Uusimmat

Tuotteiden esittely

25.02.2021 16:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

Nvidia GeForce RTX 3060 -näytönohjainten grafiikkapiirinä toimii GA106-300-A1 eli Ampere-arkkitehtuuriin perustuva piiri. Sitä hyödyntävä Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC on kolmen tuulettimensa kanssa melko suurikokoinen näytönohjain tähän hinta- ja teholuokkaan.

GeForce RTX 3060 Gaming OC -mallin virrankulutus on melko maltillista, joten näytönohjain toimisi varmasti loistavasti myös kahden tuulettimen versiona. Suurempi jäähdytyspinta-ala takaa kuitenkin näytönohjaimen hiljaisemman toiminnan, kuten testit paljastavat.

GA106-300-A1-grafiikkapiiri sisältää 3584 CUDA-ydintä, jotka on sijoitettu 48 renderöintiyksikölle. Grafiikkapiirillä on lisäksi 112 tekstuuriyksikköä, 28 toisen sukupolven säteenseurantayksikkö ja 112 kolmannen sukupolven tensor-ydintä. Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC -näytönohjaimen grafiikkapiirin boost-kellotaajuus on 1837 megahertsiä, mikä on 60 megahertsiä enemmän kuin referenssimallin GeForce RTX 3060 -referenssinäytönohjaimella.

Grafiikkapiirin kaverina hyrrää mielenkiintoisesti hurjat 12 gigatavua GDDR6-grafiikkamuistia, mikä on Nvidialta melko mielenkiintoinen veto, ottaen huomioon että huomattavasti kalliimmalla GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella on vain 8 gigatavua graafista muistia.

Näytönohjain on 282 millimetriä pitkä, 117 millimetriä leveä ja 41 millimetriä paksu, eli kyseessä on kahden korttipaikan korkuinen näytönohjain. Näytönohjain painaa 776 grammaa, joten mistään raskaan sarjan kaverista ei ole kyse. Näytönohjain on kaikin puolin laadukkaan tuntuinen.

Näytönohjaimen jäähdytinrivasto jatkuu pitkästi näytönohjaimen piirilevyä pidemmälle, joten GeForce RTX 3060 -mallistoon saadaan jatkossa huomattavasti lyhyempiäkin malleja. Lyhyemmästä piirilevystä johtuen näytönohjaimen virtaliitin on näytönohjaimen keskipaikkeilla. Gigabyte RTX 3060 Gaming OC saa virtansa yhdestä 8-pinnisestä PCIe -virtaliittimestä.

Näytönohjaimen TDP arvo on 170 wattia. Valmistaja suosittelee näytönohjaimen kanssa kokoonpanon virtalähteeksi vähintään 550-wattista mallia.

Näytönohjaimen sivussa sijaitseva Gigabyte-logo on RGB-valaistu, ja valaistusta voi ohjata Gigabyten  RGB Fusion 2.0 -ohjelmalla.

Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC on varustettu varsin terveellä valikoimalla liittimiä. Näytönohjaimella on kaksi HDMI 2.1 -liitintä, ja kaksi DisplayPort 1.4a -liitintä. Näytönohjain tukee siis 8K-näyttöjä 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-näyttöjä 120 hertsin virkistystaajuudella joko HDMI 2.1- tai DisplayPort -liitäntää käyttäen.

Näytönohjaimen taustapuoli on peitetty alumiinisella todella laadukkaan tuntuisella taustalevyllä. Taustalevy ei ole suorassa kontaktissa näytönohjaimen komponenttien kanssa, joten taustalevystä ei ole suoraa hyötyä jäähdytyksen kannalta. Taustalevy kuitenkin luo näytönohjaimelle laadukkaan vaikutelman, ja tekee kortista selkeästi jämäkämmän.

Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC -näytönohjaimen taustalevyyn on sijoitettu suorastaan valtava aukko tuulettimen läpipuhallusta varten. Ilmiö, joka tuli muotiin Nvidian RTX 3000 -sarjan referenssinäytönohjainten myötä. Olen henkilökohtaisesti hieman skeptinen, kuinka suuri positiivinen vaikutus aukolla lopulta on jäähdytystehoon – tästäkin siis otetaan selvää suorituskykymittauksissa.

Tämänkertaiseksi verrokiksi valikoitui myöskin Gigabyten valikoimasta GeForce RTX 3070 Gaming OC. On heti kättelyssä selvää, että merkittävästi kalliimpi GeForce RTX 3070 on näytönohjaimista nopeampi, mutta testissä tarkastellaan, kuinka suuri ero on käytännössä näytönohjainten välillä.

Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC on fyysisesti suurempi kuin vastaava GeForce RTX 3060 -malli. Sanomattakin lienee selvää, että isomman ja tehokkaamman näytönohjaimen virrankulutus ja lämmöntuotto ovat selvästi suuremmat.

Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC mallin TDP arvo on 220 wattia ja näytönohjaimen kanssa kokoonpanoon suositellaan vähintään 650 watin virtalähdettä. Näytönohjaimella on yksi 8-pinninen, ja yksi 6-pinninen virtaliitin.

Gigabyten Gaming OC -mallistossa GeForce RTX 3070 on GeForce RTX 3060 -korttiin verrattuna neljä millimetriä pidempi, kaksi millimetriä kapeampi ja kymmenen millimetriä paksumpi. Selkein ero on näytönohjainten paksuudessa, sillä GeForce RTX 3070 Gaming OC on kahden ja puolen korttipaikan paksuinen näytönohjain.

GeForce RTX 3070 painaa myös selkeästi enemmän eli 970 grammaa. Se on silti edelleen järkevän painoinen näytönohjain, joka ei taivu käytännössä lainkaan koteloon asennettuna.

Myös Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC -mallin takalevyssä on ”Screen-cooling” -brändätty aukko läpipuhallusta varten, joskin aukko on huomattavasti pienempi kuin GeForce RTX 3060 -mallissa.

Mielenkiintoisesti molemmat näytönohjaimet on valmistettu lähes identtisistä materiaaleista. Yleensä huokeamman hintaluokan näytönohjaimissa säästetään myös materiaalikustannuksissa, mutta Gigabyten GeForce RTX 3060 -mallissa on käytetty samoissa paikoissa metallia kuin kalliimmassa GeForce RTX 3070 -mallissa.

Myös tuulettimet ovat muotoilultaan lähes identtiset mallien välillä. GeForce RTX 3060 -mallissa on kuitenkin käytetty selvästi matalaprofiilisempia tuulettimia, jonka ansiosta näytönohjaimen paksuus on saatu pidettyä kahden korttipaikan rajoitteissa.

Muropaketin labrassa oli samaan aikaan myös kirkkaampi vaihtoehto GeForce RTX 3070 Gaming OC -mallille: Gigabyte GeForce RTX 3070 Vision OC. Kyseessä on täysin identtinen, mutta pelkistettyyn valkoiseen kuoreen koottu malli.

Näytönohjain on ulkoisilta mitoiltaan täysin identtinen GeForce RTX 3070 Gaming OC -näytönohjaimen kanssa, mutta Vision OC -versio painaa kuusi grammaa Gaming OC -mallia enemmän, hieman erilaisen muotoilunsa ansiosta.

Myös Vision OC -malli on varustettu tuulettimen läpipuhallusaukolla, ja taustalevyn grafiikat ovat tyylittelyltään hieman erilaiset. Vision OC -näytönohjainta ei ole erikseen mainittu suorituskykymittauksissa, sillä näytönohjaimen suorituskyky oli käytännössä täysin identtinen Gaming OC -mallin kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat