Uusimmat

Suorituskykymittaukset

22.09.2019 10:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Kingston KC2000 NVMe SSD -aseman suorituskykyä vertailtiin Samsung 970 EVO Plus -aseman kanssa. Vaikka lähtökohtaisesti flash-muistiin perustuvat SSD-asemat luku- ja kirjoitusnopeudet kasvavat tallennuskapasiteetin kasvaessa, on eroa huomattavasti vähemmän siirryttäessä yhdestä teratavusta kahteen kuin esimerkiksi 500 gigatavusta teratavuun.

Molempien valmistajien perättäiset luku- ja kirjoitusnopeudet ovat identtiset mallistojensa yhden ja kahden teratavun mallien välillä. Erot satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeuksissa ovat nekin todella pieniä.

Suorituskykytestissä asemat asennettiin Asus ROG Strix Z370-H Gaming -emolevylle. Kokoonpanon prosessorina toimi Intel Core i7 8700K -prosessori parinaan 16 gigatavua Adata XPG D60G DDR4 -muistia 3000 megahertsin nopeudella. Asemien suorituskykyä mitattiin synteettisillä testeillä ja käytännön latausnopeustestillä.

Crystal Disk Mark 6 on laajalti käytetty tallennusmedioiden testausohjelma, jonka avulla aseman suorituskykyä voidaan mitata niin perättäisissä kuin myös satunnaisissa luku- ja kirjoitustehtävissä. Testissä asemalle kirjoitetaan dataa erisuuruisilla jonopituuksilla ja säikeiden määrillä.

KC2000 -asema pärjäsi parhaiten satunnaislukutesteissä Q1T1- ja Q8T8-asetuksilla, jolloin KC2000 sai jopa hieman Samsungin asemaa paremmat tulokset. Suurimmat erot tuloksissa olivat perättäiskirjoitusnopeudessa ja satunnaiskirjoitusnopeudessa, joissa 970 EVO Plus sai noin 45 prosenttia paremmat tulokset. Kaikkien tulosten keskiarvolla Samsungin asema oli noin 18 prosenttia nopeampi.

Siinä missä Crystal Disk Mark 6 -testissä muutetaan jonopituuksia ja käytettyjen säikeiden määriä, mitataan ATTO Disk Benchmark -testissä aseman luku- ja kirjoitusnopeutta erikokoisia paketteja käyttäen.

Kingston KC2000 NVMe SSD -aseman lukunopeus saavuttaa 3000 Mt/s nopeusrajapyykin 128 kilotavun paketteja luettaessa, ja lukunopeus notkahtaa hieman pakettikoon kasvaessa 12 megatavuun. Kirjoitusnopeus on parhaimmillaan myös vasta 128 kilotavun pakettikoolla.

Keskimäärin 970 EVO Plus -aseman kirjoitusnopeudet ovat jopa 39 prosenttia KC2000:n kirjoitusnopeuksia parempia, ja lukunopeuksien keskimääräinen ero on 19 prosenttia. Luku- ja kirjoitustestien erot olivat suurimmillaan pieniä paketteja luettaessa ja kirjoittaessa.

Testikattauksen käytännön testinä oli Dawn of War 3 -pelin suorituskykymittaustyökalun lataukseen kuluvan ajan mittaaminen. Testi suoritettiin kolmeen kertaan ja tulokseksi asettui testiajojen keskiarvo.

Usein asemien käytännön erot jäävät todella pieniksi, mutta tässä tapauksessa Samsung 970 EVO Plus -asema suoriutui pelin latauksesta huomattavasti Kingstonin asemaa nopeammin. Asemien välinen suorituskyky oli vaikuttavat 12 prosenttia. Vaikka Dawn of War 3 -pelin tapauksessa kyse on vain muutaman sekunnin erosta, pidemmät latausajat omaavissa peleissä ero voi muuttua jopa aidosti pelikokemukseen vaikuttavaksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat