Uusimmat

Suorituskykymittaukset

22.12.2019 10:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

HP Omen X 2S -pelikannettavan suorituskykyä testattiin synteettisillä testeillä sekä pelitesteillä. Kannettavan suorituskykyä verrattiin samankaltaisilla komponenteilla varustetun pöytäkoneen kanssa.

Verrokkikoneen prosessorina oli Asus Prime Z370 A -emolevylle asennettu Intel Core i7-8700K, jonka parina toimi 16 gigatavua 3000 megahertsin nopeudella toimivaa Adata XPG Spectrix D60G -DDR4-muistia. Kokoonpanon näytönohjaimena toimi MSI Nvidia GeForce RTX 2080 Gaming X Trio.

Testissä olleen HP Omen X 2S -kannettavan prosessorina toimi kuusiytiminen Intel Core i9-9980H ja kannettavan kokoonpanossa oli 32 gigatavua 3200 megahertsin nopeudella toimivaa DDR4-muistia.

Pikseleitä molemmille näytöille kannettavassa työntää Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q näytönohjain, joka on grafiikkapiirin kellotaajuuksia ja virransyöttöä lukuun ottamatta identtinen täysikokoisen GeForce RTX 2080 näytönohjaimen kanssa. Kannettavan Max-Q mallisen näytönohjaimen kellotaajuudet ovat kuitenkin merkittävästi täysikokoisen näytönohjaimen kellotaajuuksia alhaisempia, mikä näkyy selvästi suorituskykymittauksissa.

Testikattauksen ensimmäinen synteettinen testi on 3DMark Timespy, joka mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttävissä renderöintiskenaarioissa.

Intel Core i9-9980H prosessori pärjää yllättävän hyvin vertailussa Intel Core i7-8700K prosessorin kanssa, 8700K-mallin tuloksen ollessa vain 1,2 prosenttia korkeampi. Grafiikkapisteissä GeForce RTX 2080 Max-Q malli jää taas auttamatta isoveljensä jalkoihin, kun työpöytäkomponentti iskee tiskiin 54,6 prosenttia paremman tuloksen.

3DMark Firestrike Extreme on Timespyn kanssa hyvin samankaltainen testi, mutta Firestrike Extreme mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen.

Tulokset ovat hyvin samankaltaisia Timespy testin tulosten kanssa. Pöytäkoneen grafiikkapisteet ovat 48,8 prosenttia HP Omen X 2S -kannettavaa paremmat, prosessoripisteiden ollessa lähes tasoissa. Pöytökoneen kokonaistulos on pitkälti paremman graafisen suorituskyvyn ansiosta 59,8 prosenttia parempi.

3DMark Port Royal on uusin 3DMarkin testeistä. Uuden testin tarkoituksena on mitata kokoonpanon suorituskykyä säteenseurantaa käytettäessä.

GeForce RTX 2080 Max-Q mallissa on sama määrä säteenseurantaan pyhitettyjä RT-yksikköjä kuin täysikokoisessa GeForce RTX 2080 mallissa, joten suorituskykyerot selittyvät ainoastaan näytönohjainten poikkeavista kellotaajuuksista.

Port Royal -testin tulokset olivat hyvin pitkälti linjassa aiempien 3DMark-testien kanssa. Pöytäkoneen tulos oli 54,3 prosenttia HP Omen X 2S -kannettavan tulosta parempi.

Ensimmäinen pelitesteistä oli Deus Ex: Mankind Divided, jonka suorituskykymittaukset ajettiin pelin ultra-esiasetuksilla DirectX 11 -rajapintaa käyttäen.

HP Omen X 2S -kannettavan suorituskyky peleissä mukailee melko pitkälti 3DMark-testien tuloksia. Pöytäkoneen ruudunpäivitysnopeudet ovat noin 40 prosenttia kannettavan tuloksia parempia.

Dawn of War 3 on ylhäältäpäin kuvattu reaaliaikainen strategiapeli, jonka suorituskykymittaukset ajettiin ultra-esiasetuksilla.

Dawn of War 3 -testissä kokoonpanojen suorituskykyero olivat pienimmillään. Pöytäkokoonpanon keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli enää 21,2 prosenttia kannettavan tulosta parempi.

Borderlands 3 -pelin suorituskykymittaustesti ajettiin pelin ultra-esiasetuksilla. HP Omen X 2S -kannettava tarjosi myös Borderlands 3 -pelissä varsin pelikelpoisia ruudunpäivitysnopeuksia myös ultra-asetuksilla, mutta pöytäkone oli jälleen huomattavasti kannettavaa nopeampi. Pöytäkoneen keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus Borderlands 3 -pelissä oli 29,5 prosenttia kannettavan tulosta korkeampi.

240 Hertsin virkistystaajuudella toimiva 1080p-tarkkuuden IPS-näyttö on ehdottomasti yksi tärkeimmistä HP Omen X 2S kannettavan erikoisominaisuuksista.

Näin korkean virkistystaajuuden omaava paneeli parantaa pelikokemusta merkittävästi varsinkin räiskintäpelejä pelatessa. Potentiaaliselta ostajalta saattaa kuitenkin helposti unohtua, kuinka äärimmäisen vaativaa on ylläpitää 240 FPS:n ruudunpäivitysnopeutta moderneissa peleissä.

Overwatch on äärimmäisen suosittu ja graafisilta vaatimuksiltaan melko kevyt verkkopelattava ensimmäisen persoonan räiskintäpeli. Esimerkiksi Counter Strike: Global Offensiven tavoin myös Overwatchia kilpapelataan ammattilaistasolla, jolloin mahdollisimman korkeat ruudunpäivitysnopeudet ovat enemmänkin vaatimus kuin suositus.

Vaikka kannettava on varustettu GeForce RTX 2080 Max-Q näytönohjaimella, ei 240 FPS:n ruudunpäivitysnopeuksista kannata edes haaveilla ultra-esiasetuksilla. Vasta laskettaessa asetukset low-esiasetuksille pelin ruudunpäivitys nousee yli 240 FPS:n ja korkean virkistystaajuuden näytöstä saa kaiken hyödyn irti.

Lämpötilamittaukset suoritettiin ajamalla samaan aikaan Furmark Furry Donut -rasitustestiä, joka tuottaa maksimaalisen lämpökuorman näytönohjaimelle ja Furmark CPU burner -testiä, joka taas asettaa prosessorin maksimaalisen kuorman alle.

Kannettavan mukana toimitettavalla Omen Command Center -ohjelmalla tuulettimet on mahdollista asettaa joko Auto-asentoon tai maksimaaliselle nopeudelle. Lämpötilamittaukset suoritettiin näillä kahdella asetuksella. Mittaukset tehtiin toimistotilassa huonelämpötilan ollessa 21 celsiusastetta.

HP:n valmistama jäähdytysratkaisu on todella vaikuttava ja tulokset olivat suorastaan hämmentäviä. Tuulettimien pyöriessä automaattiasetuksella näytönohjaimen ja prosessorin lämpötilat pysyivät todella hyvissä lukemissa, ja molempien komponenttien kellotaajuudet pysyivät vakaina.

Tuulettimien nopeuden asettaminen maksimaaliseen nopeuteen laski lämpötiloja muutamalla asteella, mutta tällä ei ollut vaikutusta komponenttien kellotaajuuteen. Molemmilla asetuksilla prosessorin kellotaajuus oli kaikilla ytimillä 3 gigahertsiä ja näytönohjaimen grafiikkaytimen kellotaajuus pysytteli 1545 megahertsissä.

Melumittausten tulokset eivät taas olleet kovin mairittelevaa luettavaa. Varsinkin maksimiasetuksilla kannettavan tuulettimien meteli kävi sietämättömäksi, mutta myös automaattiasetuksilla tuulettimien ulina peitti alleen peliäänet kannettavan kaiuttimista toistettuna.

Kannettavan tuuletinprofiili on siis vähintäänkin mielenkiintoinen.

Komponenttien lämpötila voisi nousta helposti esimerkiksi kymmenen astetta, eikä tällä olisi vielä vaikutusta kellotaajuuksiin. Todellisessa pelikäytössä lämpötilat pysyvät vielä rasitustestiä alhaisempina, mutta tuulettimien meteli on lähes yhtä kova. Tuulettimien nopeutta voisi helposti laskea huomattavasti, jolloin kannettavan käyttökokemus paranisi merkittävästi, ilman minkäänlaista suorituskyvyn laskua.

HP on ensimmäisten joukossa käyttänyt kannettavan jäähdytysratkaisussa nestemäistä metallia perinteisen lämpötahnan sijasta ja tämä todellakin näkyy testituloksissa. Osittain nestemäisen metallin käyttö ja tämän mainostaminen myös selittävät aggressiivista tuulettimien nopeuden säätelyä. Kannettavan täytyi saada lämpötilamittauksissa hyviä tuloksia, sillä tämä näkyy kuluttajalle paljon selkeämmin kuin muutama desibeli lisää melumittauksissa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat