Uusimmat

Suorituskykymittaukset

22.03.2019 19:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Muropaketin testilabrassa kokoonpanoista otettiin mittaa suorituskyky-, melu- ja lämpötilamittausten avulla. Kaikki suorituskykymittaukset ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin mittausten keskiarvosta. Pelien suorituskykymittaukset ajettiin ultra-esiasetuksilla.

Ylikellotustestejä lukuun ottamatta testit ajettiin ilman manuaalista ylikellottamista. Muistit asetettiin XMP-profiililla toimimaan 3200 megahertsin kellotaajuudella.

3DMark Timespy Extreme -suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä 3D-renderöinnissä 4K-resoluutiolla DirectX12-rajapintaa käyttäen. Suorituskykytestiin sisältyy myös prosessorin suorituskykyä mittaava testi.

Peruskellotaajuuksilla Leviathan kokoonpano saa 3,1 prosenttia verrokkiaan paremman tuloksen. Erotus johtuu yksinkertaisesti prosessorin ja näytönohjaimen korkeammista kellotaajuuksista.

Uudet prosessorit ja näytönohjaimet nostavat kellotaajuuttaan olosuhteiden salliessa automaattisesti. Leviathanin tehokkaan jäähdytyksen ansiosta prosessorin kellotaajuus pysyi kaikkien testien ajan jatkuvasti turbokellotaajuuden maksimirajalla eli viidessä gigahertsissä. Näytönohjain pysytteli ilman ylikellottamista 1860 megahertsin tuntumassa.

Verrokin prosessorin kellotaajuus vaihteli testien aikana 4 500 ja 4 700 megahertsin välillä, näytönohjaimen kellotaajuuden pysyessä 1 800 megahertsin tuntumassa.

Cinebench R15 -suorituskykytesti mittaa prosessorin laskentatehoa kaikkia säikeitä käyttäen, vaativaa 3D-mallia renderöiden.

Testissä näkyy selkeästi prosessorien kellotaajuuksien ero. Leviathanin nestejäähdytetty Core i9-9900K on jopa 7,6 prosenttia verrokkikokoonpanon prosessoria suorituskykyisempi.

Testikattauksen ensimmäinen pelitesti oli Ghost Recon: Wildlands, jonka suorituskykymittaus-työkalulla testit ajettiin 2160p- ja 1440p-resoluutioilla. Tulostaulukossa ruudunpäivitysnopeudet on eritelty minimi- ja keskiarvoihin. Leviathan kokoonpano piirsi ruudulle noin kaksi prosenttia parempia lukemia.

Deus Ex: Mankind Divided -pelin suorituskykytestiä ajettiin DirectX12-tilassa ja molemmat kokoonpanot ovat jälleen rintarinnan. Leviathan korottaa hieman pesäeroa verrokkiin ja mittaustulosten ero nousee 2160p-resoluutiolla viiden prosentin tuntumaan. Alemmalla 1440p-resoluutiolla erot jäävät kahden prosentin tuntumaan, minimiarvojen ollessa identtiset.

Muropaketin testikattaus kasvoi Battlefield V -pelin verran, ja näin testikattaukseen saatiin ensimmäinen Nvidian RTX -ominaisuuksia hyödyntävä peli.

Pelin suorituskykyä mitattiin pelaamalla ”Tirailleur” -yksinpelitehtävän graafisesti vaativaa alkukohtausta. Suorituskykymittaukset ajettiin pelin ultra-esiasetuksilla RTX-asetusten ollessa myös päällä.

Testit ajettiin 2160p-resoluutiolla ilman DLSS-asetusta ja sen kanssa. DLSS lyhenne muodostuu sanoista ”Deep learning super-sampling”. Kyseessä on Nvidian kehittämä neuroverkkoja hyödyntävä reunojenpehmennystekniikka, joka renderöi pelin alkuperäistä resoluutiota alhaisemmalla resoluutiolla ja parsii kasaan täyden resoluution kuvan tekoälyä hyödyntäen.

DLSS-asetuksella kuva on selkeästi natiiviresoluutiota pehmeämpi, mutta suorituskyky nousee hurjasti. Molemmilla kokoonpanoilla mitattiin lähes 40 prosentin kasvu suorituskyvyssä DLSS-asetuksen ollessa päällä. Leviathan kokoonpano oli natiivilla 2160p-resoluutiolla noin kolme prosenttia verrokkiaan nopeampi ja DLSS-asetuksen kanssa ero putosi prosentin tuntumaan.

Peruskellotaajuuksilla Leviathan ei onnistu tekemään merkittävää pesäeroa verrokkiinsa. Yksi vesijäähdytyksen tuomista suurista eduista on parantunut ylikellotuspotentiaali, mikä näkyy ylikellotustuloksissa.

Leviathanin vesijäähdytetty Intel Core i9-9900K prosessori ylikellottui vain 100 megahertsiä turbo-kellotaajuudesta ylöspäin 5,1 gigahertsin nopeuteen, mutta näytönohjaimen kanssa saavutettiin huomattavasti suurempi parannus. MSI Afterburner -ohjelmalla näytönohjaimen grafiikkaytimen kellotaajuutta saatiin nostettua 170 megahertsiä ja muistien kellotaajuutta 650 megahertsiä. Rasitustesteissä grafiikkaytimen todellinen kellotaajuus asettui 2088 megahertsiin.

3DMark Port Royal -testi on toinen uusi lisäys Muropaketin testikattauksessa. Port Royal mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX-säteenseurantaa käyttävässä renderöintiskenaariossa 1440p-resoluutiolla.

Vakiokellotaajuuksilla kokoonpanojen testituloksilla on noin 2 prosenttia eroa ja ylikellotettuna ero nousee noin viiteen prosenttiin. Siinä missä verrokkikoneen testitulos parani ylikellotuksen myötä 9 prosenttiyksikköä, parani Leviathanin tulos kelloja nostamalla 12 prosenttia.

Ylikellotettuina kokoonpanojen suorituskykyerot ovat hieman suuremmat Battlefield V -pelitestissä. Leviathan on 2160p-resoluutiolla noin viisi prosenttia tehokkaampi ja DLSS-asetuksen kanssa jopa lähes kymmenen prosenttia verrokkia tehokkaampi. Leviathan kokoonpanon suorituskyky parani ylikellotuksen avulla noin 14 prosenttia pelitestissä ja verrokkikoneen suorituskyky parani keskimäärin noin 8 prosenttia.

Leviathanin raaka suorituskyky ei nouse mykistävästi verrokkikonetta paremmaksi suorituskykymittauksissa edes ylikellotuksen avulla. Nestejäähdytyksestä on pelkän suorituskyvyn lisäksi myös hurjasti hyötyä komponenttien lämpötilan hallinnassa ja kokoonpanon melutuotannon hillinnässä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat