Tuotteen esittely

04.04.2021 11:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

AMD Radeon RX 6800 XT -näytönohjaimen grafiikkapiirinä toimii 7 nanometrin viivanleveydellä valmistettu Navi 21 XT -grafiikkaydin. Se sisältää 4608 grafiikkaydintä, jotka on sijoitettu 72 laskentayksikölle. Grafiikkaydin sisältää myös 288 tekstuuriyksikköä, 128 renderöintiyksikköä ja 72 säteenseurantayksikköä.

Radeonin referenssinäytönohjaimen vakiokellotaajuus on 1825 megahertsiä ja boost-kellotaajuus huimat 2250 megahertsiä. Testissä olleen Gigabyte Gaming OC näytönohjaimen kellotaajuuksia on nostettu lähinnä nimellisesti, sillä vakiokellotaajuus on 1850 megahertsiä ja boost-kellotaajuus 2285 megahertsiä.

Grafiikkapiirin kaveriksi näytönohjaimelle on sijoitettu 16 gigatavua 16 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6 -grafiikkamuistia, ja kommunikointi grafiikkapiirin ja muistin välillä tapahtuu 256-bittisen muistiväylän kautta.

AMD:n Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet käyttävät uuden sukupolven pelikonsolien kanssa samaa RDNA2-grafiikka-arkkitehtuuria. Uuden arkkitehtuurin tuomia suurempia muutoksia ovat kasvu energiatehokkuudessa, Infinity Cache -välimuistitekniikka ja rautatason tuki säteenseurannalle.

AMD kehuu suorituskyvyn parantuneen 54 prosentilla per watti, ja moinen suorituskyvyn nousu on todellakin tarpeen, mikäli AMD haluaa kilpailla Nvidian kanssa malliston yläpäässä. Uusi Infinity Cache -tekniikka tarkoittaa käytännössä hillittömän kokoista, 128 megatavun L3-välimuistia, joka on optimoitu pelikäyttöä ajatellen. Infinity Cache mahdollistaa todella korkean tiedonsiirtonopeuden, ja täten paremman pelisuorituskyvyn skaalautuvuuden grafiikkapiirin kellotaajuutta nostettaessa.

AMD:n rautatason säteenseurantaratkaisu poikkeaa hieman Nvidian ratkaisusta. Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimien grafiikkaytimien jokaiselle laskentayksikölle on sijoitettu yksi RA-säteenseurantayksikkö, joka kutakuinkin teknisesti vastaa Nvidian RT-ydintä. Näin ollen suuremmilla grafiikkapiireillä, joilla on enemmän laskentayksikköjä, on myös enemmän säteenseurantayksikköjä.

RX 6800 XT Gaming OC on varustettu hyvällä perusvalikoimalla näyttöliitäntöjä. Näytönohjaimella on kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, ja kaksi DisplayPort 1.4a -liitäntää.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC ei ole mikään höyhensarjalainen, vaan näytönohjaimella on mittaa 28,6 senttimetriä, leveyttä 11,8 senttimetriä ja näytönohjain on 5,8 senttimetriä paksu. Näytönohjain on näin vähän reilun 2,5 korttipaikan korkuinen.

Radeon RX 6800 XT Gaming OC on varustettu kahdella kahdeksanpinnisellä virtaliittimellä. Näytönohjaimen TDP-arvo on messevät 300 wattia, ja näytönohjaimen kanssa suositellaan käytettäväksi vähintään 750 watin virtalähdettä.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC -näytönohjaimen taustapuoli on peitetty alumiinisella peitelevyllä. Muotoilu on hyvin samanlaista kuin aikaisemmin testissä olleissa GeForce RTX 3060- ja GeForce 3070 Gaming OC -malleilla. Radeon RX 6800 XT -mallissa ei kuitenkaan ole aukkoa läpipuhallusta varten, sillä näytönohjaimen piirilevy on koko näytönohjaimen pituinen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto