UUSIMMAT

Intel Core i9-10900K

09.07.2020 20:00 | Aleksi Pakkala

MSI MEG Z490 Unify -emolevy

Intel on kasvattanut uuden Comet Lake -arkkitehtuurin myötä kaikkien 10. sukupolven prosessorien kannan pinnimäärän 1200 pinniin aikaisemmasta 1151 pinnistä. Tästä johtuen prosessorin päivittäminen valitettavasti tarkoittaa myös uuden emolevyn hankkimista. Kasvanut pinnimäärä mahdollistaa suuremman virransyötön prosessorille, ja osa uusista pinneistä on varattu tuleville ominaisuuksille.

Uusien ATX-kokoisten Z490-emolevyjen hinnoittelu alkaa noin 180 eurosta, mikä on varsin pitkälti samaa luokkaa halvimpien AMD AM4 -kantaisten, X570-piirisarjallisten emolevyjen kanssa.

MSI MEG Z490 Unify edustaa selkeästi hintavampaa emolevyjen kastia. Se osuu noin 350 euron hintaluokkaan. MSI MEG Z490 Unify -malliin on kuitenkin pakattu ominaisuuksia, joita ei halvemmista emolevyistä löydy.

MSI MEG Z490 Unify on muista hintavista emolevyistä poiketen ulkoasultaan yllättävänkin hillitty, ja RGB-vilkkuvalot loistavat poissaolollaan. Emolevy on kauttaaltaan musta, hillittyjä kiiltäviä aksentteja lukuun ottamatta.

Emolevy on varustettu järeällä prosessorin virransyötöllä, joka koostuu 17 virtuaalisesta vaiheesta, ja kahdeksasta fyysisestä vaiheesta.

Prosessorille syötetään virtaa kahdella kahdeksanpinnisellä virtaliittimellä, jotka on sijoitettu tyypilliseen paikkaansa emolevyn vasempaan yläkulmaan. Kaksi kahdeksanpinnistä virtaliitintä tulevat todellakin tarpeeseen, sillä LGA 1200 kanta tukee jopa 10-ytimisiä, 14 nanometrin valmistusprosessin prosessoreita.

Virransyötön komponentteja viilentävä jäähdytinrivasto on suorastaan massiivinen. Emolevyn ulkoisten liittimien suojapelti on integroitu suureen jäähdytinelementtiin, ja liittimien takaosat jäävät piiloon jäähdytinelementin sisään.

Uusi LGA 1200 -kanta on fyysisiltä mitoiltaan todella lähellä aikaisempaa LGA 1151 -kantaa. Emolevyssä käytetään samanlaista vivullista prosessorin kiinnitysmekanismia aikaisempien sukupolvien kanssa.

MSI MGE X490 Unify on varustettu neljällä DIMM-muistipaikalla, jotka tukevat muistien nopeuksia aina 4800 megahertsiin asti.

Emolevyllä on erinomaiset liitännät erilaisille tallennusmedioille. Perinteisiä SATA 3 -liittimiä on kuusi kappaletta, mutta näiden lisäksi emolevyllä on paikat kolmelle PCIe 3.0 x4 M.2 -asemalle.

Näiden lisäksi emolevyn sisäisiin liitäntöihin lukeutuu kaksi USB 3.2 Gen 1 -liitäntää, yksi USB 3.2 Gen 2 -liitin, 4 sisäistä USB 2.0 -liitäntää ja kolme täysikokoista PCIe 3.0 X16 -liitäntää.

Emolevyn oikeasta alareunasta löytyy todella kätevä, pieni digitaalinäyttö vikakoodien lukua helpottamaan. Sen viereen on sijoitettu vieläkin kätevämmät virta- ja uudelleenkäynnistyspainike.

MSI MEG Z490 Unify -emolevyn audioratkaisu on toteutettu Realtek ALC1220 -audiopiirillä ja SABRE9018Q2C -digitaali-analogi-muuntimella. Niiden myötä kuulokelähdön signaali on varsin puhdas ja häiriövapaa. Tämä on normaaliin pelikäyttöön ongelmaton ratkaisu, mutta hifistelyyn kannattaa silti hankkia ulkoinen DA-muunnin.


Emolevyn takalevyssä on hyvä valikoima liittimiä. Yläreunassa on painikkeet BIOSin asentamiselle ja CMOS-muistin tyhjentämiselle. Tuki vanhemmalle raudalle on varmistettu PS/2-näppäimistö-hiiri liittimellä ja kahdella USB 2.0 -liittimellä.

Näiden alapuolella sijaitsee kolme punaista USB 3.2 Gen 2 10Gbps -liitintä, kaksi USB 3.2 Gen 1 5Gbps -liitintä ja USB-C 3.2 Gen 2×2 20Gbps -liitin. Emolevy on varustettu myös erinomaisilla verkkoliitännöillä 2,5 Gbps LAN -liittimen ja WiFi 6 -standardia tukevan WiFi-adapterin ansiosta. WiFi-antenniliittimien alapuolella sijaitsevat audioliitännät, joiden avulla emolevyn äänikortilta saa ulos monikanavaäänet.

Emolevyn mukana toimitetaan pinkka enemmän tai vähemmän hyödyllistä oheistavaraa. Selkeän ohjekirjan lisäksi paketista löytyy tarroja kaapeleiden merkitsemiseen, ajuri-CD, rekisteröitymislappuja ja metallinen MSI-pinssi.

Emolevyn mukana toimitetaan myös tyypillinen määrä erilaisia kaapeleita. Mukana on neljä kappaletta SATA-kaapeleita, WiFi-antenni, ja jatkojohtoja RGB-valonauhojen liittämiseksi, mikäli jälkikäteen alkaa kaivata kokoonpanoonsa väriloistetta.

MSI MEG Z490 Unify tukee uutta WiFi 6 -standardia, ja emolevyn mukana toimitetaan WiFi-antenni, jonka voi asettaa kokoonpanon päälle paremman signaalin toivossa. Antennin pohjassa on magneetteja, joten antenni napsahtaa mukavasti kotelon päälle, eikä pääse helposti tipahtamaan.

MSI MEG Z490 Unify on kovaan käyttöön suunniteltu emolevy, jossa on keskitytty niihin ominaisuuksiin mistä käyttäjä oikeasti hyötyy.

Järeä virransyöttö mahdollisti Core i9-10900K -prosessorin ylikellotuksen 5,2 gigahertsiin asti ilman emolevystä johtuvia ongelmia. Prosessorille saatiin syötettyä niin suuria lämpökuormia, ettei tavallinen AIO-vesijäähdytin riittänyt prosessorin viilentämiseksi. Emolevyn virransyöttö on aktiivisesti jäähdytetty, mutta testauksen aikana tuuletinta ei kuullut lainkaan.

Emolevy on varustettu kattavalla valikoimalla liittimiä ja RGB-vapaa ulkoasu houkuttelee varmasti osaa kuluttajista. Toisaalta jos kokoonpanoonsa kaipaa väriloistetta, löytyy kilpailijoilta tuotteita samasta hintaluokasta RGB-valoilla varustettuna, esimerkiksi Asus ROG Strix Z490-E Gaming -emolevyn muodossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Intel Core i9-10900K
  3. MSI MEG Z490
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto