Uusimmat

Tuotteen esittely

29.01.2023 18:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Jimm’s Gamer Hook 4080 -valmiskokoonpanon komponenttivalinnat puhuttelevat itseäni suuresti.

AMD Ryzen 7700X -prosessoria jäähdyttämään on valittu täysin musta Noctua NH-D15 chromax.black -tornicooleri, joka pitää prosessorin viileänä ja melutason alhaisena. Muropaketin testikokoonpanoissa on vuosia käytetty Noctuan tornimallisia ilmajäähdyttimiä, ja NH-D15 -lippulaivamalli on oiva valinta tämän hintaluokan kokoonpanoon.

Emolevyksi on valittu Asus TUF Gaming B650-PLUS ATX-emolevy, joka sekin on erinomainen valinta. Valitsemalla B650-piirisarjan emolevyn X670-piirisarjan emolevyn sijasta, ollaan kokoonpanon hinnasta saatu säästettyä satoja euroja, ilman minkäänlaista vaikutusta pelisuorituskykyyn.

AMD B650-piirisarja on varustettu kaikilla samoilla suorituskykyyn vaikuttavilla toiminnallisuuksilla kuin X670-piirisarja, piirisarjojen ainoat eroavaisuudet ovat PCIe- ja USB-liitäntöjen määrässä. B650-emolevyistä voi lukea lisää Muropaketin aiemmasta testiartikkelista.

Valmiskokoonpanon kruununjalokivi on kuitenkin ehdottomasti tiiliskiven kokoinen Asus GeForce RTX 4080 TUF Gaming -näytönohjain.

Nvidian 4000-sarjan näytönohjaimet toivat hurjan hypyn suorituskykyyn, ja GeForce RTX 4080 mallit ovat nopeampia kuin edellisen sukupolven Nvidia GeForce RTX 3090 Ti -lippulaivamallit. Kyseisen näytönohjainmallin suorituskyvystä voit lukea lisää Muropaketin Nvidia GeForce RTX 4080 -arvostelusta.

Lian Li Lancool II Mesh C Performance -kotelon etupaneelin liitäntävalikoima on hyvin perinteinen. Tarjolla on kaksi USB 3.0 Type A -liitintä, yksi USB 3.1 Type C -liitin, 3,5 millimetrin audioliitäntä ja tuuletinnopeuksien säädin. Kotelon yläosaa peittää magneeteilla paikallaan pysyvä suodatin, joka on todella helppo puhdistaa.

Valmiskokoonpanon tallennusmediana on 75 euroa kustantava yhden teratavun WD Blue SN570 M.2 NVMe SSD -asema. Kyseessä ei ole mikään lännen nopein SSD-asema, mutta aseman hinta-laatu-suhde on sitäkin parempi. SN570-asema käyttää PCIe 3.0-standardia ja aseman ilmoitettu lukunopeus on 3500 megabittiä sekunnissa ja kirjoitusnopeus 3000 megabittiä sekunnissa.

Kyseessä on siis hintansa ja ominaisuuksiensa puolesta oiva valinta pelitietokoneen tallennusmediaksi. Jos haluaisi merkittävästi nopeamman SSD-aseman, joutuisi siitä pulittamaan melko tarkalleen tuplasti SN750-aseman hinnan.

Kotelon takaosa on hyvin perinteinen, eikä tarjoa käyttäjälleen yllätyksiä. Kotelon yläreunassa on yksi 120 millimetrin tuuletin, ja virtalähde on sijoitettu kotelon alaosaan.

Asus TUF Gaming B650-PLUS emolevyn liitäntävalikoima on tyydyttävällä tasolla. Tarjolla on yksi USB 3.2 Gen 2×2 Type-C -liitäntää, kolme USB 3.2 Gen 2 -liitäntää joista yksi on Type-C- ja kaksi Type-A -mallia, neljä USB 2.0 Type-A -liitäntää, DisplayPort- ja HDMI-liitännät, 2,5 Gbps ethernet-portti ja viisi 3,5 mm audioliitäntää.

Asus GeForce RTX 4080 TUF Gaming -näytönohjaimella on kaksi HDMI 2.1a -liitäntää ja kolme DisplayPort 1.4a -liitäntää. Muiden Nvidian 4000-sarjan näytönohjainmallien tavoin myös GeForce RTX 4080 -näytönohjaimilla DisplayPort 2.0 -liitännät loistavat poissaolollaan.

Jimm’s Gamer Hook 4080 -valmiskokoonpanon kasaamisessa on todellakin kiinnitetty erinomaisesti huomiota myös pieniin yksityiskohtiin. Valtavan kokoinen GeForce RTX 4080 -näytönohjain on tuettu Lian Li GB-001 -tukiraudalla, mikä estää näytönohjainta taipumasta oman painonsa takia.

En voi ylistää tarpeeksi, kuinka hyvin Jimm’sin valmiskokoonpano oli kasattu. Olen itse harrastajana ja toimittajana kasannut kymmeniä kokoonpanoja ja testikokoonpanoja, mutta tämä valmiskokoonpano on paremmin viimeistelty kuin mikään itse kasaamistani kokoonpanoistani.

Kaikki kaapelit on niputettu siististi ja fiksusti yhteen, mikä tekee lopputuloksesta paitsi visuaalisesti tyylikkään, myös helposti päivitettävän. Esimerkiksi tallennustilan lisääminen tietokoneeseen on vaivatonta, kun vastassa on fiksusti niputetut johdot ja helposti saatavilla olevat liitäntäpaikat.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat