Uusimmat

Tuotteen esittely

22.12.2019 10:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

HP Omen X 2S -pelikannettava on rakennettu jämäkkään alumiiniseen runkoon. Kannettava on ominaisuuksiinsa nähden yllättävän ohut, mutta kone antaa silti jämäkän ja laadukkaan vaikutelman.

HP Omen X 2S:n alumiininen runko on tyylikkään mattamusta, mutta valitettavasti mustassa rungossa pienimmätkin naarmut näkyvät räikeästi, kun hopeanhohtoinen alumiini paistaa mattamustan maalin keskeltä.

Kannettavan kanteen on sijoitettu RGB-valaistu HP Omen -logo, jonka väriä voi muuttaa HP:n oman ohjelman avulla.

Pelikannettavan oikealle sivulle on sijoitettu yksi USB-A type 3.1 -liitin ja yksi thunderbolt 3 -standardia tukeva USB-C -liitin. Vasempaan kylkeen on sijoitettu virtaliitin, HDMI 2.0B -liitin, kaksi USB 3.1 -standardia tukevaa USB-A -liitintä, täysikokoinen gigabitin nopeuksia tukeva RJ45 ethernet -liitin ja 3,5 mm:n kuuloke-mikrofoni-yhdistelmäliitäntä.

HP Omen X 2S -kannettavan vaikuttava jäähdytysjärjestelmä imee viileää ilmaa sisään kannettavan pohjassa sijaitsevan valtavan ritilän läpi. Lämmin ilma puhalletaan ulos takaosassa ja sivuilla sijaitsevien jäähdytinrivastojen läpi. Laitteen takaosaan ei ole sijoitettu lainkaan liitäntöjä.

Omen X 2S:n näppäimistö ei edusta kannettavien parhaimmistoa. Näppäintuntuma on kyllä hyvä, mutta näppäimistön asettelussa on sorruttu liiallisiin erikoisuuksiin.

Erikoisuuksista itselleni pahin oli puolikas enter-painike. Lihasmuisti asetti sormen toistuvasti väärään paikkaan ja vikapainalluksia oli liki mahdotonta välttää. Näppäimistöstä myös puuttui Z-kirjaimen oikealla puolella sijaitseva ”suurempi kuin”-merkin näppäin.

Jotta kannettavan toinen näyttö on saatu mahdutettua runkoon, on näppäimistö täytynyt siirtää kannettavan alareunaan. Näin käsille ei ole tukea kirjoitettaessa tai pelatessa, mutta HP Omen X 2S:n mukana toimitetaan kuminen rannetuki. Erillinen rannetuki onkin toimiva ratkaisu kotona pelatessa, mutta moisen mötikän kuljettaminen reissussa tuntuu melko epämiellyttävältä vaihtoehdolta.

Näppäimet ovat erikseen RGB-valaistuja.

Valaistusta voi ohjata HP:n ohjelmiston avulla, joka tarjoaa terveen valikoiman erilaisia efektejä. Näppäimistön ohjattava RGB-valaistus on kiva lisä, muttei korvaa näppäimistön huonoa asettelua.

Yksi toisen näytön mahdollistavista kompromisseista on tasohiiren siirtäminen näppäimistön sivuun, numeronäppäimistön tilalle. Tasohiiri käyttää Windows Precision -ajureita, on varustettu erillisillä fyysisillä painikkeilla ja on itsessään varsin toimiva kokonaisuus. Valitettavasti tasohiiren sijainti on kuitenkin melkoisen surkea, eikä sitä kannata käyttää kursorin liikuttamiseen kuin hätätilassa.

Näppäimistön yläpuolelle sijoitettu 5,5 tuuman kosketusnäyttö on HP:n keino kalastaa kannettavalleen mahdollisimman näkyvyyttä ja erottua kilpailijoistaan.

Kannettavan käyttöjärjestelmä näkee pienen kosketusnäytön aivan tavallisesti toisena näyttönä. Pienempään ruutuun on siis mahdollista raahata mitä tahansa sisältöä. Siitä voi esimerkiksi katsella Youtube-videoita tai pelioppaita pelatessa, tai seurata lempistriimaajaansa Twitchistä.

HP:n Omen Command Center -ohjelmiston kautta on mahdollista seurata kannettavan perustietoja, kuten prosessorin ja näytönohjaimen käyttöasteita ja lämpötiloja. Valitettavasti komponenttien monitorointia ei ole mahdollista muokata. Omen Command Centerin kautta ohjataan myös kannettavan RGB-valaistusta ja ohjelman kautta on mahdollista muokata virrankulutukseen vaikuttavia suorituskykyasetuksia.

Erikoisimpana ominaisuutena on mahdollisuus kopioida osa päänäytöstä toistettavaksi pienemmälle näytölle. Näin esimerkiksi pelin kartan saa siirrettyä toiselle näytölle, mikä on aluksi vaikuttavaa, mutta lopulta en keksinyt ominaisuudelle järkevää käyttöskenaariota. Pelien käyttöliittymät on suunniteltu käytettäväksi yhdeltä näytöltä, joten käyttöliittymän kopioiminen toiselle näytölle tuntuu vain oudolta.

Kannettavan toinen näyttö on kuvanlaadultaan melko hyvä. Isoimmaksi ongelmaksi jää kehnot katselukulmat, mikä on erityisen harmillista näytössä, jota ei tavallisessa käytössä katsota kohtisuorassa. Näytön väritoisto on kuitenkin tarpeeksi lähellä kannettavan suurempaa paneelia, ettei asia pääse normaalissa käytössä häiritsemään.

Vaikka kannettavan toinen näyttö onkin erikoinen lisä, herättää kannettavan päänäyttö kiinnostuksen huomattavasti paremmin. HP Omen X 2S:n 15,6 tuuman 1080p-näytön virkistystaajuus on nimittäin hurjat 240 hertsiä.

Näytön reunat ovat myös todella ohuet, mikä antaa kannettavalle varsin modernin ilmeen. Näytön yläpuolelle jää hieman reunoja paksumpi reuna, mutta tähän on saatu mahdutettua 720p-tarkkuuden web-kamera ja mikrofoni videopuheluita varten.

Paneeli on väritoistoltaan hyvällä tasolla. Eri kulmista tarkasteltuna havaittavissa ei ole selkeitä värivirheitä, mutta näyttö ei kuitenkaan ole samalla tasolla esimerkiksi uuden Apple Macbook Pro -mallin kanssa, mutta pelikäyttöön ja satunnaiseen Netflixin katseluun Omen X 2S -kannettavan näyttö soveltuu erinomaisesti.

Näytössä on melko voimakas heijastuksia vähentävä kalvo. Se auttaa heijastusten kanssa, mutta samalla saa paneelin näyttämään aavistuksen rakeiselta.

HP Omen X 2S -kannettavan näyttö tukee myös Nvidia G-Sync -teknologiaa, jonka avulla kuvan repeilyn saa poistettua lähes kokonaan. Näytön virkistystaajuus synkronoidaan näytönohjaimen renderöinnin ruudunpäivitysnopeuden kanssa, jolloin kuva ei repeile, eikä ruudunpäivitys myöskään takkuile kuten V-Sync-ominaisuutta käytettäessä.

Vaikka G-Sync on suorastaan käänteentekevä ominaisuus pelikäytössä, sillä on merkittävä negatiivinen vaikutus akkukestoon myös pelikäytön ulkopuolella. Kun Nvidia G-Sync ominaisuus on käytössä, ei Nvidia Optimus -toiminnallisuutta voida käyttää samaan aikaan.

Nvidia Optimus -ominaisuus mahdollistaa nimittäin prosessorin integroidun näytönohjaimen käyttämisen työtehtävissä, jotka eivät vaadi korkeaa graafista suorituskykyä. Tällöin virtaa säästyy huomattavasti erillisen näytönohjaimen käyttöön verrattuna. G-syncin ollessa käytössä akku riittää Netflix katseluun noin kahdeksi tunniksi, mutta pelikäytössä akku loppuu onnettoman nopeasti.

HP Omen X 2S kannettavan äänentoistosta vastaa Bang & Olufsen -brändätyt kaiuttimet, mutta valitettavasti äänentoisto jättää melko kylmäksi.

Kaiuttimet on sijoitettu kannettavan pohjaan ja pelien äänet hukkuvat tuulettimien puhinan alle. Toisaalta kannettavan kanssa pelatessa useimmat käyttävät kuulokkeita, mutta liki 4000 euroa maksavan kannettavan kanssa voisi kuvitella, ettei mistään osa-alueesta olisi tingitty.

Kannettavan virtapainikkeesta uupuu valitettavasti sormenjäljenlukija. HP Omen X 2S täytyy avata lukituksesta perinteisen salasanan tai PIN-koodin turvin.

Kannettavan ominaisuudeksi luvataan RAM-muistin ja tallennusmedian helppo päivitettävyys, mutta valitettavasti kannettavaa ei saatu kammettua Muropaketin testilaboratoriossa auki. Ruuvit oli helppo paikantaa, mutta kannettavan takakansi ei ottanut irrotakseen liitoksistaan.

Voi toki olla, että testikappaleen takakansi oli liimattu umpeen tai kannen irrottaminen vaatii enemmän voimaa kuin mitä testihenkilö oli valmis testikappaleelle antamaan.

Lähes puolet pohjasta on avonaista ritilää. Sen läpi kannettavan jäähdytysjärjestelmä imee viileää ilmaa sisään, joka puhalletaan takaa ja sivuista jäähdytinrivaston läpi ulos. Lämpimän ilman puhaltaminen sivuille ja varsinkin hiirikädelle voi olla pitkässä juoksussa ikävää, mutta ainakaan testijakson aikana tämä ei osoittautunut ongelmaksi.

Yleensä tämänkaltaisilla komponenteilla varustetut kannettavat ovat huomattavasti Omen X 2S -kannettavaa paksumpia, mutta HP onkin vetänyt ässän hihastaan kannettavan jäähdytysratkaisun kanssa.

Tavallisen lämpötahnan sijaan kannettavan komponenttien ja jäähdyttimen välillä on käytetty nestemäistä metallia, joka johtaa lämpöä huomattavasti piitahnaa tehokkaammin. Näin kannettavan paksuus on saatu pidettyä varsin maltillisissa mitoissa.

Kannettavan mukana toimitetaan varsin maltillisen kokoinen laturi, joka on tarpeeksi pieni sujahtaakseen helposti laukkuun kuin laukkuun.

Kaikenkaikkiaan Omen X 2S on äärimmäisen tehokkaaksi pelikannettavaksi varsin helposti mukana kuljetettava kokonaisuus. Kannettava painaa hieman alle 2,5 kilogrammaa ja mahtuu helposti 15-tuumaisten kokoluokan kannettaville tarkoitettuun laukkuun. Samaa ei todellakaan voi sanoa kaikista HP:n kilpailijoista.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat