Uusimmat

Yhteenveto

09.07.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Intelin ja AMD:n tuotteiden kamppailu on tällä hetkellä todella kovaa, mikä on erinomaisen hyvä asia kuluttajalle.  Vielä muutama vuosi sitten kymmenytiminen ja kaksikymmentäsäikeinen prosessori Inteliltä maksoi tuhansia euroja, kun nyt sellaisen saa kokoonpanoonsa alle 600 eurolla.

Uusi Comet Lake -arkkitehtuuri tuo mukanaan varsin tervetulleita uudistuksia, kuten ydinten ja/tai säikeiden lisäyksiä Core i5, Core i7 ja Core i9 -prosessoreille. Intelin erilaiset Turbo Boost -teknologiat on todella hämmentävästi nimettyjä, mutta toimivat erittäin hyvin. Prosessori toimii melko vaatimattomalla vesijäähdytyksellä pelikäytössä jatkuvasti yli viiden gigahertsin taajuudella.

MSI MEG Z490 Unify on emolevynä melko erikoinen tapaus. Yli 350 euron hintalapulla varustetut emolevyt ovat tänä päivänä lähes poikkeuksetta kuorrutettu toinen toistaan räikeämmillä RGB-valaistuksilla, mutta MEG Z490 Unify emolevyltä ei löydy yhtäkään RGB-valonauhaa. Emolevyn suunnittelussa on selvästi keskitytty käytännöllisiin ominaisuuksiin koristelun sijaan.

MSI:n mallistosta lötyy vielä kaksi kalliimpaakin Z490 piirisarjan emolevyä, MEG Z490 ACE ja MEG Z490 GODLIKE. Unify ja ACE emolevyjen ainoa eroavaisuus on ACE emolevyn RGB-valaistus ja yksi 1 Gbps LAN-lisäliitäntä, mutta näistä saa maksaa yli sata euroa enemmän testin MEG Z490 Unify -emolevyyn verrattuna.

Emolevy on varustettu järeällä virransyötöllä ja se periaatteessa soveltuu loistavasti ylikellotukseen, mutta kuten testeistä kävi ilmi, on uusien prosessorien manuaalinen ylikellottaminen melko tuloksetonta puuhaa. Hyödyt jäävät lähes poikkeuksetta alle kymmeneen prosenttiin automaattiseen ylikellottamiseen verrattuna.

Toisaalta, hyvistä ylikellotusominaisuuksista hyötyvät myös automaattiset ylikellotusominaisuudet. Intel Thermal Velocity Boost -ominaisuus nostaa prosessorin kellotaajuutta, kunhan olosuhteet näin sallivat. Järeästä virransyötöstä ei ole ainakaan haittaa tässä tilanteessa.

MSI:n BIOS on selkeäkäyttöinen ja toimii ripeästi, tästä myös pisteet valmistajalle.

Olisi mielenkiintoista testata tulevaisuudessa, kuinka suuri vaikutus kalliilla emolevyllä on automaattisiin ylikellotusominaisuuksiin. Tärkein tekijä automaattisessa ylikellotuksessa on pitää prosessorin lämpötila mahdollisimman alhaisena, joten rajallisella budjetilla rahojen sijoittaminen tehokkaampaan jäähdytysratkaisuun emolevyn sijaan voi olla fiksu veto.

Vastaamaan Intelin Comet Lake arkkitehtuurin prosessorien julkaisuun AMD julkaisi uudet Ryzen 3600XT-, 3800XT- ja 3900XT-prosessorimallit. Ne korvaavat käytännössä aikaisemmat 3600X-, 3800X- ja 3900X-mallit. XT-mallien Precision Boost -kellotaajuutta on korotettu sadalla megahertsillä, mutta muuten kyseessä on käytännössä samat prosessorit. Uudet XT-mallin prosessorit eivät siis tarjoa juurikaan mitään uutta tai ihmeellistä, ja julkaisu on tehty melko varmasti ainoastaan viemään kuluttajien huomiota pois Intelin uudesta prosessorijulkaisusta.

Testin perusteella AMD Ryzen 9 3900X on kiistatta selkeästi nopeampi synteettisissä testeissä, ja esimerkiksi videoeditointiin tai 3D-mallinnukseen Ryzen 3900X on edelleen kustannustehokkaampi ratkaisu. Pelikäytössä Intel Core i9-10900K oli parhaimmillaan yli 30 prosenttia nopeampi kuin AMD Ryzen 3900X, mutta suurimmassa osassa testejä erotukset jäivät alle kymmenen prosentin. Mikäli tietokonetta käyttää edes ajoittain muihin prosessorille raskaisiin tehtäviin kuin pelaamiseen, on Ryzen 3900X tai 3900XT parempi vaihtoehto. Pelaamiseen Intel on edelleen ykkönen, mutta siinäkin tapauksessa katseen voi kääntää edullisempaan Core i7-10700K -malliin.

Lopulta Intel kuitenkin vain kuroo AMD:n kiinni suorituskyvyssä ja ominaisuuksissa Core i9-10900K -prosessorilla, ei varsinaisesti paina pitkästi edelle. Prosessori suoriutuu sekä pelitesteistä että synteettisistä testeistä täysin ongelmitta, mutta lopulta Ryzen 3900X tai XT on kokonaisuutena järkevämpi hankinta.

Punaisen leirin tuotteen kanssa prosessorin hinnassa säästää sievoisen summan, mutta myös vastaavat AM4-kantaiset X570 emolevyt ovat uusia LGA 1200 Z490 -emolevyjä halvempia. AM4-kantainen MSI MEG X570 Unify on noin kolmekymmentä euroa testissä ollutta LGA 1200 -kantaista MSI MEG Z490 Unify -emolevyä halvempi, jolloin säästöä kertyy yhteensä lähes sata euroa. Jos kuitenkin hakee parempaa prosessoria pelikäyttöön juuri tässä hintaluokassa, tarjoaa Intel Core i9-10900K -suoritin AMD:n prosessoria paremman pelisuorituskyvyn.

Intel Core i9-10900K

Hyvää

  • Suorituskyky peleissä
  • Automaattiset ylikellotusominaisuudet

Huonoa

  • Korkea hinta kilpailijoihin nähden
  • Suorituskyky synteettisissä testeissä ei pärjää kilpailulle

MSI MEG Z490 Unify

Hyvää

  • Erinomaiset liitännät
  • Tyylikäs ja hillitty ulkonäkö
  • Järeä virransyöttö ylikellotukseen

Huonoa

  • Hintava malli

Intel Core i9-10900K tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 575 euroa
  • Ytimet: 10
  • Säikeet: 20
  • Peruskellotaajuus: 3,70 Ghz
  • Korkein Turbo kellotaajuus: 5,3 Ghz
  • Välimuisti: 20 Mt
  • TDP: 125W

MSI MEG Z490 Unify tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 360 euroa
  • Kanta: LGA 1200
  • Piirisarja: Z490
  • Kokoluokka: ATX
  • Muistituki: 4 Dimm paikkaa, maks 128 Gt, dual channel -tuki
  • Tuki usealle näytönohjaimelle: Nvidia SLI ja AMD CrossFire
  • SATA-liitännät: 6 SATA III -liitäntää, RAID 0, 1, 5 ja 10 tuki
  • M.2-liitännät: 3 M.2 PCie -liitäntää, RAID 0, 1 ja 5 tuki
  • Wifi: Intel AX201, tuki Wifi 6 standardille

Muokattu 10.7.2020 klo 9:46: Testin suorituskykyvertailun ilmaisuja on täsmennetty Cinebench-, Pov-ray- ja 7-zip -testien osalta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Intel Core i9-10900K
  3. MSI MEG Z490
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat