Uusimmat

Testi Huawei Matebook 14” (2020) – Käyttömukava, mutta äänekäs AMD-vetoinen tehomylly

06.03.2021 19:00 Kai Taipale

Huawein kannettavat ovat osoittautuneet hyväksi yhdistelmäksi ominaisuuksia niistä pyydettyyn hintaan nähden. Osittain tämä onnistuu käyttämällä myös AMD:n suorittimia. Tällä kertaa testiin osui tehokas versio, josta löytyy myös kosketusnäyttö. Huawei Matebook 14″ sopii rankempaankin käyttöön, mutta käyttäminen houkuttaa kuulokkeiden aktiiviseen käyttöön.

Intel on dominoinut kannettavien rautaratkaisuja jo vuosien ajan. AMD on kuitenkin, erityisesti viimeisen vuoden parin aikana, kirinyt työpöytäratkaisuissa kiinni Inteliä, mutta suosiossa mobiilipuoli on vielä selkeällä takamatkalla.

Testasimme jo aiemmin Huawein edullisempaan osastoon kuuluvan Matebook D 14 -mallin, joka osoittautui oikeinkin käyttökelpoiseksi AMD-pohjaiseksi kannettavaksi. Nyt otimme testiin selvästi tehokkaampaan luokkaan kuuluvan Matebook 14” (2020) -mallin.

Kyseessä on niin sanottu Signature Edition -malli, joka sisältää AMD Ryzen 7 4800H -mobiiliprosessorin, NVMe SSD -tallennustilaa on käytössä 512 gigatavua ja RAM-muistia on 16 gigatavua (DDR 4 dual channel). Hintaa tällä malliston yläpäätä edustavalla kannettavalla on 1099 euroa. Matebook 14” -mallista on saatavilla myös edullisempi AMD-versio sekä Intel-pohjaiset versiot.

Näyttö on kooltaan mallimerkinnän mukaisesti 14 tuumaa. Tässä malliversiossa se on kosketusohjattavissa ja tunnistaa myös monikosketuseleet. Tarkkuus on hieman eksoottisempi 2160 x 1440 pikseliä, eli kuvasuhteeksi muodostuu nykykannettavissa selvästi harvinaisempi 3:2. Pikselitiheydeksi muodostuu kelvollinen 185 PPI.

Kiiltäväpintaiselle IPS-paneelille on myönnetty myös TÜV Rheinland Low Blue Light -sertifikaatti, eli näyttö kykenee suodattamaan sinistä valoa.

MateBook 14” (2020) -kannettavan ulkomitat ovat 307,5 x 223,8 x 15,9 millimetriä. Painoa on kertynyt 1,49 kilogrammaa. 14-tuumaisten kokoluokassa kone ei ole siis pienimmästä päästä. FullView-näytön kehykset ovat kuitenkin sivuilta ja yläreunasta vain 4,9 millimetriä paksut, mikä keventää olemusta. Näyttö-runko-suhde on oikein mainio, valmistajan ilmoituksen mukaan jopa 90-prosenttinen.

Testikannettavan näyttö osoittautui ihan miellyttäväksi tuttavuudeksi. Kirkkautta riittää peruskannettavaa enemmän, mutta selvästi vähemmän kuin vaikka Samsungin QLED-näytöstä. Oletusvärit tuntuivat olevan kohtuullisesti kohdallaan, vaikka silmämääräisesti lievä kylmäsävyisyys vaivaakin. Kiiltävä pinta jakaa mielipiteitä, enkä siitä erityisesti itsekään pitänyt – heijastukset tekevät käytöstä hieman ärsyttävää esimerkiksi kirkkaiden valojen alla.

Näytön kosketusominaisuuksien tarpeellisuus on jokaisen itse harkittavissa, mutta itse pärjäisin kannettavan kanssa ilmankin, vaikka ominaisuus löytyy vakituisessa käytössä olevasta työkoneestakin.

Kannettavan käyttöönotto oli suoraviivainen prosessi: kuitataan tavanomaiset Windows-hyväksynnät, otetaan sormenjälkitunnistin haluttaessa heti käyttöön ja valitaan koneen ensisijainen käyttötarkoitus. Tämän jälkeen kirjautuminen Microsoft-tiliin, ja kone oli käyttökunnossa. Aikaa kaikkeen meni alle kymmenen minuuttia.

Jostain kumman syystä testiin valikoitunut yksilö ei kuitenkaan löytänyt kellonaikaa automaattisesti, mikä esti ajurien ja Windowsin päivitykset. Ongelma korjaantui käyttämällä aika-asetus manuaalitilassa, jonka jälkeen se suostui päivittymään myös automaattisesti. Käyttöönottohetkellä oli tarjolla neljä ajuripäivitystä ja Windowsille 20H02-ominaisuuspäivitys. Pakkosyötettynä ei ole Office-tuotteiden koekäyttöversion lisäksi kuin valmistajan PC Manager -hallintaohjelmisto.

Leveyssuunnassa kone istuu hyvin sylikäytössäkin, mutta syvyyttä on sen verran, että aikanaan mahdollistuva lentomatkustaminen ja käyttö ahtaissa penkkiväleissä voi osoittautua tekemättömäksi paikaksi. Pöytäkäytössä tämä ei tuota mitään ongelmia.

Pöytäkäytössä auttaa pohjan harjanne, joka nostaa näppäimistön miellyttävään käyttökulmaan. Etureunassa on harjanteen lisäksi kumikaistale, joka luo sopivasti lisäpitoa. Kookas kosketustaso tuo mukanaan myös tilavan lepuutusalustan näppäimistön alapuolelle.

Paino on siinä rajoilla, tuntuuko se jo aavistuksen raskaalta. Mikäli on aiemmin ehtinyt tottua yhtään kevyempiin kannettaviin, niin kone ei ole paras vaihtoehto. Jos taas on tottunut parikiloisiin tehokannettaviin, jollaisena tätä kannettavaa voi melkein pitää, on Matebookia vielä ilo käsitellä.

Pinnan viimeistely on miellyttävä. Mattapinta ei ole armoton sormenjäljille, ja siitä saa kohtuullisen hyvän otteen. Pinta on viimeistelty hiekkapuhaltamalla, minkä ansiosta valo taittuu siitä aavistuksen eri tavalla eri olosuhteissa – lopputulos on tältä osin oikeinkin viimeistelty ja tyylikäskin.

Varsinainen runko on yhtä kappaletta. Tämä näkyy ja tuntuu yleisenä tukevuutena – vain näytössä on havaittavissa pientä epämääräisyyttä. Mitään muita merkkivaloja ei ole kuin vasemman kyljen latauksen merkki-LED.

Näppäimistötuntumassa on hankalasti kuvailtavaa tahmeutta, vaikka periaatteessa kaikki on hyvin. Liikerata on riittävän lyhyt, mutta painalluksen osuminen pohjaan ei saa aikaan dynaamista, tai ainakaan luontevinta palautusta. Välilyöntipainikkeessa on myös lievää huojakkuutta. Omaan makuun jopa edullisemmassa Matebook D 14 -mallissa näppäimistö tarjoaa paremman palautusvasteen.

Näppäimistö on valaistu, mutta kahdesta kirkkausvaihtoehdosta se kirkkaampikin on himmeä – lisäksi valaistus pitää käynnistyksen jälkeen muistaa kytkeä aina uudelleen päälle. Mitään läheisyysanturia tai vastaavaa ei ole, joten valot sammuvat tämän tästä, viiveen ollessa reilun kymmenen sekunnin luokkaa.

Kosketusalusta on taasen mainio tapaus. Pinta on sopivan liukas, tarkkuus hyvä ja kooltaan se on riittävä. Myös painallusvaste on miellyttävä. Sen alle on sijoitettu myös Huawei- tai Honor-puhelimien omistajien laitteiden välistä tiedonjakoa helpottava Huawei Share -ominaisuuden aktivoiva tagi.

Pohjaan sijoitetut kaksiwattiset kaiuttimet toimivat kannettavan ollessa pöydällä ihan kohtuullisesti. Matalien äänien toisto on tämän kokoluokan kannettavaksi täysin mukiinmenevä, ja ylemmistä äänistäkin saa selvän. Tilanne muuttuu olennaisesti, mikäli kannettavaa käyttää sylissä tai muulla pehmeällä alustalla. Silloin äänet muuttuvat tukkoisiksi ja merkittävästi epäselvemmiksi.

Ainoa selkeä moite rakenteessa kohdistuu kannettavan saranaan, joka on erittäin jäykkä, ainakin uutena. Noin kolmen viikon testijakson aikana selkeää helpotusta ei tilanteeseen tullut. Käsittelyssä tarvitaan aina siis kahta kättä, eikä pöydällä olevan läppärin näyttöä voi avata tuosta vaan.

Liitäntäkattaukseen kuuluu kuuloke- ja HDMI-liitännän lisäksi kolme USB-liitäntää. Jälkimmäisistä yksi on mallia USB-C (3.1 gen2), mutta kaksi edustaa USB-A 3.2 (gen 1) -tyyppiä. Lataus hoidetaan C-tyypin liitännästä, joten muita USB-C-laitteita ei koneeseen samaan aikaan ilman sovitinta voi kytkeä. Toinen USB-A olisi siis voitu hyvin korvata USB-C-liitännällä.

Yhdistetty virtapainike ja sormenjälkilukija on sijoitettu näppäimistön oikeaan yläkulmaan, joten vahingossa siihen ei osu. Sormenjäljen se lukee nopeasti ja luotettavasti. Toinen erikoisuus on nettikameran sijainti F-painikkeiden rivin keskellä. Nettikameraksi kuvakulma ei ole kiinteänä paras mahdollinen. Nettikokoustamisen aikaan tämä voi olla melkoinen kiusa. Lisäksi kannettavan mikrofoni osoittautui varsin epäherkäksi.

Tehokkaammassa Huawei Matebook 14” (2020) -mallissa käytetään AMD Ryzen 7 4800H -mobiiliprosessoria, joka perustuu Renoir-arkkitehtuuriin ja jossa hyödynnetään kahdeksaa Zen 2 -mikroarkkitehtuurin ydintä (16 säiettä). Prosessorin suurin Turbo-kellotaajuus on 4,3 gigahertsiä. Peruskellotaajuus on 2900 megahertsiä. Seitsemän nanometrin prosessilla valmistetun suorittimen TDP-arvo on 45 wattia.

Suoritinta ei siis selvästikään ole suunniteltu ultrakevyisiin kannettaviin, vaan pikemminkin tehokäyttöön. Ulkomittoihin nähden tämä kannettava tarjoaakin rutkasti potkua.

Grafiikasta vastaa AMD Radeon RX Vega 7. Siinä on käytössä seitsemän laskentayksikköä ja boost-kellotaajuus on asetettu 1600 megahertsiin. Muistia testikannettavassa on kiitettävät 16 gigatavua (2660 MHz DDR4).

Tämä näkyy myös synteettisissä suorituskykymittauksissa. Tuloksissa on käytetty verrokkina aiemmin Muropaketin testissä käynyt, Intelin kymmenennen sukupolven Core-suorittimella varustettu Samsung Book Ion 13 -kannettavaa (Intel Core i5 10210U, Intel UHD, 8 Gt DDR4) sekä edullisempaa Huawei Matebook D 14 -mallia (Ryzen 5 3500U, Vega 8, 8 Gt) LINKIT.

Ensisijaisesti hyötykäyttöä simuloiva PCMark 10:

  • Huawei Matebook 14: 5176
  • Samsung Galaxy Book Ion: 4038
  • Huawei Matebook D 14: 3260

DirectX 12 -rajapintaa käyttävä 3DMark Nightrider -testi (CPU / GPU):

  • Huawei Matebook 14: 12205 / 12240
  • Samsung Galaxy Book Ion: 4684 / 3740
  • Huawei Matebook D 14: 4776 / 10446

DirectX 12 -rajapintaa käyttävä 3DMark Timespy -testi (CPU / GPU)::

  • Huawei Matebook 14: 6293 / 916
  • Samsung Galaxy Book Ion: 2310 / 362
  • Huawei Matebook D 14: 2644 / 712

Sekä PCMark että 3DMark kertovat samaa kieltä. Huawei Matebook 14” (2020) on tehokas kannettava erityisesti hyötykäytössä, jossa se pesee molemmat verrokkinsa selvällä erolla. Myös 3DMark-testeissä ero on selvä, erityisesti Nightriderissa testikannettava on selkeä ykkönen.

Pelisuorituskyky ei silti herätä mitään suurempaa ihastusta, käytännössä uudemmissa peleissä pitää tyytyä alhaisempaan tarkkuuteen tai luopua yksityiskohdista. Vanhemmille peleille tilanne ei kuitenkaan ole aivan toivoton. Hyötykäyttöön tilanne on aivan toinen, siihen tämän kannettavan pellin alla on potkua suorastaan mukavasti.

Testien aikana kannettava kuumeni selvästi, mikä myös kuului jäähdytyksen tehdessä tehtäväänsä. Huawei kertoo kannettavan sisältä löytyvän Shark Fin -kaksoistuulettimet, joissa käytetään S-kirjaimen muotoisia lapoja. Tällä on pyritty parempaan jäähdytystehoon ja tuulettimen akustiikkaan.

Tältä osin ei valmistajan voi oikein todeta onnistuneen. Tuuletinääni on usein kohtuuttoman kova, on sitten kyseessä reippaampi rasitus tai akun lataaminen käytön aikana. Vähänkin reippaammassa käytössä otti nyt mielellään käyttöön kuulokkeet puhinan peittämiseksi.

Koneessa riittää puhtia peruskäyttöön yllin kyllin, vaikka tehoa vähän kuristaisikin. Jonkinlainen hiljainen käyttötila tai muokattavissa oleva jäähdytysprofiili auttaisi – nyt valittavissa on vain vakio- tai suorituskykytila.

Matebook 14” (2020) -kannettavan akku on kooltaan 56 wattituntia. Valmistaja lupaa tälle Full HD -videotoistossa kymmenen tunnin keston. Testattuna 4K-videon striimaustoistolla 80 prosentin kirkkaudella, akku kesti 6 tuntia ja 27 minuuttia.

Käytännössäkin kannettavan akku kesti kohtuullisen pitkään, tyypillinen käyttöaika asettui noin neljän-viiden tunnin pintaan, jossa vaiheessa kannettava siirtyi virransäästötilaan. Keventämällä käyttöä ja himmentämällä näyttöä lukema paranisi vielä parilla tunnilla. Mitenkään erinomaisina lukemia ei voi tässä hintaluokassa pitää, mutta tehoon nähden lukemat ovat kuitenkin oikein mainiot.

Akku kuitenkin latautuu varustukseen kuuluvalla 65 watin USB-C-laturilla nopeasti, tyhjästä täyteen päästiin noin tunnissa ja kolmessa vartissa. Latauslaite on kiitettävän pienikokoinen, ja painaakin vain 160 grammaa. Sillä täyttää kätevästi ja nopeasti myös USB-C-liitäntäisten puhelimien akut.

Kokonaisuus on kuitenkin tällä kertaa oikein hyvä. Kokoluokassaan jopa poikkeuksellisen hyvänä pidettävä suorituskyky riittää hyvin moneen käyttöön, uskaltaisipa tällä jopa satunnaista videoeditointiakin harrastaa – ja se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys tässä luokassa.

Näytön poikkeava 3:2-kuvasuhde on hyvä moneen erilaiseen käyttöön, kuvan vaikkapa kuvankäsittelyyn, koodaamiseen ja tekstinkäsittelyyn. Silkkaan mediatoistoon sopii sitten paremmin vaikkapa 16:9-kuvasuhteen kannettavat. Näytössä riittää myös kirkkautta useimpiin olosuhteisiin.

Mikäli tuuletin malttaisi olla hiljaisempi ja lämmöt pysyisivät tasaisen varmasti kurissa, Huawei Matebook läpäisisi testin ilman todellisia ongelmakohtia, sillä muut ominaisuudet on helpompi kiertää tai yksinkertaisesti ohittaa olankohautuksella. Tehokasta, hyvin viimeistelyä kannettavaa kohtuullisen kokoisissa kuorissa etsivälle Huawei Matebook 14” (2020) on pätevä valinta, erityisesti kohtuullisen hinnoittelunsa ansiosta.

Hyvää

  • Erityisesti työkäyttöön soveltuva näyttö
  • Kiitettävästi tehoa
  • Pieni ja tehokas latauslaite

Huonoa

  • Jäykkä sarana
  • Tuulettimen liian kova ja yleinen puhina
  • Muoto tuo lieviä haasteita käsittelyyn

Tärkeimmät tekniset tiedot Huawei Matebook 14” (2020) Signature Editon (KLVL-WFE9)

  • Hinta: 1099 euroa
  • Näyttö: 14″ (2160 x 1440), kiiltäväpintainen IPS-kosketusnäyttö, 3:2 kuvasuhde
  • Suoritin, integroitu näytönohjain: AMD Ryzen 7 4800H, Vega 7
  • Muisti: 16 Gt (DDR4, 2660 MHz)
  • Tallennustila: 512 Gt (PCIe SSD)
  • Liitännät: 1 x USB-C, 2 x USB-A 3.2 (gen 1), HDMI, 3,5 mm
  • Yhteydet: WiFi 802.11ac (mimo2x2), Bluetooth 5.0
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home 64-bit
  • Akku: 56 Wh (Li-Po), lataus 65 wattia USB-C
  • Mitat, paino: 307,5 x 223,8 x 15,9 mm, 1,49 kg
  • Muuta: sormenjälkitunnistin, näppäimistön taustavalaistus, näppäimistöön upotettu web-kamera

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat