suorituskyky.

AMD-kokoonpanon tulokset olivat lähes yhtä huonot molemmilla resoluutioilla, mistä voi päätellä prosessorin toimivan kokoonpanossa rajoittavana tekijänä. Intel-Nvidia kokoonpano oli 1440p-resoluutiolla käsittämättömät 61,2 prosenttia nopeampi ja 1440p-resoluutiolla erotus laski edelleen varsin merkittävään 32,5 prosenttiin.

Ghost Recon: Wildlands -pelin suorituskykytestissä kokoonpanot vaihtoivat iskuja. Intel-Nvidia kokoonpano oli juuri ja juuri nopeampi 1440p-resoluutiolla 2,4 prosentin erotuksella, mutta 2160p-resoluutiolla AMD-kokoonpano painoi pöytään 8,2 prosenttia paremman tuloksen.

For Honor testissä AMD-kokoonpanon voittokulku jatkui. AMD tarjosi molemmilla testatuilla resoluutioilla parempia tuloksia, erotuksen ollessa 1440p-resoluutiolla 13,4 prosenttia ja 2160p-resoluutiolla 10,6 prosenttia.

Testatut kokoonpanot erosivat jäähdytysratkaisuiltaan radikaalisti toisistaan.

AMD-kokoonpanon prosessoria jäähdytettiin prosessorin mukana toimitettavalla AMD Wraith Prism -tornijäähdyttimellä ja Intel Core i5 9600K -prosessoria taas jäähdytti huomattavasti tehokkaampi Cooler Master MasterLiquid ML240R -valmisvesijäähdytysratkaisu.

AMD Radeon 5700XT -referenssinäytönohjaimen jäähdytysratkaisu on ”blower”-tyylinen, jossa yksi radiaalituuletin puskee ilmaa näytönohjaimen rungon läpi ja suoraan ulos kotelosta. Asuksen valmistaman RTX 2060 Super DUAL -näytönohjaimen tuulettimet taas puhaltavat ilman suoraan näytönohjaimen sivuista ulos ja kyseinen ratkaisu on lähes poikkeuksetta radiaalituuletinta hiljaisempi, sekä jäähdytysteholtaan parempi.

Furmark-melutestissä kaikki tuuletinasetukset olivat automaattiasennossa, ja kokoonpanon komponentit toimivat vakiokellotaajuuksilla. Samaan aikaan ajettiin Furmark Furry Donut -testiä ja Furmark CPU Burner -rasitustestiä maksimaalisen lämpökuorman saavuttamiseksi. Kotelon toinen kylki oli auki ja kokoonpanon melutaso mitattiin noin 40 senttimetrin päästä kotelon kyljestä.

Intel-Nvidia kokoonpano oli kaksikosta selvästi hiljaisempi. Cooler Master MasterLiquid ML240R -vesijäähdytin piti Intel Core i5 9600K -prosessorin viileänä sen suurempia puhisematta. Lisäksi Asuksen jäähdytysratkaisu piti vain hyvin vaimeaa hurinaa näytönohjaimen lämpötilan pysyessä hyväksyttävissä lukemissa.

AMD-pohjainen kokoonpano sen sijaan piti huomattavaa meteliä, prosessorijäähdyttimen ja näytönohjaimen osallistuessa karkeloihin yhtäläisellä panoksella. Kovassa rasituksessa näytönohjaimen ja prosessorin lämpötilat hipoivat yhdeksääkymmentä astetta kellotaajuksien hieman laskiessa. AMD-kokoonpanon melutaso oli desibeleissä mitattuna 22,3 prosenttia suurempi ja käytännössä ero kokoonpanojen melutuotannon välillä oli valtava.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat