Uusimmat

Yhteenveto

04.04.2021 11:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto


AMD:n Radeon RX -näytönohjaimet tuntuvat edelleen hiihtävän perässä Nvidian auraamilla laduilla. AMD kyllä saavuttaa Radeon RX 6000 -sarjan tuotteillaan Nvidian GeForce RTX 3000 -sarjan suorituskyvyssä, mutta ainoastaan pumppaamalla kellotaajuudet todella korkealle virrankulutuksesta välittämättä. Kyseessä ei ole kovin elegantti ratkaisu, mutta AMD painaa raa’alla voimalla RX 6000 -sarjan näytönohjaimien suorituskyvyn Nvidian vastaavien mallien tasolle, ja ajoittain jopa hieman yli.

Vaikka näytönohjaimien saatavuus on jo kuukausien ajan ollut heikko, yrittävät näytönohjainvalmistajat ja jälleenmyyjät parhaansa, jotta pelikäyttöön suunnatut näytönohjaimet päätyisivät oikeasti pelaajien käyttöön. AMD on kantanut kortensa kekoon, myymällä näytönohjaimia omilla verkkosivuillaan erissä ohjemyyntihintaan, jotta mahdollisimman moni pelaaja saisi kortin käsiinsä. Tästä huolimatta näytönohjainmarkkinat ovat pahasti vääristyneet.

Nvidian mallistoon verrattuna Radeon RX 6800 XT näytönohjaimesta jää ristiriitaiset fiilikset. Jos näytönohjainta saisi kaupan hyllyltä 680 euron ohjemyyntihintaan, ei hankintaa tarvitsisi miettiä kahdesti. Radeon RX 6800 XT tarjoaa tuohon hintaan järisyttävän määrän suorituskykyä.

Jos taas unohtaa hetkeksi näytönohjainten täysin vääristyneen hinnoittelun, ja vertaa kortteja niiden ohjemyyntihintojen kanssa, on Radeon RX 6800 XT pelikäytössä melko vaisu vaihtoehto. Nvidian GeForce RTX 3080 tarjoaa kautta linjan hieman parempaa suorituskykyä peleissä, mutta vaa’an kippaa Nvidian puolelle lopullisesti Nvidian tarjoamat paremmat ohjelmistot. Syväoppimiseen perustuva Nvidia DLSS -reunanpehmennystekniikka vaikuttaa ratkaisevasti suorituskykyyn korkeammilla resoluutioilla, ja AMD:n vastaava Super resolution -tekniikka on edelleen vasta tulossa, vaikka 6000-sarjan julkaisusta on kulunut jo kohta kuusi kuukautta.

Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC -näytönohjaimen jäähdytysratkaisu on ihan hyvä. Rasitustesteissä jäähdytysratkaisu ei pärjää verrokeilleen, mutta pelikäytössä näytönohjain pysyi yllättävän hiljaisena. Pidemmissä pelitesteissä näytönohjaimen pitämän melun kyllä huomasi, mutta jäähdytinratkaisu ei pitänyt mitään ylimääräisiä ääniä, eikä melun luonne ollut häiritsevää.

Prosessoripuolella AMD on ottanut täydellisen kuristusotteen kilpailijastaan Intelistä, ja markkinatilanne näyttää AMD:lle todella positiiviselta. Samaa ei vielä voi sanoa AMD Radeonin suoriutumisesta näytönohjainmarkkinoilla, mutta suunta on oikea. Vielä muutama näytönohjainsukupolvi sitten AMD:lla ei ollut mitään tuotteita kilpailemaan Nvidian lippulaivamallien kanssa, mutta 6000-sarjan myötä kilpailu todellakin kovenee.

Vaikka AMD on edelleen perässä, tuntuu kuuma hönkiminen jo varmasti Nvidian niskassa.

Hyvää

  • Suorituskyky hintaan nähden

Huonoa

  • Suorituskyky säteenseurantaa käytettäessä
  • Hivenen meluisa Nvidian malleihin verrattuna

Tärkeimmät tiedot

  • Hintaluokka: 680 euroa ovh, 950 – 1350 € suomalaisissa verkkokaupoissa
  • Grafiikkaydin: Navi 21 XT
  • Kellotaajuus: 2285 Mhz
  • Laskentayksikköjä: 4608
  • Grafiikkamuisti: 16 Gt GDDR6
  • Muistin kellotaajuus: 16 000 Mhz
  • Suositeltu virtalähteen teho: 750 W
  • Liitännät: DisplayPort 1.4a x 2 ja HDMI 2.1 x 2

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat