UUSIMMAT

Käyttökokemukset

21.03.2021 11:00 | Antti Voutilainen

Käyttökokemukset

Muotoilun ja ulkonäön puolesta HyperX Pulsefire Haste ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Hiirtä voi luonnehtia varsin hillityksi kilpaileviin malleihin verrattuna. Hillittyys tulee lähinnä siitä, että hiirtä ei ole kyllästetty RGB-led-valoilla. Valaistus löytyy ainoastaan rullasta. Hillittyä ulkonäköä ylläpitää osaltaan hiiren mattapintainen viimeistely.

Käyttötuntuma on kaikin puolin erinomainen lukuunottamatta oikeaa päänäppäintä. Sitä nimittäin vaivasi liiallinen herkkyys. Käytännössä oikealle näppäimelle tuli ajoittain tahattomia virhepainalluksia, kun sormi lepäsi sen päällä. Näppituntumalla voisi siis sanoa, että oikea päänäppäin oli aavistuksen herkempi kuin vasen päänäppäin.

Virhepainalluksia tuli niin työpöytä kuin pelikäytössäkin. Suureksi ongelmaksi tuota ei voi kuitenkaan sanoa ja veikkaankin, että kyseessä on testikappaletta vaivannut vika, koska vasen päänäppäin toimi samaan aikaan täysin moitteetta.

Muotoilun puolesta voisi vielä todeta, että kylkinäppäinten asettelu ja muotoilu on varsin onnistunutta. Peukalo ylettää hienosti molemmille näppäimille ja ne tarjosivat hyvän tuntovastineen painalluksille.

Rullan toiminta oli niin ikään moitteetonta. Rullan pyörityksestä saa selvän tuntopalautteen, mutta ääntä siitä ei lähde, mikä on siis hyvä.

Päänäppäinten näppäinäänet eivät keinuta venettä suuntaan tai toiseen. Äänet eivät ole liian kovat eikä mainittavan hiljaiset. Hiiren avoin rakenne antoi olettaa, että äänet olisivat kovemmat, mutta yllätys oli tässä tapauksessa positiivinen.

Ehdottomasti suurimman kiitoksen Pulsefire Haste ansaitsee liikkuvuudestaan. Hiiri suorastaan lentää maton päällä. Tassujen materiaalivalintaa voi pitää vähintäänkin erinomaisena. Hiiren keveys yhdistettynä vähäkitkaisiin tassuihin on täydellinen yhdistelmä käytettävyyden kannalta. Liikkuvuus oli erinomaista niin kankaisella kuin kovapintaisellakin hiirimatolla.

Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös hyvin kevytrakenteinen ja joustava USB-kaapeli. Kokemus on lähellä langattoman hiiren käyttökokemusta, sillä kaapeli ei häiritse käyttöä oikeastaan millään tavalla. Tämän lähemmäksi langatonta käyttökokemusta ei langallisella hiirellä mahdeta päästä.

Mukana tulleita kumipintaisia teippejä ei nähty tarpeelliseksi asentaa, mutta niiden pinnan tunnustelu antoi kuitenkin hyvin osviittaa siitä, että lisäpitoa on tarvittaessa saatavilla. Sanottakoon, että hiiren käyttö ilman lisäpitoa sujui oikein mainiosti. Teipit ovat kuitenkin hyvä lisä heille, jotka kaipaavat hiireensä lisää pitoa. Ylimääräiset tassut ovat niin ikään tervetullut lisä muutoinkin erinomaiselle hiirelle.

Hiiren toiminnassa ei ilmennyt mitään ongelmia testijakson aikana. Liikkeet ja painallukset rekisteröityivät kaikissa tilanteissa kuten oli tarkoitettu. Hiirtä käytettiin kahdella eri tietokoneella ja mitään ongelmia käytössä ei siis esiintynyt. Pelikäytössä hiiren toimivuutta testattiin Destiny 2-, Ghostrunner-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Insurgency Sandstorm ja Hell Let Loose -peleissä.

Mousetesterissä ajetut testit ovat vahvasti linjassa käytännön kokemusten kanssa.

Hiiren asetusten hallinta tapahtuu jo tutuksi tulleen NGENUITY-ohjelman kautta. Koska hiirestä on karsittu pois kaikki ns. ylimääräinen, säädettävää on varsin niukasti. Pääasetukset ovat jaettuna Lights-, Buttons- ja Sensor-osioihin.

Lights-osiossa säädetään rullasta löytyvää led-valaistusta. Käytännössä rullalle voi määrittää jatkuvan valoefektin sekä painalluksiin reagoivat valoefektit. Jatkuvissa valoefekteissä tarjolla on Solid, Cycle ja Breathing. Painalluksiin reagoivissa efekteissä tarjolla on ainoastaan Fade, jossa valo syttyy ja sammuu jokaisesta painalluksesta. Käyttäjän on tehtävä valinta jatkuvan valaistuksen ja painalluksesta aktivoituvan efektin välillä. Molemmat eivät voi siis olla päällä samanaikaisesti.

Buttons-osiossa määritetään toiminnot hiiren näppäimille. Tarjolla on myös makrojen nauhoittaminen, jos kylkinäppäimiin on tarvetta tallentaa monimutkaisempia toimintoja. Kaikki hiiren kuusi näppäintä ovat ohjelmoitavissa.

Sensor-osiossa muokataan hiiren DPI-arvot. Oletuksena tarjolla on neljä esiohjelmoitua tarkkuutta, jotka ovat 400, 800, 1600 ja 3200. Muistiin mahtuu viideskin DPI-asetus, jos neljä ei vielä riitä. Jokaiselle eri tarkkuudelle pystyy määrittämään oman värikoodinsa. Hiiren rulla väläyttää määritetyn värin, kun tarkkuus otetaan käyttöön.

Ikkunan vasemmasta ylälaidasta löytyy Brightness- ja Polling Rate -asetukset. Brightness määrittää hiiren rullan led-valaistuksen kirkkauden ja Polling Rate -asetus määrittää hiiren päivitysnopeuden.

Presets- valikon takaa löytyy tarjolla olevat esiasetukset. Vaikka hiiren muisti kattaa vain yhden aktiivisen profiilin, ohjelman kautta voi määrittää toisistaan poikkeavat esiasetukset. Käyttäjä voi aktivoida ohjelman kautta haluamansa esiasetuksen, jolloin kaikkia asetuksia ei tarvitse lähteä muokkaamaan erikseen.

NGENUITY-ohjelma ajaa asiansa vallan mainiosti, yhä. Oikeastaan ainoa epäloogisuus piilee siinä, että hiiren päivitysnopeuden määritys ei tapahdu Sensor-osiossa, johon se ainakin omasta mielestä kuuluisi. Toisaalta, on vaikea keksiä tilanteita, joissa päivitysnopeutta tarvitsisi muutella.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Esittely
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto